A Kerr-sztori: triplarekorderből a GSW pedagógusává

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.19. 08:24
null
Steve Kerr kiegészítő játékosból karizmatikus edzővé vált
Bár játékosként ötször nyert bajnokságot az NBA-ben, mégis inkább edzői munkásságával gyakorol nagy hatást a ligára Steve Kerr, az észak-amerikai profi kosárlabdaligában szereplő Golden State Warriors mestere.

Nem tudja meghazudtolni magát.

Steve Kerr játékosként is intelligens, alázatos csapatember volt, aki kiválóan látott a pályán, nem mellesleg távoli dobásaival gyakran kivégezte az ellenfelet.

Edzőként természetesen már nem ő dobja be a triplát, hanem játékosai, akik ismerik mesterük minden jó tulajdonságát – Kerr pedig bizonyítja, hogy játékospárti, mellesleg nagyszerű diplomata.

Már hogyne lenne az, amikor játékoskarrierje során olyan kosarasok árnyékában töltött be hasznos szerepet, mint Michael Jordan, Scottie Pippen, Toni Kukoc, vagy éppen később David Robinson és Tim Duncan? Ilyen közegben kellett elfogadtatnia magát, olyan srácként, aki nem ugrotta át a védőt, nem döntötte fel betörésnél a centereket, de rengeteg ésszel játszott, az üres helyzeteket meg kíméletlenül bedobta.

CHICAGO A JÓ DÖNTÉS

Steve Kerr pályafutása első sarkalatos pontjának az 1986-os spanyolországi világbajnokság bizonyult, amikor még az Arizona egyetem játékosaként nyert aranyérmet az amerikai válogatottal. Már ekkor sem volt nehéz megjósolni, szép NBA-karriert futhat be. Remek döntést hozott, amikor 1993-ban áttette székhelyét Orlandóból Chicagóba. A sikerek azt követően találták meg a szeles városban, hogy Michael Jordan otthagyva önkéntes száműzetését és a baseballpályákat, 1996 és 1998 között hármas nyerőszériába került a Bullsszal. Kerr megtalálta a helyét a csapatban, bár elcsépelt a kifejezés, ő tényleg vajkézzel dobálta a hármasokat, és azt is elfogadta, hogy Jordanék mellett keveset lesz kezében labda. Legemlékezetesebb pillanata az 1997-es nagydöntőben esett meg, amikor a Utah elleni sorozat hatodik mérkőzésén 86–86 után övé lett a győztes dobás, a Bulls pedig besöpörte a bajnoki címet.



Utólag valószínűleg azt sem bánta, hogy 1999 januárjában a Chicago elcserélte a San Antonióval Chuck Personra, mert ebben az esztendőben a Spursszel nyert aranygyűrűt, aztán – egy portlandi kitérőt követően – 2003-ban megismételte ezt, majd David Robinsonnal együtt vonult vissza a diadal után.

MÉG MINDIG REKORDER

És tudják milyen rekordot tart azóta is Kerr az NBA-ben?

Ő a leghatékonyabb triplavető (45.4 százalék) azok között, akik legalább 250 alkalommal találtak be a triplavonalon túlról. Kis túlzással minden második hármasát beverte, nem csoda, hogy edzői szerették használni fegyverként.

Ha akkor lehetett volna fogadni arra, hogy Kerr pályafutása után marad-e a kosárlabdapályák környékén, bizony nem járt volna nagy szorzóval az igen beikszelése.

Először csak szakkommentátorként dolgozott a TNT televíziónál, 2006-tól pedig NBA-s videojátékokhoz adta a hangját – és persze nevét is.

Azonban hősünket ez nem elégítette ki, egy évvel visszavonulása után már a Phoenix Sunsnál volt tanácsadó, 2007-től pedig általános menedzser. Három évig ténykedett az arizonaiaknál, aztán jelentősebb sikerek nélkül elköszönt, de egyszázalékos tulajdonrészét 2014-ig megtartotta a franchise-ban.

És hogy mi történt ennek az évnek májusában? Kerrt kinevezték a Golden State Warriors vezetőedzőjének.

SZÍNRE LÉP AZ ÚJÍTÓ

Amikor arról értekeztünk, milyen tulajdonságokkal rendelkezett a szőke irányító játékosként, az alázatot felsoroltuk. Nos, ezt edzőként is szem előtt tartotta, a legnagyobbaktól vett leckéket, Phil Jackson, Gregg Popovich, Lute Olson, Lenny Wilkens és Pete Carroll módszereit tanulmányozta, ezeket aztán saját elképzeléseivel ötvözte. Még véletlenül sem akart egy az egyben stílusokat, iskolákat másolni, inkább azoknak az általa vélt jó tulajdonságait próbálta egybegyúrni.

Hogy ezt milyen sikerrel tette, arról már néhány hónap után a Warriors szezonrajtja árulkodott: Kerr az első újonc edző lett az NBA-ben, aki 19 győzelemmel és csupán 2 vereséggel nyitott. A csapat a későbbiekben sem lassított, a franchise történetének legjobb mérlegével (67–15) zárta az alapszakaszt, a leghatékonyabb védő- és a második leghatékonyabb támadójátékot bemutatva. A csapat bázisát igazi nehéztüzérek, Stephen Curry, Klay Thompson, Harrison Barnes és Draymond Green adták, utóbbi Andre Iguodalával, Andrew Boguttal a védekezés nagymesterének is bizonyult.

Ekkor már kirajzolódott Kerr filozófiája: többségében villámgyors, jó kezű, kreatív játékosok a parketten, kiegészülve egy-egy klasszikusnak mondható, azonban nem nélkülözhetetlen centerrel.

Igen, beköszöntött a small ball korszaka, és dominanciája.

„A ligában egyre alacsonyabb az átlagmagasság, és a játék folyamatosan gyorsul. A régi iskolákban divatos hagyományos posztok immár dinoszaurusznak számítanak. Muszáj, hogy legyenek tripladobóid a csapatban, muszáj, hogy az irányítód betörjön, váltson, ha kell. Minden feladat megváltozott” – elmélkedett egyszer az új stílusról Kerr.

Az újonc vezetőedző elképesztő dominanciával söpörte be a bajnokságot 2015 júniusában, majd a következő szezon alapszakaszában rekordot rekordra halmozott, végül nem tudta megvédeni a címét, amiben talán első számú támasza, sztárja Stephen Curry rájátszásbeli sérülése is közrejátszott.

Stephen Curry (balra) is imádja edzőjét
Stephen Curry (balra) is imádja edzőjét


PEDAGÓGIÁBÓL JELES


De Kerr a fiaskót követő nyáron nagyot húzott, a csapathoz csábította a liga egyik legnagyobb ászát, Kevin Durantet is, és nem félt attól, hogy a sok dudás először csak hamisan játszik, aztán esetleg össze is tűz egymással az egyik legkiválóbb csárdában.

Nem is volt probléma, mert Kerr ereje pedagógiai érzékében, empátiájában is rejlik: elképesztően sokat beszélget játékosaival, igyekszik mindenkivel egy hullámhosszra kerülni és megértetni, hogy kinek mi a pontos szerepe, feladata. Az igazi edzőegyéniségek pedig ettől jók: nemcsak szakmailag tökéletesen felkészültek, hanem olyan újítók, akik az egész öltözőt maguk mögé állítják, és kristálytiszta hierarchiában sorakoztatják fel a vezéreket, tiszteket, közkatonákat.

Az eredmény? A Golden State a 2016–2017-es alapszakaszban, utána még inkább a rájátszásban végigsöpört a mezőnyön, és a vezetőedző három szezon után már két bajnoki címnek örülhetett.

Egyetlen dolog miatt aggódhat Steve Kerr: krónikus hátfájása miatt az előző szezonban több alkalommal sem tudta a pálya mellől irányítani a csapatát. Ha ez a probléma a továbbiakban nem befolyásolja jelentősen edzői karrierjét, akkor menthetetlenül legendává válik, és ki tudja, hány bajnoki címnél áll meg, mint újító.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik