Itt van Amerika
K. Zs. 2021.04.06 09:02

Kosár: egy gyilkosságtól a lehengerlő bajnoki diadalig

A Baylor Bears győzelmével ért véget magyar idő szerint kedd hajnalban az Egyesült Államok egyetemi férfi kosárlabda-bajnoksága (NCAA Division I Men's Basketball Tournament): a története első országos bajnoki címét szerző Bears 86–70-re verte meg a Gonzaga Bulldogs legénységét az indianapolisi fináléban.

A Baylor Bears bajnokcsapata (Fotó: Getty Images)

 

Szemben a nők egy nappal korábbi, késhegyre menő küzdelmet hozó döntőjével, a férfiak indianapolisi négyes döntőjében nagyon hamar körvonalazódott a Baylor diadala: a Bears fölényesen nyerte meg a Houston Cougars elleni elődöntőt, majd a finálé első félidejének végére akkora előnyt szerzett (31–14), amekkorát korábban egyetlen döntőben sem dolgoztak le. A Gonzagának sem sikerült.

Pedig inkább a Bulldogs számított esélyesnek, hiszen veretlenül érte el a döntőt, és az első csapat lehetett volna az utóbbi 45 évben, amelyik hibátlan teljesítménnyel hódítja el a bajnoki címet. Mint a jelzett félidei eredményből is látszik, erre esélye sem volt: hiába az 51 százalékos dobóteljesítmény, a sok eladott labdáért fizetni kellett.

A négyes döntő legjobbjának Jared Butlert, a Baylor irányítóját választották meg. Butler négy triplát hintve 22 pontig jutott, és asszisztjai révén további 16 pontban volt részes. A statisztikusok megjegyzik, hogy húsz pontig és hét asszisztig legutóbb az azóta három olimpiai bajnoki címet szerző Carmelo Anthony jutott egyetemi bajnoki döntőben, 2003-ban.

EGY TRIPLA JARED BUTLERTŐL


Az az év egyébként mélyen bevésődött a Baylor történetébe is: 2003 nyarán egy gyilkossági ügy rázta meg az egyetemet és az egész országot – az áldozat, Patrick Dennehy, és az elkövető, Carlton Dotson egyaránt a kosárcsapat játékosa volt.

A hatalmas médiafigyelemmel járó, a Baylor hírnevét alaposan megtépázó tragédia nyomán az egyetem kosárlabda-programja romokban hevert, amikor néhány héttel a gyilkosság után Scott Drew átvette az irányítást. Szinte szó szerint a pokolból kellett kivezetnie az együttest, és bár majdnem két évtizedbe telt a pofozógépből versenyképes csapatokat gyúrni, a vezetőedző munkája meghozta gyümölcsét: az idei legénysége úgy nyerte meg a bajnoki címet, hogy a négyes döntő két mérkőzésén összesen 1 perc három másodpercig játszott hátrányban – a döntőben egy pillanatig sem.

Korábban csupán négy olyan bajnoka volt az egyetemi bajnokságnak, amelyik a final four mindkét mérkőzését legalább 15 ponttal nyerte meg: a Villanova (2018), a UCLA (1968), az Ohio State (1960) és a Kansas (1952). A Baylor az ötödik. Hollywoodi lezárása egy majdnem két évtizedes folyamatnak.

AZ ÖRÖM ELSŐ PILLANATAI


NCAA FÉRFI KOSÁRLABDA-BAJNOKSÁG, NÉGYES DÖNTŐ, INDIANAPOLIS
Elődöntő
Baylor Bears–Houston Cougars 78–59
Gonzaga Bulldogs–UCLA Bruins 93–90, h. u.
Döntő
Baylor Bears–Gonzaga Bulldogs 86–70

2021.04.17 09:39:42

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (KEZDO5.HU)

A kiemelt rangadót a Sixers nyerte meg • Donovan Mitchell sérülésével együtt is győzött a Jazz.

2021.04.16 11:25:34

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A Celtics ötödször, a GSW negyedszer nyert egymás után, a Suns pedig a vártnál nehezebben gyűrte le a Sacramentót.

2021.04.15 10:07:48

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS, MIHÁLY NORBERT (KEZDO5.HU)

A szlovén sztár dudaszós triplájával győzött a Dallas a Memphis ellen – videó.

2021.04.14 10:22:15

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

Paul George remek harmincas szériában, a Clippers megnyújtotta sikersorozatát.

2021.04.13 08:56:24

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS, MIHÁLY NORBERT (KEZDO5.HU)

Steph Curry 53 pontot szórt a Nuggetsnek • Dallasban nyert a Philadelphia.