Gólokkal megspékelt ünnep: Sidney Crosby visszatért

Vágólapra másolva!
2011.11.22. 07:28
null
A jelek szerint az Islanders felkészült Sidney Crosbyból, és mégis... (Fotó: Reuters)
A sérülése után visszatérő Sidney Crosby két-két gólt és gólpasszt jegyzett, vezérletével pedig a Pittsburgh Penguins 5–0-ra lelépte a New York Islanderst az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) magyar idő szerint keddre virradóra rendezett játéknapján.

 

Öt és fél percnek sem kellett eltelnie Pittsburghben, hogy a hazai szurkolók által oly nagyon visszavárt és most hatalmas ovációval fogadott Sidney Crosby megszerezze az első gólját: a 87-es számú Pingvin egy gyors támadás végén ellenállhatatlanul tört ki középen két védő közül, majd a hálóba lőtt.

Még ugyanebben a játékrészben Brooks Orpik hatalmas felső sarkos lövéssel növelte az előnyt – Crosby egy fonák passzal vette ki a részét az akcióból. A második harmad elején Jevgenyij Malkin használt ki egy emberelőnyös helyzetet – Crosby ebben az előkészítésben is benne volt –, Steve Sullivan pedig a negyediket ütötte.

A második Crosby-gól a záró harmad elejére maradt, a 24 éves center akkor fonákkal a kapu felé emelte a korongot, az meg – talán maga is ki akarta venni a részét az ünneplésből – megpattant egy védőn, és a hálóban kötött ki.

„Hazugság lenne azt állítani, hogy nem tartottam az első ütközésektől, de szerintem mindenki így lett volna ezzel azok után, amin átmentem" – mondta Crosby, aki agyrázkódásszerű tünetek miatt szállt ki januárban, és addig nem kívánt visszatérni a jégre, ameddig nem érezte százszázalékosan fittnek magát. Travis Hamonic, az Islanders játékosa gondoskodott is a „beavatásról", ám a hazaiak nagy megkönnyebbülésére „Sid the Kid" sértetlenül megúszta a keménykedést.

„Amikor az ember újra a jégen van, az már a könnyebbik része a dolgoknak – idézte fel az elmúlt hónapok nehézségeit a 328 napnyi gólcsend után a kapuba találó szupersztár. – Az a kemény, ameddig formába lendülsz, amíg végigkínlódod magad az ilyenkor szokásos, kihagyhatatlan felkészülési fázisokon. Iszonyatos munka. Most már csak ki kellett siklanom a jégre, és tenni a dolgomat."

Marc-André Fleury, a hazaiak kapusa is tett egy s mást annak érdekében, hogy az eredmény ennyire egyoldalú legyen: 29 védésével karrierje 21. shutoutját hozta össze, s már csak egy meccs a lemaradása Tom Barrasso, a franchise rekordere mögött.

Röviden a többi mérkőzésről.

Már kilenc mérkőzésnél tart a Boston győzelmi sorozata. Tim Thomas 33 védéssel, Andrew Ference a mérkőzés egyetlen góljával járult hozzá a montreali sikerhez. A címvédő Bruins ennél hosszabb sikersorozatot legutóbb 2008 és 2009 fordulóján ért el (10 győzelem), míg a klubrekordja 14 meccs (1929–1930).

Négy vereség után újra nyert a Washington, Bruce Boudreau a 200. diadalát ünnepelte NHL-edzőként. Nem volt egyszerű menet, hiszen az első két gólt a vendég Phoenix ütötte; Nicklas Bäckström az utolsó harmadban egy-egy góllal és gólpasszal segítette elő a győzelmet.

Még szívszorítóbb helyzetből állt fel a Florida: a vendég New Jersey – kispadján a Pantherstől áprilisban elbocsátott Peter DeBoer vezetőedzővel – az első harmadban megugrott 3–0-ra. A hazaiak nem adták fel, a kétgólos Kris Versteeg vezérletével egyenlítettek, majd két perccel a vége előtt Tomás Fleischmann beverte a győztes góljukat is.

A Dallas sima hazai győzelemmel köszöntötte új tulajdonosát, a kanadai Tom Gaglardit, aki az ünnepélyes első korongbedobással adott útravalót a legénységnek. A Stars ezzel lezárta a kínosan hosszú, ötös vereségszériáját.

A Carolina három év után nyert Philadelphiában, így a csapnivaló mérlege szemernyit javult a Flyers ellen (a két csapat legutóbbi 12 mérkőzésén ez volt a második győzelme), míg a Columbus hosszú hónapok után tudott újra megnyerni egymás után két mérkőzést.

PITTSBURGH PENGUINS–NEW YORK ISLANDERS 5–0

 

 

 

 

 

 

NHL
ALAPSZAKASZ, 45. JÁTÉKNAP
Columbus Blue Jackets–Calgary Flames 4–1
Pittsburgh Penguins–New York Islanders 5–0
Philadelphia Flyers–Carolina Hurricanes 2–4
Washington Capitals–Phoenix Coyotes 4–3
Florida Panthers–New Jersey Devils 4–3
Montreal Canadiens–Boston Bruins 0–1
Dallas Stars–Edmonton Oilers 4–1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik