Gyász: elhunyt az NFL magyar származású legendája

T. D.T. D.
Vágólapra másolva!
2020.05.04. 17:11
null
Don Shula (1930–2020) (Fotó: AFP)
90 esztendős korában elhunyt Don Shula, a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) történetének egyik legjobb edzője, egyben a liga korábbi játékosa – közölte korábbi csapata, a Miami Dolphins.

 

A legendás edző otthonában, békében hunyta le örökre szemeit, a halál pontos okát a klub nem közölte.

Az Egyesült Államokba gyermekkorukban kivándorolt szülei révén magyar származású, már a tengerentúlon született Shula védőjátékosként hat évet töltött az NFL-ben – sorrendben a Cleveland Brownst, a Baltimore Coltsot és a Washington Redskinst szolgálta. Pályafutása befejeztével edzőnek állt: először a Detroit Lions védőkoordinátora, majd a Baltimore Colts vezetőedzője lett, utóbbival bajnoki címet is nyert.

Ám a legtöbben a Miami Dolphinsnál eltöltött korszakából ismerik: Shula 1970-től huszonöt éven át irányította a floridai alakulatot vezetőedzőként. A csapat elsősorban kiváló támadóegységéről volt híres az ő regnálása alatt, összesen kétszer, 1972-ben és 1973-ban nyert Super Bowlt.

Ráadásul 1972-ben – Shulával az oldalvonalnál – mindmáig megismételhetetlen tettet hajtott végre a Miami, ugyanis ezt az idényt hibátlan, 17–0–0-s mérleggel hozta le, vagyis minden mérkőzését megnyerte. Ez – az alapszakaszt és a rájátszást is beleszámítva – előtte és azóta sem sikerült egyetlen más csapatnak sem.

Don Shula az NFL történetének legtöbb győzelemmel bíró vezetőedzője az alapszakaszt (328), és az alapszakaszt és a rájátszást egyben (347) számolva. Négyszer választották meg az év edzőjének a ligában.

 

Miami Dolphins on Twitter

The Greatest. Thank you for everything, Coach Shula.



 

Miami Dolphins on Twitter

The Miami Dolphins are saddened to announce that Head Coach Don Shula passed away peacefully at his home this morning.



 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik