Visszatért a korábbi sportigazgató a Liverpoolhoz – hivatalos

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.03.12. 15:31
Michael Edwards (balra) futballügyi vezérigazgatóként tér vissza Liverpoolba (Fotó: Getty Images)
Visszatért az angol élvonalbeli Liverpoolhoz annak korábbi sportigazgatója. Michael Edwards június 1-jétől futballügyi vezérigazgatóként tevékenykedik, s hamarosan kijelöli azt a sportigazgatót, aki kinevezi Jürgen Klopp utódját.

Február végén számoltunk be arról, hogy a Liverpoolt tulajdonló Fenway Sports Group (FSG) szeretné visszacsábítani a klubhoz a 2022 nyarán távozó sportigazgatót, Michael Edwardsot, akinek Jürgen Klopp mellett elévülhetetlen érdemei voltak a Mersey-partiak elmúlt évekbeli szereplésében, így a Bajnokok Ligája-győzelemben és a Premier League-elsőségben is.

Edwards 2011-től 11 évig dolgozott a csapatnál különböző pozíciókban, s bár amikor a Liverpool először megkereste a visszatérés kapcsán, még elzárkózott ettől, most úgy fest, az FSG vezetői meggyőzték őt, hogy egy eddiginél magasabb pozíciót vállaljon el, s az eddigi futballügyi vezérigazgatót, Mike Gordont váltja, aki pedig visszalép jelenlegi szerepkörétől, de marad az igazgatótanács tagja.

„Michael (Edwards) az egyik legfélelmetesebb vezetői tehetség a világ labdarúgásában. John (Henry), Tom (Werner) és én nagyon örülünk, hogy elnyertük a szolgáltatásait. Olyan szerepkörbe tér vissza, amely magasabb pozíció és szélesebb hatáskörrel bír, mint az eddigi” – idézte a The Athletic Mike Gordon, leköszönő futballügyi vezérigazgatót. „Szervezetként igyekszünk folyamatosan javítani a futballunkat. Legyen szó akár külső lehetőségekről, akár belső fejlesztési területekről és nincs jobb ember, aki ezt a folyamatot vezesse” – tette hozzá Gordon.

„Nagyon hálás vagyok Mike-nak, Johnnak, Tomnak és a tulajdonosi körnek, hogy felajánlották a lehetőséget, hogy elvállaljam az új vezetői szerepet az FSG-n belül. Alázatot, kitartást és vágyat tanúsítottak, amikor újra együtt akartak dolgozni velem” – mondta Michael Edwards. 

Egybehangzó angol  sajtóértesülések szerint a korábban a Chelsea és a Manchester United érdeklődését is visszautasító Edwards első feladata, hogy megtalálja és kinevezze a Liverpool új sportigazgatóját, a téli átigazolási időszak után távozó Jörg Schmadtke utódját, ez pedig minden bizonnyal a Bournemouth leköszönő technikai igazgatója, Richard Hughes lesz – ő március elején jelentette be, hogy elhagyja Kerkez Milosékat.

Az idő is sürgeti a Liverpoolt, ugyanis az új sportigazgatónak nem csak a megfelelő Jürgen Klopp-utódot kell megtalálnia, hanem tárgyalnia is kell azokkal a játékosokkal, akiknek szerződése hamarosan lejár, így például Mohamed Szalahhal és Virgil van Dijkkal, akiknek jelen állás szerint 2025. június 30-ig él a szerződése a csapattal.

Egyébként a Liverpool legfőbb jelöltje a csapat menedzseri posztjára a klub korábbi játékosa, a Leverkusennel az idényben még veretlen Xabi Alonso, de a portugál Sportingot irányító Rúben Amorim is az esélyesek között van.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik