Itt van Amerika
N. P. 2020.04.23 15:20 Frissítve: 2020.04.23 15:38

MLB: egyre többen kérdőjelezik meg a liga tisztaságát

A 2017-es MLB-első Astros után az egy évvel későbbi World Series-győztes Red Sox is kézjeleket lopott, és noha a két csapatot irányító Alex Cora vezetőedző elismerte bűnét a houstoniaknál, a liga ugyanazért a csalásért Bostonban ártatlannak találta.

Egyre többen megkérdőjelezik az észak-amerikai profi baseball-liga tisztaságát (Fotó: AFP)

 

Egyre többen megkérdőjelezik az észak-amerikai profi baseball-liga (MLB) tisztaságát. Tegyük hozzá, jogosan. Néhány hónappal ezelőtt a 2017-es bajnok Houston Astrosról kiderült, szinte megállás nélkül „lopta” a kézjeleket. A houstoniak ráadásul mesterien csaltak: egy kamerarendszer segítségével lefigyelték az ellenfél dobójátékosának küldött jeleket, majd szemeteskukákon dobolva leadták az ütőiknek, hogy mikor kell lassabb, gyorsabb, vagy más típusú labdákra számítani. A kézjel-lopás abban az esetben nem számít szabálytalannak, ha a megfigyelők a saját szemükre hagyatkozva, azaz külső segítség nélkül olvassák le a dobástípusokat.

Az Astrostól ennek ellenére januárban nem vették el a bajnoki címet, a Rob Manfred vezette MLB ötmillió dollár megfizetésére kötelezte a klubot, A.J. Hinch vezetőedzőt és Jeff Luhnow általános igazgatót egy-egy évre eltiltotta, míg a következő két idényben sem az első, sem a második körben nem draftolhatnak a houstoniak. Az ítélethirdetés után Hinch és Luhnow is elveszítette az állását, miközben Alex Cora, az Astros és a Boston Red Sox egykori vezetőedzője ellen folytatta a vizsgálatot, miután az a hír járta, az egész csalásrendszert ő és egy játékosa, Carlos Beltrán találta ki.

A most véget érő nyomozás a 2018-as szezonra irányult, amelynek döntőjében a bostoniak 4–1-re győzték le a Los Angeles Dodgerst. A liga megállapította, az Astroshoz hasonlóan a Red Sox-nál is lopták a kézjeleket, habár ezúttal csak egy emberre, a videorendszer üzemeltetőjére, JT Watkinsra húzták rá a vizes lepedőt, akit egy évre felfüggesztettek és a fizetését is megvonták, a bostoniakat pedig megfosztották második körös draftlehetőségtől.

Az MLB szerint Cora, a szakmai stáb és a játékosok sem tudtak arról, mi zajlik a zárt szobában, ahol Watkins eredeti feladata csak az lett volna, hogy a visszajátszásokat figyelje. Cora egyébként januárban közös megegyezéssel bontott szerződést a Red Sox-szal, miután elismerte felelősségét az Astrosnál folytatott kézjel-lopásban, ám most az a döntés született, hogy az ugyanúgy csaló Bostonnál ártatlan volt. A koronavírus-járvány miatt el sem induló 2020-as szezonban eltiltását töltő szakember így egy év után visszatérhet a kispadra.

Az ügy egyik legnagyobb kárvallottja – a sportágat leszámítva – a Dodgers, amely 2017-ben és 2018-ban is egy olyan csapat ellen veszítette el a World Series-t, amely bizonyítottan megszegte a szabályokat.
2021.07.15 07:37:09

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A Milwaukee 2–0-ás hátrányból jött vissza a párharcba, a folytatás magyar idő szerint vasárnap hajnalban.

2021.07.09 08:07:27

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A vendégek kezdtek jobban, ám kinti dobásainak köszönhetően a Suns meccsben maradt, majd nyert is.

2021.07.02 07:23:17

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

Csak futott az eredmény után az Atlanta • Egy győzelemre a finálétól a Milwaukee.

2021.06.29 08:25:19

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

Paul George karriercsúcsot jelentő 41 pontot dobott, ebből 30-at a második félidőben szerzett.

2021.06.25 08:46:52

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

Az eddig szenzációsan játszó Cameron Payne bokasérülést szenvedett a Sunsnál.