Az asszisztkirály: De Bruyne örökre beírta a nevét a PL legjobb légiósai közé

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2020.07.28. 08:52
null
Kevin De Bruyne az idény legtöbb gólpasszt adó játékosának járó díjjal, no meg Pep Guardiolával (Fotó: Getty Images)
Kevin De Bruyne a labdarúgó Premier League vasárnapi – záró – fordulójában beállította az Arsenal legendája, Thierry Henry ligacsúcsát: 20 gólpasszt osztott ki egyetlen évad alatt. Ezúttal a 29 esztendős belga játékmester idényét vesszük górcső alá a goal.com-on megjelent összeállítás segítségével.

De Bruyne a 2015-ös szerződtetése óta meghatározó alakja a Manchester Citynek, évek óta kiegyensúlyozott teljesítményét látva kevesen mernék vitatni, hogy a liga történetének egyik legkreatívabb labdarúgójáról van szó. A 2019–2020-as évad után pedig egy újabb, a nevéhez (is) fűződő rekord bizonyítja mindezt. Az utolsó játéknap egyik legfontosabb kérdése volt, hogy Jesse Lingard képes lesz-e gólt szerezni a Manchester Unitedben, hogy a belga középpályás képes lesz-e újabb asszisztot jegyezni az eddigi 19 mellé. Ha igen, úgy hányat? Mert egy gólpasszal beérné, annál többel meg is döntené Thierry Henry 2003 óta fennálló csúcsát.

A City végül nem kegyelmezett, 5–0-val gázolt át a már hetek óta biztos kieső Norwich Cityn. De Bruyne két gólt is szerzett (így összesen 13 találattal zárt – új egyéni csúcs!) – és a kettő között kiosztotta a szurkolók által annyira várt 20. gólpasszát (a labdát Raheem Sterling rúgta a kapus lábai mellett a hálóba).

A MECCS ÖSSZEFOGLALÓJA

ÚT A CSÚCSRA

A Genkben pallérozódó irányító 2012 januárjában a Chelsea-hez szerződött, de előbb egy évre kölcsönadták a Werderhez (34 meccsen 10 gól és 10 gólpassz volt a mérlege), majd miután ezt követően sem kapott játéklehetőséget, 2014 elején 22 millió euróért cserébe a Wolfsburghoz került. Itt aztán másfél év alatt alaposan kinőtte magát, 73 tétmérkőzésen 20 gólt és 37 gólpasszt jegyzett, s 2015 nyarán már 76 millióért került vissza Angliába, a Manchester Cityhez.

De Bruyne egyszer már közel járt ahhoz, hogy beállítsa Henry rekordját, a Manchester City 100 pontos bajnoki elsőségét hozó 2017–2018-as idényben 18 asszisztig jutott. Ha a sérülések elkerülik, talán az előző évadban is így lett volna. Az mindenesetre beszédes, hogy a legutóbbi három kiírásból kétszer is ő lett a „Premier League legjobb irányítója” – a díjat 2017-ben alapították meg, a gólkirályokhoz hasonlóan elismerve a legtöbb gólpasszt adó futballistákat. Mindezt 29 évesen, úgy, hogy hosszú időn keresztül tartotta a német liga asszisztrekordját is – a Wolfsburg színeiben 2014–2015-ben 21 előkészítésig jutott, és talán a sors játékaként fogható fel, hogy Thomas Müller épp a jelenlegi kiírásban állította be a csúcsot (21).

Ha ezt José Mourinho előre látja, aligha mond le a Chelsea-nél 2014 januárjában – mai szemmel nézve már-már bagatell – 22 millió euróért cserébe a játékjogáról. Ám amit a portugálnak nem sikerült, azt kihozta De Bruynéből Dieter Hecking, Manuel Pellegrini és Pep Guardiola.

LEHETETT VOLNA ANGOL VÁLOGATOTT – S BURUNDI IS
Bár De Bruyne Belgiumban született, egy afrikai ország válogatottját is választhatta volna. Édesanyja, Anna ugyanis a fekete kontinens keleti részén fekvő Burundiban (1962-ig belga gyarmat volt – a szerk.) látta meg a napvilágot. Miután mérnöki diplomát szerzett, az országban kezdett dolgozni, majd megismerte a férjét, és Angliába költözött. A hollandul, franciául, németül és angolul is folyékonyan beszélő középpályást emiatt a burundi válogatott is hívta, ám Belgium mellett döntött.

„Ma egy gólpasszig jutott, de könnyen meg is dönthette volna a rekordot – idézi a goal.com Guardiola meccs után adott nyilatkozatát. – Aligha jelent számára problémát, hogy ehelyett együtt emlegetik majd Henryval. Nagyszerűen játszott, ma is és az egész idényben is. A két gól, amit ma is lőtt – ezeket a megoldásokat nagyon szeretem Kevinben. Összehozta a gólpasszt, amit reméltünk neki, és rúgott mellé két nagyon szép gólt, amelyekre ugyanúgy szüksége volt a csapatnak.”

A statisztikusok egy ideig vélhetően vitatkozni fognak azon, hogy De Bruyne megérdemelte volna-e a 21. gólpasszát is, mivel Rijad Mahrez találata előtt (ami a negyedik volt a mérkőzésen), szintén ő adta a labdát, ám az megpattant az egyik védőn, mielőtt eljutott volna az algériai csapattárshoz. Az összecsapás jegyzőkönyvébe mindenesetre nem került be...

De Bruyne öt év alatt a Premier League történetének egyik legjobb középpályása lett (Fotó: AFP)
De Bruyne öt év alatt a Premier League történetének egyik legjobb középpályása lett (Fotó: AFP)

A jelek szerint a szurkolók és Guardiola egyébként többet foglalkozott a csúcsbeállítással, mint maga a főszereplő. De Bruyne a mérkőzés után úgy fogalmazott, nem különösebben stresszelte magát a témával.

CSENDES, SZERÉNY LEGÉNY

A transfermarkt.de által ma már 150 millió eurós értékre taksált 29 éves karmester nem járkál szupersztároknál megszokott személyzettel, mentalitása sem tükrözi a legnagyobb csillagokéit: a manchesteri klubnál „az épület legcsendesebb embereként” írják le, akivel „egyáltalán nincs semmi zűr”. De Bruynéről az a kép alakult ki, hogy végtelenül profi játékos, aki lehajtja a fejét és gürizik ezerrel a csapat érdekében, s nem a nyilatkozataival akarja felhívni magára a figyelmet, hanem hagyja, hogy a játéka „beszéljen” helyette.

„Történt, ahogy történt. Nem igazán foglalkoztam a kérdéssel, a csapatra és a csapattársaimra koncentráltam inkább. Jó évem volt, de ez a többiek nélkül nem lehetett volna így. Nyilván azért passzolok hozzájuk, hogy gólt szerezzenek és nyerjünk – örülök, amikor sikerül gólra váltaniuk a labdáimat. Persze jó érzés, hogy összejött a rekord – és hogy egy olyan klasszissal osztozhatok rajta, mint Thierry.”

Míg Henry a PL történetének egyik legjobb támadójaként tette le a névjegyét, addig De Bruyne egy sorral hátrébb szerepel rendkívül eredményesen. Az Opta adatai alapján a most véget ért idényben 136 helyzetet alakított ki – 45-tel többet, mint a második legjobb Jack Grealish, az Aston Villa középpályása. Ha a szabadrúgásokat, szögleteket nem számoljuk, akcióból 104 helyzetet teremtett, ebben a mutatóban 29-cel előzte meg Grealisht.

A Premier League legtöbb helyzetet kialakító játékosai (Fotó: goal.com)
A Premier League legtöbb helyzetet kialakító játékosai (Fotó: goal.com)


Ami a „nagy helyzeteket” illeti, De Bruyne 33-szor teremtett ziccert, ez 15-tel több, mint a második helyezett Trent Alexander-Arnold és Mahrez adata. Végül a várható assziszt mutatója (xA) 20.62 lett – ez több, mint a lista harmadik és negyedik helyezettjének (Mahrez és Mohamed Szalah) összesen. Ebből értékesítettek a társak 20-at.

Miközben az utolsó játéknapra minden kérdés eldőlt, a Manchester City második helye rég biztos volt, a Norwich kiesett, s így akár egy kellemes sörmeccs is kerekedhetett volna az egészből, De Bruyne még mindig végtelenül komolyan vette az összecsapást: tíz kulcspassza volt – nem akadt még egy olyan játékos a 38. fordulóban, aki négynél többet osztott volna ki.

De Bruyne szerint a csapat az első (Fotó: AFP)
De Bruyne szerint a csapat az első (Fotó: AFP)

Henry, aki a belga válogatottnál De Bruyne edzője is volt, szintén gratulált a teljesítményéhez.

„Csodálatos játékos, egészen elképesztő, amit a pályán tud. Az emberek néha egészen bolond dolgokat tudnak elvárni a mai futballistáktól, és csak remélni tudom, hogy minél többen felismerik majd, mekkora klasszis is De Bruyne. Amit ebben az idényben művelt egyszerűen nem normális. Sokkal több, mint ami elvárható lehet” – idézte a goal.com a francia legendát.

Guardiola nemrégiben azt mondta De Bruynéről, hogy „olyan passzokat és lehetőségeket lát, amelyeket normális emberek nem láthatnak”.

De Bruynét a Liverpool tündöklése sem tudta elhomályosítani (Fotó: AFP)
De Bruynét a Liverpool tündöklése sem tudta elhomályosítani (Fotó: AFP)
VINNÉ A REAL, CSAK ÉPP NEM AZ A TÍPUS
De Bruynét az elmúlt években többször is összeboronálta a világsajtó a Real Madriddal, ám az üzletből rendre nem lett semmit. A manchesterieknek megnyugtató lehet, hogy a madridi székhelyű, a Reallal és Pérezzel szoros kapcsolatban álló lapok elvétve vetik fel De Bruyne nevét, a vörös hajú, balhé- és szereplési vágytól mentes középpályás talán nem illik bele a „galaktikus” átigazolás-politikába, amelynél nem utolsó szempont a játékos kereskedelmi eladhatósága sem. Ezen a területen az elmúlt években időnként zseniális, de véletlenül sem kiegyensúlyozott Paul Pogba lényegesen vonzóbb perspektívát tud nyújtani, össze is boronálják rendre a Real Madriddal, a Barcelonával és a Juventusszal is.

Az vitán felül áll, hogy Angliában a Liverpool dominált az idényben, és ha nincs a koronavírus-járvány, talán még nagyobb fórral szerzi meg a bajnoki címet. Ám hiába a Pool szenzációs futballja, Kevin De Bruynét az Anfieldről sem tudták elhomályosítani. Ugyan – sokak által megkérdőjelezett módon, ám több szempontból sem alaptalanul (erről itt írtunk) – a brit szakújságírók Jordan Hendersont, a Liverpool csapatkapitányát választották az évad legjobbjának (FWA Év legjobbja-díj), a 29 éves karmesternek minden esélye megvan arra, hogy az angol Labdarúgó-szövetség által kiosztandó, az év legjobb játékosának járó elismerés az ő vitrinjébe kerüljön majd.

Miként arra is, hogy a Manchester CItytől távozó, a klub színeiben a Premier League történetében eddig a legtöbb gólpasszt (96) összehozó David Silva csúcsát is megdöntse néhány éven belül. Ha így lesz, alighanem őt is ikonként fogják ünnepelni Manchester égszínkék felén. Öt idény után a Premier League-ben 152 meccsen 36 gólnál és 66 gólpassznál jár – minden sorozatot figyelembe véve pedig 220 térmérkőzésen 56 gól és 89 assziszt fűződik már a nevéhez.

S a történet folytatódik...

TŐZSÉR DÁNIEL: ZSENINEK SZÜLETETT

„Zseninek született – mondta 2019 januárjában Kevin De Bruynéről Tőzsér Dániel, a Nemzeti Sport Sztárom a párom című sorozatában (a két labdarúgó 2008 és 2010 között futballozott együtt a Genknél). – Négy–négy–kettes felállásban játszottunk, ő a bal szélen, én bal belső középpályásként. Egymás mellett szerepeltünk, kialakult a külön nyelvezet arra, hogyan kell vele beszélni. Belül olykor felrobbantunk, amikor elkezdett szórakozni, ám ha túl durván szóltunk, az egész meccsre elvesztettük. Ha biztattuk, ha a rossz megoldás után sem korholtuk, rengeteget adott a csapatnak. Sajátos stílusa volt, de amikor labdához ért... Látszott, született tehetség. Végzett különmunkát, kint maradt szabadrúgásokat lőni, azonban semmivel sem gyakorolt többet, mint más.”

Kevin De Bruyne jó úton halad, hogy a Manchester City ikonja legyen (Fotó: AFP)
Kevin De Bruyne jó úton halad, hogy a Manchester City ikonja legyen (Fotó: AFP)
A PREMIER LEAGUE VÉGEREDMÉNYE
1. Liverpool 38 32 3 3 85–33 +52 99
2. Manchester City 38 26 3 9 102–35 +67 81
3. Manchester United 38 18 12 8 66–36 +30 66
4. Chelsea 38 20 6 12 69–54 +15 66
5. Leicester City 38 18 8 12 67–41 +26 62
6. Tottenham 38 16 11 11 61–47 +14 59
7. Wolverhampton 38 15 14 9 51–40 +11 59
8. Arsenal 38 14 14 10 56–48 +8 56
9. Sheffield United 38 14 12 12 39–40 –1 54
10. Burnley 38 15 9 14 44–50 –6 54
11. Southampton 38 15 7 16 51–60 –9 52
12. Everton 38 13 10 15 44–56 –12 49
13. Newcastle 38 11 11 16 38–58 –20 44
14. Crystal Palace 38 11 10 17 31–50 –19 43
15. Brighton & Hove Albion 38 9 14 15 39–54 –15 41
16. West Ham United 38 10 9 19 49–62 –13 39
17. Aston Villa 38 9 8 21 41–67 –26 35
18. AFC Bournemouth 38 9 7 22 40–65 –25 34
19. Watford 38 8 10 20 36–64 –28 34
20. Norwich City38 5 62726–75–4921
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik