Tizenkilencre is lapot húz a király, de a Nets a favorit – rajtol az NBA

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2021.10.19. 14:01
null
A király, LeBron James újra 6-osban – készen áll az idénykezdetre (Fotó: Getty Images)
Magyar idő szerint kedd éjszaka veszi kezdetét az NBA 2021–2022-es idénye. A címvédő Milwaukee Bucks ezúttal is esélyes, de a Brooklyn Nets a favorit és a Los Angeles Lakerst sem lehet leírni, sőt. Beharangozó cikkünkben sorra vettük, mely csapatoknak van a legnagyobb sansza az aranygyűrűre, ki lehet az MVP és mely franchise-okra érdemes odafigyelni.

A BAJNOK CÍMVÉDÉSRE KÉSZÜL

Kevin Durantnek az európai cipőméretet figyelembe véve 51-es lába van, és bármilyen meglepő, a Milwaukee Bucks ennek is köszönheti, hogy bajnok lett 2021-ben. Hogy miért? A tavalyi Keleti főcsoport-elődöntő hetedik meccsének utolsó másodperceiben a Nets hazaküldhette volna a későbbi bajnokot Durant hárompontosával, ám a 33 éves klasszis cipőjének orra csípte a vonalat, így csak kétpontos lett belőle. Jött a hosszabbítás, amit a Bucks nyert meg, majd a főcsoportdöntőt és a finálét is behúzta az Atlanta Hawks és a Phoenix Suns ellen.

Ennek ellenére kétségtelen, teljesen megérdemelt volt a wisconsiniak bajnoki címe, ahogyan legnagyobb sztárjuk, Jannisz Adetokunbo döntő-MVP-címe is. A cél ezúttal is az aranygyűrű megszerzése, tehát a címvédés. Nem is lehetetlen küldetés ez a Bucks részéről, hiszen a keret magja egyben maradt, Mike Budenholzer vezetőedző hosszabbított és olyan értékesnek tűnő kiegészítő emberek érkeztek a csapatba, mint George Hill és Grayson Allen.

A NETS A FAVORIT, DE IRVING JÖVŐJE KÉRDÉSES

A korábbi alapszakasz-MVP, James Harden érkezésével az előző idényben összeállt a Harden, Kevin Durant, Kyrie Irving sztártrió a Brooklyn Netsnél, s a közvélemény rögtön bajnoki címet várt a csapattól, de a sok sérülés és a balszerencse is „bekavart”, így nem jött össze a végső siker – de még csak a főcsoportdöntő sem. Az új évadban ismét a Nets a favorit a fogadóirodáknál, és a keret erősségét nézve nehéz is lenne ezzel vitatkozni, de azért van néhány tényező, ami ismét bekavarhat.

Ilyen például a sérülés, ami persze állandó faktor, ráadásul elég mélynek tűnik a keret ahhoz, hogy Durant és Harden is kihagyhasson néhány alapszakaszmeccset, ha arra van szükség. Nagy kérdés azonban, hogy mi lesz a trió harmadik tagjával, a balhéktól egyébként sem mentes Irvinggel. A 29 éves irányító ugyanis nincs beoltva a koronavírus ellen, így nem léphet pályára a Nets hazai mérkőzésein a New Yorkban érvényben lévő szabályozások miatt. A franchise vezetősége ráadásul közölte, ameddig Irving nem állhat minden meccsen a csapat rendelkezésére, az idegenbeli mérkőzéseken sem játszhat és az edzéseket sem látogathatja.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat lesz a 2021–2022-es NBA-idény bajnoka?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!


LEBRON JAMES ÉS A LAKERS ISMÉT A CSÚCSRA TÖR

A Los Angeles Lakers címvédőként várhatta a 2020–2021-es bajnoki idényt, de már a rájátszás első körében kiesett – igaz, ellenfele a későbbi döntős Phoenix Suns volt. A vezetőség ezt követően nem tétlenkedett a nyáron, alaposan átalakította a keretet LeBron James és Anthony Davis körül. A legfontosabb érkező a 2017-es alapszakasz-MVP, a tripla-dupla-gyáros Russell Westbrook, aki igencsak megosztó személyiség a ligában és a szurkolók körében is – kérdés, melyik arcát mutatja LA-ben. Dwight Howard és Rajon Rondo visszatért a franchise-hoz, míg csatlakozott a 10-szeres All Star Carmelo Anthony is, akit már csak egy dolog motivál: a bajnoki cím megszerzése.

A legtöbb figyelem Davis, Westbrook és Anthony mellett is – nem meglepő módon – minden idők egyik legjobbjára, a négyszeres bajnok, négyszeres alapszakasz-MVP LeBron Jamesre irányul, aki a 19. idényét kezdi meg az NBA-ben. Hiába tölti be decemberben a harminchetet, az elvárás vele szemben ezúttal is a bajnoki cím. Kételyek persze adódnak vele kapcsolatban, de annyiszor bizonyított már, hogy vétek lenne leírni.

Esélyek a fogadóirodáknál
Irving hiánya ide, vagy oda, így is a Brooklyn Nets a favorit, a csapat győzelme esetén Vegas alig több mint háromszoros pénzt fizet az idényt megelőzően. A Brooklynt követi a Los Angeles Lakers (mintegy 4.5-szeres pénzért), majd a Milwaukee Bucks (kilencszeres pénzért). A további sorrend az első tízben: Golden State Warriors, Los Angeles Clippers, Utah Jazz, Phoenix Suns, Denver Nuggets, Miami Heat, valamint Philadelphia 76ers.

A KÖZVETLEN ÉLBOLY MÖGÖTT

A 2015 és 2019 között ötször is döntős, három bajnoki címet nyerő Golden State Warriors az elmúlt két idényben a playoffba sem jutott be, de Klay Thompson felépülésével újra visszatérne az elitbe – a fogadóirodák szerint a GSW a negyedik legesélyesebb csapat a végső győzelemre.

A Phoenix Suns a legutóbbi kiírásban óriási meglepetésre Nyugati második lett az alapszakaszban, majd meg sem állt a döntőig. A fináléban 2–0-ra vezetett, ám aztán zsinórban négyszer kikapott a Buckstól. A papírforma a mostani idénykezdet előtt sem mellette szól, de Devin Booker tovább érett, Chris Paul szerződést hosszabbított, a keret magja egyben maradt. Friss hír azonban, hogy a korábbi 1/1-es center, Deandre Ayton egyelőre nem tudott megegyezni a vezetőséggel a hosszabbításról.

Maradva a Nyugati konferenciánál, nagy talány a Utah Jazz és a Denver Nuggets is. Előbbi alapszakaszgyőztesként búcsúzott tavaly a második körben, míg utóbbi a regnáló MVP-vel, Nikola Jokiccsal a fedélzeten, de Jamal Murray nélkül száll harcba a bajnoki címért. A legutóbb főcsoportdöntőig menetelő Los Angeles Clipperst szintén nem lehet leírni, de a csapat legnagyobb sztárja, a kétszeres döntő-MVP Kawhi Leonard vélhetően csak a rájátszásra térhet vissza sérüléséből. Ebbe a kategóriába sorolható a Philadelphia 76ers is, amelynél továbbra is a center, Joel Embiid az első számú sztár, az ausztrál Ben Simmons pedig úgy tűnik, kap még egy esélyt a bizonyításra.

ÉRDEMES RÁJUK ODAFIGYELNI

Ismét öröm lesz a Chicago Bullsnak drukkolni? Ebben reménykednek a szurkolók, hiszen nagy átalakításon ment át a csapat, és a jelenlegi garnitúrával már nagyobb bravúr lenne lemaradni a rájátszásról, mintsem bejutni oda. A két All Star, Zach LaVine és Nikola Vucsevics mellé érkezett a nyáron többek közt DeMar DeRozan, Lonzo Ball és Alex Caruso is.

DeMar DeRozan mennyit tud majd segíteni a Chiacago Bullsnak?
DeMar DeRozan mennyit tud majd segíteni a Chiacago Bullsnak?

Szintén érdekes lehet, hogy mire megy a 2020-ban döntőig menetelő Miami Heat, amely két veteránnal, Kyle Lowryval és P.J. Tuckerrel erősítette meg fiatal keretét, valamint meghosszabbította Jimmy Butler szerződését. Itt kell megemlíteni a Boston Celticset is, melyet sokan lesajnálnak a tavalyi gyengélkedés után, de a vezetőedző-váltás és az egyre rutinosabb Jayson Tatum, Jaylen Brown duó szinte bármeddig elrepítheti őket, ha jól jön ki a lépés. Kiemelhető továbbá a tavalyi Keleti döntős Atlanta Hawks, amelynél fiatal, tehetséges mag épült fel a szintén fiatal, de annál jobb Trae Young köré, valamint a Dallas Mavericks, ahol csak egy csodafegyver van, de ő képes lehet bármire…

KIÉ LESZ AZ MVP-CÍM?

A favorit nem más, mint a Dallas szlovén csodafegyvere, a 22 esztendős Luka Doncic, aki eddig három idényt töltött a ligában, de már most elfogytak rá a jelzők. Tavaly 28 pontos, 8 lepattanós, 9 gólpasszos átlagra volt képes. Ha ezeken a számokon még tud növelni, és csapata is elfogadható, rájátszást érő helyen végez, akkor jó esélye lesz a díj megszerzésére.

Egy kiugró idénnyel a már említett Trae Young is odaérhet a tűz közelébe, ahogyan az előző alapszakaszban a címhez közel álló Joel Emiid is. Rajtuk kívül csak olyan játékosok gyarapítják az esélyesek táborát, akik nyertek már legalább egy MVP-címet. A 2020–2021-es évad legértékesebb játékosa, Nikola Jokics, a négyszeres győztes (de legutóbb 2013-ban díjazott) LeBron James, a ligatörténelem eddigi egyetlen egyhangú MVP-je, Steph Curry, a Nets sztárduója, Kevin Durant és James Harden, valamint a regnáló döntő-MVP, a „görög szörny”, Jannisz Adetokunbo.

KOSÁRLABDA
NBA, ALAPSZAKASZ
Szerda, 1.30:
Milwaukee Bucks–Brooklyn Nets (Tv: Sport1)
Szerda, 4.00: Los Angeles Lakers–Golden State Warriors

ZSIVERA GÁBOR, A SPORT TV NBA-SZAKÉRTŐJE
Amióta – lassan már huszonöt éve – NBA-t nézek, nem volt olyan, hogy ennyi csapatra rá lehessen fogni, hogy bajnokesélyes. A Brooklyn Netst és a Los Angeles Lakerst talán kiemelhetjük, velük szemben van is elvárás. Hogy a Nets teljesítményét Irving sztorija pozitívan vagy negatívan befolyásolja, nagy kérdés, lehet, jobban jár akkor, ha a három nagy sztárból csak kettő vethető be stabilan, mintha mind a három. Nehéz elképzelni, hogy Irving enged és beoltatja magát, vagyis elképzelhető, ebben az idényben nem játszik. Egyébként Michael Jordan nyilatkozata is megerősítette, hogy lassan százszázalékos lesz az átoltottság, vagyis nagyon úgy néz ki, ez nem annyira lesz befolyásoló tényező az évad során. Az előző idényt ne csillagozzuk meg, de a Phoenix Suns esetében nagyobb bravúr lenne, ha megismételné a szereplését, mint az, hogy az idén bejutott a döntőbe. A Milwaukee Bucksról húsz meccs után lehet megmondani, tényleg felszabadította-e az első aranygyűrű Jannisz Adetokunbót és még jobb lesz a gárda, vagy nincs már benne egy újabb sebesség. Érdemes még beszélni a 2020-as meglepetésdöntősről: a Miami Heat Lowryval erősödött, s az előző idénynél több sérülés biztosan nem sújtja majd az együttest, amely akár a főcsoportdöntőig, vagy messzebb is eljuthat. Nyugaton a Leonard nélküli Los Angeles Clipperstől várok pozitív meglepetést, meg a Denver Nuggetstől, amelyből ugyan hiányzik majd Murray, ám Michael Porter Junior eljuthat a szupersztárság közelébe, a mag tovább érett, és sok a jó kiegészítő ember.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik