Derby: Rooney már nem csak megbízott vezetőedző – hivatalos

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.01.15. 15:27
null
Wayne Rooney hivatalosan is a Derby County menedzsere (Fotó: Twitter, @brfootball)
Az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokságban (Championship) szereplő Derby County a hivatalos oldalán jelentette be, hogy Wayne Rooney a klub új menedzsere.

 

A Championshipben szereplő Derby 2020 novemberében menesztette vezetőedzői pozíciójából Phillip Cocut, miután a klub az utolsó helyen állt a tabellán. Ezt követően nem érkezett új menedzser a csapat élére, de játékos-edzőként Wayne Rooney tartotta a tréningeket, majd kinevezték megbízott vezetőedzőnek.

A Manchester United és az angol válogatott legendája megbízott edzőként kilenc mérkőzés alatt háromszor nyert a Derbyval négy döntetlen és két vereség mellett, a gárda pedig feljött a tabella 22. helyére a 24.-ről.

Ezt követően pénteken a Derby County a hivatalos oldalán jelentette be, hogy Rooney innentől az együttes menedzsereként folytatja a pályafutását náluk. A felek két és fél évről szóló megállapodást kötöttek egymással.

A 35 esztendős Rooney 2020 januárjában tért vissza Angliába játékos-edzőnek az MLS-ben szereplő D.C. Unitedtől. A pályán 35 tétmérkőzésen viselte a Derby mezét.

„Játékos-pályafutásom minden percét imádtam, most pedig izgatottan várom, hogy elkezdjem a menedzseri pályám egy olyan nagy klubnál, mint a Derby County” – búcsúzott futballistaként a profi labdarúgástól hivatalos Facebook-oldalán az angol válogatott gólrekordere.

„Amikor visszatértem az Egyesült Királyságba a Derby ajánlata miatt, le voltam nyűgözve, hogy milyen lehetőségek rejlenek ebben a nagyszerű klubban. Éppen ezért hatalmas megtiszteltetés, hogy követve Brian Clough, Jim Smith vagy éppen Frank Lampard példáját, innentől én irányíthatom a csapatot” – fogalmazott Rooney.

Bár a klub közleménye nem erősíti meg, de a végleges kinevezés minden bizonnyal Rooney labdarúgó-karrierjének befejezését is jelenti. A 120-szoros válogatott támadó 2002-ben az Evertonban tűnt fel, majd 2004 és 2017 között a Manchester United futballistája volt.

A „vörös ördögöknél” 559 mérkőzésen 253 gólt szerzett. Ezt követően visszatért az Evertonhoz, majd 2019-es Derbyba igazolása előtt két idényt az Egyesült Államokban, a DC Unitedben játszott.

Hazai színtéren a Premier League-et ötször, az FA-kupát egyszer, az angol Ligakupát háromszor, az angol Szuperkupát négyszer nyerte meg. Emellett Bajnokok Ligája- és Európa-liga-győztes, valamint klubvilágbajnok is az MU-val.

Az angol válogatottban 2003 és 2018 között 53 gólt szerzett, három világ- és ugyanennyi Európa-bajnokságon szerepelt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik