Itt van Amerika
nemzetisport.hu 2020.04.09 10:55 Frissítve: 2020.04.09 10:55

NFL: Amerika kedvence volt, de kutyaviadalok miatt börtönbe került

Michael Vick több szempontból is az NFL történetének egyik legmegosztóbb személye volt. 2001-ben ő lett az első színes bőrű irányító, akit a drafton legelsőként választottak ki, amivel máris történelmet írt. Aztán olyan volt a játékstílusa, amilyet a liga korábban még nem látott. Hasonlót talán igen, de Vick új jelenség volt. Sokan miatta kezdték el nézni az NFL-t, annyira látványos, kiszámíthatatlan, robbanékony és sokszor megállíthatatlan volt. Viszont a legtöbben nem így emlékeznek rá. Hanem úgy, hogy ő Michael Vick, aki élete vélhetően legjobb éveit börtönben töltötte, mert könyörtelen kutyaviadalokat tartott, amelyeken gyakran meg is kínozták a vesztes állatokat. Palotai Barnabás (Origo) írása.

Michael Vick több szempontból is az NFL történetének egyik legmegosztóbb személyisége volt (Fotó: Getty Images)

 

A tradicionális „magas, fehér, legkevésbé sem mozgékony” Manning, Favre, Brady irányvonalhoz képest üdítő frissességet hozott a kézzel és lábbal egyaránt veszélyes Vick. Cam Newton, Colin Kaepernick, Lamar Jackson, Russell Wilson, Patrick Mahomes, Deshaun Watson és megannyi későbbi irányító mintázta róla a játékát, közülük többen MVP-címet is nyertek, azaz túlszárnyalták a mesterüket.

Vick lehetett volna az amerikai álmot valóra váltó, porfészekből induló fekete sportoló, a már-már sztereotíp történet újabb megtestesítője.

A gimnáziumban már ő volt a sztár, volt olyan meccs, amelyen összesen 9 touchdownt ért el. Innen a Virginia Tech Egyetemre ment, a csapatnál az első évet a kispadon töltötte (ez a szokás), a másodikban viszont az egész ország felfigyelt rá. Korábban még senkitől nem látott robbanékonyság és végsebesség, valamint ágyúhoz hasonló bal kar jellemezte, s az ellenfelek nem tudták feltartóztatni.

Amikor jelentkezett a 2001-es NFL-draftra, nem volt kérdés, hogy ő lesz az első kiválasztott. Alapjaiban rengette meg az amerikai futballt egyetemi szinten, ugyanezt várták tőle az Atlanta Falconsnál is, amely komoly árat fizetett azért, hogy megszerezze az első választás jogát.

Vick újoncként nem sok szerephez jutott, de második szezonjában már kezdte megcsillogtatni képességeit. Passzstatisztikában ugyan nem tartozott az legjobbak közé, de futásban döntögette a rekordokat, vezérletével a Falcons bejutott a rájátszásba, s ment is egy kört. 

2004-ben ő lett az EA Sports videojátékának, a Madden NFL azévi kiadásának az arca, ráadásul a játékban olyan erős volt, hogy több közönségszavazáson is megválasztották minden idők legmegállíthatatlanabb sportjátékbeli karakterének. Ereje teljében tért vissza a pályára, s a Falconsszal egészen a főcsoportdöntőig menetelt, közben aláírt egy 130 millió dolláros szerződéshosszabbítást.

Aztán az élete más irányt vett…

Vick kutyaviadalok miatt börtönbe került (Fotó: Getty Images)

Michael Vick karrierjét és a teljes történetét IDE KATTINTVA olvashatják el! 

2021.07.15 07:37:09

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A Milwaukee 2–0-ás hátrányból jött vissza a párharcba, a folytatás magyar idő szerint vasárnap hajnalban.

2021.07.09 08:07:27

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A vendégek kezdtek jobban, ám kinti dobásainak köszönhetően a Suns meccsben maradt, majd nyert is.

2021.07.02 07:23:17

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

Csak futott az eredmény után az Atlanta • Egy győzelemre a finálétól a Milwaukee.

2021.06.29 08:25:19

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

Paul George karriercsúcsot jelentő 41 pontot dobott, ebből 30-at a második félidőben szerzett.

2021.06.25 08:46:52

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

Az eddig szenzációsan játszó Cameron Payne bokasérülést szenvedett a Sunsnál.