NBA: a Clippers megverte a Lakerst a városi rangadón

Vágólapra másolva!
2022.10.21. 06:51
null
Ivica Zubacék hat ponttal legyőzték Anthony Daviséket a városi rangadón (Fotó: Getty Images)
A Los Angeles Lakers ismét kikapott az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA), ezúttal a városi rangadón a Clipperstől szenvedett vereséget. A Philadelphia 76ers pedig James Harden 31 pontja ellenére sem bírt otthon a Milwaukee Bucksszal.

Philadelphia 76ers–Milwaukee Bucks 88–90

Szinte végig vezetett, de csak egy hajszállal nyert a Milwaukee. Az első negyedtől kezdve a Bucks járt előrébb, a nagyszünetig ugyan csak pár ponttal (de csak egyszer, egy pillanatra egyenlített a Sixers), a harmadik negyedben viszont sikerült meglépnie a vendégcsapatnak: remek védekezéssel és abból nagyszerűen indulva egy 18–6-os futást sikerült összeraknia Mike Budenholzer együttesének, amellyel két számjegyű előnyt épített fel. Tíz perccel a vége előtt, 80–67-nél úgy tűnt, hogy abszolút kézben is tartja az eseményeket a Milwaukee, de aztán beindult James Harden: egymaga 16 pontot szerzett csak a negyedik negyedben (és kiosztott két gólpasszt is), a Philly pedig ennek köszönhetően feltámadt.

Elkezdett csökkenni a különbség, majd 80–80-nál egál lett az állás és innentől egylabdás végjátékra készülhettünk úgy, hogy szűk két perccel az órán egy Harden-dobással már a vezetést is átvették a hazaiak. 25 másodpercnél aztán Wesley Matthews bombázta be a meccsnyerőnek bizonyuló triplát, azzal fordított ismét a Bucks 89–88-ra, a játékvezetők a Phillynek adtak egy erősen véleményes labdát, majd Harden dobhatott a győzelemért, de nem kapott faultot, a dobása lejött, a lepattanó után pedig Brook Lopez higgadtan bedobta az első és a gyűrű tövére lőtte a második büntetőt. A Milwaukee így egy idegenben nyert rangadóval kezdte a szezont, míg a Sixers a két talán legnagyobb rivális elleni vereséggel nyitott...

Nem a klasszis támadójátékról szólt. Egyik csapat sem a legszebb arcát mutatta támadásban, a Philadelphia 43, a Milwaukee pedig alig 40%-kal dobott csak mezőnyből, ráadásul utóbbi 31%-os triplázása jónak bizonyult, mivel a Sixers csapatszinten összesen ötször talált be kintről (20.8%-kal). Ezt ugyan a festékből (46–30) összességében ellensúlyozták a hazaiak, de így is rengeteg volt a hiba mindkét oldalon, félpályán nagyon megszenvedtek egymással és már-már megváltásnak tűnt, amikor esély nyílt egy leindításra. Egyénileg Harden emelhető ki, aki 31 ponttal, 13/24 dobással, 8 lepattanóval és 9 gólpasszal, illetve extra negyedik negyeddel húzta a Phillyt, de rajta kívül csak ketten érték el náluk a tízpontos határt, Tyrese Maxey és az a Joel Embiid, aki a meccs után nem állt ki az újságírók elé és aki csak árnyéka volt önmagának: 6/21 dobással szenvedett össze 15 pontot, a gyűrű környékén is rengeteget rontott, blokkokat kapott, erőtlennek tűnt és mindezen a 12 lepattanója sem változtat. A Bucksnál pedig Janisz Adetokunbo (21 pont, 13 lepattanó, 8 gólpassz, 3 blokk, 9/16 mezőnyből) jó játéka mellett Jrue Holiday betlizett (6 pont, 2/15 mezőnyből, 0/6 tripla) és Lopez, Grayson Allen, valamint Bobby Portis jutott tíz egység fölé.

A 76ers legjobb dobói: Harden 31/3, Maxey 15, Embiid 15/3
A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 21/3, Lopez 17/12, Allen 12/6

Los Angeles Lakers–Los Angeles Clippers 97–103

Több lábon állt a Clippers. Tyronn Lue csapata olyan mély, hogy Kawhi Leonard és John Wall is csak a kispadról érkezett, és végül öten dobtak a keretből 14-15 pontot, illetve még Luke Kennard is eljutott 11-ig 3/3 triplával. Egyáltalán nem egy-két emberre támaszkodtak, folyamatosan a jó megoldást keresték és bárki is volt fent a parketten, ugyanaz volt az elképzelés – annyi, hogy az első meccsükön még elég sokat rontottak, a 22 eladott labda pedig kis híján végzetesnek bizonyult számukra. A meccs túlnyomó részében egyébként ők vezettek, már az első percektől kezdve előrébb jártak, a Lakers rohant utánuk, néha utolérte, egyszer-egyszer átmenetileg meg is előzte őket, de három pontnál nagyobb hátrányban sosem voltak, míg a harmadik negyedben egyszer olyan fokozatra tudták csavarni a védekezésüket, hogy egy 14–2-es rohammal lélegzethez jutottak. A Lakers innen is visszajött, a záró etapban egyszer ismét vezetett két ponttal, de Reggie Jackson és Kennard nagyon fontos triplákkal válaszolt, majd jött Leonard és Wall kulcsfontosságú kosara, végül az utolsó percben Leonard bevert egy távoli tempót – ezzel lett 95–101, innentől a kezükben volt a meccs. Nem is rontották el, úgyhogy városi győzelemmel nyitották az új szezont, Leonard (21 perc, 14 pont, 7 lepattanó) és Wall (15 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) is jó játékkal kapcsolódott be, és bár még csak az út elején járnak, illetve le kell tisztázniuk pár dolgot, de bizakodhatnak a folytatásra nézve.

Megint gyenge volt a Lakers. Ugyan a szoros vereség nem ezt sejteti, de maximum védekezésben dicsérhető a LAL, ott valóban kapartak a „hazaiak”, ahogy tudtak, szereztek 12 labdát és nem túlzás, hogy ezek miatt (illetve a Clippers elszórt labdái, valamint 11 kihagyott büntetője okán) tudtak ilyen kiélezett mérkőzést vívni. Ugyanis támadásban borzalmasak voltak, alig 35%-kal céloztak mezőnyből, 20%-kal tripláztak, 58-38-ra bukták el a lepattanózást, sokszor tűntek ötlettelennek és kapkodónak. Russell Westbrook külön is kritikát érdemel, ugyan szerzett öt labdát, támadta a gyűrűt és a társakat is próbálta keresni, de a 0/11-es mezőnymutató és a 0/6 tripla vállalhatatlan, mellette Pat Beverley 1/7-et dobott, a padról beszálló, az előszezonban még sztárnak tűnő Kendrick Nunn 0/7-et tett hozzá és egyébként is összesen 19 egységet termelt a teljes cseresor. Anthony Davis (25 pont, 8 lepattanó) és LeBron James (20 pont, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk) most is hozta a minimumot, illetve Lonnie Walker IV extrát játszott (26 pont, 3 gólpassz), de ezzel sem mentek semmire – két gyenge teljesítmény, két vereség, elég mélyről indítják a szezont.

A Lakers legjobb dobói:
Walker IV 26/6, Davis 25/6, James 20/6
A Clippers legjobb dobói: George 15/6, Wall 15, Zubac 14, Morris 14/3, Leonard 14/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Philadelphia 76ers–Milwaukee Bucks 88–90
Los Angeles Lakers–Los Angeles Clippers 97–103

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik