NHL: hiába álltak fel a Cápák mínusz kettőről Pittsburghben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.05.31. 05:42
null
Nick Bonino (feketében) győztes gólja (Fotó: Reuters)
Bár felállt kétgólos hátrányból a San Jose Pittsburghben az NHL döntőjének első mérkőzésén, a 2–2-ről kezdődő harmadik játékrészben csak a Penguins volt eredményes, így a Keleti főcsoport bajnoka a szerzett vezetést a Stanley-kupáért folyó, egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban.

A kezdeti tapogatózás után a Pittsburgh hamar a kezébe vette az irányítást, s amíg az első percekben a Sharks védői a hazai lövések nagy részét még blokkolni tudták, az első harmad második felében egyre több korong jutott el Martin Jones kapujáig.

A litván Dainius Zubrus kiállítását még megúszta gól nélkül a San Jose, de az elhatalmasodó pittsburghi fölény később 62 másodperc alatt két gólt is hozott. Előbb Bryan Rust talált be, majd a rámenős Sidney Crosby remek előkészítése után egy másik újonc, Conor Sheary pókhálózta ki a jobb felső sarkot.

A Pittsburgh az első 20 percet kapura lövések tekintetében 15:4-es, gólhelyzetekben 8:1-es fölénnyel zárta, de az első szünet után már a nyitó másodpercekben érződött, hogy rákapcsolt a kaliforniai rivális. Az első öt percben másfélszer annyit lőtt kapura, mint az azt megelőző húszban, s miután Ian Cole-t a büntetőpadra küldték, Tomás Hertl szépített. A San Jose lendületben maradt, azonos létszámnál is mezőnyfölényben játszott, s a harmad hajrájában a két gólpasszt jegyző Brent Burns lövését követő kipattanóra lecsapó Patrick Marleau révén egyenlített. Ha valakinek, neki kijárt a gól, 1997 óta 1576 meccset, ebből a playoffban 165-öt játszott a San Jose mezében, mielőtt jégre csúszhatott volna a Stanley-kupa döntőjében.

A fordítástól Joe Pavelski buta hibája (a pittsburghi kapu mögött buktatta az egyik hazai játékost) és az azzal járó kiállítás kímélte meg a Penguinst, amely emberelőnyben zárta a második, és abban kezdte a harmadik etapot. A záró 20 perc kiegyenlítettebb volt, egyik csapat sem került egyértelmű fölénybe. A Pittsburgh így is kétszer annyiszor találta el a kaput, e tekintetben 18:9-cel zárta ezt a játékrészt, s a sok lövésből meg is szerezte a győztes gólt, Kris Letang sarokból érkező passzából Nick Bonino, a Penguins gólpasszkirálya lőtt tisztán a felső sarokba.

A Sharksnak az utolsó két percben Ben Lovejoy kiállítása adott esélyt az egyenlítésre, de a még mindig gyorsan korcsolyázó Penguins kivédekezte a hátrányt, és bebiztosította győzelmét.

Folytatás magyar idő szerint csütörtök hajnalban, még mindig Pittsburghben.

NHL, RÁJÁTSZÁS
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Pittsburgh Penguins–San Jose Sharks 3–2
(2–0, 0–2, 1–0)
G: Rust (12:46, Schultz, Kunitz), Sheary (13:48, Crosby, Määtä), Bonino (57:27, Letang, Hagelin), ill. Hertl (23:02 – emberelőny, Donskoi, Burns), Marleau (38:12, Burns, Couture)

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0

NHL, RÁJÁTSZÁS, 2016
DÖNTŐ
PITTSBURGH PENGUINS–SAN JOSE SHARKS, AZ ÁLLÁS: 1–0
Pittsburgh Penguins–San Jose Sharks3–2
Pittsburgh Penguins–San Jose Sharksjúnius 2., 2.00
San Jose Sharks–Pittsburgh Penguinsjúnius 5., 2.00
San Jose Sharks–Pittsburgh Penguinsjúnius 7., 2.00
Pittsburgh Penguins–San Jose Sharksjúnius 10., 2.00 (ha szükséges)
San Jose Sharks–Pittsburgh Penguinsjúnius 13., 2.00 (ha szükséges)
Pittsburgh Penguins–San Jose Sharksjúnius 16., 2.00 (ha szükséges)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik