Képes Sport
CSELŐTEI MÁRK
CSELŐTEI MÁRK
2022.07.04 16:59

Amikor a dicső múlt már nem elég – mire mennek edzőként a PL egykori klasszisai?

A modern futball legsikeresebben működő bajnokságában, a Premier League-ben játékosként klasszisok voltak, de vajon menedzserként is megállják a helyüket? Összeállításunkban azokról a PL-edzőkről írtunk, akik labdarúgóként meghódították az angol élvonalat, jelenleg pedig menedzserként igyekeznek a csúcsra törni.

 

Frank Lampard, Patrick Vieira, Mikel Arteta, Steven Gerrard: PL-legendákból menedzsertanoncok (Fotók: AFP)

 

FRANK LAMPARD

Kétség sem fér hozzá, Frank Lampard a Premier League történetének egyik legjobb játékosa, sőt: a futballtörténelem egyik leggólerősebb középpályása, de úgy tűnik, edzőként nem tartozik majd a klasszisok közé. Frank Lampard a West Hamben kezdte PL-karrierjét, de már 2001-ben – a Roman Abramovics-éra kezdete előtt – csatlakozott a Chelsea-hez, amellyel mindent megnyert, amiről klubszinten egy játékos álmodhat. Rengeteg egyéb trófea begyűjtése mellett háromszor lett bajnok, és ő szerezte minden idők hatodik legtöbb gólját (176) a PL-ben. Londoni renoméját még az sem tette tönkre, hogy amikor játékos-pályafutása alkonyán elszerződött a City Group által tulajdonolt amerikai New York City FC-hez, rövid időre kölcsönbe került a Manchester Cityhez, amelynek színeiben még gólt is szerzett a Chelsea ellen 1–1-re végződő bajnoki mérkőzésen...

Edzőként aztán a másodosztályú Derby Countynál kezdte el bontogatni a szárnyait, s nem is teljesített rosszul a feljutásra áhítozó fiatal kerettel, majd amikor 2019 nyarán megüresedett a Chelsea menedzseri posztja, régi klubja ajánlatot tett neki, ő pedig szinte gondolkodás nélkül leült a kispadra. A londoni kékeket arra a nyárra kizárták az átigazolási időszakból (nem vehettek új játékosokat), így nem volt nagy az elvárás Lamparddal szemben, ő pedig több fiatal futballistát beépítve a negyedik helyig vitte csapatát a bajnokságban, ráadásul az FA-kupa döntőjébe is bejutott. De a 2020–2021-es idény őszére elfogyott a csapat lendülete, s hiába érkezett több mint 100 millió font értékben erősítés, Lampard együttese nem tudta szállítani az elvárt eredményeket, s menesztették a klubikont. Ezt követően, ha nem is álltak érte sorba a PL-csapatok, de a mögöttünk hagyott évadban a kiesés elkerüléséért küzdő Everton szerződtette megmentőnek, s bár a bennmaradás meglett vele, a liverpooliak eredménysorával korántsem lehettek elégedettek a szurkolók. A most 44 éves Lampard még fiatalnak számít a menedzserek között, ám taktikai szempontból nem tűnik géniusznak a modern kori futballban, az „öltözőt” sem kezeli jól, így ha az Evertonnál is megbukik, könnyen lehet, hogy jó ideig nem látjuk Premier League-csapat élén.

FRANK LAMPARD 
JÁTÉKOSKARRIERJE
A PL-BEN
EDZŐI KARRIERJE
A PL-BEN
Klubjai: West Ham United, Chelsea,
Manchester City
Klubjai: Chelsea, Everton
Posztja: középpályás Meccs: 75
Meccs: 610 Győzelem:  34
Gól: 176 Döntetlen: 13
Gólpassz: 116 Vereség: 28
Trófeái (angol klubban): 3x bajnok, BL-győztes, El-győztes,
4x FA-kupa-győztes, 2x angol Ligakupa-győztes,
2x Community Shield-győztes
Trófeái (angol klubban):
 –

Frank Lampard 176 gólt szerzett a Premier League-ben

STEVEN GERRARD

Steven Gerrard is a PL történetének legjobbjai közé tartozik – posztján meg végképp –, indoklásul csak egyetlen kiragadott adat: 503 bajnokiján 120 gólt szerzett... Bár szigorúan véve nem teljesen ugyanaz a posztjuk, nem véletlen, hogy számos összehasonlításban szerepelnek együtt Frank Lamparddal – az angol futball kedvelői manapság is gyakran teszik fel a kérdést: melyikük játékoskarrierje a veretesebb. Az angolok korábbi világklasszis középpályása, a klubhűség mintaképe játékosként többek között Bajnokok Ligáját, UEFA-kupát és kétszer FA-kupát nyert a Liverpoollal, ám a hőn áhított bajnoki címről lemaradt, pedig többször is karnyújtásnyira volt tőle. Futballistaként mindig alázatos, felkészült, elhivatott volt, valódi vezéregyéniségként emelkedett ki csapattársai közül. Ezek az erények is arra predesztinálták, hogy egyszer edző lesZ belőle...

Gerrard a Liverpool korosztályos csapatainak irányítása után a skót élvonalban, a nagy múltú Rangersnél kapott először menedzseri megbízást, 2018 júniusában. Stílusával, rátermettségével egyből elvarázsolta a glasgow-i drukkereket, s mivel rögtön látszott, mit szeretett volna játszatni csapatával, a türelmet is megkapta. A 2020–2021-es idényre aztán teljesen összeállt a Gerrard által megálmodott Rangers, a klub pedig 10 év után ismét visszaülhetett Skócia trónjára: meglett a bajnoki cím. Bár még a mögöttünk hagyott idényt is Glasgow-ban kezdte el, 2021 novemberében befutott az Aston Villa ajánlata, s egy Premier League-klubnak nem tudott nemet mondani. Birmin­ghamben tárt karokkal várták Gerrardot, ő rögtön játékrendszer váltott, a szurkolók pedig az eredményekkel és a mutatott játékkal is elégedettek lehettek – egy ideig. A „mézesheteket” kisebb sérüléshullám követte, ami több vereségsorozatot is hozott magával, Gerrard pedig az idény végére több vesztes meccset jegyzett a PL-ben, mint győzteset. Leírni persze nem kell, és nem is szabad a korábbi klasszist: a következő idényben bizonyíthat.

 

STEVEN GERRARD
JÁTÉKOSKARRIERJE
A PL-BEN

EDZŐI KARRIERJE
A PL-BEN
Klubja:  Liverpool Klubja: Aston Villa
Posztja: középpályás Meccs: 27
Meccs: 503 Győzelem: 10
Gól: 120 Döntetlen: 5
Gólpassz: 98 Vereség: 12
Trófeái (angol klubban): BL-győztes, UEFA-kupa-győztes,
2x európai Szuperkupa-győztes, 2x FA-kupa-győztes,
3x angol Ligakupa-győztes, 2x Community Shield-győztes
Trófeái (angol klubban):

Steven Gerrard csak bajnokságot nem nyert a Liverpoollal

A SZOKÁSOSTÓL ELTÉRŐ ÚTON JÁRNAK
Ki ne ismerné az angolok szövetségi kapitányát, Gareth Southgate-et, aki a közelmúltban vb-elődöntőbe és Eb-döntőbe vezette válogatottját?! Az angolok idei Nemzetek Ligája-szereplése (benne a magyar válogatott elleni 1–0-s és 4–0-s vereséggel) persze kikezdte a nimbuszát, de a közvélemény így is jó edzőnek tartja. Azt kevesebben tudják, hogy a játékosként 424 PL-meccsen szóhoz jutó, kétszeres angol Ligakupa-győztes védő a válogatott irányítása előtt, 2006 és 2009 között több mint három évig volt a Middlesbrough menedzsere. Southgate 114 bajnokin irányította egyetlen PL-klubját, de csupán 29 győzelmet aratott 52 vereség mellett. A Manchester United legendája, Ryan Giggs sem a szokásos utat járta be. A walesiek korábbi szélsője játékosként a liga történetének egyik legjobbja (egyben legtöbbszörös bajnoka): 632 meccsen lépett pályára, s 13 bajnoki címet nyert az MU-val. Edzői pályája már akkor elkezdődött, amikor még vissza sem vonult, hiszen 2014 áprilisában David Moyes menedzser menesztése után játékos-edzőként négy meccsen ült a Manchester United kispadján. Összesen hét pontot szerzett, és volt, hogy becserélte magát. Edzői karrierje csúcsa a walesi válogatott szövetségi kapitányi posztja volt, s könnyen lehet, így is marad jó ideig, hiszen az ellene zajló, családon belüli erőszak vádja miatt elindított per miatt nemrég felmondott.


PATRICK VIEIRA

Már Patrick Vieira is bekerült a 2021-ben életre hívott Premier League Hírességek Csarnokába (Hall of Fame), s ő is a középpálya ura volt – persze másképpen, mint Gerrard vagy Lampard. Vieira 1996-ban már olasz bajnokként írt alá az Arsenalhoz, amelynél világklasszisá, klub- és PL-legendává vált. A francia középpályás – aki karrierje végén a Manchester Cityben is játszott – összesen 305 angol bajnokin lépett pályára, háromszor lett bajnok, ötször FA-kupa-győztes. Tagja volt Arsene Wenger „legyőzhetetlen” csapatának, amely – máig példátlan módon – veretlenül nyerte meg a Premier League-et. Vezéralkat, kemény, szorgalmas, elnyűhetetlen, pótolhatatlan – ilyen volt játékosként a francia válogatottal világ- és Európa-bajnok Vieira, aki visszavonulása után azonnal edzői karrierbe kezdett, még ha erről nem is esett sok szó akkoriban.

Patrick Vieira tagja volt a „legyőzhetetlen” Arsenalnak, amely veretlenül lett bajnok


A Citytől 2011-ben visszavonulva rögtön edző lett a manchesteriek akadémiáján, irányította az U21-es csapatot is, mielőtt a City Group birtokában lévő, az Egyesült Államok élvonalában (MLS) szereplő New York City vezetőedzője lett. Az amerikai bajnokságot egyébként sem taksálják túl sokra, de Vieirának itt sem ment igazán, majd az Amerikában eltöltött két és fél év után, 2018-ban ajánlatot kapott a francia élvonalban szereplő Nice-től. Nizzában 89 meccs jutott neki, egy alkalommal elérte az Európa-liga csoportkörét, s volt, hogy kifejezetten attraktív támadójátékkal rukkolt ki csapata, de nem tudott a Ligue 1-ben megragadni. Éppen ezért vetítették előre sokan a bukását, amikor 2021 nyarán kinevezték a Premier League egyik leggyengébb keretével rendelkező Crystal Palace élére. A most 46 esztendős szakember azonban mindenkit meglepett: az utóbbi évek ötlettelen, pontrúgásokra hagyatkozó, bekkelésre berendezkedő játékát néhol innovatív, kreatív, nyomásgyakorlásra építő futball váltotta fel Londonban, a Palace pedig magabiztosan bent maradt a PL-ben, sőt, a 12. helyen végzett. Ahhoz persze, hogy topedzőként kezeljék, még sokat kell dolgoznia Vieirának, de hogy jó úton jár, az biztos.

 

PATRICK VIEIRA
JÁTÉKOSKARRIERJE
A PL-BEN
EDZŐI KARRIERJE
A PL-BEN
Klubja:  Arsenal, Manchester City
Klubja: Crystal Palace
Posztja: középpályás Meccs: 38
Meccs: 305
Győzelem: 11
Gól: 31
Döntetlen: 15
Gólpassz: 31 Vereség: 12
Trófeái (angol klubban):
3x bajnok, 5x FA-kupa-győztes,
3x Community Shield-győztes
Trófeái (angol klubban):


MIKEL ARTETA

Mi tagadás, kissé kilóg a sorból, hiszen erős túlzás legendának nevezni a Premier League-ben, de ha végignézünk az eredménysorán, egyértelművé válik, korszakos alakja volt a ligának több mint 10 éven keresztül. Mikel Arteta posztját tekintve – összeállításunk többi szereplőjéhez hasonlóan – középpályás volt, de nem vérbeli gól- vagy labdaszerző, sokkal inkább irányító/karmester, aki szervezi a játékot. A Barcelonában nevelkedő Arteta Párizst, Glasgow-t és a Baszkföldöt is megjárva került 2005-ben az Evertonhoz, majd hat évvel később szerződtette pályafutása „legfontosabb” klubja, az Arsenal. Összesen 283 meccsen jutott szóhoz a PL-ben, de angliai karrierjének összes sikere az „ágyúsoknál” töltött időszakához köthető. Arsene Wenger irányítása alatt kétszer nyerte meg az FA-kupát és kétszer Community Shieldet, a bajnoki címhez utolsó idényében (2015–2016) járt a legközelebb, de „csak” ezüstérem lett belőle.

Kétségtelen, hogy Wenger személyében már játékosként is az egyik legjobb edzőtől tanulhatott, visszavonulása után pedig egyből tudta, milyen irányba szeretne elindulni. Az utánpótlásszintet átlépve csatlakozott honfitársához, Josep Guardiolához, s a Manchester City másodedzője lett. Beleszólhatott a taktikai variációkba is, a pontrúgásokat egyenesen ő tervezte meg, asszisztensként összesen öt trófeát, köztük két bajnoki címet nyert a Cityvel. Unai Emery 2019-es (december végi) menesztése után aztán jött a régóta várt – és többször beharangozott – lehetőség: az Arsenal menedzsere lett. Rengeteg lyuk volt ugyan az „ágyúsok” keretében, a játékosállomány sem passzolt ahhoz a stílushoz, amit Arteta megálmodott, első idénye végén így is FA-kupát, néhány héttel később pedig Community Shieldet nyert a csapattal. Később aztán jött a visszaesés, gyengébb eredmények többszöri sorozata, a 2020–2021-es idény végén pedig az európai kupaindulásról is lemaradt az Arsenal. A mögöttünk hagyott idény pocsék rajtja csak tetézte a bajt, de a vezetőség türelme nem fogyott el, a keret összeállt, a sérültek felépültek, Arteta taktikája pedig elkezdett működni, olyannyira, hogy a 2021–2022-es évadban már az Arsenal volt a liga egyik legüdébb színfoltja, amely nem sokkal maradt le a BL-indulást érő negyedik helytől. Nem kétséges, a listánkon szereplő nevek közül eddig ki áll a legközelebb ahhoz, hogy edzőklasszis legyen belőle...

MIKEL ARTETA
JÁTÉKOSKARRIERJE
A PL-BEN
EDZŐI KARRIERJE
A PL-BEN
Klubjai:  Everton, Arsenal
Klubja: Arsenal
Posztja: középpályás Meccs: 95
Meccs: 283 Győzelem: 49
Gól: 42 Döntetlen: 16
Gólpassz: 42 Vereség:  30
Trófeái (angol klubban):
2x FA-kupa-győztes,
2x Comminity Shield-győztes
Trófeái (angol klubban):
FA-kupa-győztes, Community Shield-győztes (másodedzőként
a Manchester Cityvel 2x bajnok, FA-kupa-győztes,
2x Community Shield-győztes)
Mikel Arteta 283 meccset játszott a Premier League-ben, vérbeli irányító, játékszervező volt
MEGPRÓBÁLTÁK, DE NEM MENT
Ha egy éve ilyenkor készül összeállításunk, kétségtelen, hogy Ole Gunnar Solskjaer  főszerepet kap benne, de ő már nem edzősködik a Premier League-ben (sem). A korábbi norvég csatár PL-klasszis státusza játékosként vitathatatlan, hiszen a Manchester Unitednél eltöltött 11 éve alatt 363 bajnokin lépett pályára és 126 gólja mellett hat bajnoki címet zsebelt be a klubbal. Edzőként 2018 decemberében, ideiglenes megoldásként tért vissza, végül csaknem három éven át irányította a „vörös ördögöket”, de a mögöttünk hagyott idény harmadánál a sorozatos gyenge eredmények miatt menesztették, s azóta sincs csapata. Ennél sokkal rövidebb menedzserkalandban volt része minden idők egyik legjobb angol csatárának, Alan Shearernek, aki játékosként a PL történetének legtöbb gólját (285) szerezte, a Blackburnnel bajnoki címet nyert, majd a Newcastle-nál töltött el tíz évet. Edzőként 2009 áprilisában mutatkozott be korábbi csapatánál, a „szarkáknál”, amelyhez ideiglenes menedzserként az idény végéig írt alá. Végül összesen 8 PL-meccsel zárta karrierjét trénerként, ezek közül egyet nyert meg, és 5 pontot szerzett, a Newcastle pedig kiesett az élvonalból.
A KÖVETKEZŐ JELÖLTEK
Jelenleg négy korábbi PL-klasszis (ha úgy tetszik, legenda) edzősködik az angol élvonalban, ám ez a szám a közeljövőben nőhet. Legközelebb a Manchester United korábbi csatárklasszisa, Wayne Rooney tetszeleghet ebben a szerepben, hiszen nemrég bejelentette: távozik a Championshipből főleg anyagi problémák miatt kieső Derby County menedzseri posztjáról. A játékosként 208 Premier League-gólt (minden idők második legtöbbje) szerző Rooney korábban már tett olyan nyilatkozatot, hogy egyszer szeretné korábbi csapatát, az MU-t irányítani, de erre a következő években még lehet, hogy nem lesz lehetősége, így kíváncsian várjuk, melyik csapattal hozzák szóba először. Őt követi ezen a listát a Manchester City korábbi védője, a négyszeres bajnok Vincent Kompany, aki edzőként az Anderlechtnél bizonyított, péntek óta pedig már a Championshipben szereplő Burnley menedzsere. Rajtuk kívül szóba jöhet még a Chelsea védőlegendája, John Terry is, aki trénerként eddig az Aston Villa másodedzőjeként tevékenykedett, idén télen pedig a Chelsea-nél kapott segédedzői állást.


FRANK LAMPARD VS. STEVEN GERRARD
(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. július 2-i lapszámában jelent meg.)

2022.08.05 21:02:16

Angol labdarúgás BALÁZS DÁVID

ALAPVONAL. Legyen bármekkora sztár is a portugál, ez a viselkedés megengedhetetlen, Erik ten Hag pedig olyan edző, aki nem is hagyja ezt szó nélkül, a sajtóban például nyíltan kritizálta a játékosait, akik idő előtt leléptek. Cristiano Ronaldo a fiatalok példaképe, így különösen fontos, hogy milyen a viszonya a csapatával.

2022.08.01 07:38:18

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT Ronaldo nemet mondott egy 309 millió eurós ajánlatra, de angolosan távozna, De Jongnak 100 millió(s) oka van a maradásra.

2022.07.30 15:12:00

Angol labdarúgás CSELŐTEI MÁRK

Alexander-Arnold és Szalah mellett a tétmeccsen debütáló Núnez is betalált, a túloldalon Álvarez lőtt gólt.

2022.07.22 21:49:31

Angol labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Az akadémián szereplő 8-23 évesek 85 száza­léka Manchesterből és az agglomerációból érkezett. Valahogy így néz ki, amikor a város támogat egy projektet, aztán a projekt „visszaadja a kölcsönt” a városnak.

2022.07.15 00:01:05

Angol labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

NS-VÉLEMÉNY. Lehet őt szeretni vagy utálni, de az vitathatatlan, hogy a tehetsége mellett az óriási egója, a motivációja és az elszántsága tette ennyire sikeressé és népszerűvé.