PL: jogi lépésekhez folyamodik a Liverpool és Klopp a Times ellen – sajtóhír

M. M.M. M.
Vágólapra másolva!
2022.10.19. 12:32
null
Klopp és a Liverpool FC jogi lépéseket tettek (Fotó: AFP)
Nem csitulnak a felhangok a vasárnap Liverpool–Manchester City mérkőzést követően. A Citynél kifogásolják ez ellenfél menedzsere, Jürgen Klopp szavait, amelyek szerint a Paris Saint-Germain, a Manchester City és a Newcastle olyan pénzügyi fölénnyel rendelkezik tulajdonosaik anyagi háttere révén, amivel senki más nem versenyezhet.

 

Mint arról beszámoltunk, a Liverpool 1–0-ra legyőzte a Manchester Cityt vasárnap a Premier League 11. fordulójában, elvéve ezzel a City veretlenségét. A mérkőzésen a VAR segítségével visszavonták Phil Foden gólját Erling Haaland szabálytalansága miatt, kiállították Jürgen Kloppot, amikor megelégelte Anthony Taylor játékvezető tevékenységét, a mérkőzés egyetlen gólját pedig Mohamed Szalah szerezte.

A meccs előtti sajtótájékoztatón Jürgen Klopp nyilatkozta, hogy van három klub, a Manchester City, a Paris Saint-Germain és a Newcastle United, amellyel nem lehet pénzügyileg versenyezni. A Cityt az Egyesült Arab Emírségek királyi családjához tartozó Abu Dhabi United Group birtokolja, a Paris Saint-Germaint a katari emír, Tamim bin Hamad al-Thani vásárolta meg 2011-ben, a Newcastle Unitedet pedig a Szaúd-Arábia kormányához kapcsolódó Nyilvános Befektetési Alap (Public Investment Fund) vásárolta meg 2021-ben, amelyet az ország koronahercege, Mohammed bin Szalman vezet.

Ezen tulajdonosok megjelenése felborította a gazdasági és szakmai erőviszonyokat a labdarúgásban, Klopp pedig ennek adott hangot pénteken: „Nem tudunk úgy működni, mint a City. Van három klub a világon, akik pénzügyileg azt csinálnak, amit akarnak. Azt fogják mondani, hogy „igen, de..”, pedig ezek a tények. Nekünk úgy kell tekintenünk a dolgokra, hogy "kell ez, kell az, ide egy fiatalt kell beépíteni, ide egy tehetséget kell berakni. Hallottam, hogy Newcastle-ban valaki (Dan Ashworth, sportigazgató) azt nyilatkozta, a klub lehetőségeinek nincs plafonja. Igen, igaza van. Gratulálok! Más kluboknak van plafonjuk" – idézte őt az Athletic.

A mérkőzést követően közleményt adott ki a Liverpool, miszerint Manchester City-szurkolók gyűlölködve énekeltek a Hillsborough-i tragédia 97 áldozatáról, és egy erre emlékeztető graffitit is készítettek a stadionban. Ebből kifolyólag együtt fognak működni a hatóságokkal és a Manchester Cityvel a büntetések kiosztásáról.


 

Azonban a City nem ítélte el ezt (ami az összecsapás 12. percében a Sky Sports élő adásában is hallható volt), a Times újságírója, Paul Hirst pedig írt egy cikket, amelyben a Manchester Citytől név nélkül amiatt panaszkodtak, hogy Klopp meccs előtti szavai szították a feszültséget, szavai xenofóbnak is tekinthetők, hiszen mindhárom klub arab tulajdonos kezében van, továbbá hogy a találkozó közben pénzérmét dobtak Pep Guardiola felé, valamint hogy a mérkőzés után megtámadták a hazaiak szurkolói a vendégcsapat buszát, amiről kedden értesült a Merseyside-i rendőrség. Klopp az állítólagos pénzérmedobálásért bocsánatot kért a vendégektől a találkozót követő sajtótájékoztatón, az ügyben vizsgálódik a Liverpool.

A médián keresztül alkalmazott PR-stratégia értelmezhető úgy, hogy a Manchester City ily módon próbálja lekötni a média figyelmét, hogy addig se a klub pénzügyi előnyeiről, illetve a tulajdonosok valódi szándékairól írjon a sajtó.

Klopp és a Liverpool jogi panasza miatt az a cikk azóta nem elérhető, míg Klopp tagadta is a vádakat. „Nem is állhatna ez távolabb a személyiségemtől" – idézte a németet az Athletic honlapja a West Ham United elleni meccset megelőző sajtótájékoztatóról.

A Premier League négy éve vizsgálja a Manchester Cityt a pénzügyi fair play szabályok megszegésévnek gyanújával.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik