Phoenixben is nyert, már 50 győzelemnél tart a Bucks

Vágólapra másolva!
2023.03.15. 09:48
null
116 pontot dobva nyert a Bucks (Fotó: Getty Images)
A ligában elsőként hivatalosan is bebiztosította playoff-részvételét a Milwaukee, Torontóban is elbukott a tovább süllyedő Denver, átgázolt a New Orleanson a Lakers, kikapott a Nets, nem hibázott a Cavs és a Knicks: ez történt hajnalban az NBA-ben.

 

Charlotte Hornets–Cleveland Cavaliers 104–120

Most simábban hozta a kötelezőt a Cavaliers. Rövid időn belül másodszor találkozott a két csapat Charlotte-ban, és legutóbb csak a nagyszerű negyedik negyedének köszönhetően tudott nyerni a vendég csapat, most viszont magabiztos sikert aratott a Cavaliers, noha ezúttal Jarrett Allen mellett Donovan Mitchell sem játszott. A Hornets játékosai rengeteget hibáztak, és a 22 eladott labdájukból 35 pontot kaptak, és egy ponton már 26 pont is volt a különbség, az első 15 perc után már nem volt kérdéses, hogy melyik csapat nyeri ezt a meccset. A vendégeknél leginkább a 26 pontos Evan Mobley, illetve a padról 24 ponttal és 6/10 triplával beszálló Cedi Osman felelt a támadások befejezéséért, míg a labda járatásáért Caris LeVert (22 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Darius Garland (19 pont, 7 gólpassz) felelt, összességében sokkal több lábon álltak – a Hornetsnél csak Kelly Oubre Jr. (28 pont, 6 lepattanó) és Terry Rozier (22 pont, 9 gólpassz) jelentett nagyobb veszélyt támadásban.

A Hornets legjobb dobói: Oubre Jr. 28/3, Rozier 22/6, Thor 11/3
A Cavaliers legjobb dobói: Mobley 26, Osman 24/18, LeVert 22/12

Washington Wizards–Detroit Pistons 117–97

Az első negyedben eldőlt. Három vereség után érkezett meg erre a meccsre a Wizards, a Pistons viszont tökéletes ellenfél volt ahhoz, hogy ezt a negatív sorozatot meg tudják szakítani, mivel a vendégeknél szezon elején látott kezdőből senki sem volt az első ötös tagja, és az elmúlt időszakban egyre nagyobb szerepet kapó Isaiah Livers is kiülte a meccset. A Wizards nem is várt sokat az érdemi kérdések megválaszolásával, az első negyedet 38–20-ra nyerték, és a korai előnyt szépen beosztották a végéig. A folytatásban főleg Bradley Beal csillogott, aki végül 13/15 dobását és 6/6 büntetőjét elsüllyesztve 36 pontig jutott, ráadásul betett a közösbe 6 lepattanót és 7 gólpasszt is. Beal mellett még öten értek el kétszámjegyű termést, különösen Kristaps Porzingis (18 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 4 blokk) tűnt ki a sokoldalúságával, így Kyle Kuzma hiánya is belefért. A vendégeknél Killian Hayes próbált agresszív lenni, el is jutott 20 pontig és 7 gólpasszig, a többi kezdő viszont csődöt mondott támadásban, csapatszinten is csak 38,4 százalékkal dobtak mezőnyből, így nem is volt esélyük.

A Wizards legjobb dobói: Beal 36/12, Porzingis 18, Kispert 16/6
A Pistons legjobb dobói: Hayes 20, McGruder 16/12, Joseph 12/6, Wiseman 12

Toronto Raptors–Denver Nuggets 125–110

Szétdobta ellenfelét a Toronto. Mindkét csapat rossz formában érkezett a találkozóra, de a Raptors az első negyedben jelezte, hogy hazai pályán felszívta magát: 49 pontot dobott már ebben a játékrészben a gárda, 20/29-cel mezőnyözött ekkor, és könnyedén meglógott 19–20 egységgel. Innentől menedzselte a különbséget a jól támadó vendéglátó, majd ugyan 88–64 után egy hatalmas futással hat pontnyira jött vissza a Nuggets, de ezzel minden puskaporát ellőtte, a hátralévő időben kényelmesen újraépíthette az előnyét a Toronto, elfogyott a vendégek energiája. Így végül sima hazai győzelmet láttunk, Fred VanVleet oktatott (36 pont, 8/12 tripla, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés), de a teljes kezdő csillogott, minden játékos remek mérkőzést rakott össze, így nagyon gördülékeny, hatékony és látványos játékkal tudtak nyerni – 50 százalék feletti mezőnymutatót és 40 százalékos triplázást produkáltak, nem volt rájuk ellenszer. A túloldalon Nikola Jokics 28 ponttal, 8 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt, MIchael Porter Jr. pedig 5/9 triplát süllyesztett el, de ilyen védekezéssel nem lehetett reális esélyük a győzelemre.

Nem talál ki a gödörből a Nuggets. Sorozatban harmadszor is legalább 120 pontot kapott a Denver, már az első negyedben látszott, hogy nem sikerült rendezni a sorait az együttesnek, így végül zsinórban negyedik vereségét is elszenvedte. Michael Malone vezetőedző szerint olyan sokáig voltak nagyon koncentráltak, hogy az utóbbi másfél hétben egyszerűen kiengedtek: december közepe óta ott vannak Nyugat élén, és a Memphis gondjaival március elején szinte eldőlt, hogy ezt az első helyet már nem is veheti el tőlük senki. Azóta felpuhultak, a tréner szerint teljesen kifordultak önmagukból, márpedig ez azért így nem fér bele, az előnyük le is csökkent négy mérkőzésre, és ha nem szedik össze magukat, akkor még bajba kerülhetnek. Arról nem is beszélve, hogy Malone szerint így nem mehetnek neki a rájátszásnak, vissza kell találniuk a megszokott játékukhoz és koncentrációjukhoz – ez az első igazi hullámvölgyük idén, le kell küzdeniük mielőbb.

A Raptors legjobb dobói: VanVleet 36/24, Anunoby 24/12, Barnes 18
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 28, Porter Jr. 23/15, Gordon 18

New Orleans Pelicans–Los Angeles Lakers 108–123

Tükörsimán nyert a Lakers. Esélyt sem adott ellenfelének a Los Angeles a két közvetlen rivális rangadóján, az arany-lilák ugyanis egy félidő alatt eldöntötték a küzdelmet: az első negyedet 39–24-re nyerték, a nagyszünetben pedig már 75–40-re, 35 ponttal vezettek, innentől nem volt miről beszélni. A Pelicans ugyan rengeteget kozmetikázott a helyzeten és nagyon sokat közelített a második félidőben, de az egy ponton kereken 40 egységnyi hátrányból nem lehetett visszaút, az utolsó negyed is közte 23-ról indult, annyit értek el a hazaiak, hogy a Lakersnél fent kellett lenniük a kezdőknek a győzelem biztosítása érdekében. Anthony Davis megint tarthatatlannak bizonyult (35 pont, 17 lepattanó, 11/18 mezőnyből), Malik Beasley 7/12 triplát süllyesztett el, D'Angelo Russell is igyekezett, és többen is kivették a részüket a mezőnymunkából, illetve összesen öten jutottak tíz pont fölé – remekül lepattanóztak, és 46 százalékkal emeltek be 18 darab hármast, mindent jól csináltak. Itt emeljük ki, hogy a 18 triplából 15-öt már az első félidőben bedobtak, amivel franchise-rekordot döntöttek, ehhez párosult Davis benti dominanciája, így parádésan működött a gépezet LeBron James nélkül is – jelenleg az OKC-vel és a Dallasszal vannak egálban a nyugati 8–10. helyen, ma este viszont úgy fogadják a Houstont, hogy állítólag Davis nem tud pályára lépni.

Ingram sem segített. A New Orleanson az sem látszott meg, hogy Brandon Ingram ott lehetett a pályán két kihagyott meccs után, de hiába dobott 22 pontot, semmit sem tudott segíteni csapatán. Willie Green vezetőedző szerint játékosai nem érezték át a helyzet súlyát, és hogy mennyire fontos ez a meccs a playinbe jutás szempontjából, a találkozó elején mindenféle akarat, tempó és energia nélkül játszottak, a Lakers pedig szétlőtte őket – ami tovább rontott a morálon, és egy enervált csoszogássá vált a játékuk. Green szerint az nem fér bele az ő helyzetükben, hogy így kezdjenek egy meccset, és teljesen mindegy volt most, hogy utána mit csinálnak, nem volt már esélyük, ráadásul az ilyen meccskezdés nem először fordult már elő velük – ha playinbe akarnak kerülni (amitől egy mérkőzésre vannak), akkor ezeket meg kell oldaniuk. Az egymás elleni csatát így 3–1-re elvesztették a Lakersszel szemben, most pedig pihenhetnek két teljes napot, mielőtt elutaznak Houstonba egy kötelezőre, ott nem hibázhatnak majd.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 22/3, Jones 20/6, Murphy III 20/12
A Lakers legjobb dobói: Davis 35/3, Beasley 24/21, Russell 17/9

Oklahoma City Thunder–Brooklyn Nets 121–107

Olajozottan működött a Thunder kezdője. A Nets kezdte jobban a meccset, voltak már 16 pontos előnyben is, és a nagyszünetben is 10 ponttal vezettek, viszont a fordulás után átrohant ellenfelén a hazai csapat, a Thunder 38–20-ra húzta be a harmadik negyedet, és az itt megszerzett vezetést már ki sem adták a kezükből. A hazai kezdőből négyen is csillogtak, a visszatérő Shai Gilgeous-Alexander 35 ponttal és 7 lepattanóval zárt, Josh Giddey (15 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz) tripla-duplázott, Jalen Williams (23 pont, 10 lepattanó, 8/10 mezőnyből) dobást szinte alig hibázva dupla-duplázott, Luguentz Dort (24 pont, 9 lepattanó) pedig 6/11 bedobott triplával húzta szét a pályát. A hazaiak emellett védekezésben is jól teljesítettek, a Nets csak 42,7 százalékkal dobott mezőnyből, és azon belül 29,3 százalékkal a triplavonalon túlról, bár Mikal Bridges így is eljutott 34 pontig, illetve Cam Johnson (23 pont, 9 lepattanó) is megtalálta a rést a pajzson, ez viszont nem volt elég, mert Spencer Dinwiddie (16 pont, 6 lepattanó, 11 gólpassz) már sokat hibázott, és más sem tudott fellépni támadásban, illetve védekezésben sem tudták kellően lassítani a Thunder kvartettjét.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 35/3, Dort 24/18, Jal. Williams 23/3
A Nets legjobb dobói: Bridges 34/9, Johnson 23/9, Dinwiddie 16

San Antonio Spurs–Orlando Magic 132–114

Idei legjobbját nyújtotta a Spurs. Valami határozottan megmozdult San Antonioban az elmúlt hetekben, az előző 7 meccsükön 4–3-ra állnak, és a Magic ellen minden összejött nekik: franchiserekordot jelentő 22 triplát bombáztak be, emellett szezoncsúcsot jelentő 39 gólpasszt osztottak ki egymás között, szétpasszolták ellenfelüket, noha Keldon Johnson, Malaki Branham és Tre Jones sem állt Gregg Popovich rendelkezésére. Különösen Jeremy Sochan volt elemében, 29 ponttal és 11 lepattanóval állt a Spurs élére, de Zach Collins (25 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) is villogott, míg Devonte' Graham (15 pont, 9 gólpassz) a labda járatásában játszott nagy szerepet. A triplákért leginkább Doug McDermott és Keita Bates-Diop felelt, ketten együtt 9/14 hárompontost bombáztak be, miközben a Magic csapatszinten jutott 10 bedobott tripláig. A vendégeknél Paolo Banchero (27 pont, 6 lepattanó) nagyot játszott, és rajta kívül még hatan lépték át a 10 pontos határt, védekezésben viszont nem tudtak mit kezdeni a Spurs labdajáratásával, így az elmúlt öt meccsükön negyedszer kaptak ki, és kezdhetnek lassan lemondani a playin-álmaikról, 4 meccs a hátrányuk a 10. Wizardshoz képest, ráadásul az üldözők közül a Bulls és a Pacers is megelőzi őket.

A Spurs legjobb dobói: Sochan 29/9, Collins 25/9, McDermott 15/15, Graham 15/3
A Magic legjobb dobói: Banchero 27/6, Carter Jr. 16/3, Anthony 14/6

Phoenix Suns–Milwaukee Bucks 104–116

50 és playoff. Fontos mérföldkövet ért el ezen a rangadón a Milwaukee: az együttes a ligában elsőként megszerezte szezonbeli 50. győzelmét, és szintén elsőként matematikailag is bebiztosította a playoff-részvételét – még 13 találkozó van hátra, és a második Bostont is három meccsel előzi a társaság, remek helyzetből várhatja az alapszakasz hajráját. Pedig Phoenixben nem könnyű nyerni, főleg nem úgy, hogy előző este a nyugati harmadik Sacramento otthonában győzött még Mike Budenholzer alakulata, de volt benne elég energia: az első negyed után öt, a nagyszünetben pedig kilenc ponttal vezetett, majd a Phoenix egy futással ezt ledolgozta, a negyedik játékrész elején pedig (a második félidőben először) a vezetést is át tudta venni. Néhány perc szoros küzdelem után 97–100-nál, Pat Connaughton triplájával vette vissza úgy az előnyt a Bucks, hogy azt már nem adta ki a kezéből, az utolsó bő hat percben már csak növelte a különbséget, és éppen a legfontosabb időszakban tudott rátenni egy lapáttal: egy 24–9-es futással zárta a találkozót, a negyedik negyedet pedig összességében 31–20-ra nyerte meg. Így meglett az újabb fontos győzelem, Janisz Adetokunbo 36 pontos, 11 lepattanós, 8 gólpasszos produkciójába csak a 10 kihagyott büntető rondított bele, Brook Lopez 21 ponttal és 10 lepattanóval zárt, a többiek pedig védekezésben, a kiosztások bedobálásában jeleskedtek – Khris Middleton pihentetése és Jrue Holiday gyenge játéka is belefért, erre is büszkék lehetnek. A Milwaukee az utóbbi 23 meccséből 21-et nyert meg, és kezd elrohanni az alapszakaszgyőzelemmel, Budenholzer és Adetokunbo is kimondta, hogy most tényleg nagyon jó formában vannak és nincs semmi problémájuk, úgyhogy remek szájízzel utazhatnak haza, hogy a következő egy hétben fogadják a Pacers–Raptors–Spurs triót.

Ehhez kevés volt a Suns. 11-gyel több faultot ütött, 21-gyel kevesebb büntetőt harcolt ki, és 54–36-ra kapott ki a festékben a Phoenix, ezeket a számokat látva az a meglepő, hogy ilyen sokáig partiban tudott maradni a vendéglátó. A Kevin Durantet nélkülöző együttesnek nagyon vékony volt a frontcourtja, márpedig a Bucks pont onnan a legveszélyesebb, ehhez jött az összesítve is harmatos mezőnymutató, illetve az, hogy alig nyolc triplát tudott bedobni a társaság. Védekezésben azért kapart, és megtette, amit lehetett, a Milwaukee kihagyott büntetői is segítettek, de ennél több most nem volt Monty Williams alakulatában: Devin Booker 30 pontos meccséhez senki nem nőtt fel, a kiegészítők kifejezetten gyengék voltak támadásban. Ezzel a Kings és a GSW ellen elvesztett rangadók után jött az újabb pofon, így alig egy mérkőzéssel előzik meg a Warriors-Clippers párost, feljebb pedig nem nagyon kell nézniük jelenleg, a Kings messzire került – most fogadják a Magicet, majd három idegenbeli mérkőzésük következik, azokon domborítaniuk kell.

A Suns legjobb dobói: Booker 30/3, Ayton 16, Payne 13/9
A Bucks legjobb dobói:Adetokunbo 36, Lopez 21/3, Holiday 12

Portland Trail Blazers–New York Knicks 107–123

Egy rossz negyed is belefért a Knicksnek. Pocsék kezdést mutatott be a Jalen Brunsont továbbra is nélkülöző New York, a vendégek 10 pont feletti hátrányt szedtek össze az első negyedben – innen azonban volt visszaút, a második játékrészre felébredtek, átvették az irányítást, és lépésről lépésre bedarálták ellenfelüket. A nagyszünetre megfelezték a hátrányukat, a harmadik negyedre pedig két fokozattal gyorsabban jöttek vissza, ott 42 pontot dobtak, és simán megfordították a küzdelmet, méghozzá annyira, hogy a negyedik etapban már 19 egységgel is vezettek – az első negyed után 29 ponttal múlták felül a Portlandet, nem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat. Nagy egyéni extra nem is kellett hozzá, Quickley, Randle és Barrett is 22–26 pont között szórt, a padról Hart 16–9–8-cal szállt be, McBride 18 pontot és 4/5 triplát jegyzett, de Toppin és Hartenstein is sokat tett hozzá – csapatszinten 52 százalékos mezőnymutatót és 43 százalékos triplázást pakoltak össze, a kezdeti gyengélkedést könnyedén ki tudták javítani. Ezzel az újabb sikerrel megelőzték a Brooklynt a keleti ötödik helyen, még 11 mérkőzésük van hátra, ez idő alatt kell minimum ezt a pozíciójukat megőrizni.

Most megy el a Portland szezonja. Damian Lillard ugyan visszatért, de ő sem tudott segíteni a Blazersen: az irányító 38 pontot dobott 8/17 triplával, 7 lepattanóval és 7 gólpasszal, ám az ő nagy teljesítménye sem tudott tartást adni a gárdának, amely a jó rajt után darabjaira hullott, és a második félidőben már teljességgel esélytelennek bizonyult saját közönsége előtt. A Portland végül a 40 százalékos mezőnymutatót sem érte el, 52–38-ra bukta el a lepattanózást, 50–34-re kapott ki a festékben, újabb pocsék meccset játszott, és ezekben a napokban valószínűleg végleg elúszik a szezonja. A sorozatban negyedik vereséggel ugyanis már három meccsre került Lillardéktől a playin, reálisan nézve az már túl nagy különbség, főleg hogy több csapat is előzi őket – most a Bostont, aztán a Clipperst fogadják, valószínűleg a héten eldől, hogy nincs tovább.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 38/24, Simons 22/9, Thybulle 15/6
A Knicks legjobb dobói: Quickley 26/12, Randle 24, Barrett 22/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik