Itt van Amerika
BORBÉLY LÁSZLÓ
2018.02.03 18:25 Frissítve: 2018.02.03 20:38

Super Bowl: elképesztő egyezések! Ismétli magát a történelem?

Már csak egy meccs van hátra a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2017-es kiírásából, az 52. Super Bowl, amelyben a címvédő New England Patriots és a Philadelphia Eagles csap össze – csakúgy, mint 13 évvel ezelőtt. De ez csupán apró részlete annak az elképesztő összefonódás-sorozatnak, ami a döntőt felvezeti. Hadd magyarázzuk meg.

13 évvel ezelőtt a New England-i dinasztia az Eagles legyőzésével „tetőzött”… (Fotó: AFP)

 

MINDEN AZ 52. SUPER BOWL FELVEZETÉSÉRŐL EGY HELYEN!   

A New England finoman szólva sem számított a NFL kirakatcsapatának az előző évszázadban: az 1985-ös és az 1996-os idényben is bejutott a Super Bowlba, de mindkétszer – a Chicago (10–46) és a Green Bay (21–35) ellen is – simán veszített.

A helyzet, mint ismert, Bill Belichick vezetőedző megszerzésével és Tom Brady irányító 2000-es draftolásával változott meg.

A NEW ENGLAND-I DINASZTIA


2001: Super Bowl-győzelem egy NFC West-csapattal szemben
2002: nem jött össze az újabb menetelés
2003: Super Bowl-győzelem egy NFC South-csapattal szemben – Houstonban
2004: Super Bowl-győzelem a Philadelphia Eagles ellen


Az együttes pocsékul kezdte a szezont, a Cincinnatiben elszenvedett vereséget követően a Jets is nyert a Patriots ellen (0–2), ráadásul az 1993-as draft 1/1-es játékosa, a 2001 márciusában akkori rekordot jelentő 10 éves, 103 millió dolláros szerződést kötő Drew Bledsoe még meg is sérült. Finoman szólva sem voltak fényesek a kilátások a megelőző idényben csupán 5–11-gyel végző csapatnál, akadt olyan erősorrend, amely ekkor az utolsó helyre rakta az ekkor még csak 31 csapatos ligában a Patriotsot!

„Ez szomorú. Drew Bledsoe nagy ütést kapott, és határozatlan időre kidőlt. Őszintén szólva nem tudom, milyen fegyverei vannak a csapatnak, amelyeknek köszönhetően képesek lehetnek meccset nyerni” – állt az akkori jellemzésben.Nos, a Bledsoe helyét átvevő Brady irányításával a Patriots lassan kezdett magára találni, s bár állt 1–3-ra és 3–4-re is, a St. Louis Rams elleni vereséget követően (5–5 volt ekkor a mérleg) sorozatban hat meccset megnyerve bejutott a rájátszásba, sőt második kiemeltként még a wild card kört is kihagyhatta. A Raiders és a Steelers legyőzése után New Orleansban a Nemzeti főcsoport Nyugati divízióját képviselő – két évvel korábban bajnok – St. Louis Rams volt az ellenfél a Super Bowlban.


Menetrend (1–10. forduló)
Menetrend (11–17.)
A divíziók végeredménye
A főcsoportok eredménye
A rájátszás menetrendje

A Kosok támadósorát nemes egyszerűséggel csak a „legnagyszerűbb show műfüvön” névvel illették: az együttesből az irányító Kurt Warner, a futó Marshall Faulk és a támadófalember Orlando Pace is bekerült a Hírességek Csarnokába, az elkapók közül Isaac Bruce 15 208 yardja még mindig az NFL történetének 5. legtöbbje, de Torry Holtnak sem kell éppen szégyenkeznie a 13 382 yardjával. A Patriots viszont a két vesztes Super Bowlt követően Brady irányításával ezúttal már győzni tudott (20–17). A győztes támadást vezető fiatal irányító lett a döntő legértékesebb játékosa (MVP).

A 2002-es idényben a Houston Texans indulásával már 32 együttes alkotta a mezőnyt, s kialakultak a ma is érvényes csoportok. Ebben az idényben az Amerikai főcsoport Keleti divíziójában óriási csata dúlt, a Jets, a Patriots és a Dolphins is 9–7-tel zárt, a Bills pedig 8–8-cal, végül előbbi három közül a New York-iak jutottak be a rájátszásba.

A 2003-as szezon sem kezdődött jól, a Billstől 31–0-ra kikapott az együttes, majd a negyedik fordulóban a Redskins is legyőzte, így 2–2-re állt. Nos, ezt követően a csapat minden meccsét megnyerte, az alapszakasz utolsó fordulójában 31–0-ra felülmúlva a Billst... A 14–2-es mutató első kiemelést ért, a Titans és a Colts megverése után pedig Houstonban az NFC Déli csoportját képviselő Carolina ellen egy utolsó perces győztes drive-ot vezetve újra bajnok lett a gárda, s megint Brady lett az MVP. Érdekesség, hogy a szünetben Justin Timberlake lépett fel.

A 2004-es kiírásban megmaradt a lendület, újabb hat mérkőzést nyert meg a Patriots, mielőtt Pittsburghben alulmaradt. A hátralévő kilenc fellépésből nyolcat újra győztesen vívott meg, csak Miamiban kapott ki, és a 14–2-es mérleg a második kiemelést eredményezte. A Colts és a Steelers megverésével az együttes újra döntőbe jutott, amelyben az NFC Keleti csoportját képviselő Philadelphia Eagles volt az ellenfél. A csapat négy év alatt a harmadik bajnoki címét is behúzta – ezúttal Deion Branch elkapó lett a MVP –, kialakítva a dinasztiát.

A fináléig vezető úton az Eagles a Vikingst és a Falconst győzte le.

Az idényt követően a Patriotstól távozott a támadó – Charlie Weiss (Notre Dame) – és a védő – Romeo Crennel (Cleveland Browns) – koordinátor is, hogy vezetőedzői feladatkört lásson el új munkahelyén.

A három győztes Super Bowlt kettő vesztes követte (Fotó: AFP)A LOGAN MANKINS-ÁTOK

Jó, ezt én találtam ki. De valahogy egészen sorsszerű a sztori: a bajnoki címet nyerő együttes a 2005-ös játékosbörzén 1/32-vel a támadófalember Logan Mankinst választotta ki, aki kilenc éven keresztül erősítette – a szó szoros értelmében – az együttest.

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az 52. Super Bowlt?

New England Patriots   (7922)
Philadelphia Eagles   (4053)
Összes szavazat: 11975
Szavazás kezdete: 2018. 01. 22
 

Tagja volt a 2007-es idényben 18–0-s mérleggel döntőbe jutó gárdának, ahogyan a 2011-es idényben Super Bowlba jutónak is. Mindkétszer kikapott a Patriots a New York Giantstől – ezúttal kétszer is igen szívfacsaró módon.

A 2014-es idény rajtja előtt nem sokkal aztán az együttes a Tampa Bayhez cserélte a kiváló támadófalembert...

ÚJABB NEW ENGLAND-I DINASZTIA?

2014: Super Bowl-győzelem egy NFC West-csapattal szemben
2015: nem jött össze az újabb menetelés
2016: Super Bowl-győzelem egy NFC South-csapattal szemben – Houstonban
2017: Super Bowl a Philadelphia Eagles ellen


A 2014-es idény sem indult fényesen, Miamiban „szokás” szerint kikapott a csapat, majd a Minnesota és az Oakland legyőzése után a hétfő esti rangadón az egész ország szeme láttára a Kansas City Chiefs – nincs rá szebb szó – felmosta a New Englanddel a padlót. Ismét jöttek is a negatív hangok:

„Egy gyenge csapatot láttunk, a New England Patriots – nézzünk szembe vele – nem jó csapat többé. Gyenge csapat” – harsogta a Baltimore-ral a 2000-es idényben bajnoki címet szerző, a visszavonulása óta elemzőként tevékenykedő Trent Dilfer a kamerákba.Gyakorlatilag mindenkit az a kérdés foglalkoztatott, hogy a Chiefs ellen ügyesen beszálló Jimmy Garoppolo átveszi-e a következő meccstől kezdve az öregedő Tom Brady helyét. Bill Belichick vezetőedző egyértelmű választ adott minden kérdésre: „A Cincinnatire készülünk”.

Az addig hibátlan Bengals ellen aztán lehengerlően játszott a gárda, amely annyira lendületbe jött, hogy egyhuzamban hét győzelmet aratott (9–2), és bár nagy csatában kikapott Green Bayben, a Jets megverésével 12–3-ra javította az egyenlegét, így a Bills elleni vereség is belefért az első kiemeléshez.


NÁLUNK BRADY AZ MVP, DONALD AZ ÉV VÉDŐJE
MEGINT ESZELŐS VÉGJÁTÉK DÖNT A MADDEN SZERINT!
RAMS: 5, JAGUARS: 3; PATRIOTS–EAGLES 2–2 – AZ ÉV ÁLOMCSAPATA 
A LIGA LEGROSSZABB VÉDELME ÉS AZ ESÉLYTELEN – ÚT A SUPER BOWLIG
MEG NEM ÉNEKELT HŐSÖK – MIATTUK IS ÉRDEKES LESZ A SUPER BOWL

A rájátszásban a Ravens és a Colts felülmúlása után egy újabb NFC West-csapat jött ellenfélül: ezúttal a legendás védelmű, címvédő Seattle Seahawks. A Patriots az utolsó negyedet 14–24-es állás mellett kezdte meg, de Tom Brady vezérletével fordított, és Malcolm Butler labdaszerzésének köszönhetően nyert – két vesztes Super Bowl után ért újra csúcsra a gárda. Az MVP megint a Hazafiak irányítója lett.

A 2015-ös idényben repülőrajtot vett a New England, az első tíz találkozóját megnyerte (10–0), ám az egyre több kieső egyre jobban rányomta a bélyegét a teljesítményére, csupán 12–4-gyel zárt, lemaradt az első kiemelésről, így a konferenciadöntőben Denverben volt érdekelt. A Broncos védelme megfojtotta Bradyéket, de egy sikeres kétpontossal így is meglehetett volna az egyenlítés – ez viszont nem jött össze.

A 2016-os szezonban Brady négymeccses eltiltása ellenére 3–1-gyel kezdett a Patriots, visszatérése után pedig csak a Seahawks tudta megverni –14–2-es mérleggel a Hazafiaké lett az 1. kiemelés, majd a Houston és a Pittsburgh legyőzése után jöhetett az újabb Super Bowl. Houstonban, egy NFC South-gárda ellen... Az Atlanta Falcons nem számított esélyesebbnek, ehhez képest a 3. negyedben 28–3-ra vezetett! De Bradyék innen is visszakapaszkodtak, és hosszabbításban, 34–28-ra győztek. Brady pedig a negyedik MVP-címét is megszerezte.

Tavaly Bradyék ötödször értek fel a csúcsra (Fotó: AFP)A 2017-es kiírásban aztán – mint azt a felvezetőnkben már részleteztük – pocsékul kezdett a védelem, négy forduló után az utolsó volt a ligában, a gárda pedig 2–2-vel állt, ám a következő 12 fellépésből csak a „szokásos” miami túra zárult vereséggel.

A 13–3-as mérleget követően a Titans és a Jaguars legyőzése révén a csapat ismét döntőbe jutott, ahol ismét a Philadelphia Eagles lesz az ellenfél. Justin Timberlake lép pályára a nagy szünetbeli show-n. És az Eagles megint a Falcons és a Vikings legyőzésével jutott el idáig...

Az pedig nyílt titok, hogy a Patriotstól az idény végén távozik a támadó (Josh McDaniel, Colts) és a védelmi koordinátor (Matt Patricia) is, hogy új együttesénél vezetőedző legyen...

Utóirat: ha a Patriots újra megnyerné a bajnoki címet, igazán küldhetne egy gyűrűt Logan Mankinsnek, akinek a megszerzése előtt és eladása után egyaránt három Super Bowlt nyerhetnek négy év alatt...

TIPPELDE
Super Bowl
Patriots–Eagles
konferenciadöntők 1–1 1–1 1–1 0–2 1–1 1–1
eddig 169–97 168–98 189–77 160–103 173–93 173–93
pontszám 177 176 199 168 181 182Super Bowl
Patriots–Eagles
konferenciadöntők 1–1 0–2 1–1 1–1 0–2 0–2
eddig 163–103 169–97 167–99 154–112 160–106 169–97
pontszám 174 176 177 162 166 173
NFL 2017, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2018. 1. 6. – 1. 7.)
AFC
Jacksonville Jaguars (3.)–Buffalo Bills (6.)
10–3
Kansas City Chiefs (4.)–Tennessee Titans (5.) 21–22
NFC
Los Angeles Rams (3.)–Atlanta Falcons (6.) 13–26
New Orleans Saints (4.)–Carolina Panthers (5.) 31–26
 
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2018. 1. 13. – 1. 14.)
AFC
New England Patriots (1.)–Tennessee Titans (5.) 35–14
Pittsburgh Steelers (2.)–Jacksonville Jaguars (3.) 42–45
NFC
Philadelphia Eagles (1.)–Atlanta Falcons (6.) 15–10
Minnesota Vikings (2.)–New Orleans Saints (4.) 29–24
 
KONFERENCIADÖNTŐK (2018. 1. 21. – 1. 22.)
AFC
New England Patriots (1.)–Jacksonville Jaguars (3.) 24–20
NFC
Philadelphia Eagles (1.)–Minnesota Vikings (2.) 38–7
 
SUPER BOWL 52 (2018. 2. 5.)
New England Patriots (1.)–Philadelphia Eagles (1.) 0.30
*US Bank Stadium (Minneapolis, Minnesota)
 A rájátszás összes mérkőzését élőben közvetíti a Sport Tv.
2023.02.05 09:12:32

Amerikai sportok nemzetisport.hu

Dudaszós meccsmentő kosárral, hosszabbításban győzte le a Knickset a Clippers.

2023.02.03 09:17:47

Amerikai sportok nemzetisport.hu

A görög klasszis egymaga verte meg a Los Angeles Clipperst.

2023.02.02 08:51:40

Amerikai sportok nemzetisport.hu

NBA
2023.02.01 10:14:10

Amerikai sportok nemzetisport.hu

LeBron James 28 ponttal, 10 lepattanóval és 11 gólpasszal teljesítette a statisztikai bravúrt.

2023.01.31 11:52:52

Amerikai sportok nemzetisport.hu

Hosszabbítás döntött Minnesotában, hozta a Lakers elleni kötelezőt a Brooklyn.

NBA