Itt van Amerika
nemzetisport.hu
2022.03.28 18:39 Frissítve: 2022.03.28 18:57

NBA: Oscar-díjat kapott Shaquille O'Neal és Stephen Curry

A magyar idő szerint hétfő hajnalban rendezett Oscar-díjátadó gálán két NBA-sztár, Shaquille O'Neal és Stephen Curry is érdekelt volt, hiszen gyártásvezetőként közreműködtek a Lusia Harris életéről szóló, A kosárlabda királynője (The Queen of Basketball) című dokumentumfilmben, amely elnyerte a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjat – számolt be a hírről az nba.com.

Kobe Bryant után újabb NBA-sztárok kaptak Oscar-díjat (Fotó: Getty Images)

 

 

A 22 perces dokumentumfilmben Shaquille O'Neal és Stephen Curry gyártásvezetőként működött közre, valamint a történet-elmesélésben segítettek.

Lusia Harris a Delta State Egyetemmel három bajnokságot nyert a '70-es években, míg a montreali olimpián ezüstérmes lett az Egyesült Államokkal 1976-ban – ráadásul ő dobta az első kosarat a női kosárlabdázó első olimpiai tornáján. Emellett 1977-ben ő volt az első nő, akit NBA-csapat draftolt – a New Orleans Jazz –, azonban terhessége miatt sose tudott csatlakozni az együtteshez.

„Elsőre nem voltam tisztában azzal, hogy kicsoda ő" – nyilatkozta O'Neal még március elején, aki többek között Lusia Harrisszel együtt tagja a Naismith Hírességek Csarnokának.

A díjat a film rendezője, Ben Proudfoot vette át, aki beszédében elmondta, az amerikai filmakadémia választ adott azoknak, akik kétségbe vonják a női sportolók történeteinek értékét és fontosságát. Emellett kérte az amerikai elnököt, Joe Bident, hogy segítse az Oroszországban bebörtönzött Brittney Griner szabadon engedését.

Legutóbb négy évvel ezelőtt az NBA-legenda Kobe Bryant története, a „Dear Basketball" is Oscar-díjban részesült.

 


 

2022.08.16 22:49:07

Amerikai sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A zene segít a sportolóknak csökkenteni a fáradtságérzetet, növeli a fájdalomtűrő képességüket, valamint javítja a hangulatukat és a motivációjukat. Ezenkívül a megfelelő zenét hallgató sportolók könnyebben ki tudják zárni a pánik és az aggodalom érzését.

2022.08.03 23:20:00

Amerikai sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. »A legsikeresebb sportmenedzserek keményen dolgoznak azon, hogy elsajátítsák ezt az alapvető sportvezetői készséget. Legalább azt tudniuk kell, mikor fogják be a szájukat.«

2022.07.02 23:25:44

Amerikai sportok BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Paolo Maldini vagy Joe Sakic diadala persze nem csupán Milan- vagy Colorado-szurkolóként örömteli hír, azt bizonyítja, hogy sokkal édesebb a siker íze, ha egy klubikon, a teljes pályafutását ott töltő sportoló támaszt fel egy csapatot, amiben bizonyosan óriási szerepe van az érzelmi kapocsnak, az elkötelezettségnek is.

2022.06.19 21:14:51

Amerikai sportok S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Egy olyan (sport)vállalkozásban, ahol a személyi döntésekben az ötvenszázalékos sikerarány előtt már kalapot emelnek, ez különösen figyelemre méltó válogatás volt.

2022.06.17 07:19:23

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A Celtics csak kapaszkodni tudott a nagydöntő hatodik meccsén • Stephen Curry lett az MVP.