LeBron-varázslat Clevelandben, megégett Detroitban a Philly

Vágólapra másolva!
2021.01.26. 09:30
null
LeBron James 46 pontot szerzett a Cleveland ellen (Fotó: Getty Images)
A Pacers a Raptorsnak, a Magic a Hornetsnek vágott vissza az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának legutóbbi játéknapján. Ismét nyert a Brooklyn, Dallasban is győzött a Denver, Jayson Tatum visszatért, Portlandet nyomta le az OKC.

 

Detroit Pistons–Philadelphia 76ers 119–104

Embiid nélkül nem megy. Úgy fest, hogy kezdő centere nélkül idén is bajban van a Sixers, ez a mostani volt a gárda hatodik veresége és a hatból négyet kihagyott Joel Embiid, egyszer tulajdonképpen csak ő játszott a kezdőből és csak egy olyan alkalom volt Brooklynban, amikor vele és egy normális kerettel kikaptak. Most is nagyon érződött a hiánya, Dwight Howard öt pontot és négy lepattanót tett hozzá a helyén és a 25 pontos Tobias Harrist leszámítva a többiek játéka sem működött így – végül csak 42,6%-kal dobtak mezőnyből, 32%-kal tripláztak, nem járatták jól a labdát és védekezésben sem álltak a helyzet magaslatán. Ezen a mérkőzésen egyetlen másodpercig sem tudtak vezetni, viszont voltak már húsz pont feletti hátrányban is, tulajdonképpen tükörsimán kaptak ki, nem a legjobban hangoltak a Lakers elleni rangadóra...

Végig kontrollálta a meccset a Detroit. A hazai csapat visszavágott a két nappal ezelőtt elszenvedett vereségért és rögtön egy 17–4-es rohammal nyitotta a mérkőzést, onnantól pedig végig kézben tartotta az eseményeket. Delon Wright (28 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz), Jerami Grant (25 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz), valamint az ismét remekül dobó Wayne Ellington (20 pont, 6/9 tripla) vezetésével nagyon hatékonyan támadtak, 50%-kal céloztak mezőnyből, 45%-kal süllyesztettek el 17 triplát, nyerték a lepattanózást és kiharcoltak 38 büntetőt – csak a sok eladott labdájuk miatt nem lett nagyobb a különbség, ezek okán a negyedik negyedben még felvillant a remény a Philly előtt. A Detroit azonban nem rontotta el ezt a mérkőzést, így bravúrgyőzelmet aratott, igaz, ezzel együtt is utolsó a ligában.

A Pistons legjobb dobói: Wright 28/12, Grant 25/9, Ellington 20/18
A 76ers legjobb dobói: Harris 25/9, Maxey 17/6, Bradley 12

Indiana Pacers–Toronto Raptors 129–114

Brogdon csattanós választ adott. Azt követően, hogy előző nap szezonbeli egyik legrosszabb teljesítményét hozta szintén a Raptors ellen, Malcolm Brogdon karriercsúcsot jelentő 36 pontot (10/17 mezőnyből, 3/5 triplából, 13/14 büntetőből) szerzett, közte 9 egységet az utolsó bő 4 percben, továbbá kiosztott 9 gólpasszt, illetve leszedett 7 lepattanót is. Szükség is volt az extrájára, mert Domantas Sabonis (11 pont) csak 11 percet tölthetett a parketten egy térdsérülés miatt, és a magasember hiányában Myles Turner vállaira is nagyobb nyomás nehezedett. A center állt elébe a kihívásnak, 21 ponttal, 10 lepattanóval és 3 blokkal támogatta meg Brogdont, 11 egységig jutott az utolsó játékrészben, bedobott 11/16 büntetőt, és tőle szokatlan módon nem vállalt triplát, de a hárompontos vonalon belülről jól célzott (5/9). A kispadról beszállva Jeremy Lamb (22 pont, 7 lepattanó) is hasznos játékkal állt elő, így a három játékos tűzerejére, valamint a 45 kiharcolt büntetőre építve a Pacers nyerte meg a végén a sokáig szorosan alakuló találkozót, így vissza tudtak vágni a tegnapi vereségért.

Az első 44 percben nem volt nagyobb gond. Noha a mérkőzés jelentős részében a Pacers járt előrébb, a Raptors végig lőtávolságon belül volt, és csak egyetlen jól időzített futásra lett volna szükségük ahhoz, hogy az övék legyen a győzelem. Bő 4 perccel a vége előtt 112–109 állt az eredményjelzőn, amikor a Pacers robbantani tudott és állva hagyta a vendégeket. Addig a pontig Fred VanVleet (25 pont, 6 gólpassz) és Norman Powell (24 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) húzta a Raptorst, viszont szükségük lett volna még valakire, aki elő tud lépni. Pascal Siakam sérülés miatt kihagyta ezt az összecsapást is, míg a visszatérő Kyle Lowry játékában nem volt sok köszönet, 2/11-es mezőnymutatóval jutott el 12 pontig, és 47 másodperccel a vége előtt annyit szövegelt, hogy kiállították. A legnagyobb problémát a 45 engedett büntető jelentette, közel egy évtizede nem dobtak ellenük ennyi egypontost egy meccsen, és csak a 4. negyedben 17 alkalommal állhatott oda a vonalra a Pacers. Az utolsó játékrészben ennek ellenére is lehetett volna keresnivalójuk, de csak 6/21 dobásuk ért célt, így begyűjtötték szezonbeli 10. vereségüket.

A Pacers legjobb dobói: Brogdon 36/9, Lamb 22/9, Turner 21
A Raptors legjobb dobói: VanVleet 25/9, Powell 24/6, Lowry 12/3

Orlando Magic–Charlotte Hornets 117–108

Ekkora tűzerővel kötelező nyerni. Ihletett formát fogtak ki a Magic játékosai a triplavonalon túlról, szezoncsúcsot jelentő 19/37 kinti dobásuk célt ért, és ezzel nem tudott mit kezdeni a Hornets, ők ráadásul 11/38-cal céloztak csupán. A hazaiak kiválóan járatták a labdát, kiosztottak 31 gólpasszt, miközben a szerepek is jól le voltak osztva – Nikola Vucsevics (28 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz) végig agresszív volt, nagyszerű teljesítménnyel húzta az övéit, 11/23 jó dobásába 4/7 tripla is belefért. A montenegrói center mellett Evan Fournier (19 pont, 6 gólpassz) és a sokoldalúan játszó Aaron Gordon (12 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz) is kivette a részét a játékszervezésből, így az újonc Cole Anthony koncentrálhatott a pontszerzésre, és így 12 dobásból jutott 21 pontig. Ezúttal az is belefért, hogy Terrence Ross 6 ponttal (1/8 mezőnyből) szálljon be a kispadról, mert Dwayne Bacon (15 pont) elő tudott lépni a második sor vezérévé, és végül vissza tudott vágni a Magic a minap elszenvedett vereségért a Hornetsnek.

Ezúttal eltűnt Hayward a végén. Tegnap 39 pontos teljesítménnyel vezette győzelemre csapatát Gordon Hayward a Magic ellen, és sokáig úgy tűnt, hogy ma sincs rá ellenszere Steve Clifford csapatának: három negyed alatt 9/16 dobással eljutott 24 pontig, viszont a záró játékrészt mezőnykísérlet nélkül fejezte be. Terry Rozier (24 pont) és Devonte' Graham (21 pont) ugyanakkor pont az utolsó etapban tudott előlépni, ők ketten 25 pontot tettek be ekkor a közösbe, viszont így is csak 2 pontot tudtak hozni ellenfelükön, szükségük lett volna további tűzerőre, esetleg egy jobban záró védekezésre a végén. Hiába kezdték jól a mérkőzést, és vezettek 15 ponttal is az első negyedben, és voltak csak egyetlen pontos lemaradásban a nagyszünetben, a fordulást követően bekapott 28–9-es pofonból nem tudtak felállni, és a hérom említett játékoson kívül más nem is tudott sokat hozzátenni. A sérülése után nemrégiben visszatérő Cody Zeller (11 pont, 7 lepattanó) mutatott szép dolgokat, és ez fontos lehet számukra a szezon további részében, de LaMelo Ball (9 pont, 4 gólpassz) például súlytalan volt Cole Anthony mellett, a tripláit sem találta (0/5), így most ő sem tudott lendületet hozni a Hornetsbe.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 28/12, Anthony 21/12, Fournier 19/15
A Hornets legjobb dobói: Rozier 24/12, Hayward 24/9, Graham 21/12

Brooklyn Nets–Miami Heat 98–85

Ez egy teljesen más meccs volt. Két nappal ezelőtt pontháborút vívtak a felek és akkor abból természetesen a Nets jött ki jobban, ezúttal viszont kis túlzással pénzért sem tudtak volna kosarat venni a csapatok, úgyhogy a védekezés került előtérbe. A rengeteg hibával és erőlködéssel tarkított összecsapáson aztán megint a jóval esélyesebb Brooklyn kerekedett felül, a negyedik negyedben James Harden 10 pontjára építve egy 18–2-t rohantak a hazaiak – ezzel lett 96–80 az állás, ami ezen a mérkőzésen döntő különbségnek számított. Ez végül most is meghozta számukra a győzelmet, de láthatóan van még min csiszolni: Harden most is passzív volt és a negyedik negyedes feltámadásával együtt is csak tíz dobást vállalt (20 pont, 8 gólpassz), Kevin Durant 6/21-et, Kyrie Irving pedig 6/17-et dobott mezőnyből, ezúttal nem emlékeztettek saját magukra. Mindenesetre a győzelmet behúzták és jelenleg ez a legfontosabb, 11–8-cal ott vannak a keleti élmezőnyben, építkezni és javulni ráérnek még a következő hetekben.

Így sem tudott nyerni a Miami. Az öt alapemberét nélkülöző vendégek óriásit harcoltak ezen a találkozón, védekezésben mindent megtettek, Erik Spoelstra vezetőedző nem véletlenül nyilatkozta azt, hogy ő maximálisan elégedett a csapatával, csak a végén a Nets nyers tehetségét már nem lehetett elnyomni. Bam Adebayo ismét remekelt (26 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) és Goran Dragic is beszórt 6/9 triplát, de ezúttal rajtuk kívül senkiben nem volt pont a Heatnél, csak 37%-kal dobtak mezőnyből és 25%-kal tripláztak, így nem nagyon lehetett esélyük – bírták három negyeden keresztül, aztán az utolsót 28–14-re elvesztették, addigra „ébredt fel” a Brooklyn. Lassan jó lenne úrrá lenniük a sérüléseken, a hiányzásokon és visszakapni a teljes keretet, mert 6–10-zel már csak a Washingtont és a Detroitot előzik meg Keleten, egyre nehezebb dolguk lesz, ha később fel akarnak zárkózni.

A Nets legjobb dobói: Harden 20/9, Durant 20/9, Irving 16/3
A Heat legjobb dobói: Adebayo 26/3, Dragic 21/18. Nunn 11/3

Cleveland Cavaliers–Los Angeles Lakers 108–115


LeBron James elképesztő volt. Korábbi csapatának pályáján, a régi otthonában, Kobe Bryant halálának egy éves évfordulója előtt nagyon feltüzelte magát erre a mérkőzésre LeBron James, aki már az első negyedben jelezte, hogy most az agresszív önmagát adja – 17 pontot szórt ebben a játékrészben, bevert négy triplát, megadta a meccs alaphangját. A második-harmadik negyedben is jól mozgott, aztán a záró etapban minderre még rátett egy lapáttal és egymaga 21 pontot szerzett ekkor: 9/10 dobását a gyűrűbe küldte, köztük óriási triplákkal, hátradőlős tempókkal, nehezebbnél nehezebb megoldásokkal. James végül 46 ponttal zárta az összecsapást 8 lepattanó, 6 gólpassz, 2 labdaszerzés és 2 blokk társaságában, mezőnyből 19/26-ot, a triplavonalon túlról pedig 7/11-et dobott – csapattársai és edzői is csak annyit tudtak mondani róla, hogy oké, ilyenkor nem lehet vele mit kezdeni, el kell fogadni, hogy ő ma nyerni fog...

Pedig mindent megtett a Cavs. Alapvetően remek meccset játszott a Cleveland, a hazaiak felszívták magukat és nagyon jól védekeztek, limitálták Anthony Davist (17 pont, 5/16 mezőnyből, illetve teljességgel elvették a Lakers tripláit – közben pedig Andre Drummond (25 pont, 17 lepattanó), Cedi Osman (20 pont, 5/8 tripla), valamint Collin Sexton (17 pont, 6 gólpassz) vezetésével működött az ő játékuk. Nem véletlen, hogy a második-harmadik negyedben ők diktáltak és összesen 13 pontot vertek ellenfelükre ekkor, ugyanis ebben az időszakban volt passzívabb LeBron James – azonban ahogy utóbbi „god mode-ba” kapcsolt, úgy tehetetlennek bizonyultak. A végjátékban is jók voltak, 96–95-nél még vezettek is, de Jamesszel nem lehetett mit kezdeni, két ember felett is bedobta a tempót, a logóról is elsüllyesztette a triplát – 110–107 után is volt egy óriási hármasa és egy középtávolija, ez döntötte el végleg a küzdelmet.

A Cavaliers legjobb dobói: Drummond 25, Osman 20/15, Sexton 17/6
A Lakers legjobb dobói: James 46/21, Davis 17, Harrell 15

Dallas Mavericks–Denver Nuggets 113–117


Murray nélkül, Porterrel nyert a Nuggets. A várt szoros csatát hozta a rangadó, amely még élesebbé vált a harmadik negyedben, amikor egy kemény ütközés után Jamal Murray elvesztette a hidegvérét és a földről felpattanva ágyékon ütötte Tim Hardaway Jr.-t – a játékvezetők a visszanézés után kiállították, így nélküle kellett folytatnia a Denvernek. Az első félidőben egyébként jobban játszottak a vendégek és tíz pont feletti előnyt építettek fel, de Murray kiállítása után időbe telt, mire összeszedték magukat és addigra már a Mavs vezetett, hamar közte hét lett a hazaiak javára. A záró etap már szorosan alakult, majd az utolsó három és fél percben a clutch végjátékokban mindig erős Nuggets kerekedett felül: 106–104 után Michael Porter Jr. süllyesztett el egy fontos hármast, majd a következő támadásból zsákolt egyet, aztán betalált Nikola Jokics, majd az utolsó percben ismét Porter zörgetett be kintről – ezzel 114–107 lett az állás a javukra, innen nem volt visszaút. Porter amúgy is kulcsszereplő volt, mert a nemrég visszatérő fiatal kereken 30 ponttal csapata legjobbjaként zárt, bevert 6/10 triplát, leszedett 8 lepattanót és ellopott 2 labdát – a végén is nagyon kellett az ő játéka, így kimozogták Murray elvesztését. A Denver zsinórban harmadik szoros idegenbeli rangadóját húzta be, úgyhogy már negyedik a nyugati tabellán, a döcögősebb kezdés után összeszedte magát.

Hiába Doncic remeklése. A Klebert, Richardsont, Powellt és Finney-Smith-t továbbra is nélkülöző Mavericks kicsit „alul volt” ezen a mérkőzésen és bár Murray kiállítása után volt egy időszak, amikor a hazaiak akarata érvényesült, de összességében nem róluk szólt a találkozó. Egy valakire viszont biztosan nem lehetett panasz, Luka Doncic ugyanis most is hozta a szupersztár-szintet: 35 pontot szórt 23 dobásból, leszedett 11 lepattanót, kiosztott 16 gólpasszt és ellopott négy labdát, nem rajta múlt a Dallas győzelme. Mellette viszont a csapat nem volt még az igazi, sem elöl, sem hátul nem tudták ráerőltetni magukat a Denverre, úgyhogy hazai vereség lett a vége – viszont Rick Carlisle vezetőedző szerint az említett hiányzók talán már a hét folyamán visszatérhetnek, ez mindenképpen jó hír.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 35/9, Hardaway Jr. 19/6, Porzingis 16/3, Johnson 16/6
A Nuggets legjobb dobói: Porter Jr. 30/18, Jokics 20, Green 17/9

Chicago Bulls–Boston Celtics 103–119


Tatum visszatért, megint remekelt a Celtics. Előző este 140 pont fölé jutott a Boston még Jayson Tatum nélkül, most viszont a bő két hét után újra meccsre jelentkező sztárral kiegészülve is magabiztosan nyert a gárda. Tatum 24 ponttal, 5 gólpasszal és 3/6 triplával tért vissza, rögtön jól mozgott és mivel Jaylen Brown (26 pont), Marcus Smart (13 pont, 11 gólpassz) és Daniel Theis (19 pont, 3 labdaszerzés, 3 blokk) is nagyon élt, így Kemba Walker hiányát sem érezte meg a társaság – igazából végig vezettek a vendégek, voltak 22 pontos előnyben is, 50%-kal dobtak mezőnyből és 50% felett tripláztak, szinte mindent jól csináltak. A harmadik negyed elején bemutatott futásukkal tulajdonképpen eldöntötték a meccset, onnantól már csak menedzselniük kellett a jelentős előnyüket – 10–6-tal másodikak Keleten, pedig a keretet tekintve még nem nagyon volt tiszta estéjük...

Tanulófázisban a Chicago. Billy Donovan, a hazaiak vezetőedzője szerint csapatának még mindig tanulnia kell azt, hogy hogyan is kell nyerni és minden sikeres időszakot némi szenvedés előz meg – itt tartanak ők, de dolgoznak, tanulnak és javulni fognak. Zach LaVine (30 pont, 6/10 tripla) újabb ponterős estéjét ezúttal nem tudták győzelemre váltani, a védekezésük nem állt össze, ráadásul a fő gondjuk az volt, hogy eladtak 19 labdát, amelyből 35 pontot kaptak, ennyivel nem szabad „támogatni” ezt a Bostont. Voltak biztató dolgaik, de összességében most viszonylag egyértelműen maradtak alul, így 7–10-ről folytathatják.

A Bulls legjobb dobói: LaVine 30/18, Markkanen 18/9, Young 16
A Celtics legjobb dobói: Brown 26/6, Tatum 24/9, Theis 19/3

Golden State Warriors–Minnesota Timberwolves 130–108

Steve Kerr változatott. Megvariálta a kezdőcsapatot a GSW trénere a Jazz elleni hatalmas pofon után, kitette onnan az újonc James Wisemant és beemelte Kevon Looney-t, de igazából egyikük sem jelentett fix megoldást – Looney végül 19 perc alatt 2 pontot szerzett, de vele a pályán jól működött a csapat (passzolt, védekezett), míg Wiseman 16 perc alatt 13 pontot szórt, de ő a játék többi elemében nem volt az igazi. Ezzel együtt nem nagyon forgott veszélyben a Warriors sikere, Steph Curry újabb kiemelkedő meccse (36 pont, 7/12 tripla) mellett ugyanis a korábbi csapata ellen először pályára lépő Andrew Wiggins is nagyot ment elöl-hátul (23 pont, 6 támadópattanó, 3 labdaszerzés, 3 blokk), ennyi pedig már elég is volt a mostani Minnesotával szemben – két vereség után hozták a kötelező győzelmet, úgyhogy jelenleg nyolcadikak Nyugaton.

Ennyi van most a Minnyben. Karl-Anthony Towns és D'Angelo Russell nélkül ennél sokkal többet nem várhatunk a nyugati sereghajtótól, főleg ha Ricky Rubio is 1/8-as mezőnymutatót tud beletenni a közösbe. Támadásban Malik Beasley-re (30 pont, 10/18 mezőnyből) építve így is voltak jobb periódusaik, emiatt tudtak sokáig viszonylag közel maradni, de mivel a védekezésük közel volt az értékelhetetlenhez, így reális esélyük nem nagyon lehetett a sikerre – a harmadik negyedben ugyan egyszer visszajöttek, de a záró etapban megint kaptak 37 pontot, úgyhogy sima vereséget szenvedtek. Nagy csodákat így nem várhatunk tőlük, holnap újra ebben a csarnokban lépnek pályára.

A Warriors legjobb dobói: Curry 36/21, Wiggins 23/6, Oubre Jr. 14/6
A Timberwolves legjobb dobói: Beasley 30/12, McLaughlin 15/3, Edwards 15/3

Portland Trail Blazers–Oklahoma City Thunder 122–125

A Blazers bírta rosszabbul a back-to-backet. Mindkét csapat b2b lépett pályára, de a Portlandnél az amúgy is hiányzó CJ McCollum és Jusuf Nurkic mellett már Robert Covington is kidőlt a kezdőből, a tervezett aktív rotációból pedig Zach Collinsra még nem, Rodney Hoodra pedig valamiért ezen az estén nem lehetett számítani, így összesen nyolc játékost tudott csak pályára küldeni Terry Stotts. Ők mind kitettek magukért, Damian Lillard 26 ponttal és 10 gólpasszal zárt, a kezdőbe kerülő Carmelo Anthony 22-t szórt 6 lepattanóval és 2 blokkal, Gary Trent Jr. is eljutott 22-ig, Anfernee Simons 26 pontot tett hozzá hatodik emberként, Enes Kanter 22 lepattanót húzott le – azonban a védekezésre már nem nagyon maradt erő, így pedig végig hátrányban voltak. Az első negyedben beszedett 15–17 pontos hátrányt követően rohantak az eredmény után és bár néha utolérték ellenfelüket, de nem tudták átvenni az irányítást – a végén több clutch dobást is kaptak, a végeredményt már csak Lillard utolsó pillanatos dobásai alakították így. Ezzel a kerettel ez most benne volt a pakliban, mindenesetre Stotts úgy fogalmazott, hogy szánalmasan védekeztek az első félidőben, emiatt kaptak ki.

Jó volt a Thunder. A vendégeknél is volt hiányzó, a már jó ideje bevethetetlen Al Horford mellett a back-to-back miatt George Hill sem állt rendelkezésre, de a fiatalok megoldották a feladatot és három vereség után hoztak egy fontos idegenbeli győzelmet. A vendégek nagyon bekezdtek és már az első negyedben 32–15-ös előnybe kerültek, onnantól pedig az volt a dolguk, hogy ezt valahogy beosszák, amit sikeresen meg is tettek – Shai Gilgeous-Alexander (24 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 3/4 tripla, 2 blokk) és Mike Muscala (23 pont, 6/10 tripla) mellett még hárman jutottak tíz pont fölé és amikor igazán kellett, akkor mindig hoztak egy clutch dobást, vagy egy jó védekezést. A záró etapban 99–98 után egy 11–2-vel léptek meg végleg, onnantól nem volt visszaút, úgyhogy megint jelezték, hogy nem lehet őket leírni...

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 26/9, Simons 26/18, Anthony 22/3, Trent Jr. 22/12
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 24/9, Muscala 23/18, Bazley 19/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Detroit Pistons–Philadelphia 76ers 119–104
Indiana Pacers–Toronto Raptors 129–114
Orlando Magic–Charlotte Hornets 117–108
Brooklyn Nets–Miami Heat 98–85
Cleveland Cavaliers–Los Angeles Lakers 108–115
Dallas Mavericks–Denver Nuggets 113–117
Chicago Bulls–Boston Celtics 103–119
Golden State Warriors–Minnesota Timberwolves 130–108
Portland Trail Blazers–Oklahoma City Thunder 122–125
A Memphis Grizzlies–Sacramento Kings és a New Orleans Pelicans–San Antonio Spurs mérkőzést elhalasztották.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik