Az új Erling Haalandot vagy egy túlárazott dán tehetséget igazolt át a Manchester United?

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.08.12. 13:52
null
A Manchester United új csatárát már bemutatták az Old Trafford közönségének (Fotók: AFP, Getty Images)
Megtalálta új csatárát a Manchester United: az angol klub a bónuszokat is beszámítva 75 millió eurót fizetett az Atalantának a 20 éves Rasmus Höjlundért, aki eddig mindössze kilenc gólt szerzett európai topligában rövid pályafutása során. A dán támadóban sokan az új Erling Haalandot látják, mások szerint viszont csak egy a túlárazott tehetségek közül.
NÉVJEGY: RASMUS HÖJLUND
Született: 2003. február 4., Koppenhága
Állampolgársága: dán
Sportága: labdarúgás
Posztja: csatár
Klubjai: FC Köbenhavn (dán, 2021–2022), Sturm Graz (osztrák, 2022), Atalanta (olasz, 2022–2023), Manchester United (angol, 2023–)
Válogatottsága/góljai: 6/6
Kiemelkedő eredményei: dán bajnok (2021–2022), Osztrák Kupa-győztes (2022–2023)

Elképesztő összeget, bónuszokkal együtt több mint 75 millió eurót fizetett ki a Premier League-ben szereplő Manchester United a 20 éves Rasmus Höjlundért, aki eddig alig több mint 1800 játékpercet jegyez európai topligában. Származása, magassága, testalkata és képességei miatt a Manchester City játékosaként az előző idényben triplázó, s az angol élvonalban 36 gólt szerző norvég világsztárhoz, Erling Haalandhoz hasonlítják, miközben bőven akadnak olyanok is, akik szerint csak „olcsó utánzat”, a United pedig ráfázik majd, hogy benne látja a megoldást csatárposzton. Höjlund az előttünk álló idényben megmutathatja, ki tudja-e hozni magából a benne rejlő potenciált, teljesítményével egy csapásra kibújhat a ráhúzott skatulyából is.

A dán csatártehetség Koppenhágában született, első klubja 13 évesen a B.93 volt, majd a Bröndby és a Holbaek akadémiáján is kipróbálta magát, mielőtt az FC Köbenhavnhoz szerződött volna. Az fővárosiak U17-es és U19-es együttesében is lehetőséghez jutott, majd 2021 nyarán felkerült az első csapathoz. Ezután alaposan beindult a karrierje, hiszen idén nyáron már egy Premier League-élklub szerződtette… Höjlund a Köbenhavnnál mindössze fél évet töltött, 15 bajnokiján egyszer sem (!) talált be, de az Európa-konferencialigában két gólt is szerzett. 2022 telén aztán befutott az osztrák Sturm Graz közel 2 millió eurós ajánlata, amelynek Koppenhágában nem tudtak ellenállni, így megszületett az egyezség. Höjlund azonnal beilleszkedett a csapatba, egyre erősebbé vált, ráadásul 13 meccsen 6 gólt szerzett, felkeltve több európai topligás klub érdeklődését. Úgy tűnt, a következő, 2022–2023-as idényt is Ausztriában tölti, a bajnokságot is elkezdte a Sturmban, de a nyolc tétmeccsen szerzett 6 gólja egyre több egyesületet győzött meg arról, hogy érdemes már ilyen kevés játékidő után is szerződtetni, és a Serie A-ban szereplő Atalanta 20 millió eurót sem sajnált érte kiadni.

Höjlund így már szeptember elsején bemutatkozhatott a bergamói alakulatnál, amelyhez természetesen nem kezdőcsatárnak érkezett, hosszú távú projekt részeseként gondolkodtak benne. Ősszel, amíg az akklimatizációval és a nyelvvel küzdött, jobbára csereként kapott lehetőséget, a vb-ig csupán egy gólt szerzett és egy gólpasszt adott, így az sem volt meglepő, hogy végül nem került be a dán válogatott világbajnoki keretébe. A katari torna és a bajnokság folytatása között eltelt idő jól jött Höjlundnak, aki ezeket a heteket arra használta fel, hogy még több izmot „pakoljon fel” magára.

Az Atalantában csak egy idényt töltött
Az Atalantában csak egy idényt töltött


A Serie A január elején folytatódott, a dán kilences pedig az új év első három bajnokiján háromszor is betalált, és kiosztott egy gól­passzt. Innentől gyakorlatilag bérelt helye volt a kezdőben, csapata egyik legjobbjává vált. Az idényt 9 góllal és 4 gólpasszal zárta, de ha úgy nézzük, ebből 8 találatot és 3 asszisztot fél évad alatt hozott össze, ami kiválónak mondható. Höjlundot főleg az emelte ki az olasz élvonal csatárai közül, hogy remekül érkezik a kapu elé, emellett termetéhez (191 centis) képes elképesztően gyors, képes megelőzni a védőit, vagy szabályosan utat törni közöttük, félrelökni őket.

A daliás termetű, északi származású, szőke hajú csatárt a 2022–2023-as idény végére a legtöbb szurkoló a Manchester City sztárjához, Erling Haalandhoz kezdte hasonlítani. És van közöttük hasonlóság a játékukat nézve is: a norvég klasszis is kifejezetten gyors, jól vonja el a védők figyelmét, és abban a legerősebb, amikor a kapu elé kell érkeznie (természetesen ebben egyelőre jobb a dánnál). De Höjlund jóval technikásabb, többet cselez, a szélekre is ki tud húzódni, ellenben gyengébben fejel és a lekészítései sincsenek még a legmagasabb szinten.


Vissza Manchesterbe – ahol egyébként Haaland is játszik, csak ő a Citynél! A United az előző évadban Erik ten Hag irányításával hatalmasat lépett előre, de végig küzdött azzal, hogy nincs jó befejező csatára, aki a letámadásból és az összjátékból is ki tudja venni a részét. Cristiano Ronaldo is ebben múlta alul a holland tréner elvárását, Anthony Martial a gyakori sérülései közepette egyikben sem jeleskedett, Wout Weghorst pedig a gólokat nem szállította. Persze ott volt a bomba formában játszó Marcus Rashford, de neki a balszélső az igazi posztja. A Manchester Unitednek így ezen a nyáron mindenképpen csatárt kellett vennie, és igen, Höjlund ahhoz képest, amit eddig mutatott, rengeteg pénzbe került, ám ott van benne a világklasszis potenciál. Ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, 10 évre is megoldhatja az MU csatárproblémáját. Ha Victor Osimhent (Napoli) vagy Harry Kane-t (Tottenham) szerződtette volna az MU, biztos lóra tesz, de ők legalább 120-130 millió euróba kerültek volna, Höjlund ennél jóval olcsóbb volt. Az biztos, hogy Ten Hag nem fogja elsietni a bevetését, de amint készen áll, mély vízbe dobja, s elfoglalhatja helyét Rashford és Antony mellett a támadósorban.

Höjlund az eddig látottak alapján képes lehet rá, hogy lapos passzos labdakihozatalnál elvonja a védők figyelmét, vagy a szélre kihúzódva egy-egy csellel segítse helyzetbe hozni társait, míg felívelt labdánál a levegőben nyerhet párharcot, majd a megszerzett labdát készítheti le a többieknek. Mindez persze csak a játéka egyik eleme, mert a legerősebb továbbra is abban lehet, hogy a kapu elé érkezve gólt szerez társai beadásából. A kérdés már csak az, ha eleinte nem jönnek a gólok, a szurkolók pedig az árát firtatva nyomást helyeznek rá, elbírja-e...

A dán válogatottban eddig imponáló a mérlege: hat mérkőzés, hat gól
A dán válogatottban eddig imponáló a mérlege: hat mérkőzés, hat gól


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. augusztus 12-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik