Az MU két góllal megverte a Newcastle-t a Ligakupa döntőjében

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2023.02.26. 17:12
null
Rashford öröme Botman öngólja után a Newcastle-szurkolók előtt (Fotó: AFP)
Az angol labdarúgó Ligakupa döntőjében a Manchester United 2–0-ra legyőzte a Newcastle Unitedet.

ANGOL LIGAKUPADÖNTŐ
MANCHESTER UNITED–NEWCASTLE UNITED
2–0(2–0)
London,
Wembley Stadion. Vezette: Coote
MANCHESTER UNITED: De Gea – Dalot (Wan-Bissaka, a szünetben), Varane, Lisandro Martínez, L. Shaw – Fred (Sabitzer, 69.), Casemiro – Antony (Sancho, 82.), Bruno Fernandes, Rashford (Maguire, 88.) – Weghorst (McTominay, 69.). Menedzser: Erik ten Hag
NEWCASTLE UNITED: Karius – Trippier, Schär, Botman, Burn – S. Longstaff (Isak, a szünetben), Guimaraes (Willock, 78.), Joelinton – Almirón (E. Anderson, 90+1.), C. Wilson (Ritchie, 90+1.), Saint-Maximin (J. Murphy, 78.). Menedzser: Eddie Howe
Gólszerző: Casemiro (33.), Rashford (39.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az biztos volt, hogy a Newcastle United nem a legerősebb csapatával áll ki a Ligakupa döntőjében, ugyanis az együttes első számú kapusát, Nick Pope-ot a Liverpool elleni bajnokin kiállították, eltiltása a fináléra is érvényes volt. Pope cseréje, Martin Dúbravka szintén nem szerepelhetett, hiszen éppen az ellenfélnél játszott a sorozatban a 2022–2023-as kiírásban – így a 2018-as Bajnokok Ligája-döntő negatív hősére, Loris Kariusra esett a választás.

A találkozót a „szarkák” kezdték jobban, Trippier jobb oldali beadásainál észnél kellett lennie a Varane, Martínez párosnak. Az MU védői jól teljesítettek, sokáig helyzetet sem láthattunk. A 32. percben aztán Longstaff lapos beadása után Saint-Maximin megforgatta Dalot-t, majd éles szögből a rövid sarkot vette célba. De Gea a helyén maradt, s óriási bravúrt mutatott be. A kipattanót követően Guimaraes tüzelt, de ez már nem volt veszélyes.

Egy perccel később Trippier lökte fel Rashfordot a bal szélen. Luke Shaw a szabadrúgásból tökéletesen adott középre, Casemiro fejese után a labda a bal alsó sarokban kötött ki, Kariusnak nem volt esélye. A VAR is visszanézte az esetet les miatt, de a brazil nem tartózkodott előrébb a leghátsó Newcastle-védőnél. 1–0

A kapott góltól kissé megzavarodott a Newcastle, ezt a 39. percben kegyetlenül meg is büntették a „vörös ördögök” – Weghorst vezette rá a Newcastle-védelemre a labdát, majd tökéletesen passzolt a beinduló Rashfordnak. Az angol válogatott csatár az ötös sarkáról ballal lőtt, a labda felpattant Botmanen, így nem védhetett Karius. 2–0

A fordulás után mindent megtett Eddie Howe annak érdekében, hogy visszajöjjön meccsbe a csapata. Alexander Isak beállt a szünetben, de a svéd támadónak nem adódott komoly lehetősége a gólszerzésre. A szintén csereként pályára lépő Jacob Murphy járt a legközelebb a szépítéshez, a 88. percben a távoli lövése centikkel kerülte el a kaput. A ráadásban még Bruno Fernandes ziccerét Karius védte, de ez már nem változtatott a lényegen – a Manchester United a 2017-es Európa-liga-siker után ismét trófeát nyert!

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+6. perc: ITT A VÉGE, A MANCHESTER UNITED AZ ANGOL LIGAKUPA GYŐZTESE!

90+3. perc: ITT LEHETETT VOLNA A HARMADIK! McTominay szerzett labdát az utolsó Newcastle-védőtől, majd Bruno Fernandest ugratta ki. A portugál szép lövőcselt mutatott be a visszaigyekvő Schär mellett, ám egy az egyben Kariusba lőtte a labdát.

90+1. perc: Wilson és Almirón is lejött, Ritchie és Anderson állt be.

88. perc: Maguire is beállt, a második gól szerzője, Rashford jött le.

88. perc: NAGY LÖVÉS! Jacob Murphy távolról próbálkozott, a bal alsót vette célba. De Gea csak nézte, és reménykedett, hogy mellé menjen – így történt.

88. perc: Casemiro is besárgult.

85. perc: De Gea kapott sárgát időhúzásért.

82. perc: Sancho is beáll az utolsó percekre, Antony kocogott le.

79. perc: Bruno Fernandes gyors kontratámadás végén Marcus Rashfordot hozta volna ziccerbe, de Karius elcsípte az átadást a tizenhatoson belül.

78. perc: Murphy Saint-Maximin, Willock Guimaraes helyére állt be.

72. perc: Guimaraes remek mélységi passzából Trippier adott középre, De Gea remekül vetődött ki az éles beadásra. Wilson gólra éhesen várta a zsugát, de ha gólt lőtt volna, sem lehetett volna boldog, a partjelző ugyanis lest intett.

69. perc: Fredet Sabitzer, Weghorstot McTominay váltja.

68. perc: megélénkült a meccs, Joelinton kétszer is lőhetett a tizenhatoson belül, előbb Wan-Bissaka, majd Martínez blokkolt hősiesen.

67. perc: Botman nagyon fursztrált, ezt Weghorston töltötte ki – a bíró meg adott neki egy sárga lapot.

65. perc: Saint-Maximin kevergetett a bal szélen, de Wan-Bissaka remekül felvette a franciával szemben a pozíciót. Az angol bekk szögletre mentett.

A második félidő elején a Necastle United egyértelműen támadólag lépett fel, de a Manchester United védelme nem hagyta, hogy komoly helyzetet dolgozzon ki Eddie Howe csapata.

52. perc: Trippier futott el a jobb oldalon, a beadására Wilson talppal érkezett nagy lendülettel. Martínez képes volt megzavarni az angol csatárt, még csak szöglet sem lett a lehetőségből.

47. perc: Antony került lövőhelyzetbe, de próbálkozása középre tartott, Karius biztos kézzel fogta.

46. perc: mindkét csapat egyet-egyet cserélt: Dalot helyén Wan-Bissaka folytatja, Longstaffot Isak váltja.

46. perc: jöhet a folytatás.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+7. perc: itt a vége a Ligakupa-döntő első félidejének, egyelőre nagyon simán vezet a Manchester United!

45+6. perc: Joelinton kissé elvesztette a fejét, sárga lap a jutalma.

45+4. perc:KARIUS BRAVÚR! Antony parádés sarkazása után Weghorst kapott remek passzt Bruno Fernandestől. A holland válogatott csatár nagyjából 25-ről ballal tüzelt a job felső sarok felé, Karius látványos mozdulattal védett.

 

45. perc: öt perc a hosszabbítás a sérülések, a gólörömök és a videobírózás miatt.

39. perc: OTT A MÁSODIK MU-GÓL! Weghorst vezette rá a Newcastle-védelemre a labdát, majd tökéletesen passzolt a beinduló Rashfordnak. Az angol válogatott csatár az ötös sarkáról ballal lőtt, a labda felpattant Botmanen, így nem védhetett Karius. 2–0

38. perc: Trippier szabadrúgásnál nem magasan adott középre, hanem laposan ugratta volna ki Wilsont. A csatár lövésére odaért az egyik MU-védő, a blokk után Almirón fölé vágta a labdát.

 

37. perc: Fred kapott sárga lapot keménykedésért.

33. perc: VEZET A MANCHESTER UNITED! Luke Shaw az előbb említett szabadrúgásból tökéletesen adott középre, Casemiro fejese után a labda a bal alsó sarokban kötött ki, Kariusnak nem volt esélye. A VAR is visszanézte az esetet les miatt, de a brazil nem tartózkodott előrébb a leghátsó Newcastle-védőnél.

33. perc: a bal szélen Trippier lökte fel szabálytalanul Rashfordot, szabadrúgással jöhet az MU.

32. perc: ÓRIÁSI HELYZET! Longstaff lapos beadása után Saint-Maximin megforgatta Dalot-t, majd éles szögből a rövid sarkot vette célba. De Gea a helyén maradt, s óriási bravúrt mutatott be. A kipattanót követően Guimaraes tüzelt, de ez már nem volt veszélyes.

26. perc: Schär húzódott előre, Trippier jobb oldali beadásából fejelni is tudott a svájci bekk. A labda jócskán a kapu fölé ment, ráadásul még ütközött is Lisandro Martínezzel. Mindkét játékos ápolásra szorul.

22. perc: nem jó jel a Newcastle-nek – Bruno Guimaraes ült le a pálya közepén, könnyen lehet, hogy meghúzódott.

17. perc: Antony ezúttal nem előkészíteni szeretett volna, a tizenhatos jobb csücskéről tekert a kapu felé. A labda egyenesen Karius ölébe kanyarodott.

15. perc: Antony passza után Dalot lőtte középre élesen a labdát, de az egyik Newcastle-védő nagyszerűen tisztázott.

14. perc: a Newcastle a jobb oldalon indított akciót, de Trippier beadásánál észnél voltak Varane-ék.

13. perc: megvan a mérkőzés első lövése! Weghorst kapta meg a labdát a Newcastle tizenhatosán belül, a center ügyesen is fordult le az őt őrző védőről. Ballal kapura is szúrta, de a lapos lövése nem jelentett gondot Kariusnak.

 

10. perc: Dalot rúgta fel csúnyán a megiramodó Saint-Maximint, a bíró egyből sárga lapot adott a portugál védőnek.

5. perc: Joelinton szép cselek után nagyszerűen indította Saint-Maximint. A francia néhány táncmozdulat után visszagurított Bruno Guimaraesnak, aki egyből tüzelt volna. Fred önfeláldozóan mentett, kissé bele is sérült, de nem szorul ápolásra.

2. perc: az első MU-támadás veszélyt tartogatott, Rashford egy szép beindulás után Weghorstot hozta volna helyzetben a tizenhatoson belül. Botman szépen követte az akciót, s szögletre mentett.

1. perc: elindult a döntő!

Hamarosan eldől, melyik csapat nyeri az angol Ligakupát: a Manchester United vagy a Newcastle United? (Fotó: AFP)
Hamarosan eldől, melyik csapat nyeri az angol Ligakupát: a Manchester United vagy a Newcastle United? (Fotó: AFP)

 

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

A 2022–2023-as idény előtt kevesen gondoltak volna erre, de az angol Manchester United négy sorozatban is versenyben van még. Amennyiben Erik ten Hag csapata négy trófeát is elhódít, egy fogadó alaposan meggazdagodik az MU-nak köszönhetően.

A SportBible számolt be róla, hogy egy fogadó 25 fontot (10 786 forintot) tett arra, hogy a Manchester United minden sorozatot, így az angol bajnokságot, az FA-kupát, a Ligakupát és az Európa-ligát is megnyeri. Az évad előtt tett merész fogadásra 2500-szoros odds volt, azaz ha a fogadónak bejön a tippje, 62 525 fontot (26 976 411 forintot) nyer az MU négy trófeájával.

A Premier League-ben 23 mérkőzés után ötödik helyen álló Newcastle United a hivatalos honlapján számolt be róla pénteken, hogy három és fél évvel meghosszabbította a szerződését a csapat házi góllövőlistáját vezető paraguayi támadó, Miguel Almirón.

Érdekes helyzet állt elő az angol Ligakupa fináléjához közeledve a Newcastle United labdarúgócsapatánál. Mint ismert, az együttes első számú kapusát, Nick Pope-ot a Liverpool elleni bajnokin kiállították, így ő nem játszhat a Manchester United elleni döntőben. Pope cseréje, Martin Dúbravka szintén nem állhat a gárda rendelkezésére a sorozatban, így minden bizonnyal a 2018-as Bajnokok Ligája-döntő negatív hősére, Loris Kariusra esik a választás.

Karius őrzi a „szakrák” kapuját a fináléban (Fotó: AFP)
Karius őrzi a „szakrák” kapuját a fináléban (Fotó: AFP)


A német kapusnak több mint négy és fél év után ez lehet az első mérkőzése az angol labdarúgásban – Kariust tavaly szeptemberben igazolta le a Newcastle, ám a 29 éves játékos bemutatkozása azóta is várat magára.

„Nem aggódom, hiszen pontosan az ilyen szituációk miatt szereztük meg őt. Van tapasztalata a nagy meccseket illetően, nem kételkedem a képességeiben. Az edzéseken jól teljesít, készen áll” – fejtette ki véleményét Howe Karius kapcsán.

Dúbravka – aki az idény első felét éppen a döntős ellenfélnél, a Manchester Unitednál töltötte – azért nem bevethető, mert már pályára lépett a Newcastle jelenlegi ellenfelének színeiben a sorozat idei kiírásában. A szlovák válogatott kapus éppen akkor kap aranyérmet, ha mostani csapata vereséget szenved a fináléban.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ MU–NEWCASTLE UNITED MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik