Kosár: kétszer egy pont döntött – először avattak így bajnokot

Vágólapra másolva!
2021.04.05. 10:21
null
Balra Haley Jones, a torna legjobbja (Fotó: Getty Images)
A Stanford Cardinal nyerte meg az Egyesült Államok egyetemi női kosárlabda-bajnokságát (NCAA Division I Women's Basketball Tournament), miután a vasárnapi San Antonió-i fináléban egy ponttal, 54–53-ra legyőzte az Arizona Wildcatset.

 

Az amerikai média több szálon is különlegesnek értékeli a Stanford diadalát, elsősorban is azért, mert a férfi és a női egyetemi kosárbajnokságok történetében a Cardinals az első olyan győztes, amelyik az elődöntőt és a döntőt is egyetlen pont különbséggel nyerte meg.

Rendkívüli a siker abból a szempontból is, hogy a koronavírus-járvány miatt a csapat november végétől január végig nem edzhetett és játszhatott saját campusán, és az idény során összesen 86 éjszakát kényszerült különféle szállodák szobáiban tölteni. (A pandémia miatt tavaly félbeszakadt a bajnokság, és voltak egyetemek, amelyek óvatosságból az idei kiírásból is kiszálltak, esetleg el sem indultak.)

Aztán történelmi a győzelem a Stanford edzője miatt is: Tara VanDerveer 1990 és 1992 után harmadszor lett országos egyetemi bajnok a csapattal, és a legutóbbi, valamint a mostani siker között eltelt 29 esztendő megint csak NCAA-rekord – ilyen sok idő egyetlen edző két bajnoki címe között sem pergett le.

A 67 esztendős VanDerveer egyébként nem akárki: ez volt a 35. idénye a Stanford élén, és a bajnoki cím felé vezető úton, még decemberben elkönyvelte karrierje 1099. győzelmét, amivel – a nyolcszoros bajnok Pat Summittet megelőzve – az amerikai egyetemi női kosárlabdázás legtöbb győzelmet arató edzője lett (azóta már 1125-nél tart).

HALEY JONES EGY HARCOS KOSARA A HAJRÁBAN


A négyes döntő legjobbjának a finálé során 17 pontot szerző Stanford-hátvédet, Haley Jonest választották meg. A legtöbb pontot (22) Aari McDonald, a Wildcats triplagyárosa szerezte – ha az utolsó dobása bemegy, most mindenki őt ünnepli.

A kosármeccsen akár 70 000 nézőt is befogadni képes San Antonió-i Alamodome-ba a járványügyi előírások miatt ezúttal csak 4600 nézőt engedtek be.

A VÉGJÁTÉK ÉS AZ ÜNNEPLÉS


NCAA NŐI KOSÁRLABDA-BAJNOKSÁG, NÉGYES DÖNTŐ, SAN ANTONIO
Elődöntő
Stanford Cardinal–South Carolina Gamecocks 66–65
Arizona Wildcats–UConn Huskies 69–59
Döntő
Stanford Cardinal–Arizona Wildcats 54–53

Tara VanDerveer a győztes trénernek járó ereklyével (Fotó: Getty Images)
Tara VanDerveer a győztes trénernek járó ereklyével (Fotó: Getty Images)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik