PL: nem szavazták meg a tiltást, kölcsönveheti Nevest a Newcastle

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.11.21. 21:35
null
Rúben Neves (Fotó: Getty Images)
A Premier League klubjai nem szavazták meg azt az ideiglenes szabálytervezetet, miszerint az azonos tulajdonosi körű klubok nem vehetnék kölcsön egymás játékosait – írja a Sky Sports.

 

A tiltás életbe léptetéséhez 14 „igen” szavazatra lett volna szükség, de csupán 13 klub voksolt a szabálymódosítás mellett, így érvényben maradt a jelenlegi szabályozás, amely engedélyezi az ilyen átigazolásokat.

Noha a Premier League nem közölte, hogy mely klubok buktatták meg a tervezetet, a The Times sportrovatát vezető Martyn Ziegler úgy tudja, hogy a Newcastle United, a Sheffield United, a Manchester City, a Chelsea, az Everton, a Wolverhampton és a Nottingham Forest szavazott nemmel a tervezetre a PL keddi ülésén.

 


 

A tervezet egyik legfőbb érintettje a Newcastle United, amelynek tulajdonosa az a szaúdi állami befektetési alap (PIF), amely a szaúdi élvonal négy legjelentősebb klubját (Al-Hilal, Al-Ittihad, Al-Ahli, Al-Naszr) is birtokolja. A„szarkák” középpályáján ugyanis nagy rés keletkezett Sandro Tonali kiesésével (az olasz középpályást tíz hónapra tiltották el fogadási ügyei miatt), s ezt – mint ezt maga Eddie Howe vezetőedző is elismerte – az Al-Hilalban szereplő portugál középpályás, Rúben Neves kölcsönvételével orvosolná a klub. Egy ilyen transzfert lett volna hivatott megakadályozni a tervezet, ha megszavazták volna.

Mindazonáltal nem a Newcastle az egyetlen klub, amelynek a tulajdonosai más együtteseket is birtokolnak. A Chelsea amerikai tulajdonosai például a nyáron vették meg a francia Strasbourg részvényeit, míg a Nottinghamet birtokló Evangelosz Marinakisz egyben a görög rekordbajnok Olympiakosz Pireusz tulajdonosa – nem beszélve a City Group nevű klubhálózatról, amelyhez a regnáló angol bajnok Manchester City mellett további 12 (!) együttes tartozik, így többek között a spanyol bajnokságot vezető Girona, az MLS-ben érdekelt New York City FC vagy a Vancsa Zalánt foglalkoztató belga Lommel is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik