Anglia: két rendőr megsérült a manchesteri rendbontásban

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.05.03. 12:04
null
A United-drukkerek számára olaj volt a tűzre a Szuperliga-projekt: azt követelik, a nagytőkések ne lehessenek többé többségi tulajdonosok a sportklubokban (Fotó: AFP)
Két rendőr is megsérült, az egyikük súlyosan vasárnap a manchesteri rendbontásban, az eset kapcsán megindult a nyomozás. Az incidens miatt a Manchester United-Liverpool mérkőzést el kellett halasztani az angol labdarúgó-bajnokságban – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

 

Az MTI híre szerint a manchesteri kapitányság hétfőn közölte: a kórházban sürgősségi kezelésre szorult rendőrt egy palack találta el, ennek következtében súlyos, töréses arcsérülést szenvedett. Hozzátette: a történtek után megindult a hivatalos vizsgálat.

Russ Jackson főkapitány-helyettes kiemelte: az eset sokak számára egyértelműsíti, hogy a Manchester United tulajdonosa ellen tüntetők szándéka nem kifejezetten békés volt. Hangsúlyozta: a rendőröket azért vezényelték ki, hogy elejét vegyék a még súlyosabb atrocitásoknak, de a drukkerek néhány helyen megtámadták őket, palackokat és a kordonul szolgáló vaskerítés darabjait dobálták a rendfenntartók felé.

A Manchester United–Liverpool bajnoki mérkőzés előtt a hazai együttes hívei már délben gyülekezni kezdtek az Old Trafford környékén, és transzparenseket kihúzva, illetve görögtüzeket gyújtva tiltakoztak a klubtulajdonos Glazer család ellen, amely 2005 óta irányítja az egyesületet. A drukkerek régóta elégedetlenek az amerikai tulajdonosokkal, és a nemrég hamvába holt Európai Szuperliga – amelyhez az MU is csatlakozott – csak olaj volt számukra a tűzre.

Az MTI felidézte, a tervezett 17.30 órás kezdés előtt egy órával több száz szurkoló egy alagúton át – néhány fémkordont félredobva – bejutott a pályára, és fáklyákat gyújtott. A biztonsági személyzet tehetetlennek bizonyult a rohammal szemben, de mintegy húsz perccel később néhány drukker önszántából távozott a stadionból. Több szurkoló a hazai csapatnak a meccs előtt otthont adó Lowry Hotelnél tüntetett.

A házigazdák eleinte azt közölték, hogy csúszik a kezdés, majd az MU nem sokkal 19 óra előtt bejelentette, hogy biztonsági okokból elmarad a találkozó.

A rendőrség közlése szerint a stadionban több mint ezer, a Lowry Hotelnél körülbelül kétszáz szurkoló vett részt a tüntetésben.

Russ Jackson elítélte a drukkerek „vakmerő és veszélyes" viselkedését, miként az MU is. Utóbbi közleményében kiemelte: teljes mértékben elismerik az emberek szabad véleménynyilvánításhoz való jogát és a békés tüntetést, ugyanakkor sajnálatukat fejezték ki, hogy emiatt több drukker, rendező és rendőr is veszélybe került.

Az angol Premier League kifejtette, hogy megérti a feldühödt rajongók érzéseit, viszont ezzel kapcsolatosan elítélt minden erőszakos cselekményt, illetve jogsértést. Különös tekintettel a járványhelyzetben meghozott, és még jelenleg is érvényben lévő korlátozások megsértésére – írta a távirati iroda.

Az MU szurkolói ugyanakkor azt is közölték, hogy cselekedetükkel nemcsak a Glazer család ellen tüntettek, hanem a brit kormányra is szeretnének nyomást gyakorolni. Azt akarják elérni, hogy a jövőben egyetlen befektető se szerezhessen többségi tulajdont profi futballklubban – olvasható az MTI beszámolója.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik