A friss vőlegény halászfaluból jutott az MLB csúcsára

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.11. 20:52
A Puerto Ricó-i halászfaluból származó Carlos Correa és a jómódú amerikai családban nevelkedő Justin Verlander életútja nem is lehetett volna különbözőbb, de végül ugyanott kötöttek ki: az egyikük házassággal, a másikuk eljegyzéssel ünnepelte a Houston Astros MLB-bajnoki címét.

 

 

 

Máshonnan indultak, más utat jártak be Houstonig, és más irányba tartanak, de a sztorijuk közepén volt egy nagyon hasonló hetük – méghozzá vélhetően mindkettejük életének legjobb hete.

Nem elég, hogy az észak-amerikai baseballbajnokság, az MLB 2017-es bajnoki címét előző hét pénteken a Los Angeles Dodgers elleni, World Seriesnek hívott nagydöntője hetedik, mindent eldöntő meccsén bebiztosító Houston Astros két tagja, a 34 éves Justin Verlander és a mindössze 23 esztendős Carlos Correa együtt zsebelte be pályafutása, és a csapat történetének első gyűrűjét, de ráadásként mindketten gyorsan örök hűséget is fogadtak szívük választottjának. Jó, ez azért nem egészen igaz, hiszen Verlander már szombaton megnősült, Correa viszont a mérkőzést követő pillanatokban még csak a fél térdre ereszkedésig és az eljegyzésig jutott – de az efféle apróságoktól mi most eltekintünk.

 




 

ÁRVÍZ, ÁRVÍZ

Nem a véletlen műve, hogy Correa sok-sok lépcsőfokkal az élet értelmén filozofáló és a céljaikat még éppen csak megfogalmazó kortársai előtt jár, hiszen gyorsan fel kellett nőnie. A Puerto Ricó-i tehetség gyermekkorában hétköznapi jelenség volt, ami jelenleg az egész amerikai társadalmat katasztrófaként érinti: többször járt a házában árvíz, mint a Mikulás. Ugyan a több munkahelyen is robotoló szülei mindent megtettek, hogy a rendszeresen porig rombolt otthonuk újraépítése mellett ne csak a napi betevőre, hanem sportszerekre és a baseballpályán a csapattársait és az ellenfeleit is szégyenbe hozó Correa fuvarozására is jusson, szükség mutatkozott a helyi közösség közbenjárására. A környék lakosai jótékonysági meccseken próbáltak elég pénzt összevadászni ahhoz, hogy a Rio Grande csapatának legjobbja egyáltalán eljuthasson az edzésekre és a meccsekre.

Mindez akkor változott meg, amikor a Puerto Ricó-i Baseballakadémia ösztöndíjat ajánlott az általános iskolát kitűnő eredményekkel kijáró Correának. Persze, nem a két szép szeméért és a jegyeiért igazolták le, hanem mert tudták, ritka gyémántra bukkantak. Nem csak az iskolai költségeit állták, hanem még a fuvarozásába is besegítettek, miután az állandó áradások elől végül elmenekülő, de továbbra is szűkösen élő család autója felmondta a szolgálatot. A rengeteg befektetett munka és pénz kétségkívül megtérült: Correa 2012-ben egy szinte hibátlan érettségivel és egyetemi ösztöndíjajánlatok végeláthatatlan sorával hálálta meg a bizalmat.

Sőt, nem csak a végül célba érő Miami Egyetem vetette ki rá a hálóját, hanem az MLB összes csapata magához szerette volna láncolni az ekkor még csak tizenhét éves ászt. A többiek balszerencséjére a Houstonnál volt az első választás joga, a vezetőség pedig ki is halászta a latin-amerikai ígéretet. Persze, a profi pályafutás ígérete háttérbe szorította a sulit: Correa a következő három évet arra áldozta, hogy az Astros fiókcsapataiból az élvonalba tornássza magát, ami a 2015-ös szezon közepén végül össze is jött neki.

Correa barátnője most mondott igent
Correa barátnője most mondott igent


Az átállás nem is mehetett volna zökkenőmentesebben: a 2015-ös idényének véget vető lábtörésétől eltekintve a 2017-es idény közepéig töretlenül fejlődött, július közepén azonban a bal hüvelykujja megsérült, és majd' két hónapra kidőlt – akkortájt tért vissza a kezdőbe, amikor a Detroit Tigerstől egy csere útján megszerzett rutinos Verlander megérkezett Texasba azért, hogy a bajnoki címhez szükséges utolsó löketet megadja a brigádnak.

BŐSÉGBEN PALLÉROZÓDVA

A Tigers egykori és az Astros jelenlegi klasszisa a horgászfaluban nevelkedő Correával ellentétben sosem aggódott azon, hogy lesz-e mit enni vacsorára. Apja már egészen fiatal korában beíratta abba a Richmond Akadémiába, amely nevének első szótagja konkrétan azt jelenti, hogy gazdag – ki így, ki úgy.

Persze, Verlandernek sem repült a szájába a sült galamb, a végül a 2004-es draft második helyén választó Detroit által elhappolt dobó addig tökéletesítette a technikáját, amíg a 150 km/órával süvítő hajításai természetessé nem váltak.

A Tigers 1994 és 2005 között minden évben több vereséggel zárt, mint győzelemmel, de többek közt az év újoncának választott Verlandernek is köszönhetően 2006-ban hirtelen fordult a kocka, és a csapat a – végül elveszített – nagydöntőig menetelt.

Ugyan a következő évek megint a borzasztó és a vállalhatatlan közt ingáztak, a 2011-es szezonban ismét minden klappolt. Az ekkor már rutinosnak számító Verlander elnyerte a legjobb dobónak járó Cy Young-díjat és besöpörte az Amerikai Liga legértékesebb játékosának járó elismerést is, ráadásul a 95 meccset behúzó brigád eljutott a főcsoportdöntőig. Mindenki arra számított, hogy a Verlander és az egyébként a 2012-es és a 2013-as idényben is a konferencia legértékesebb játékosának megválasztott Miguel Cabrera vezette Tigers hosszú évekig a liga élvonalába fog tartozni. De hát, mint tudjuk, az ember tervez, Isten végez: a Detroit 2017-ben már olyan használhatatlanul gyenge volt, hogy a gárda legjobb dobója a legnagyobb természetességgel választotta a World Series utolsó meccsének napjához oly közel eső november 4-ét az esküvőjének szervezésekor, hiszen úgy tűnt, ő úgysem lesz elfoglalt akkortájt...

Justin Verlander és Kate Upton pedig már össze is házasodott
Justin Verlander és Kate Upton pedig már össze is házasodott

KETTŐ MÁSODPERC NAGY IDŐ

Nos, ehhez képest a Detroit vezetősége augusztus végén úgy gondolta, eljött az ideje, hogy elpasszolja a korosodó, de a bajnoki címre esélyes csapatok által nagyra becsült dobóját, s a helyére érkező fiatalokkal elkezdje építeni a jövőjét.

A liga által megszabott határidő előtt 2, azaz kettő másodperccel(!) jóváhagyott üzlettel mindenki jól járt. Correáék, azaz a Houston Astros tagjai kaptak egy csapattársat, aki a bajnoki címhez segítette őket; Correa barátnőjének, a 2016-os texasi szépségkirálynőnek, Daniella Rodrigueznek egy győztes nagydöntő után a pályán kérték meg a kezét, ami mindig jó sztori lesz; Verlander pedig a 2006-os és a 2012-es elbukott finálé után végre felülhetett az őt megillető trónra, ráadásul még a három nappal későbbre szervezett esküvőjére is odaért, hogy elkötelezze magát a színész és modell Kate Upton mellett.

Minden jó, ha jó a vége.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik