A Spurs esélyt sem adott a Golden State-nek

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2015.04.06. 08:40
null
Kawhi Leonard jelentette a különbséget a Spurs javára (Fotó: Reuters)
A címvédő San Antonio a remeklő Kawhi Leonard vezérletével gond nélkül nyomta le a toronymagasan ligaelső Golden State-et az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) vasárnapi játéknapján. James Harden 41 pontja most többet ért, mint Russell Westbrook 40 pontos tripla duplája, a Cleveland őrült dobásokkal múlta felül a Chicagót, Paul George pedig jó játékkal és nagy győzelemmel tért vissza az Indianába. Íme, a részletek!

 

Oklahoma City Thunder–Houston Rockets 112–115

MVP-jelöltek, ha találkoznak. James Harden idei tizedik 40 (pontosabban most 41) pontos mérkőzését játszotta (12/22 mezőnyből, 6/9 tripla) és semmit nem tudott vele kezdeni korábbi csapata – amint Westbrook kiegyenlített a negyedik negyedben, sorozatban beszórt nyolc pontot és megnyerte a meccset. Igaz, a végén kipontozódott, Westbrooknak pedig megvolt az esélye az egyenlítésre, de az OKC egyese elkapkodta, így „csak" tripla duplázott: 40 pontja mellé 11 lepattanót és 13 gólpasszt tudott felmutatni.

A playoff íze. Rendkívül kemény és fizikális volt a mérkőzés, Westbrook maszk nélkül játszott, de szinte folyamatosan kapta az ütéseket, könyökösöket, kőkemény zárásokat – rendesen megdolgozták a vendégek, az OKC sztárja pedig ezt nem is viselte jól. 12/29-es mezőnymutatója nem feltétlenül ennek tudható be, 11 ráemelt hármasa már inkább, a végén pedig Harden is egy ellene elkövetett kemény fault után pontozódott ki. A lefújáskor kialakult némi szóváltás is, ekkor Kanter volt a középpontban, a Thunder megtapasztalhatta, hogy milyen hangulatú meccsekért küzdenek ennyire...

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 40/12, Morrow 22/18, Kanter 21
A Rockets legjobb dobói: Harden 41/18, Howard 22, Smith 14

Cleveland Cavaliers–Chicago Bulls 99–94

Jól a védekezett a Bulls, hiába. Remekül védték a festéket Noah-ék, de a hazai pálya és a hazai gyűrű ma erősen a Clevelanddel volt: legalább három olyan triplájuk esett be, amit közel reménytelen dobóhelyzetből engedtek el. Összességében is 37 hármast emeltek rá, amiből 16 szottyant, JR Smith egymaga 8/17-et dobott csak kintről, de Irving 27 pontja és LeBron James első „újkori” clevelandi tripla duplája is kiemelendő – Noah azt mondta a hazaiak nagy dobásaira, hogy a „kosárlabda Istene ma velük volt”. A Cavs ezzel sorozatban 18. győzelmét jegyezte saját csarnokában.

Mennyire kell Rose? Azt láttuk a szezon nagy részében, hogy a korábbi MVP sokszor inkább „plusz súlyt" jelentett a Bullsnak, mint igazi fegyvert és nélküle sem néz ki rosszul az együttes a Butler, Gasol, Mirotic trióra építve. Ma irányítóként Brooks is beszórt 17 pontot, viszont a Cavs nagyon jól szervezte meg a védekezést, a fent említett hármast összesen 40 ponton és bőven 50 százalék alatt tartotta, így adódik a kérdés, hogy a playoffra minden bizonnyal visszatérő Rose egy ilyen mérkőzést meg tudna-e fordítani – jó eséllyel összefutnak a felek a rájátszásban.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 27/12, Smith 24/24, James 20/3
A Bulls legjobb dobói: Dunleavy 24/12, Brooks 17/6, Butler 16/6

Indiana Pacers–Miami Heat 112–89

Paul George visszatért. Horrorisztikus lábtörése után a szezon során először léphetett pályára az Indiana sztárja és azonnal hatása is volt a mérkőzésre. Amellett, hogy felrobbantotta a csarnokot, amikor beállt, 14 perc alatt 13 pont (5/12 mezőnyből, 3/6 tripla), 2 pattanó, 2 gólpassz és 2 labdaszerzés is a neve mellé került, ráadásul amikor a negyedik negyedben Dwyane Wade felhozta a Miamit, George két nagy hármasával indult meg újra a Pacers. Mellette elsősorban a padról 23-at szóró Scola villogott, az Indiana végül egy érzelemdús estén utolérte a Heatet és kerek egy meccs a hátránya a nyolcadik Bostonnal szemben.

Wade egyedül maradt. Gyengén játszott a Heat, egyáltalán nem jöttek ki a figuráik a remekül záró Pacers-védekezéssel szemben, jobb híján maradtak az egy-egyezések. Ez nem jelentett gondot Wade-nek, aki beszórt 27 pontot, egymaga tartotta meccsben csapatát – mellette viszont csak a szervezni próbáló Dragic, valamint a padról 17 egységgel beszálló Ennis volt dicsérhető vendégoldalon. Védekezésben főleg Scolára nem volt ember a floridaiaknál, akik ezzel nagyon messze kerültek korábbi hetedik helyüktől és a jelenlegi formákat elnézve kevés esélyük van a rájátszásba jutásra.

A Pacers legjobb dobói: Scola 23, S. Hill 19/9, Miles 17/15
A Heat legjobb dobói: Wade 27, Ennis 17/3, Dragic 15/3

San Antonio Spurs–Golden State Warriors 107–92

Leonard jelentette a különbséget. A tavalyi nagydöntő MVP-je elöl-hátul óriási hatással volt a mérkőzésre, hiszen remekül védekezett Thompsonon (6 pont) és esetenként Curryn is – karriercsúcsot jelentő hét labdaszerzést mutatott be és az őrületbe kergette a GSW játékosait. Emellett berámolt 26 pontot 11/17-es mezőnymutatóval és csapata legjobb dobójaként zárt – ráadásul mindezt 24 perc (!), három negyed alatt művelte...

Üzenet a playoffra. Ha valaki kételkedett abban, hogy a címvédő képes-e megfogni a szárnyaló ligaelsőt, itt a válasz – Steve Kerr csapatának szinte esélye sem volt ezen az estén. Támadásban remekül járt a labda a hazaiaknál (53%-kal dobtak, 27 gólpassz), védekezésben pedig Leonard vezérletével tökéletesen játszották, amit kell – a Warriors csak 42 százalékkal dobott mezőnyből, 33 százalékkal triplázott és Curryn kívül senki nem tudta hozni, amit kellett volna. Már az első negyedet 14 ponttal nyerte a Spurs, a különbség pedig csak nőtt a folytatásban, volt 28 egység is, a GSW pedig egyszer sem vezetett – a negyedik negyedben már pihentetni is tudott Gregg Popovich.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 26/3, Duncan 19, Green 18/12
A Warriors legjobb dobói: Curry 24/15, Barbosa 12, Iguodala 10/6, Bogut 10

New York Knicks–Philadelphia 76ers 101–91

New York-i blokkparádé. Remekül védte a gyűrűt a Knicks ezen az estén, bár a periméteren rendre megverte őket a Philly, 14 blokkot osztottak ki Bargnaniék – ebből az olasz center mellett Jason Smith is négyet, Amundson pedig hármat vállalt magára. Bár ennek ellenére a Philly szerzett több pontot a festékből, csak 38 százalékkal dobott mezőnyből és összesen nyolc büntetőt tudtak kiharcolni Covingtonék – a hazaiak ezzel szemben 29-et és 51 százalékkal tüzeltek, ezt a 19 eladott labdával sem tudták elrontani.

Bargnani túlragyogta Noelt. A Knicks középjátékosa 25 pontot szórt be rendkívül sokoldalú játékkal, leszedett nyolc lepattanót, kiosztott négy gólpasszt és négy blokkot is, abszolút a csapat vezéreként funkcionált. A túloldalon Noelnek most nem ment a játék, 14 pontig jutott, de háromszor is betakarták és nem tudott mit kezdeni sem Bargnanival, sem Lance Thomasszal védekezésben – mivel a hajrában csak egy-egy villanásra volt jó a Sixers, a New York hozta a ligautolsó csapatok derbijét.

A Knicks legjobb dobói: Bargnani 25/6, Larkin 15, Thomas 14
A 76ers legjobb dobói: Smith 17/3, Thompson 17/15, Noel 14, Covington 14/9

Sacramento Kings–Utah Jazz 95–101

Hood eldöntötte a negyedik negyedben. A Jazz újonca talán idei legjobb mérkőzését játszotta a Kings ellen, a záró etapban pedig ő jelentette a különbséget a csapatok között. 83-82-es vendégvezetésnél vette kézbe a dolgokat, két 2+1-es játékkal és egy triplával jelentkezett egymás után, levezényelt egy 14–2-es futást, amire már nem tudott válaszolni a Sacramento – 15 egységet rámolt be a negyedik negyedben, összességében pedig 25-tel (karriercsúcs) zárta a találkozót. Ezzel ellensúlyozta, hogy Haywardot öt ponton (2/11) tartotta a Kings és azt is, hogy a palánk alatt is partiban voltak a hazaiak, akik sorozatban ötödik vereségüket szenvedték el.

Cousins és Gobert csatája élményszámba ment. A liga egyik legjobb légelhárítója ellen sokszor a triplavonal közelében kapta meg a labdát a Kings centere és leütésből próbálta megverni – ennek 26 pont, de 8 eladott labda lett a vége. Óriási harcot vívtak ők ketten, melyben hozta az elvárást Gobert, ami Hood extrájával, illetve azzal, hogy a túloldalon csak McLemore tudott fellépni Cousins mellé, elegendő volt a sikerhez.

A Kings legjobb dobói: Cousins 26, McLemore 20/6, Casspi 14/3
A Jazz legjobb dobói: Hood 25/3, Favors 11, Gobert 10, Evans 10

Los Angeles Lakers–Los Angeles Clippers 78–106

Teljes megsemmisítés. Nem volt könyörületes a Clippers, szinte kizárólag a látványos megoldások éltették Paulékat és rengeteg alley-ooppal, táblára dobott passzal szórakoztatták a közönséget – mellesleg agyonverték a városi riválist. Bár nem indult ennyire kiütésszerűen, az már az első percekben látszott, hogy fáradtság nyomai sem látszódnak a vendégeken – a harmadik negyedben aztán elszabadult a pokol, a záró etap elején 43 pontos (!) fórnál hívta le a kezdőit Doc Rivers. Kiemelni senkit nem lehet közülük, inkább egy egyoldalú All-Star meccsre hasonlított ez az este...

Kis híján történelmi bukás. 2002 novemberében 70 pontot szerzett a Lakers, ma pedig komoly esély volt rá, hogy megismétlik ezt a borzalmas számot – azonban az utolsó percekben a tíznapos szerződését töltő Dwight Buycks két triplája átlendítette ezen az arany-lilákat. Finoman fogalmazva nem volt sok köze a Lakersnek a meccshez annak ellenére sem, hogy a végén ezekkel a pontokkal kicsit kozmetikáztak a végeredményen, ez volt a gárda idei 56. veresége, de még hat mérkőzés hátra van...

A Lakers legjobb dobói: Johnson 16/6, Black 10, Brown 10/3
A Clippers legjobb dobói: Griffin 18, Jordan 16, Barnes 14/12

NBA, ALAPSZAKASZ
Oklahoma City Thunder–Houston Rockets 112–115
Cleveland Cavaliers–Chicago Bulls 99–94
Indiana Pacers–Miami Heat 112–89
San Antonio Spurs–Golden State Warriors 107–92
New York Knicks–Philadelphia 76ers 101–91
Sacramento Kings–Utah Jazz 95–101
Los Angeles Lakers–Los Angeles Clippers 78–106

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik