A Clippers vendégeként nyert a Spurs, Portlandben győzött a Bulls

Vágólapra másolva!
2021.01.06. 08:49
null
A Clippers vendégeként nyert a Spurs (Fotó: Getty Images)
130 pontot szórt a Jazznek a Kevin Durant nélküli Brooklyn, hozta a kötelezőt a Denver, pontszegény meccsen folytatta sikerszériáját a Lakers az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA).

 

Brooklyn Nets–Utah Jazz 130–96

Felszívta magát a Brooklyn.Ötből négy vereség után, gyenge formában, ráadásul Kevin Durant nélkül, így aggasztó előjelekkel érkezett meg erre a találkozóra a Nets, ám Kyrie Irving gondoskodott róla, hogy senki neaggódjon. Az irányító borzasztóan felpörgette csapatát és csak az első negyedben egymaga 18 pontot dobott ellenállhatatlan játékkal, emellett pedig csapatként egy rendkívül agresszív, hajtós védekezést tettek ki a pályára, ami úgy megfogta a Jazzt, hogy a játékrészt végül 35-14-re nyerték meg a hazaiak. Ez pedig olyan önbizalmat adott nekik, hogy már nem is néztek vissza, innentől végig jelentős előnyben voltak, a védekezésükleradírozta a Utah játékát, elöl pedig később már Irvingtől sem kellett extra – ő 29 ponttal és 5/7 triplával zárt, a kezdőbe kerülő Jarrett Allen 19 ponttal és 18 lepattanóval dupla-duplázott, Caris LeVert pedig 24 pontot szerzett a kispadról beszállva. Ezen az estén kiemelkedő produkcióval rukkoltak elő, amellyel javítottak a gyengébb meccseik után, jelezték, hogy Durant nélkül is képesek bármire, úgyhogy a Sixers elleni rangadón sem lehet őket leírni.

Megint szétesett a Jazz.Az utóbbi hetekben volt már arra példa, hogy szinte érthetetlenül elvesztette a ritmust a Utah, de az utóbbi két összecsapásra megint összeállt Quin Snyder alakulata és mindkétszer remek játékot bemutatva nyert. Most viszont ismét a rosszabbik arcát mutatta a gárda, Donovan Mitchell szerint egyszerűen nem voltak felkészülve arra a nyomásra, amit a Nets helyezett rájuk és ez simán összeroppantotta őket – védekezésben csak nyomozták a labdát, támadásban nem tudták a saját játékaikat játszani, az első negyed után tulajdonképpen eldőlt a küzdelem. Maga Mitchell azért beszórt 31 pontot, de a többiek nem tudtak felnőni mellé, úgyhogy újabb csúnya vereség után kell összeszedniük magukat - a hátvéd szerint most már ideje lenne kitalálniuk, hogy kik is ők…

A Nets legjobb dobói:Irving 29/15, LeVert 24/6, Allen 19
A Jazz legjobb dobói:Mitchell 31/9, Clarkson 12/6, Gobert 10, O'Neale 10/6

Memphis Grizzlies–Los Angeles Lakers 92–94

Ezért kellenek a klasszisok.Eléggé leharcoltnak tűnt most a Lakers támadásban, az előző meccs után most még kevésbé tudott gördülékenyen játszani a bajnok, inkább csak erőlködött és mindezt próbálta a védekezésével ellensúlyozni, így tudott szoros meccset játszani Memphisben. A vendégek többször hátrányban is voltak, de ahogy legutóbb, úgy most is megoldotta a dolgokat az, hogy náluk voltak a jobb, rutinosabb játékosok: LeBron James (26 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz) és Anthony Davis (26 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 blokk) a végén 15 pontot dobott együtt és a nehéz helyzetekből is kosarakat szereztek ők ketten, amely végül a javukra döntött. 79-77-es Memphis-vezetés után vették a kezükbe a dolgokat, akkor jött az ő 15 pontjuk, amelyekkel megfordították és meg is nyerték a derbit, miközbenöt perc alatt összesen négy pontot engedélyeztek a Grizzliesnek – a végén a hazaiak még szorossá tették a végeredményt, de ez csak kozmetikázásra volt jó. Beszédes, hogy Jamesszel a pályán például +20-ban volt a Lakers egy ilyen találkozón, nagyrészt neki köszönhető, hogy 4-0-val hozták le az idegenbeli túrájukat és 6–2-vel, nyugati éllovasként fogadhatják a Spurst.

Mindent megtett a Memphis.Taylor Jenkins, a hazaiak vezetőedzője szerint „csodálatos” munkát végeztek játékosai ezen a mérkőzésen, nagyot harcoltak, odafigyeltek a részletekre, megcsinálták, amit ő kért, egyszerűen csak a szoros végjátékban alulmaradtak a bajnoki címvédővel szemben, ez van. Az nyilvánvaló, hogy a tűzerő hiányzott, a 41 százalékos mezőnymutató és a 92 dobott pont nem volt elég a sikerhez, egyénileg senki nem jutott 13 egység fölé, pedig egy kicsit jobb dobóformával meglehetett volna a bravúr. Következőleg a Clevelandet, majd back-to-back a Brooklynt fogadják, aztán jön három idegenbeli mérkőzésük.

A Grizzlies legjobb dobói:Valanciunas 13, Brooks 13/9, Dieng 13/3
A Lakers legjobb dobói:Davis 26/12, James 26/3, Schröder 12/3

Denver Nuggets–Minnesota Timberwolves 123–116

Nem volt egyszerű, de megvan.A két nappal ezelőtti, minnesotai meccshez hasonlóan ezúttal is kötelező volt a győzelem a Nuggets számára és végül most is sikerült ezt megszereznie az együttesnek, igaz, nem ment egyszerűen. Hiába a jó támadójáték (Nikola Jokics 35 ponttal, 15 lepattanóval és 6 gólpasszal zárt, de Will Barton is dobott egy 20-ast), védekezésben megint nem voltak elég agresszívek és a Wolves végig ott loholt a nyakukban, sőt, a második negyedet 43-28-ra meg is nyerte - ugyan a Nuggets is vezetett már 18 ponttal, de a Minny is volt nyolcpontos előnyben. A döntő ütést a záró etapban vitték be a hazaiak, amikor bő öt percig nem engedtek pontot a Wolvesnak, közben pedig ők maguk dobtak tizenötöt és ezzel a futással kiharcolták a győzelmet – még mindig nem voltak igazán jók, de azért a back-to-back győzelmekkel kicsit stabilizálták magukat.

A végére kifulladt a Wolves.Az első másfél negyedben kiütésnek tűnt a meccs, amikor 49–31-re vezetett a Denver, úgy érezhettük, hogy hamar véget érhet az este érdemi része - azonban ekkor elkapta a fonalat Juancho Hernangomez, aki 25 pontot és 5/8 triplát bombázott be volt csapata ellen. Ebben a periódusban ő berúgta a Minnesota motorját, amely innentől D'Angelo Russell (33 pont, 11 gólpassz) remeklésére építve szépen ledolgozta a hátrányát, majd meg is fordította a meccset és a záró etap elején, 100–97-nél még vezetett is, de innentől jött a Denver futása és a vendégek a hátralévő időben már nem kerültek öt pontnál közelebb. Voltak biztató dolgaik, de a bravúr nem jött össze, sorozatban ötödször is kikaptak, most pedig mennek tovább Portlandbe.

A Nuggets legjobb dobói:Jokics 35/3, Barton 20/6, Green 17/9
A Timberwolves legjobb dobói:Russell 33/12, Hernangomez 25/15, Beasley 15, Edwards 15/3

Los Angeles Clippers–San Antonio Spurs 113–116

Parádézott a Spurs.LaMarcus Aldridge visszatérhetett a San Antoniónál, de aligha ettől "táltosodott meg" a texasi alakulat annyira, hogy a Clippers vendégeként tudjon nyerni. Gregg Popovich csapata alaposan rárúgta az ajtót ellenfelére az első negyedben, rögtön egy 9-0-val kezdett, amellyel megadta az alaphangot, majd a második játékrészben már 54–30-ra is vezetett, valósággal átgázolt ellenfelén. A fordulás után aztán feltűrte az ingujját a LAC és Kawhi Leonard vezetésével a komplett különbséget eltüntette, a záró etap elején már 85–85 volt az állás, de a Spursben volt még egy fokozat és sikerült sebességet váltania: itt egy újabb 12–0-s texasi futás következett Rudy Gay és az újonc Devin Vassell hat-hat pontjával, erre az ütésre pedig már csak későn érkezett válasz a Los Angelestől. Az utolsó percben azért még visszajöttek egyetlen labdára a hazaiak és volt dobásuk ahhoz, hogy egyenlítsenek, vagy vezessenek, de ezeket elhibázták, úgyhogy a 27 pontos, 8/12 triplás Patty Mills, illetve a 21-5-5-öt hozó Dejounte Murray vezetésével nagyon értékes győzelmet aratott a San Antonio.

Kellett volna Paul George.Az idényt nagy formában kezdő Clippers-sztár bokasérülés miatt kihagyta az összecsapást és talán ezért, talán másért, de az első félidőben „pályán maradni” is alig tudott Tyronn Lue alakulata. A fordulás után aztán változott a képlet, a végül 30 pontig és 10 gólpasszig jutó Kawhi Leonard elindította a felzárkózást, becsatlakozott mellé Nic Batum (21 pont, 9 lepattanó, 8/12 mezőnyből), valamint Patrick Beverley (6/9 tripla, 8 lepattanó, 8 gólpassz, 2 blokk) és utol is érték ellenfelüket, de ez annyi energiát emésztett fel, hogy a Spurs válasza megint megfogta őket - a végén így is volt esélyük a győzelemre, de elhibázták a clutch dobásaikat, így maradt a hazai vereség. Hiába dobtak 50 százalékkal mezőnyből és hiába tripláztak 43 százalékkal, az első félidei védekezésük elvette tőlük a győzelmet, a 40 pontos harmadik negyedükkel sem tudták ezt teljesen ellensúlyozni – most back-to-back mennek a Golden State-hez, az sem lesz könnyű feladat.

A Clippers legjobb dobói:Leonard 30/3, Batum 21/6, Beverley 20/18
A Spurs legjobb dobói:Mills 27/24, Murray 21/6, Gay 16/9

Portland Trail Blazers–Chicago Bulls 108–111

Nagy győzelem a Chicagótól.Továbbra is négy alapembere (Markkanen, Satoransky, Hutchison, Arcidiacono) nélkül állt ki erre a mérkőzésre az idegenbeli túrába belevágó Chicago és a várakozásoknak megfelelően alárendelt szerepet játszott az első másfél negyed során – 47–27-nél kereken húsz ponttal égett a második játékrészben, nem volt egy súlycsoportban a Portlanddel. Azonban még a nagyszünet előtt sikerült futniuk egy 13–0-t a vendégeknek és ezzel egyrészt visszajöttek a meccsbe, másrészt olyan lendületbe jöttek, hogy a fordulás után abszolút éles küzdelemre késztették ellenfelüket, amelynek végén clutch játékokat bemutatva meg is nyerték az összecsapást. A záró etapot végül hét ponttal nyerték, 96-94-nél, hat és fél perccel az órán vették át a vezetést, de igazából a 100–98-as Portland-előny után futott 8-0-s rohamukkal harcolták ki a győzelmet. A Blazers visszajött még 106–105-re, majd tíz másodperccel az órán Zach LaVine süllyesztette el a győztesnek bizonyuló hármast, mert bár Damian Lillard erre még válaszolt, de innentől már kimozogták a hátralévő másodperceket. A Chicago az utóbbi öt meccséből negyedszer nyert, a kilenc pályára lépő játékosból hét is kétszámjegyűt dobott, ez pedig most nagyon értékes idegenbeli győzelmet eredményezett – a következő állomásuk Sacramento lesz.

Elrontotta a Portland.Zsinórban négy jó triplával nyitotta és egy 14–0-s rohammal zárta az első negyedet a hazai csapat és a már említett 47–27-es állásnál úgy tűnt, hogy el is dőlhet a mérkőzés, sokkal jobban játszott Terry Stotts alakulata. Lezárni azonban nem sikerült a meccset, visszajött a Bulls, a fordulás után pedig már nem tudta még egyszer ráerőltetni akaratát ellenfelére a Blazers - ennek ellenére minden esélyük megvolt a győzelemre, de a legrosszabbkor fagytak le, sorozatban hat dobást hibáztak 100-98 után, ebből öt triplakísérlet volt, ezt pedig megbüntette a Chicago. Hiába Lillard 24 pontja és 9 gólpassza eladott labda nélkül, illetve McCollum 26 egysége, újabb vereségbe néztek bele, így 3–4-re romlott a mérlegük.

A Trail Blazers legjobb dobói:McCollum 26/18, Lillard 24/9, Covington 14/12
A Bulls legjobb dobói:White 21/6, Porter Jr. 19/12, LaVine 18/9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik