Horford és Westbrook győztes kosara, a New York-iak teljes kudarca

ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)ZSIVERA GÁBOR (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2013.11.30. 12:10
Mára virradóra 13 mérkőzést játszottak le az észak-amerikai profi kosárlabdaligában, s mondhatni, hogy az idei talán legjobb játéknapon van túl a mezőny az egynapos pihenőt követően, hiszen Sacrametóban és Oklahoma Cityben is csak a hosszabbítás döntött, Al Horford és Russell Westbrook pedig az utolsó pillanatokban nyerték meg az Atlantának, illetve az Oklahoma Citynek a meccset. A negatív oldalon egyértelműen New York két (kirakat)csapata áll, hiszen a Nets és a Knicks is emberemlékezet óta nem látott mélységbe került. Jöjjenek a részletek!

Charlotte Bobcats–Milwaukee Bucks 92–76Charlotte Bobcats–Milwaukee Bucks 92–76

Kidd-Gilchrist hiányzott is, meg nem is. A Bobcats fiatal kezdőembere nem öltözhetett be ma, de a tavalyi sereghajtónak így sem okozott gondot, hogy lefújja a pályáról a Butler, Delfino, Sanders trió távollétében küzdő, s immáron 11., sorozatban elszenvedett vereségét behúzó Bucks-t.

Mini-nagy hármas Charlotte-ban. Az idén eddig 50 százalék körül mozgó Bobcats sikerei egyértelműen az Al Jefferson (23 pont, 12 lepattanó), Gerald Henderson (19 pont, 6 lepattanó), Kemba Walker (10 pont, 5 lepattanó) trió remek együttes játékának tulajdoníthatóak, s ma is a vezérek tündöklése hozta meg a (könnyed) sikert a Budenholzer-legénységnek.

A padról is megvolt a szükséges segítség. A mindig kiegyensúlyozott Ramon Sessions (11 pont, 4 lepattanó) és a csereként 7 ponttal, valamint 14 lepattanóval záró Bismack Biyombo is elemében volt a hazaiknál, Zeller és Gordon ráadásul közös erővel még 15 pontot összehozott a padról beállva, a 17-et szóró Brandon Knight húzta Milwaukee-nak így sansza sem volt.

A Bobcats legjobb dobói: Al Jefferson 23, Henderson 19/3, Sessions 11/3
A Bucks legjobb dobói: Knight 17/3, Neal 10/6, Udoh 10

 

Orlando Magic–San Antonio Spurs 91–109

Nem egy súlycsoportban. Hiába nem játszott a pihentetett Tony Parker a vendégeknél, illetve kapott mindenki csak maximum 27 percet ezen a fellépésen a San Antoniónál, a majdnem dupla duplázó Tim Duncan (19 pont 9 lepattanó) főszereplésével majd' 20 ponttal gyűrte le a nyugati második a keleti kiscsapatot.

Átjáróház Orlandóban. Persze tudjuk jól, hogy Gregg Popovich mester évek óta a leggördülékenyebb támadójátékot rakja össze a texasiaknál, amit Ginóbiliék rendre szépen meg is valósítanak a pályán, de ez sem mentség arra, hogy egy csapat hazai közönség előtt 63 pontot kapjon az első félidőben – pedig most ez megtörtént Orlandóban, ahol Nelson és Harris nélkül nem volt esélye a Magicnek.

A Magic legjobb dobói: Afflalo 17, Oladipo 15/3, Vucsevics 12
A Spurs legjobb dobói: Belinelli 19/12, Duncan 19, Joseph 13/3

 

Toronto Raptors–Miami Heat 83–90

Gyorsan olvadt a nagy előny. Hiába került már a kezdés után nem sokkal két számjegyű fórba a 25 pontos, 7 lepattanós DeRozan húzta Raptors ellen a bajnok, a hajrára egál meccset csinált ebből a kanadai alakulat. Ugyanakkor A 27-et szóró James és a 22 egységgel záró Wade észnél volt, és szépen lehozta a hajrát a Miaminak.

Valanciunas láthatatlansága. A fiatal litván nagyon küzd azzal, hogy kiegyensúlyozottá váljon a ligában, ma 4 pontot és 3 lepattanót tudott felmutatni, s csak 18 percet maradhatott a pályán, ilyen formán nem is meglepő, hogy a Raptors megint kikapott saját közönsége előtt.

Gay és a kitiltott statlapok. Rudy Gay ugyan 21 pontos, 11 lepattanós dupla duplával zárt, de kihagyott 21-ből 12 mezőnydobást és hét büntetőből ötöt, amivel vastagon benne volt a kanadaiak kapitulálásában. Egyelőre nem hozta meg tehát a kellő hatást furcsa öltözői intézkedése.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 25/6, Gay 21/3, Lowry 15/9
A Heat legjobb dobói: L. James 27/9, Wade 22, R. Allen, Beasley 7/3-7/3

 

Atlanta Hawks–Dallas Mavericks 88–87

Horford kockáztatott, de bejött! A 16 pontos hátrányból visszajövő Atlanta vezére, Al Horford az utolsó hazai támadásnál hiába állt nagyon messze a gyűrűtől, mivel nem jött ki rá védője, elvállalta a potenciális győztes duplát, és be is verte azt, a 17 pontos, 12 lepattanós dupla duplát összehozó dominikai center így hőssé vált ezen az estén!

Hullámvölgyben a Dallas. A liga idei történéseinek egyik üde színfoltja volt az első négy hétben a tavaly a rájátszásról lemaradó texasiak remek rajtja, ám az utóbbi napokban borzasztóan visszavett a tempóból Dirk Nowitzki (16 pont, 3 lepattanó) csapata, ami talán összefüggésben lehet Monta Ellis (12 pont, 15-ből 6 mezőnyből) jelentős formahanyatlásával is.

Calderon kiválása is döntő volt. A spanyol irányító villámgyorsan betermelt négy hármast és kiválóan mozgatta a vendégeket, ám sérülés miatt nem lehetett ott a hajrában, a rutintalan Mavs-irányítók, valamint a formán kívül kosarazó Ellis pedig képtelenek voltak összefogni a Dallast.

A Hawks legjobb dobói: J, Teague 25, Horford 17, Millsap 15/3
A Mavericks legjobb dobói: Calderon 16/12, Nowitzki 16/3, Marion 15/9

 

Boston Celtics–Cleveland Cavaliers 103–86

Egyre nagyobb a baj Clevelandben. Mike Brown folyamatosan változtat rotációján, ma már Szergej Karaszjov (1 pont), az eddig szinte semmire sem használt újonc kezdett a 21-et dobó Waiters helyén, ráadásul Andrew Bynumot (4 pont, 2 lepattanó) is úgy erőlteti a szakvezető, hogy a center még mindig gyenge fizikai állapotban van.

Irving is gödörben. A vendégek majd 20 pontos hátránnyal zárták az első negyedet, s ebből vastagon kivette a részét a mezőnyből 16-ból 7-es mutatót elérő egykori 161-es is, aki minden korábbinál jobban hullámzik ebben a szezonban.

Az extrák hozták meg a sikert Bostonban. A Celtics vezére Rajon Rondo távollétében egyértelműen a ma 31 pontos idénycsúcsot repesztő Jeff Green, az ő nagy napja mellett viszont nem szabad megfeledkeznünk Jordan Crawford tripla duplájáról (11 pont, 11 lepattanó, 10 gólpassz) és Jared Sullinger 5-ből 4-es triplamutatójáról sem, pláne hogy egyik sem éppen szokványos adatsor a két ifjonctól.

A Celtics legjobb dobói: J. Green 31/6, Bradley 21/9, Sullinger 12/12, Bass 12/3
A Cavaliers legjobb dobói: Waiters 21/3, Irving 17, Varejao 10

 

Detroit Pistons–Los Angeles Lakers 102–106

Bryant nélkül is 50 százalék felett a Lakers! A Los Angeles-iek idén még nem vethették be a hamarosan visszatérő Kobe Bryantet és jó ideje hiányzik már Steve Nash is, de Mike D'Antoni nagyon szépen rendbe szedte a többieket, akikkel idegenben is értékes meccseket hozott már az aranysárga-lila had.

Wesley Johnson megmutatta, hogy miért draftolták anno ennyire magasan. A Lakers még mindig fiatalnak tekinthető hátvédje nehezen vetette meg a lábát a ligában, hiába kelt el anno a negyedik helyen a drafton. Bár Los Angelesben is hullámzóan teljesít, de ma 27 dobott pontjával és hasznos játékával (6 lepattanó, 3 blokk) ő volt a vendégek hőse a 20 pontos, 9 lepattanós Shawne Willams mellett.

Büntettek a büntetők. A hajrában hihetetlen idegbajt láthatott a detroiti közönség, ugyanis előbb Brandon Jennings egyenlíthetett volna a vonalról, miután triplája közben szabálytalankodtak vele szemben, ám kétszer is megremegett a keze, majd Jordan Farmar csődölt be a túloldalon kétszer is, amikor lezárhatta volna a derbit, de utóbbit megúszta a Lakers.

A Pistons legjobb dobói: Stuckey 22, Jennings, Monroe 19-19
A Lakers legjobb dobói: W. Johnson 27/18, S. Williams 20/18, Farmar 13/6, P. Gasol 13

 

Houston Rockets–Brooklyn Nets 114–95

Brook Lopez visszatért, de hiába. A Deron Williamst, Jason Terry-t és Andrej Kirilenkót még mindig nélkülöző Nets ugyan visszakapta centerét, Lopezt, de 16 pontja mellett csupán egy lepattanóra volt képes Dwight Howard mellett az all-star, s a pihentetett Garnett helyén kezdő Blatche is nulla ponttal, illetve három pattanóval betlizett.

Lin teljesen, Harden félig hiányzott. A texasiak cserehátvédje hetekre kidőlt a sorból, de Aaron Brooks 14 ponttal és 7 gólpasszal helyettesítette őt, James Harden pedig visszatért ugyan, ám csak 26 percet volt játékban és tőle szerénynek számító kilenc ponttal, valamint 7 assziszttal zárt a 32 kísérletből 19 triplát beverő Houston vezéreként.

Kínosabbnál is kínosabb helyzetben a Brooklyn. A sok fontos sérült sem indok arra, ahogy a Nets teljesít és játszik az utóbbi hetekben, ma is teljesen kilátástalan produkciót tett le az asztalra Jason Kidd alakulata, amelynek már most nyolc győzelem hiányzik az 50 százalékos mutatóhoz.

A Rockets legjobb dobói: Parsons 21/18, Casspi 16/9, García 15/15
A Nets legjobb dobói: Teletovic 18, T. Taylor 16/3, Mi. Plumlee, B. Lopez 16-16

 

Oklahoma City Thunder–Golden State Warriors 113–112 – hosszabbítás után

Westbrook elindítja az Oklahoma győzelmét jelentő dobást
(Fotó: Reuters)
Westbrook elindítja az Oklahoma győzelmét jelentő dobást (Fotó: Reuters)

A szezon legjobb meccse? Nemcsak azért lehet ez az idei number one, mert hosszabbításban dőlt el a csata és Russell Westbrook egy nagyon nehéz triplával nyerte meg a derbit a ráadás végén, kétpontnyi hátránynál, hanem mert mind az 53 perc nagyon magas színvonalú kosárlabdával telt, ráadásul mondhatni, hogy kihozták egymásból a maximumot a felek.

Steph Curry járatta a bolondját az OKC-vel. A 32 pontos, 11 gólpasszos hátvéd hihetetlen könnyedséggel cselezte ki védőit támadásról támadásra és élete egyik leglátványosabb produkcióján van túl, de a GSW kispadja annyira impotens volt ma azzal, hogy Harrison Barnes-nak (26 pont, 4 gólpassz) kezdenie kellet, hogy csak 14 egységnyit tett a közösbe.

Westbrook és az önbizalom. Mire a ráadás végére értek a felek, az all-star egyes kihagyott már 15 mezőnydobást, csapata pedig kétszer hibázott egyenlítési lehetőséget, de amikor az ő kezébe került a labda szorult helyzetben, nem tolta tovább azt a 25 pontos Durantnek, aki tiszta helyzetből dobhatott volna, inkább a nehezebb opciót választva védővel értékesítette a győztes hármast a sarokból!

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 34/6, Durant 25, Ibaka 18
A Warriors legjobb dobói: Curry 32/12, H. Barnes 26/3, K. Thompson 16/6

 

Indiana Pacers–Washington Wizards 93–73

Mikor kerülnek szóba a rekordok először? A Pacers 20-szal verte meg egyik – játékoskeretének erősségét tekintve – riválisát, és már 15–1-es mérleggel vezeti a ligát. A kérdés, hogy vajon mikor kezdik el emlegetni a látszólag tökéletesen működő indianai gépezettel kapcsolatosan a különböző alapszakasz-rekordokat.

Lance Stephenson három ponttal maradt le a tripla dupláról. A hihetetlenül vagány passzokkal operáló, s végül 11 lepattanója mellett 10 asszisztot is kiosztó hátvéd csak azért ragadt meg a dupla duplánál, mert csupán hét pontot termelt.

Nené nélkül nem ment. A sérülékeny brazil élete formájában kosarazott az utóbbi hetekben, de ma megint nem állhatott Randy Wittman mester rendelkezésére. A helyén kezdő Jan Vesely nulla ponttal és két lepattanóval rémisztgetett, ráadásul Bradley Beal, Otto Porter jr. és Al Harrington sem öltözhetett be a fővárosiaknál, így egyértelmű volt számukra a kapituláció.

A Pacers legjobb dobói: George 23/9, Ge. Hill 13/6, Hibbert 13
A Wizards legjobb dobói: Gortat 17, Ariza 14/6, Seraphin 9

 

Phiadelphia 76ers–New Orleans Pelicans 105–121

Jrue Holiday először tért vissza vendégként. Philadelphiában tavaly all-starrá érett a fiatal irányító, aki New Orleansban már idén játszott egyszer volt társai ellen, s akkor is remekelt, most pedig 20 ponttal, 7 lepattanóval, 13 gólpasszal és 2 labdaszerzéssel vezette sikerre a Pelicanst a régi társakkal szemben.

Gordon, Davis, Anderson, Evans és Holiday először brillírozott egyszerre. A sérülékeny hátvéd 26 pontjával és 7 gólpasszával kiemelkedett a mezőnyből, de a korábbi 1/1-es 22 pontos, 10 lepattanós, 4 blokkos produkciója is az extra kategóriába tartozik. A triplavető magasember 18 egységgel zárt csereként, a korábbi Év Újonca ezt még egy 16 pontos, 5 lepattanós, 4 asszisztos, 4 szerzett labdás statisztikai sorral volt képes megfejelni.

A 76ers legjobb dobói: Wroten 24/3, Turner 22/9, T. Young 15/6
A Pelicans legjobb dobói: E. Gordon 26/6, A. Davis 22, Holiday 20/3

 

Denver Nuggets–New York Knicks 97–95

Carmelo Anthony megint antihős lett Denverbe visszatérve. A Knicks vezérének pocsékul sikerült, ami Holiday-nek kiválóan. Habár a 27 pontos, 8 lepattanós produkció nem rossz, de a 22-ből 8-as mezőnyözés és a kihagyott potenciális egyenlítő dobás már árnyalja a képet, pláne mivel ezzel ki is kapott a 3–12-vel álló New York.

Zsinórban ötnél a Nuggets. Brian Shaw máris bizonyít vezetőedzőként, Gallinari és McGee nélkül is jön fel a nyugati élbolyba a coloradói alakulat, melynek irányítója, Ty Lawson (22 pont, 8 gólpassz) all-star formában kosarazik.

New York Knicks: széteső játék, egyéni próbálkozások. Csapatszinten csak 16 gólpassz jött a vendégektől, ráadásul mindössze 41 százalékkal dobtak mezőnyből a vendégek, csapatjátékuk már egy jó ideje nincs is, Tyson Chandler távollétében ennek tetejébe a festék védése is üres fogalom a Knicks szótárában.

A Nuggets legjobb dobói: Lawson 22/6, Foye 17/9, N. Robinson 16
A Knicks legjobb dobói: C. Anthony 27, Bargnani 22/3, Shumpert, JR Smith 11-11

 

Utah Jazz–Phoenix Suns 101–112

Jeff Hornacek is győztes visszatérésen van túl. A Phoenix Suns újonc vezetőedzője játékosként Salt Lake Cityben érte el legnagyobb sikereit, most pedig először vezethette csatába a Sunst régi állomáshelyén, és a hat darab, legalább 13 pontos egyéni teljesítményt felvonultató Phoenix célba is ért a sereghajtó csarnokában.

Eric Bledsoe megint kivégezte a Jazzt. A Suns nyári szerzeménye hat meccset volt kénytelen kihagyni, de visszatérte után ott folytatta, ahol abbahagyta, s 19 ponttal, 6 lepattanóval, valamint 3 labdaszerzéssel zárt, no és a hajrában az ő nevéhez fűződtek az arizonaiak legfontosabb találatai, miután a hátvéd már idén győztes kosarat is dobott a Utah-nak.

A Jazz legjobb dobói: Ma. Williams 18/6, Burks 16, Favors 15
A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 23/3, Bledsoe 19/3, Dragic 19

 

Sacramento Kings–Los Angeles Clippers 98–104 – hosszabbítás után

Derrick Williams majdnem győztes sacramentói bemutatkozása. A Minnesotától csere útján megszerzett korábbi 1/2-es választott 12 ponttal debütált Kings-szerelésben, de a Chris Pault nélkülöző vendégalakulat végül nyert a ráadásban.

Jamal Crawford, a tökéletes pótlék. Bár Paul helyén Collison (15 pont) kezdett, a padról érkezve 37 percet kapó Crawford 31 pontos, 7 lepattanós, 11 gólpasszos produkciója volt a kulcs a Clippers számára, pláne miután Blake Griffin (21 pont, 12 lepattanó) meghúzódott és kevesebbet tudott vállalni, JJ Redick pedig ki is esett csuklósérülés miatt.

DeAndre Jordan és a majdnem tripla dupla. A Los Angeles-iek centere 10 pontot, 15 lepattanót és abszolút idénycsúcsot jelentő kilenc blokkot jegyzett, bár DeMarcus Cousins (25 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 3 blokk) így is nagyot játszott a védelme alatt.

A Kings legjobb dobói: Cousins 25, Salmons 14/6, McLemore 14/3
A Clippers legjobb dobói: Ja. Crawford 31/9, Griffin 21, D. Collison 15/3

 

NBA
ALAPSZAKASZ

Charlotte Bobcats
–Milwaukee Bucks 92–76
Orlando Magic–San Antonio Spurs 91–109
Toronto Raptors–Miami Heat 83–90
Atlanta Hawks–Dallas Mavericks 88–87
Boston Celtics
–Cleveland Cavaliers 103–86
Detroit Pistons–Los Angeles Lakers 102–106
Houston Rockets
֪–Brooklyn Nets 114–95
Oklahoma City Thunder
–Golden State Warriors 113–112 – hosszabbítás után
Indiana Pacers
–Washington Wizards 93–73
Philadelphia 76ers–New Orleans Pelicans 105–121
Denver Nuggets
–New York Knicks 97–95
Utah Jazz–Phoenix Suns 101–112
Sacramento Kings–Los Angeles Clippers 98–104 – h. u.

A KELETI FŐCSOPORT ÁLLÁSA
1. Indiana 15 1 0.938
2. Miami 13 3 0.813
3. Atlanta 9 8 0.529
4. Toronto 6 9 0.400
5. Chicago 7 7 0.500
6. Charlotte 8 9 0.471
7. Washington 7 9 0.438
8. Boston 7 11 0.389
9. Detroit 6 10 0.375
10. Orlando 6 10 0.375
11. Philadelphia 6 11 0.353
12. Cleveland 4 12 0.250
13. Brooklyn 4 12 0.250
14. New York 3 12 0.200
15. Milwaukee 2 13 0.133

 

A NYUGATI FŐCSOPORT ÁLLÁSA
1. San Antonio 14 2 0.875
2. Portland 13 3 0.813
3. Oklahoma City 11 3 0.786
4. Los Angeles Clippers 12 5 0.706
5. Houston 12 5 0.706
6. Denver 9 6 0.600
7. Dallas 10 7 0.588
8. Phoenix 9 7 0.563
9. Memphis 8 7 0.533
10. Los Angeles Lakers 9 8 0.529
11. Golden State 9 8 0.529
12. Minnesota 8 9 0.471
13. New Orleans 7 8 0.467
14. Sacramento 4 10 0.286
15. Utah 2 15 0.118

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik