Dudaszóra verte a Brooklynt a Miami, a Kings ellen is kikapott a Mavs

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.04.19. 08:32
null
Julius Randle (középen) 33 ponttal vezette diadalra a New Yorkot (Fotó: Getty Images, archív)
Gálázott a Clippers, hosszabbításban tartotta életben sikerszériáját a New York, látványos meccset húzott be az Atlanta – ez történt az NBA alapszakaszának legutóbbi játéknapján.

 

Atlanta Hawks–Indiana Pacers 129–117

A Hawks támadójátéka dominált. Látványos mérkőzést vívtak a felek és mindketten a támadójátékukban bíztak, védekezésben egyik csapat sem domborított nagyot. Az összecsapáson végig az Atlanta vezetett, már az első negyedben meglógtak húsz ponttal a hazaiak, de ez a különbség egy pillanat alatt el is tűnt és összességében szorosan alakult a küzdelem, mert az Indy is felvette a kesztyűt. A dobópárbajban azért jobbnak bizonyult a Hawks és amikor a Pacers 105–105-nél egyenlített, akkor egy gyors 8–0-s futással megint ellépett a McMillan-legénység, amire már nem érkezett válasz, onnantól megmaradt az atlantai előny. A hazaiaknál Trae Young (34 pont, 11 gólpassz) és Clint Capela (25 pont, 24 lepattanó, 3 blokk) is tarthatatlannak bizonyult, mellettük pedig Bogdanovics (23 pont, 5/11 tripla) és Huerter (23 pont, 5/7 tripla) is nagyszerűen játszott – egy fokkal jobbnak bizonyultak ellenfelüknél, így az utóbbi tíz meccsükből nyolcadszor nyertek és továbbra is jól állnak a keleti playoffharcban.

Turner visszatérése sem segített. Öt kihagyott mérkőzés után állt újra rendelkezésre az Indy bokasérüléssel bajlódó centere, és tőle várták azt, hogy az utóbbi időben széteső védekezést összerántja, valamint lelassítja Clint Capelát. Egyik sem történt meg, Capela azt csinált, amit csak akart, a vendégek sokszor próbálták őt duplázni, de az Atlanta olyan jól olvasta ezeket a helyzeteket, hogy rendes üres dobásokat kreált belőlük mások számára – Turner kicsit sem bírt ellenfelével, és a Pacers csapatvédekezése is romokban hevert. Pedig ezt muszáj lenne megoldani, mert hiába volt jó megint Brogdon (29 pont, 8 gólpassz) és Sabonis (18 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz), minden meccsükön nem vívhatnak dobópárbajt, főleg hogy most Caris LeVert gyenge napot fogott ki – jó ideje játszanak ehhez hasonló meccseket, de a playoffhoz hátul is össze kell szedniük magukat.

A Hawks legjobb dobói: Young 34/9, Capela 25, Bogdanovics 23/15, Huerter 23/15
A Pacers legjobb dobói: Brogdon 29/9, Sabonis 18/6, McConnell 18

New York Knicks–New Orleans Pelicans 122–112 – hosszabbítás után

Megmentette magát és a sikerszériáját a New York. Hiába Julius Randle újabb remeklése (33 pont, 5 lepattanó, 10 gólpassz, 5 labdaszerzés) és a 36–19-re nyert második negyed, a rendes játékidő végén egyetlen dobásra voltak attól a hazaiak, hogy vereséget szenvedjenek. Az utolsó percnek hárompontos hátránnyal mehettek neki, kihagytak egy dobást egy labdaszerzés után, és az oda-vissza két-két büntető után igazából csak abban bízhattak, hogy a Pels vagy nem faultol az utolsó pár másodpercben, vagy ha igen, akkor a büntetőzés jól alakul. Nos, a vendégek nem ütöttek oda, Derrick Rose pedig megcsinálta a győztes játékokat: két másodperccel az órán ő dobatta meg Reggie Bullockot, aki egy triplával kiegyenlített, majd a Pels ellentámadásánál ő blokkolta Eric Bledsoe kísérletét, ezzel jöhetett a hosszabbítás. Annak első játékaként rögtön lopott egy labdát és dobott belőle egy kosarat, majd Randle sorozatban három jó megoldását követően igazából eldőlt a meccs – 19–9-re húzták be a túlórát és végül megnyerték sorozatban hatodik mérkőzésüket is.

Stan Van Gundy tehetetlen volt. A New Orleans vezetőedzője elmondta a csapatának, hogy hét másodperc van hátra, három ponttal vezetnek, tessék faultolni, mert a két büntető nem fáj, csak triplát nem kaphatnak – majd játékosai kijöttek az időkérésből a pályára és ennek éppen az ellenkezőjét csinálták, nem faultoltak, hanem végignézték, ahogy a Knicks egy triplával egyenlít. Sőt, Lonzo Ball teljesen érthetetlen okból lesegített Bullockról, hogy Rose betörését megnehezítse, az irányító pedig köszönte szépen a lehetőséget – Bullock a kiosztásból hosszabbításra mentett, Van Gundy pedig természetesen őrjöngött. A ráadásban látott szétesés már csak hab volt a tortán, egy playoffért igyekvő csapat ilyen hibákat egyszerűen nem követhet el – a tréner szerint nem is érdemeltek győzelmet, hiába Zion Williamson 34 pontja.

A Knicks legjobb dobói: Randle 33/6, Rose 23/6, Barrett 18/6
A Pelicans legjobb dobói: Williamson 34, Bledsoe 22/9, Ingram 19

Miami Heat–Brooklyn Nets 109–107

Adebayo dudaszós dobása döntött. Az utóbbi meccsek vereségei és gyenge játéka után Jimmy Butler eléggé felkérdezte a Miamit, most pedig bokasérülése miatt nem léphetett pályára, így vezére nélkül kellett bizonyítania a hazai csapatnak, hogy képes a javulásra – ráadásul a Brooklyn ellen. A floridaiak egyértelműen felszívták magukat védekezésben és végig limitálni tudták ellenfelüket, így szorosan alakult a mérkőzés, egy-két pont volt csak a távolság egészen addig, amíg 99–92-nél meg nem lógott héttel Erik Spoelstra csapata – amire jött is egy 13–0-s (!) brooklyni válasz, úgyhogy hamar fordult a képlet. Az utolsó négy percben azonban 0/5-ös mezőnymutatón tartották ellenfelüket és Bam Adebayo vezérletével visszajöttek innen, Goran Dragic gólpasszával, majd kosarával kiegyenlítettek, Kyrie Irving utolsó hibáját követően pedig Adebayo időkérés helyett a kezébe vette a dolgokat. A center lepörgette az órát, majd az utolsó pillanatban elindult Jeff Green mellett, betört, végül kicsit eltolta magától ellenfelét és egy visszalépős tempót vállalt, ami a dudaszó pillanatában be is vágódott a gyűrűbe – 109–107, nagy győzelmet aratott a Butler és Oladipo nélküli Miami. A hazaiaknál Adebayo (21 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz) és Dragic (18 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) mellett a Robinson, Ariza, Nunn trió kinti tűzereje és Dedmon 15 perc alatt hozott dupla duplája is sokat ért – meglátjuk, hogy tudnak-e alapozni erre a sikerre és ismét elindulnak-e felfelé.

ADEBAYO DUDASZÓS DUPLÁJA


Durant megint megsérült. Alig pár meccsel ezelőtt tért vissza egy kéthónapos kihagyás után Kevin Durant, a Brooklyn sztárja azonban most megint megsérült: ugyan parádésan kezdett és ő dobta csapata első nyolc pontját, de aztán négy perc játék után combsérülés miatt kivált és többet nem is tért vissza. A csapat csak annyit mondott, hogy fáj a combja, többet még nem tudnak, meglátjuk, hogy mennyire komoly, mindenesetre támadásban azért voltak gondjaik nélküle és James Harden nélkül. Playmakerként egyedül Kyrie Irvingben volt fantázia, de ő sem dobott jól (20 pont 19 dobásból, 9 gólpassz), a pontokat pedig Landry Shamet (30 pont, 7/12 tripla) próbálta hozni, de rajtuk kívül más nem nagyon bírt a Heat védekezésével. Így is volt sanszuk a végén, de minden clutch játékukat elhibázták elöl-hátul, így dudaszóra kikaptak – már másfél meccs a hátrányuk a Sixershez képest, és ha Durant ismét kidőlt, akkor pláne nincsenek jó helyzetben.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 21, Dragic 18/9, Nunn 17/15
A Nets legjobb dobói: Shamet 30/21, Irving 20/6, Harris 12/6

Charlotte Hornets–Portland Trail Blazers 109–101

Bravúrgyőzelem. A Hayward, Ball, Monk, Graham sort nélkülöző hazaiak érthetően gyenge formába kerültek és bár most legalább annak örülhettek, hogy PJ Washington már rendelkezésre állt, de ismét tartalékosan tudták csak fogadni a Portlandet. Ennek ellenére olyan simán nyerték meg ezt a mérkőzést, amennyire csak lehetett: 44–24-re húzták be az első negyedet (!) és Terry Rozier varázsolt, egymaga 17 pontot (7/8 dobásból) és 6 gólpasszt jegyzett ebben a játékrészben, csapata 31 pontjáért felelt a 44-ből. A szenzációs játékrész (77 százalékos csapatszintű mezőnymutató) után már „csak” be kellett osztani ezt a fórt, amit a Charlotte meg is tett, a folytatásban ugyan már messze voltak ettől a támadójátéktól a hazaiak, de Rozier végig remekelt (34 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz, 7/13 tripla) és elbírta a terhet, Washington nagyszerűen tért vissza (23 pont, 5/11 tripla, 8 lepattanó, 4 blokk) és Miles Bridges is beszórt 19 pontot – ez a meccs végig az övék volt, ami az utóbbi napok és a keretek alapján most mindenképpen bravúrnak számít.

Ezúttal nem ment Lillard nélkül. Sorozatban másodszor kellett nélkülöznie a Blazersnek Damian Lillardöt, a vezér hiányában pedig ezúttal már jelentősen behorpadt a gárda támadójátéka. A vendégek végül a 40 százalékos mezőnymutatót sem érték el, a tripláik sem ültek, kilenc büntetőt is elhibáztak, mindent pedig tetézte az első negyedben kapott 44 pont, úgyhogy csak a záró etapban tudtak jelentősen kozmetikázni az eredményen és visszajönni tízen belülre, egyébként most igazán komoly esélyük nem is volt a sikerre. A legutóbb kiizzadt győzelem után most megint vereséget szenvedtek és továbbra is nagyon erőlködnek, csak remélhetik, hogy Lillard hamarosan és jó játékkal tér vissza, mert az elmúlt időszak formája (kilencből hat vereség) alapján még akár bajba is kerülhetnek az alapszakasz végén - következőleg ráadásul a Clippersszel találkoznak majd.

A Hornets legjobb dobói: Rozier 34/21, Washington 23/15, Bridges 19/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Anthony 24/18, McCollum 22/6, Powell 17/3

Orlando Magic–Houston Rockets 110–114

A harmadik negyedben nyerte meg a Houston. A két csapat tét nélküli küzdelmében az Orlando állt jobban az első félidő alapján, volt 12 pont is a hazaiak előnye és a nagyszünetben hat egységgel tudtak vezetni, de a harmadik negyedben mindent felborított a Rockets. A vendégek 55 százalékkal tüzeltek ekkor az addigi erőlködést követően, dobtak öt fontos triplát és futottak egy 18–2-t, amellyek a kezükbe vették a dolgokat – végül 32–18-ra húzták be a negyedet és 93–79-nél jelentősnek mondható előnybe kerültek. Innen még visszajött a Magic, de a hajrát megoldotta a Houston, 108–105 után Christian Wood kettese pedig már a texasiak győzelmét jelentette, akik így öt vereség után tudtak újra nyerni. Wood (25 pont, 10 lepattanó, 4/9 tripla) mellett Kelly Olynyk (24 pont, 7 lepattanó) is jól játszott magas poszton, kisemberként pedig Kevin Porter Jr. (22 pont, 7 gólpassz, 4/7 tripla) és Armoni Brooks (16 pont, 5/6 tripla) tette hozzá a magáét – a Magicnél ennyire kiemelkedő teljesítmények nem akadtak, talán ez hiányzott a szorosabb végjátékban.

A Magic legjobb dobói: Bacon 22/3, Harris 16/6, Anthony 16/3
A Rockets legjobb dobói: Wood 25/12, Olynyk 24/6, Brooks 16/15

Toronto Raptors–Oklahoma City Thunder 112–106

A vártnál nehezebben nyert a Raptors. A liga legrosszabb formában lévő csapata ellen kötelező volt a győzelem a playinért hajtó Torontónak, de nem volt egyszerű a feladat a rendkívül tartalékos kanadaiak számára, ugyanis elég hamar tíz pont feletti hátrányba kerültek és a nagyszünetig nem is tudtak ezzel sok mindent kezdeni, még ott is az OKC vezetett hét egységgel. A harmadik negyedben már el tudták tüntetni a különbséget a hazaiak, de így is egészen a mérkőzés utolsó percéig szoros volt a küzdelem, sőt, 100–102-nél még a Thunder vezetett. Itt azonban jött Chris Boucher, előbb két büntetővel egyenlített, majd bevert egy nagyon fontos hármast, amely után már nem adták ki a kezükből a vezetést, végül pedig 11 másodperccel az órán süllyesztette el a döntő triplát – itt közte hat lett, onnantól már nem lehetett miről beszélni. A fiatal magasember amúgy is remekelt, 31 ponttal, 12 lepattanóval és 6/9 hármassal zárta a meccset, mellette kiemelhetjük a 23 pontos, 5/10 triplás Gary Trent Jr.-t és a 15–7–5-tel záró Malachi Flynnt is, úgyhogy ezúttal a Lowry, VanVleet, Anunoby, Siakam sor hiányát is elbírták és így is hozni tudták a kötelezőt - ami ebben a felállásban már nem is volt annyira kötelező...

Dort remeklése ellenére is kikapott az OKC. Nemrég volt már extra meccse Luguentz Dortnak a Thundernél és mivel a vendégek továbbra is a fiatalok fejlesztését helyezik előtérbe, ezúttal is bőven kapott labdát, amivel főleg az első negyedben élt: csak ott 21 pontot szórt 7/7-es mezőnymutatóval és 5/5 triplával, amellyel megadta az alaphangot. A folytatásban azért eléggé eltűnt már és végül 29 ponttal zárta a mérkőzést, de így is ő emelhető ki leginkább a csapatából, hiszen most például Pokusevski 0/8 triplával, Moses Brown pedig 0 ponttal riogatott. Nem is tudták végül leküzdeni a tartalékos Raptorst sem, most nem álltak messze ettől, de jelen állapotukban már ennek is örülni kell – zsinórban tizedszer kaptak ki, mondhatni, hogy minden a terv szerint halad.

A Raptors legjobb dobói: Boucher 31/18, Trent Jr. 23/15, Flynn 15/9
A Thunder legjobb dobói: Dort 29/15, Bazley 16/9, Williams 12/6

Dallas Mavericks–Sacramento Kings 107–121

Méretes Dallas-betli. Kötelező lett volna behúzni ezt a meccset a Mavs számára, hiszen a sorozatban kilenc vereségből érkező Kings ellen, hazai pályán mi más lehetne az elvárás, de az egész este folyamán csak erőlködött és szenvedett a társaság. Már a nyitó játékrészben belecsúsztak egy tíz pont feletti hátrányba, amelyből ugyan még egyszer feljöttek, de a második negyedben kaptak 45 pontot és ismét jelentősen alulra kerültek. A harmadik játékrészben égtek már 21-gyel is, nem nagyon volt érdemi esélyük, majd még egy utolsó rohammal visszaizzadták magukat hat egységre – ennél több most nem volt bennük, a hátralévő időben megint egyértelművé tette sikerét a Sacramento. Luka Doncic 37 pontja szép, de ebből 22 a negyedik negyedben, már jelentős hátrányban érkezett, Kristaps Porzingis 3/14-et dobott mezőnyből 9 pontért, a védekezésük pedig minden volt, csak elfogadható nem – az utóbbi hét mérkőzésükből ez volt az ötödik vereségük, megint nem jó irányba haladnak.

Ilyet is tud a Kings. Többször láttuk már, hogy ha a Sacramentónál éppen jobb lábbal kelnek fel reggel, akkor bármire képesek, csak éppen az utóbbi időben ez egyszer sem fordult elő, ebből jött össze egy kilencmeccses vereségsorozat. Most viszont megint a jobbik arcukat mutatták, De'Aaron Fox (30 pont, 12 gólpassz) tanárian játszott, mellette pedig bizonyos időszakokban hol Harrison Barnes (24 pont, 5/8 tripla, nagy harmadik negyed), hol Terence Davis (23 pont, 5/5 tripla, nagy második negyed) volt a fő fegyver – nem számított, hogy Holmes nem játszik, nem számított, hogy Hield két pontot tud dobni, ez a mai Kings egyszerűen lejátszotta a pályáról a Dallast. Luke Walton vezetőedző is elégedett volt, de azért hozzátette, hogy jobban élvezné, ha nem egy kilences vereségszériát kellett volna ezzel lezárniuk, Rick Carlisle, a Dallas trénere pedig dicsérte az ellenfelet: szerinte nehéz helyzetben jött ide a Kings, mégis a legjobb formáját hozta és megérdemelten vitte el a győzelmet.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 37/12, Finney-Smith 22/18, Brunson 20/6
A Kings legjobb dobói: Fox 30, Barnes 24/15, Davis 23/15

Los Angeles Clippers–Minnesota Timberwolves 124–105

Simán nyert a Clippers. A hazaiak a második negyedtől kezdve dominálni tudtak és esélyt sem adtak ellenfelüknek, úgyhogy tükörsimán, pihentetve érvényesítették a papírformát – olyannyira, hogy a visszatérő Kawhi Leonard 23 percet játszott, Paul George 27-je volt a csúcs és 12 játékos kapott legalább 12 minutumot, nagyon megoszlottak a terhek. A 43–27-re behúzott második játékrésztől kezdve viszont igazából más céljuk nem is lehetett, a Wolves ezen a mérkőzésen nem volt ellenfél, úgyhogy még ebben a felállásban is 50 százalékkal dobtak mezőnyből, illetve szintén 50 százalékkal süllyesztettek el 21 hármast – a Sixers ellen elvesztett rangadó után most nagyon könnyedén javítottak és ezzel megszerezték idei 40. győzelmüket. A Minnyről túl sokat most nem lehet írni, az első negyed után minimális esélyük sem volt igazából még a szoros eredményre sem, a záró etapban ugyan kicsit szépítettek az eredményen, de a legutóbbi sikerük után most ismét a korábbi arcukat mutatták.

A Clippers legjobb dobói: George 23/12, Morris 19/15, Leonard 15/6
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 23/15, Towns 16/3, Reid 13/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Atlanta Hawks–Indiana Pacers 129–117
New York Knicks–New Orleans Pelicans 122–112, h. u.
Miami Heat–Brooklyn Nets 109–107
Charlotte Hornets–Portland Trail Blazers 109–101
Orlando Magic–Houston Rockets 110–114
Toronto Raptors–Oklahoma City Thunder 112–106
Dallas Mavericks–Sacramento Kings 107–121
Los Angeles Clippers–Minnesota Timberwolves 124–105

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik