Houstonban is bemutatót tartott a dallasi Doncic-show

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.11.25. 09:03
null
Luka Doncic kosárra dob (Fotó: NBA Twitter)
Luka Doncic 41, a Mavericks 137 pontot dobott és győzött a Rockets vendégeként az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapjának kiemelt mérkőzésén. A Netsé a New York-i rangadó, otthon nyert a Denver és a Clippers, idegenben a Sacramento.

 

Houston Rockets–Dallas Mavericks 123–137

Foghatatlan volt Doncic és a Mavericks. Az első perctől kezdve remek ritmusban, nagy önbizalommal, agresszíven és pontosan kosárlabdázott a Dallas, a vendégek már az első negyedben szétdobták a Houstont és onnantól nagyjából kézben tartották az eseményeket – 45–29-re nyerték a nyitó játékrészt, a nagyszünetben 18, a harmadik negyedben kereken 20 ponttal vezettek, majd bár ezt követően rohamozott a Houston, de csak közelíteni tudott, fordítani nem. A Mavericks oldalán ismét elképesztő estét produkált Luka Doncic, aki 41 ponttal, 6 lepattanóval és 10 gólpasszal zárt, 15/29 dobása akadt be a gyűrűbe, ő jelentette a vendégcsapat motorját és vezérét, de mellette 31 ponttal szezoncsúcsot szórt Tim Hardaway Jr., izmos dupla-duplát szállított Kristaps Porzingis (23 pont, 13 lepattanó, 9/17 mezőnyből) és Dwight Powell is hozott egy 12, 10-es performanszt. Egyébként sorozatban ötödször győzött a gárda, sőt, 11, 5-tel már meg is előzte a Houstont, Rick Carlisle vezetőedző pedig ki is mondta, hogy ebben a csarnokban nyerni nagyon nagy dolog, úgyhogy jár a dicséret a játékosoknak.

Luka Doncic budapesti felfedezéséről és eddigi pályájáról ide kattintva olvashat!

Gödörben a Rockets. Előbb Denverben, majd Los Angelesben kapott ki zsinórban nyolc győzelem után a Houston, úgyhogy most már egymás után a harmadik vereségét könyvelhette el – ráadásul úgy, hogy a szezon elején látott védekezést hozta, abszolút semmire nem ment a gárda hátul. Elöl azért próbálkozott, James Harden (32 pont, 9 lepattanó, 11 gólpassz, 11/24 mezőnyből), Russell Westbrook (27 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 8/20 mezőnyből), vagy Clint Capela (21 pont, 22 lepattanó) is jó számokat hozott, a House-Tucker duó is beszórt még összesen 32 pontot, de egyrészt csak 23%-kal dobták a triplát, másrészt ezzel a védekezéssel nem lehetett komoly esélyük a győzelemre. A negyedik negyedben azért sikerült felállniuk a végig komoly hátrányukból és a reménytelenségből, visszajöttek öt pontra, de aztán Doncic vezetésével egy 12–2-t futott válaszként a Mavs, ezzel pedig végleg eldöntötte a küzdelmet. A Rockets most egyértelműen kisebb gödörben van, a sorozatban három elvesztett rangadó után pedig jöhet a negyedik, következőleg ugyanis a Miamit látják vendégül.

A Rockets legjobb dobói: Harden 32/6, Westbrook 27/6, Capela 21
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 41/15, Hardaway Jr. 31/15, Porzingis 23/6

New York Knicks–Brooklyn Nets 101–103

Dinwiddie-nek jól áll a vezérszerep. Kyrie Irving (és Caris LeVert) nélkül a kezdőbe került és elsőszámú pontfelelőssé, helyzetkreálóvá lépett elő Spencer Dinwiddie a Brooklynnál, a hátvéd pedig igyekszik is megfelelni az elvárásoknak, karriercsúcsot jelentő sorozatban ötödik alkalommal érte el legalább a húsz pontot – ezúttal 30-ig jutott 13/14 büntetővel és 4 gólpasszal, a Nets pedig igazából csak akkor volt bajban, ha ő nem volt a pályán. A „vendégek" remekül, 29–15-tel kezdtek Dinwiddie vezetésével, majd a második negyedben esélyt adtak a Knicksnek a felzárkózásra, hogy aztán a harmadikban ismét ők diktáljanak inkább és meglépjenek tíz ponttal. A vezetést nem is adták ki a kezükből, de a meccs hajrája megint a New Yorké lett, úgyhogy a végjáték izgalmasra sikerült, két pontra is visszajöttek a hazaiak – nagyon kellett Dinwiddie hat clutch pontja, majd 98–97-nél Joe Harris dobott egy nagyon fontos kosarat, végül hét másodperccel az órán szintén az ő két büntetője zárta le a mérkőzést. A Nets ha nem is egyszerűen, de hozni tudta a győzelmet, így ötből négy sikerrel 8, 8-ra javította a mérlegét, ezzel 1, 1 és 4, 4 után harmadszor áll idén 50%-ra – a cél az, hogy most először sikerüljön ezt a lécet megugrani és pozitívba fordítani a szezont.

Nem rossz, de a jó sem ilyen. A gyenge kezdés után azért összeszedte a védekezést és szoros meccset csinált ebből a Knicks RJ Barrett nélkül is, Marcus Morris villogott (26 pont, 7/8 tripla), jól mozgott Julius Randle, a padról eredményesen szállt be Wayne Ellington és csapatszinten 18 hármast bombáztak be 50% feletti hatékonysággal – voltak jó dolgaik, de összességében azért azt nem lehet mondani, hogy mennyire remek játékkal szenvedtek vereséget. A Spurs elleni meccs másnapján persze nem is várhattunk tőlük extra produkciót, a védekezésük több időszakban is jól nézett ki, Dave Fizdale sem bántotta játékosait, de azért csak kikaptak, a végén csak nem tudták utolérni a Brooklynt, amikor nagyon kellett volna, akkor nem volt meg a védekezés, illetve Mitchell Robinson is kidumált magának egy technikait clutch helyzetben, miközben kipontozódott – negyven másodperccel korábban edzője visszanézette a hatodik faultját és meg is nyerte a challenge-et, de ennyit ért el vele...

A Knicks legjobb dobói: Morris 26/21, Randle 15/3, Ellington 12/12
A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 30/9, Allen 18, Prince 14/6

Washington Wizards–Sacramento Kings 106–113

A védekezés bizonyult jobbnak. A Sacramento a második félidőben tökéletesen kordában tartotta az eddig ligamásodik washingtoni támadójátékot, a fordulás után összesen 49, a negyedik negyedben 21 pontot engedélyeztek ellenfelüknek a vendégek, ez pedig abszolút kulcsfaktor volt – egy dobópárbajban nem biztos, hogy tudták volna tartani a lépést, egy ilyen jellegű mérkőzésen viszont felül tudtak kerekedni. Persze ehhez is nagyon kellett Harrison Barnes extrája (26 pontos szezoncsúcs, 7/8 mezőnyből, 3/3 tripla) és Bogdan Bogdanovics visszatérése (21 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz), mert pontokra azért nekik is szükségük volt, de az igazi erejük ezúttal is a védekezésben rejlett. Az egál félidő után Bogdanovics nyolc pontjával futottak egy 17–8-at a harmadik negyedben és ezt az előnyüket már beosztották, a Wizards visszajött ugyan egy labdára, de fordítani már nem tudott, a Sacramentónak mindig volt válasza, nagy rohamokat pedig nem engedett - értékes győzelem ez így, ráadásul az utóbbi tíz meccsből ez volt a társaság hetedik sikere.

106 ponttal nem nagyon nyer a Washington. Ugyan magához képest a Wizards sem védekezett rosszul, de az átlag 120 dobott pont helyett érkező 106 egység nem bizonyult elégnek a sikerükhöz – az ő játékuk a gyors pisztolypárbaj, abban érzik jól magukat és abban igazán veszélyesek, a második félidőben viszont ezt már egyáltalán nem tudták megcsinálni. Bradley Beal (20 pont, 8 gólpassz) szerint egyszerűen csak nem estek be a dobásaik, de igazából azért a ritmusukat is elég jól megtörte a Kings, összesen hét pontot szereztek gyorsindításokból és mindössze 12 büntetőt harcoltak ki, nem működött a saját játékuk - így sem voltak messze a sikertől, Beal mellett 17 pontig és 4/7 tripláig jutott Isaiah Thomas, összesen hatan érték el náluk a tízes határt, de nem tudták ráerőltetni akaratukat a Sacramentóra, úgyhogy vereséget szenvedtek.

A Wizards legjobb dobói: Beal 20/6, Thomas 17/12, Bryant 14
A Kings legjobb dobói: Barnes 26/9, Bogdanovics 21/9, Hield 18/9

Denver Nuggets–Phoenix Suns 116–104

A második félidőre elfáradt a Suns. Az ezúttal is a Rubio-Baynes-Ayton trió nélkül küzdő, egy back-to-back második felén pályára lépő Phoenix becsülettel tartotta magát egy ideig, sőt, az első félidőt még öt ponttal meg is nyerte – addig ők is nagyon jól védekeztek és ha támadásban nem is brillíroztak, de abszolút partiban voltak ellenfelükkel. A fordulás után azonban szigorított a védekezésén a Denver, a vendégek pedig fokozatosan elfogytak, az utolsó negyedben már 37 pontot kaptak és összességében 17-tel bukták el a harmadik-negyedik játékrészt – hiába hozott váratlan extrát a padról Cheick Diallo (22 pont, 10/12 mezőnyből) és hiába remekelt a kezdőben Dario Saric (18 pont, 17 lepattanó, 4/6 tripla), ez most nem volt elég a bravúrhoz. A hét nap alatt lejátszott öt mérkőzés erősen megtörte a csapatot, főleg a sérülésekkel súlyosbítva, úgyhogy 8-8-cal már csak hetedikek Nyugaton, de most jön egy kisebb pihenő, mielőtt fogadják a Washingtont.

Ez is megvan. Zsinórban ötödik győzelmét aratta a Nuggets, ezzel továbbra is ott van a nyugati második helyen, jelenleg másfél meccsel lemaradva a Lakerstől, úgyhogy egyelőre nincs ok panaszra Denverben. Eleinte úgy tűnt, hogy ez a mérkőzés bajt hoz rájuk, az első félidőben eléggé erőtlenül kosárlabdáztak, de aztán a szünetben felszívták magukat, a harmadik negyedben feljebb tekerték a védekezést, Will Barton pedig csak ebben a játékrészben 12 pontot szórt – ezzel kézbe vették az irányítást, magukhoz ragadták a momentumot és innentől már nem adtak érdemi esélyt ellenfelüknek. Devin Bookert teljesen leradírozták a pályáról, úgyhogy összességében azért a fő erősségüket most is megmutatták és a következő napjaik elég lazák lesznek: jövő szerdán, december 4-én fogadják a Lakerst, addig pedig csak két találkozót játszanak már.

A Nuggets legjobb dobói: Millsap 23/6, Murray 22/12, Barton 22/12, Plumlee 14
A Suns legjobb dobói: Diallo 22, Saric 18/12, Okobo 16/9

Los Angeles Clippers–New Orleans Pelicans 134–109

Sok fegyvere van a Clippersnek. Paul George-nek most nem igazán ment a játék (18 pont, 6/20 mezőnyből, –9-es +/–), Kawhi Leonard azért jó volt (26 pont, 7/19 mezőnyből, 10/12 büntető, 6 gólpassz, –3-as +/–), de ő sem nyerte meg a meccset a hazaiaknak – semmi gond, jött a cserepad két sztárja, Lou Williams (19 pont, 4 gólpassz 25 perc alatt) és főleg Montrezl Harrell, aki ezúttal óriási energiával, nagyon kevés hibával játszva 34 pontos karriercsúcsot termelt. A kezdőötös összességében nem váltotta meg a világot, de a cserepad igen, ez pedig tökéletesen kiegyenesítette a csapatot: az első negyedet 40–27-re nyerték, a második negyed közepén pedig már 25 ponttal, 62–37-re is vezettek, innentől nem lehetett nagy kérdés, hogy mi lesz a vége. Ettől függetlenül volt még azért némi izgalom, mert csak a Clippers dőlt hátra, a Pelicans nem, úgyhogy 86–80-nál úgy érezhettük, hogy még a végén elszórakozzák a hazaiak, de itt megint előkapták Harrellt, rohantak egy 11–2-t és stabilizálták magukat - ennél többre nem futotta a New Orleanstól, úgyhogy a Los Angeles ismét bizonyította a mélységét és sorozatban ötödik győzelmével feljött a nyugati harmadik helyre.

Ez most nagy falat volt a Pelsnek. A back-to-back második felén lépett pályára a továbbra is sérülésektől sújtott New Orleans és a védekezésen ez erősen meg is látszott, nem tudtak mit kezdeni a Clippers jó ritmusú, lendületes támadójátékával, Leonarddel, Williamsszel és Harrell-lel sem – csak akkor volt éppen keresnivalójuk, amikor ellenfelük elengedte a dolgot, egyébként egyértelmű volt a különbség. Brandon Ingram (24 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) azért igyekezett, Jrue Holidayre (18 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz), vagy E'Twaun Moore-ra (17 pont, 3/6 tripla) sem lehetett nagy panasz, de nem tudták felvenni a kesztyűt az esélyesebb hazaiakkal, úgyhogy ezúttal elmaradt a bravúr - 6-11-gyel, nyugati tizedikként folytatják, méghozzá a Lakers ellen.

A Clippers legjobb dobói: Harrell 34, Leonard 26/6, Williams 19/6
A Pelicans legjobb dobói: Ingram 24/9, Holiday 18/6, Moore 17/9

NBA, ALAPSZAKASZ
New York Knicks–Brooklyn Nets 101–103
Washington Wizards–Sacramento Kings 106–113
Denver Nuggets–Phoenix Suns 116–104
Los Angeles Clippers–New Orleans Pelicans 134–109
Houston Rockets–Dallas Mavericks 123–137

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik