Anthony Davis vezetésével a Denver ellen javított a Lakers

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.05.04. 09:45
null
A washingtoni Russell Westbrook a legszebb korábbi időszakait idézi (Fotó: Getty Images)
A címvédő a Nuggetset, az Atlanta a Portlandet állította meg, tovább száguldott a New York, a Washington és a Jazz, ismét nyert a GSW és a Philly.

 

Detroit Pistons–Orlando Magic 112–119

Mo Bamba vezetésével nyert a Magic. A tét nélküli összecsapáson a Detroitból hét, az Orlandóból nyolc játékos hiányzott, plusz a vendégeknél Steve Clifford vezetőedző sem lehetett még ott az oldalvonal mellett. Az első negyed jobban sikerült a hazaiaknak, aztán a két középső játékrészben fordított a Magic, ott összesen 67 pontot tett fel a táblára a csapat, ezzel pedig a kezébe vette az ügyet – a harmadik negyed 13/18-as mezőnymutatója után tíz pont körüli előnybe került a társaság és innentől már nem is hibázott, szépen beosztotta ezt a különbséget. Egyénileg mindenképpen Mo Bambát kell kiemelnünk, aki 22 ponttal és 15 lepattanóval dupla karriercsúcsot szállított a padról érkezve, ezzel ő lett az Orlando legjobbja, míg a túloldalon szokás szerint Saddiq Bey érdemel említést: ő 26 ponttal, 9 lepattanóval és 5/10 triplával zárt, rá nem lehetett panasz. A fiatalok fejlesztése mindkét oldalon zajlik, az eredmény pedig igazából nem számít, a draftpozíció a lényeg - hét-hét meccsük van hátra, még azt kell valahogy letudniuk.

A Pistons legjobb dobói: Bey 26/15, F: Jackson 19/9, Diallo 16/6
A Magic legjobb dobói: Bamba 22, Randle 18/6, Hampton 16/3

Washington Wizards–Indiana Pacers 154–141

Westbrook és a Washington is nagyot megy. Az utóbbi hetek parádés washingtoni játékában döntő szerepe van Russell Westbrooknak, aki legszebb korábbi időszakait idézi meg és ezen az estén ismét ez volt a helyzet: 14 pontja mellett karriercsúcsot jelentő 21 lepattanót (4 támadó) szedett le és karriercsúcsot beállító 24 (!) gólpasszt osztott szét. Westbrook sebessége egyszerűen levédekezhetetlen volt a Pacers számára, a fővárosiak már az első negyedet is megnyerték öt ponttal, de a másodikban a korábbi MVP vezetésével még rátettek egy lapáttal: 46 pontot dobtak ekkor, 63%-kal céloztak mezőnyből, 17 mezőnykosarukból 16-ot gólpassz előzött meg és Westbrook egymaga 11-et (!) jegyzett egyetlen negyed alatt. A nagyszünetben már 16 pont volt a távolság a hazaiak javára, a harmadik negyedben további 40 egységet raktak fel a táblára, úgyhogy összességében nem forgott nagy veszélyben a sikerük, annyi, hogy védekezésben pihentek, így a Pacers is nagyjából akkor dobott kosarat, amikor akart. A döbbenetes az, hogy 96 pontot szerzett a festékből a Wizards és franchise-rekordot jelentő 50 (!) gólpasszt osztott szét - kilencen is két számjegyűt dobtak, összességében 61,2%-kal céloztak mezőnyből, a 154 pont pedig szezoncsúcs. Ezzel az újabb sikerrel fél meccsre megközelítették az Indyt, Westbrook pedig már csak három tripla-duplára van Oscar Robertson NBA-rekordjától...

Védekezni ki fog? Legutóbb az Indy dobott 152 pontos csúcsot, most a túloldalon engedett 154-et, az elmúlt hetekben nagyjából hasonló képet mutatnak LeVert-ék meccsei – támadni tudnak, védekezni nem, ez az este is erre szolgáltatott tökéletes példát. A Brogdon-Turner-Lamb-Bitadze sort nélkülöző társaság 49,5%-os mezőnymutatóval, valamint 52%-os triplázással most is megszórta magát, Domantas Sabonis (32 pont, 19 lepattanó, 9 gólpassz) és Caris LeVert (33 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk) is nagyszerű számokkal zárt, de a Wizards egy fokkal végig jobb volt náluk, csak a záró etapban sikerült kicsit kozmetikázni az előtte már 23 pontos lemaradáson. Öt nap múlva újra találkoznak a felek Indianában, ott lehet javítani, de hátul mindenképpen komolyabb teljesítményre lenne ehhez szükség...

A Wizards legjobb dobói: Hachimura 27/3, Beal 26/3, Gafford 15
A Pacers legjobb dobói: LeVert 33/6, Sabonis 32/3, J. Holiday 15/9, A. Holiday 15/6, McConnell 15/3

New Orleans Pelicans–Golden State Warriors 108–123

Curry remeklésével végig vezetett a Warriors. Nem forgott komoly veszélyben a GSW sikere, a vendégek egy parádés első negyeddel nyitottak, azt megnyerték 39–21-re és onnantól végig kézben tartották az eseményeket, nem engedték igazán „izgalmas" közelségbe ellenfelüket. Mindezt megint Steph Curry alapozta meg, a pontkirály címre hajtó irányító ugyanis 41 pontot termelt 14/26-os mezőnymutatóval, 8/18 triplával és 8 gólpasszal kiegészítve, folyamatosan összecsomózta a Pelicans-védők lábait – a harmadik negyedben demoralizáló triplákat süllyesztett el, amikor közelített a New Orleans, rá nem volt ellenszer. Mellette a záró etapban tíz pontot szóró, összességében 26-ig jutó Andrew Wigginst is érdemes kiemelni, de ezúttal a csapatvédekezés is egyben volt, kordában tartották ellenfelük játékát – az utóbbi 13 meccsükből ez volt a 9. győzelmük és ezzel már nyolcadikak Nyugaton, ha így folytatják, akkor jó helyzetből várhatják majd a playint.

Nem tudta megcsinálni a Pels. A hazaiaknál az utóbbi napokban többször is elmondták, hogy minden meccset nyerni kell a playin-esély életben tartásához, ezúttal viszont vállalhatatlan első félidőt produkáltak, amely során már 25 ponttal is égtek – elöl-hátul verve voltak, meg sem tudták közelíteni a Warriorst. A harmadik negyedben ugyan felszívták magukat és egyszer bejöttek tíz ponton belülre, de erre azonnal válaszolt Curry és a GSW, többször pedig nem adódott érdemi esélyük arra, hogy szorossá tegyék a végét - összességében sima vereséget könyvelhettek el egy kiemelt fontosságú mérkőzésen, nagyjából így néz ki az egész szezonjuk. Zion Williamson (32 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) teljesítménye most is rendben volt, őt dicséret illeti, de a többieket hagyjuk - most következhet a visszavágó, meglátjuk, hogy tudnak-e addig javítani a hibáikon.

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 32, Ingram 19/3, Marshall 12/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 41/24, Wiggins 26/6, Toscano-Anderson 14/6

Atlanta Hawks–Portland Trail Blazers 123–114

A frissebb Atlanta nyert. A Blazers back-to-back érkezett meg erre a mérkőzésre és bár nagyszerű formát futott, de a Hawks is bizonyította, hogy immár megfelelő kerettel, otthon bármire képes. A hazaiaknál Trae Young (21 pont, 6 lepattanó, 11 gólpassz) és Bogdan Bogdanovics (25 pont, 7/14 tripla) szokásos remeklése mellett a padról nagyszerűen szállt be Danilo Gallinari (28 pont, 8 lepattanó, 7/10 tripla) is, a két nehéztüzér parádéjára építve pedig összesen 20/41 triplát süllyesztettek el csapatszinten – támadásban abszolút megállíthatatlanok voltak, belefértek Collins faultproblémái és Capela kevesebb vállalása is. Összességében a kiegyenlített első másfél negyed után végig vezetni tudott a Hawks, de meglépni csak egyszer, a harmadik játékrészben tudott, amikor tíz pont körüli fórra tett szert – onnan is visszajött még a Blazers, de fordítani már nem tudott, majd 92-90-t követően eldőlt a meccs: itt egy 29–11-es időszak következett hazai szemszögből és erre már nem érkezhetett válasz. Nate McMillan legénysége ezzel ismét jelezte, hogy igenis számolni kell vele és megerősítette keleti ötödik helyét, fél meccsel a Heat és egy egésszel a Boston előtt van – most mondjuk a Phoenixet kéne megverni, az nem lesz egyszerű...

Elfáradt a Portland. Kőkemény túrán van a Blazers és eddig szenzációsan vette az akadályokat, de ezúttal már nem volt erő az utolsó másfél negyedre, ott tudott elrohanni ezzel a meccsel az Atlanta. Addig Damian Lillard (33 pont, 8 gólpassz, 6/11 tripla) és CJ McCollum (20 pont, 7 gólpassz) vezetésével partiban voltak, egál meccset játszottak és egy rohanásra voltak attól, hogy a maguk javára billentsék el a küzdelmet, de ezt a rohanást végül a Hawks tudta összerakni, így négy győzelem után megszakadt a sikerszéria. Egy pozitívum mégis volt náluk, Carmelo Anthony ugyanis dobott 14 pontot a padról beszállva, ezzel pedig megelőzte az NBA örök pontlistáján Elvin Hayest és fellépett a tizedik helyre – fontos mérföldkő, Melo is elmondta, hogy nem fog hazudni, igenis örül a dolognak és számít neki.

A Hawks legjobb dobói: Gallinari 28/21, Bogdanovics 25/21, Young 21/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 33/18, McCollum 20/6, Powell 15/9

Chicago Bulls–Philadelphia 76ers 94–106

Fontos Sixers-győzelem. Egy hosszabbításos meccs másnapján, back-to-back újabb győzelmet aratni mindig nagy dolog, akkor is, ha a keretek közötti különbség jelentős, a Philly pedig most nagycsapathoz méltó módon teljesíteni is tudta ezt a kihívást. A fáradt vendégeknél Joel Embiid elég visszafogott meccset játszott (13 pont, 4/13 mezőnyből, 10 lepattanó, 3 blokk), de támadásban fel tudott lépni Tobias Harris (21 pont, 10/13 mezőnyből) és Seth Curry (20 pont, 7/10 mezőnyből), miközben a csapatvédekezésükön nem érződött az, hogy előző este extra terhelést kaptak - koncentráltan és keményen dolgoztak hátul, ezzel alapozták meg a sikerüket. A 34-20-ra megnyert első negyedet rögtön nagyon meg tudták nyomni és onnantól végig kézben is volt nekik a találkozó, lassították a játékot, menedzselték az erejüket és a különbséget, így pedig csak a legvégén harapott ki ebből jelentősebb darabot a Bulls – az utolsó negyedben tudtak igazán közelíteni a hazaiak, előtte viszont már 23 pont is volt a távolság. Doc Rivers ennek ellenére elégedetlen volt, mégpedig a kispad teljesítményével: mint mondta, zsinórban másodszor adta le az előnyt a cseresor, ez nem férhet bele, úgyhogy a következő feladat az, hogy a második ötös teljesítményét feljavítsák.

Nincs miről beszélni. Zach LaVine és Nikola Vucsevics nélkül esélytelennek bizonyult ezen a találkozón a Chicago és bár a cseresor sokat javított a meccs képén, illetve az eredményén is, de összességében nem lehetett kérdés a végkimenetel. A hazaiak zsinórban negyedszer kaptak ki, az utóbbi 15 meccsükből ez volt a 11. vereségük, úgyhogy most már végleg le kell mondaniuk mindenféle playin-reményről – csalódás ez a szezon, de konkrétan ez a meccs talán kevésbé, hiszen két vezérük hiányában teljesen felborult a játékuk. Billy Donovan nem is bántotta játékosait, azt mondta a mérkőzés után, hogy mindenki küzdött, ahogy tudott, ebben most ennyi volt, a hátralévő találkozóktól is ennyi, amit reálisan el lehet várni.

A Bulls legjobb dobói: White 23/15, Young 13, Theis 11/3, Valentine 11/9
A 76ers legjobb dobói: Harris 21, Curry 20/9, Simmons 15

Memphis Grizzlies–New York Knicks 104–118

Nem lassít a New York. A back-to-back sem akadályozta meg a Knickset abban, hogy újabb győzelmet arasson, méghozzá a nyugati playin-helyeken küzdő, motivált Memphis vendégeként. Tom Thibodeau legénysége a második negyedben futott igazán nagyot, ott 44 pontot tettek fel a táblára és innentől végig vezetni is tudtak, ha nem is óriási előnnyel – a hajrában aztán szorosabb állásnál jött Derrick Rose, aki korábbi önmagát idézve clutch megmozdulásokkal biztosította be a sikert. Rose végül 25 pontot dobott a padról 11/15-ös mezőnymutatóval, mellette pedig a komplett kezdőcsapat nagyon hatékonyan és hasznosan játszott – Julius Randle (28 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz, 5/8 tripla) ismét vezérhez méltó teljesítménnyel rukkolt elő, csapatszinten pedig 50% felett céloztak mezőnyből, illetve a triplavonalon túlról is. A meccs után Thibodeau elégedetten beszélt csapatáról és annak keménységéről, stabilan tartják a keleti negyedik helyüket és bár most nagyon nehéz meccseik következnek, de ezzel a játékkal (13-ból 12 győzelem) nem nagyon kell tartaniuk senkitől.

Elvesztették a fejüket a hazaiak. A hajrában kicsit túlforrósodott a hangulat a Memphis oldalán, a végig hátrányban lévő és a végén is hiába kapaszkodó gárda ugyanis 18 másodperc leforgása alatt öt technikait gyűjtött be – Taylor Jenkins vezetőedző és Ja Morant kettő-kettővel ki is állíttatta magát, egyet pedig Dillon Brooks is hozzátett a biztonság kedvéért. Mindegyik szövegelésért ment, kicsit elvesztették a fejüket az érintettek Rose sorozatban bedobott három clutch duplája során – innentől már nem volt esélyük, a Knicks bedobálta a büntetőket és végleg lezárta a meccset. Az utóbbi öt találkozójukból már negyedszer kaptak ki és elvesztették a nyugati nyolcadik helyet, a tavaly év végi csúnya leolvadás után idén is éppen a legrosszabbkor torpantak meg – most jön három idegenbeli meccsük, de mindegyik bőven nyerhető, ott rendezniük kell magukat.

A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 25/15, Bane 22/12, Jackson Jr. 15/6
A Knicks legjobb dobói: Randle 28/15, Rose 25/9, Barrett 15/3

Utah Jazz–San Antonio Spurs 110–99

Most magabiztos volt a Jazz. Akadozott mostanában a Utah játéka, de ezúttal nagyon keményen védték a gyűrűt a hazaiak és ezzel meg is alapozták a győzelmüket: a Spurs a második negyed utolsó percében dobta az első ziccerét (!), addig teljességgel távol tartották onnan ellenfelüket Rudy Gobert-ék. A nagyszünetben ennek megfelelően vezetett is 19 ponttal a Jazz, onnantól pedig már csak az volt a kérdés, hogy sikerül-e szépen lemenedzselni a hátralévő két negyedet – sikerült, Mitchell és Conley nélkül Bogdanovic (23 pont, 10/17 mezőnyből) és Ingles (13 pont, 9 gólpassz) is jól mozgott, az említett Gobert (24 pont, 15 lepattanó, 3 blokk) pedig a palánk alatt bizonyult megkerülhetetlennek. Ezúttal összességében magabiztosnak tűnt Quin Snyder legénysége, stabilan felülmúlta ellenfelét és kipipálta a kötelező győzelmet, úgyhogy átmenetileg megint a Suns elé került fél meccsel, ezzel vezeti a ligát.

Nem tudott bravúrt bemutatni a Spurs. A San Antonio előző este még hosszabbításos vereséget szenvedett a Sixers ellen, így rendkívül fáradt volt és bár DeRozan, Pöltl, illetve Murray is visszatérhetett frissen, kipihenten, de ez teljességgel nem ellensúlyozta a problémákat. Az első félidőben nem is tudtak mást csinálni, mint középtávolikat dobálni, a nagyszünetig 20 mezőnykísérletük esett be, ebből 19 (!) érkezett középtávolról és csak azért nem lett kiütéses az eredmény, mert ezt egyébként jól csinálták DeRozanék - a fordulás után azért állítottak a játékukon és sokkal jobban is néztek ki, de addigra már olyan hátrányban voltak, amit ezúttal nem tudtak eltüntetni, Gregg Popovich szerint a nagyon harmatos első félidőt egy kiváló második követte, ezért ez utóbbival elégedett, de voltak 25 pontos hátrányban is, nem volt számukra visszaút – zsinórban negyedik vereségük után egyre egyértelműbb a nyugati 10. helyük, igaz, van még pár meccsük ezen változtatni.

A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 25/6, Gobert 24, Clarkson 16/6
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 22, Gay 17/9, Murray 15

Los Angeles Lakers–Denver Nuggets 93–89

Davis győzelemre vezette a tartalékos Lakerst. A back-to-backet játszó, ráadásul bosszantó hazai vereségből érkező bajnoknál a karanténban lévő Dennis Schröder, illetve a pihentetett LeBron James sem léphetett pályára, így nem túl jó előjelekkel várták a bombaformában érkező Denver elleni összecsapást. Ennek ellenére most borzasztóan felszívta magát Frank Vogel csapata, amely óriásit védekezett és teljességgel lebontotta a Nuggets alapvetően jól működő játékát: 89 pontot kaptak, 24-nél többet egy negyedben sem engedtek ellenfelüknek és remekül olvasták a Denver labda nélküli elmozgásait. Az első félidő nagy részében ugyan hátrányban voltak, de csak pár ponttal, majd a szünet előtt egy 11–3-mal a vezetést is átvették – a harmadik negyed szorosan alakult, de itt már a Lakers járt előrébb, majd a záró etap elején Wesley Matthews nyolc pontjával futottak egy 13–4-et és itt meg tudtak lógni. A 14 pontos fórjuk aztán önmagában még nem bizonyult elégnek, a Denver egy nagy futással visszajött egy labdára, de az előző este pocsékul játszó Anthony Davis most vezérhez méltó játékokkal jelentkezett: kiharcolt egy clutch támadóhibát, az utolsó percben elsüllyesztett egy clutch dobást, majd nyolc másodperccel az órán blokkolta Facundo Campazzo dobását, ezzel bebiztosította a győzelmet. Davis végül 25 pontjával is kilógott felfelé a Lakersből és bár a hazaiak támadásban erősen limitáltak voltak James és Schröder nélkül, de akarattal és védekezéssel egy tulajdonképpen bravúrnak számító győzelmet húztak be – most következik a Clippers elleni városi derbi, ott már elöl is javulni kell majd.

Lelassult a Denver. A vendégek meccsek óta parádéztak és a liga egyik legjobb formában lévő csapataként érkeztek meg úgy is, hogy Murray, Barton és Morris egy ideje sérült, ezúttal viszont nagyon nem működött a gépezet. Nikola Jokics ugyan most is dobott 32 pontot, de egyrészt ehhez 12/28 dobásra volt szüksége, másrészt a passzjátékát limitálták Davisék, nem tudta megtalálni a társait - rajta kívül egyedül Michael Porter Jr. jutott tíz pont fölé a Nuggetsnél, csapatszinten alig 44%-kal dobtak, 25%-kal tripláztak és még a büntetőik sem ültek. A második félidőben különösen bajba kerültek, ott már Marc Gasolt is bevetette a Lakers és a spanyol center ezúttal kifejezetten jól nézett ki, úgyhogy igazából egy nagy futásuk volt már csak a negyedik negyedben, más nem jutott nekik – most jön még három nehéz meccsük, meglátjuk, hogy tudnak-e javítani.

A Lakers legjobb dobói: Davis 25/3, Caruso 11/6, Caldwell-Pope 10/6, Gasol 10/9, Horton-Tucker 10
A Nuggets legjobb dobói: Jokics 32/3, Porter Jr. 19/6, McGee 10

NBA, ALAPSZAKASZ
Detroit Pistons–Orlando Magic 112–119
Washington Wizards–Indiana Pacers 154–141
New Orleans Pelicans–Golden State Warriors 108–123
Atlanta Hawks–Portland Trail Blazers 123–114
Chicago Bulls–Philadelphia 76ers 94–106
Memphis Grizzlies–New York Knicks 104–118
Los Angeles Lakers–Denver Nuggets 93–89
Utah Jazz–San Antonio Spurs 110–99

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik