Torontóban egyenlített, elvette a pályaelőnyt a Golden State

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.06.03. 08:32
null
Draymond Green 17 ponttal, 10 lepattanóval és 9 assziszttal járult hozzá a GSW győzelméhez (Fotó: GSW Twitter)
Hiába Kawhi Leonard 34 pontja, a Warriors egy nagy futással, majd Andre Iguodala clutch dobásával nyerni tudott idegenben, bár Klay Thompson és Kevon Looney is megsérült – 1–1-re áll az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) idei nagydöntője.

 

Toronto Raptors–Golden State Warriors 104–109

Egy nagy futás és Iguodala dobása döntött. Húzott egy váratlant Steve Kerr, ugyanis betette a Warriors kezdőjébe azt a DeMarcus Cousinst, aki hosszú hetek kihagyása után legutóbb tért vissza nyolc perc erejéig, a center pedig nem is okozott csalódást. Ugyan a Raptors a várakozásoknak megfelelően őt támadta, de 28 perce alatt így is +12-ben volt vele a GSW, 11 pontja mellett 10 lepattanót, 6 gólpasszt és 2 blokkot is betett a közösbe. Ennek ellenére az első félidőben inkább csak üldözte ellenfelét a vendégcsapat: egy 10–0-s futással ugyan átmenetileg előnybe került a gárda, de a védekezés nem működött, és csak a Curry, Thompson páros nagy dobásainak köszönhették, hogy mindössze öt pont volt a hátrányuk a nagyszünetbem. A fordulás után viszont megérkezett a „Warriors-bomba", a rengetegszer látott őrült harmadik negyed: az első öt percben egy 18–0-t (!) rohant a GSW, amelyből Thompson 7 ponttal és 3 gólpasszal vette ki a részét, ez pedig, ha nem is döntötte el a találkozót, de alapjaiban változtatta meg. Innentől a Toronto próbált meg két kézzel kapaszkodni és meccsben maradni, a Golden State pedig kényelmesebben, magabiztosabban játszhatott. Az itt kiharcolt vendégelőny aztán gyakorlatilag végig kitartott, de azért a hajrában visszajött egyetlen labdára (Danny Green triplájával 104–106-ra) a Toronto. A döntő ütést hét másodperccel az órán Andre Iguodala vitte be: a GSW mindenese egy már-már elrontott támadásból vert be egy clutch triplát, amellyel 104–109-re alakította az eredményt és lezárta a küzdelmet. A Warriors nagyon fontos győzelemmel válaszolt a legutóbbi vereségre, elvette a pályaelőnyt és kiegyenlített, az viszont probléma a vendégek számára, hogy Klay Thompson combhajlító-sérülést szenvedett, majd cserét kért a negyedik negyedben, és nem is tért már vissza, míg Kevon Looney már egyébként sem volt 100%-os, aztán egy ütközés után őt sem láttuk többet – egyelőre ennyit tudni, de az biztos, hogy nincs szerencséje a Kerr-alakulatnak…

Most nem működött igazán jól a Raptors. Arra azért lehetett számítani, hogy az előző találkozó után Pascal Siakam még egyszer nem fog ugyanolyan bődületes számokat hozni szorosabb őrizetében. Az erőcsatár nem is nagyon találta a gyűrűt (5/18 mezőnyből), de a nagyobb baj az volt, hogy más sem nagyon – Marc Gasol teljesen eltűnt, Kyle Lowry is rosszabbul játszott, Danny Greentől vagy Norman Powelltől nem várhattunk nagy extrákat, Fred VanVleet pedig igyekezett, de a 17 pontjához neki is szüksége volt 17 mezőnykísérletre. Kawhi Leonard az, akit most is dicsérnünk kell, bárhogy védekezett a Warriors, ő azért próbált megoldást találni, és a GSW nagy futását követően ő volt az, aki meccsben tartotta csapatát – végül 34 pontot szórt 16/16 büntetővel, leszedett 14 lepattanót (5 támadó) és kiosztott három gólpasszt, de ez sem bizonyult elégnek. A kanadai csapatvédekezés összességében most sem volt rossz, a nagyobb baj a támadóoldalon volt, mert csak 37%-kal tüzeltek mezőnyből, 29%-kal tripláztak, amit támadópattanókkal (15–6), leindításokból (18–13) és a festékből (44–36) próbáltak ellensúlyozni inkább kevesebb, mint több sikerrel. A végén azért visszaküzdötték magukat, és egy (fél) védekezésre, illetve egy dobásra voltak az egyenlítéstől vagy a győzelemtől, de Iguodala „kivégezte" őket, úgyhogy most idegenben kell visszavágniuk és visszaszerezniük a pályaelőnyt.

NBA-RÁJÁTSZÁS
DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS

Toronto Raptors–Golden State Warriors 104–109 (27–26, 32–28, 21–34, 24–21)
A Raptors legjobb dobói: Leonard 34/6, VanVleet 17/6, Lowry 13/9
A Warriors legjobb dobói: Thompson 25/12, Curry 23/9, Green 17
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása:
1–1

A döntő menetrendje itt!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik