Capello és Ferguson harcolhat az egyesített brit csapat irányításáért

Vágólapra másolva!
2008.11.13. 17:31
Fabio Capello szívesen elvállalná a 2012-es londoni olimpián az egyesített brit labdarúgó-válogatott vezetését. Apróbb problémát jelent ezzel kapcsolatban, hogy Sebastian Coe, az olimpia szervezőbizottságának elnöke Alex Fergusont, a Manchester United vezetőedzőjét látná legszívesebben ezen a poszton.
Capello (balra) és Ferguson vetélytársak lehetnek
Fotó: Imago
Capello (balra) és Ferguson vetélytársak lehetnek
Capello (balra) és Ferguson vetélytársak lehetnek
Fotó: Imago
Capello (balra) és Ferguson vetélytársak lehetnek

Sebastian Coe már többször hangoztatta, hogy szerinte Alex Ferguson lenne a legalkalmasabb az egyesített brit csapat irányítására a 2012-es játékokon. Coe – aki 1980-ban és 1984-ben 1500 méteres síkfutásban olimpiai aranyérmet szerzett – és Ferguson már nemegyszer egyeztettek is ez ügyben.

Közben azonban újabb nagy név került a kalapba: Fabio Capello bejelentkezett a brit csapat irányítására. Az angol felnőttválogatottat az év elején átvevő olasz tréner amolyan búcsúajándéknak gondolja az ötkarikás együttes vezetését.

„Akkor leszek hatvanhat éves, és úgy érzem, hogy el is jön a visszavonulás ideje számomra. Utána már csak utazgatni szeretnék, és felfedezni az ősi kultúrák meglévő nyomait, amelyek gyerekkorom óta lenyűgöznek – vallott színt Capello a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA havonta megjelenő magazinjának, majd így folytatta: – De szeretném, ha előtte egy másik álmom is valóra válna, nagyon jó lenne szerepelni az olimpián, amely lehetőség játékosként nagy sajnálatomra nem adatott meg nekem.”

Capello az év elején vette át az angol labdarúgó-válogatott irányítását, szerződése pedig 2012-ben jár le. Az olasz szakember szerint 21 éves edzői pályafutása tökéletes befejezését jelentené, ha ő irányíthatná a brit csapatot a 2012-es olimpián.

Már ha lesz egyáltalán ilyen együttes. Az angol szövetség ugyanis mindent megtesz ennek érdekében, a másik három tagszövetségben (Skócia, Wales és Észak-Írország) viszont vonakodnak az ötlettől, mivel attól félnek, hogy a FIFA ezt precedensértékűnek venné, és arra kényszerítené a négy nemzetet, hogy ezt követően is egy csapatot indítson a nagy tornákon (vb, Eb).

A most 62 éves Capello pozitívan értékelte első évét, amelyet a szigetországi válogatott élén töltött.

„Sok újdonságot vezettem be a csapat háza táján. Kezdve a mediterrán étkezési szokások előtérbe helyezésével – a sült krumplival és a ketchuppal szemben – a közös reggelin át a mobiltelefonok használatával kapcsolatos előírásokig – mondta Capello, majd az angol válogatott leggyengébb pontjáról beszélt. – A mi csapatunk és a többi válogatott közötti legnagyobb különbséget a kapusok jelentik. Remek játékosai vannak Angliának ezen a poszton, de ha a nemzeti csapatban szerepelnek, rendre utoléri őket a balszerencse, és hatalmas hibákat követnek el a fontos meccseken.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik