A Bostoné a Memphis elleni rangadó, Luka Doncic szétszedte a GSW-t

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.03.04. 10:12
null
Jayson Tatum elhúz a memphisi Desmond Bane mellett (Fotó: Getty Images)
Kevin Durant visszatérése ellenére Brooklynban javított a tartalékos Miami, Atlantában is kikapott a Chicago, a Detroit megint megviccelte a Raptorst, a Clippers pedig kiütötte a Lakerst.

 

Atlanta Hawks–Chicago Bulls 130–124

A Hawks nyerte a dobópárbajt. Egyik csapatot sem a védekezéséért szeretjük és egyik sem ezzel próbálta megnyerni ezt a mérkőzést, mindkettő a könnyed dobálgatásra szavazott, hiszen ebben erős - 50% feletti mezőnymutatókat láttunk, de a Bulls 59%-os extráját az Atlanta 28:7-es büntetőaránnyal és összesen öt eladott labdával ellensúlyozta. Sokáig így is a Chicago járt előrébb, az első félidőt a vendégek nyerték, majd a harmadik negyedben közelített a Hawks, de a záró etap első részében 94–103 állt az eredményjelzőn – itt több nagy triplával szedte össze magát az Atlanta és kiegyenlítette a küzdelmet. A hajráig fej-fej mellett haladtak a felek (öt perccel a vége előtt vette át a vezetést a Hawks, de ez nem tartott sokáig), majd az utolsó két percben, 116–118 után vitte be a döntő ütést a hazai alakulat: egy perc alatt három labdabirtoklásból három triplát és így kilenc pontot bombázott be a gárda (Young kétszer, Bogdanovics egyszer talált be), miközben a Bullsnál DeRozan kettőt is hibázott, White pedig belefutott Hunter blokkjába. Ez a 9–0 döntőnek bizonyult, nem érkezett már érdemi válasz, így látványos, pontokban gazdag találkozón vágott vissza a múlt heti chicagói vereségért az Atlanta.

Védekezni kellene. Utoljára húsz meccsel ezelőtt szorított be bárkit 100 pont alá a Chicago és azóta 19-ből 13-szor minimum 110-et engedett aktuális ellenfelének – nem csoda, hogy sorozatban harmadszor kapott ki a gárda, ilyen védekezéssel nem lehet a végtelenségig menetelni. Most is ez volt a probléma, hiába az extra mezőnymutató, mivel egyszer sem tudták megállítani ellenfelüket, így nem alakítottak ki nagy előnyt és nem tudták uralni a meccset – a végén az utóbbi hetekben látott extra DeRozannel akár nyerhettek volna így is, de ezúttal ő sem tudta hozni a csodát. Náluk rajta (22 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz) kívül Vucsevics, LaVine, Dosunmu és White is dicsérhető, a meccs legjobbja viszont Trae Young volt: az Atlanta vezére 39 pontot szórt 11/18 mezőnydobással, 7/9 triplával és 10/10 büntetővel, a hajrában az ő clutch dobásai döntöttek, ráadásul 13 gólpasszt is szétosztott.

A Hawks legjobb dobói: Young 39/21, Bogdanovics 20/12, Hunter 18/6
A Bulls legjobb dobói: DeRozan 22, LaVine 22/12, Vucsevics 21/3

 

Boston Celtics–Memphis Grizzlies 120–107

Tatum felpörgött a végére. Összességében alacsony színvonalú meccset vívtak a felek, főleg a Memphis játszott gyengén támadásban, rengeteg jónak tűnő helyzetet hibáztak el a vendégek, de a hazaiak sem lehettek büszkék magukra – iszonyatosan sok volt a hiba mindkét csapatnál, de főleg a második félidőre az iram egyre nagyobbá vált, így a pontok azért jöttek. Összességében a Celtics egy fokkal mégis rendezettebb és pontosabb volt ellenfelénél, így szinte végig vezetni tudott, 8–5 után folyamatosan előnyben volt, a Memphis csak egyszer, a második negyed hajrájában egyenlített ki egy pillanatra – a harmadik negyedtől viszont már nagyrészt tíz pont körüli, vagy inkább afeletti különbséget menedzselhettek a hazaiak. A záró etapra aztán kicsit összeszedte magát a Grizzlies és támadásban pontosabbá vált, de akkor Jayson Tatum döntött úgy, hogy nem engedi kikapni csapatát: egymaga 21 pontot dobott ebben a periódusban, így pedig nem ingott meg igazán a Boston, tartotta az előnyét. Itt huzamosabb ideig 15 pont körüli fórban volt a gárda, amit nem is rontott el, Tatum pedig végül 37 egységgel és 14/25 jó dobással vezette győzelemre csapatát – Al Horford (21 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk), Robert Williams III (12 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 blokk) és Marcus Smart (18 pont, 12 gólpassz) is kitett magáért, így belefért Jaylen Brown hiánya is.

Morant számai most is jöttek. Ugyan csapatszinten nem játszott jól a Memphis, de Ja Morant így is szenzációs számokkal zárt: a vendégek vezére 38 pontot dobott 7 gólpasszal, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a valós játéka most nála is sok hibával működött, könnyű, tőle megszokottnak számító helyzeteket rontott el egymás után. Mellette a 20 pontos Jackson Jr.-ban és az 5/10 triplás Bane-ben volt még fantázia, de csapatszinten csak 42%-kal dobtak mezőnyből, ez az este egy „olyan” este volt számukra, amikor semmi sem sikerült – ahhoz képest nem voltak annyira messze a Bostontól, de a győzelemre ebben a formában nem lehetett reális esélyük.

A Celtics legjobb dobói: Tatum 37/6, Horford 21/12. Smart 18/12
A Grizzlies legjobb dobói: Morant 38/12, Jackson Jr. 20/3, Bane 17/15

 

Brooklyn Nets–Miami Heat 107–113

Tartalékosan nyert a Heat. A back-to-back második felén érkező vendégeknél Kyle Lowry, Jimmy Butler és PJ Tucker sem lépett pályára, a fáradt társaság pedig az első félidőben végig komoly hátrányban is játszott - nagyrészt tíz pont feletti lemaradásban követte ellenfelét, volt közte 16 is, már az első percektől kezdve a Brooklyn dominált. A nagyszünet előtti pillanatokban aztán mégis visszajött hét egységre a Miami, majd a fordulás után váratlanul robbantott: kicsit átszabta (lelassította) a játék ritmusát Erik Spoelstra együttese, összekapta a védekezését és pontosabban, tudatosabban támadott – 74–67 után egy 14–0-s futást vágott ki a gárda, öt percig (!) nem kapott pontot, ezzel pedig átfordította a derbit. Innentől már a floridaiak jártak előrébb és a Nets próbált kapaszkodni, az ötperces lefagyás után rendezte a sorokat a hazai alakulat, de többször sem egyenlíteni, sem fordítani nem tudott. Pár perccel a vége előtt 12 ponttal is vezetett már a Heat, de onnan még egy utolsó rohammal visszajött 107–109-ig a Brooklyn, sőt két dobása is volt az egyenlítéshez vagy a vezetés visszavételéhez – de mindkettő kimaradt, 35 másodpercnél Bam Adebayo dobott egy clutch kosarat, ez pedig eldöntötte a küzdelmet. A vendégek 54–40-re győztek a festékben és 50% feletti mezőnymutatóval zártak, a Nets jobban triplázott, de ez végül nem lett elég, a Miami így 2.5 meccsre növelte előnyét a keleti tabella élén.

Visszatért Kevin Durant. Több mint másfél hónap kihagyás után lépett újra pályára Kevin Durant és azonnal ott folytatta, ahol előtte abbahagyta, nem nagyon látszott rajta a rozsda. A hazaiak vezére itt-ott még hibázgatott, lepattanózni és szervezni kevésbé tudott/akart, de dobott 31 pontot 10/21-es mezőnymutatóval, a fő feladatát azonnal ellátta, láthattuk a rá jellemző, valószínűtlen tempókat a védői felett, robbanékonynak tűnt, úgyhogy bizakodhatnak a Nets szurkolói. Rajta kívül emeljük még ki az ezúttal a kezdőbe kerülő Goran Dragicot, aki kilenc pontot és hét gólpasszt jegyzett korábbi csapata ellen, kifejezetten jól mozgott kezdő irányítóként, de a 4/5 triplás Patty Mills vagy a 8/13 dobással 21 pontot jegyző Bruce Brown is kitett magáért. A Heatnél a hiányzókon felül (persze a Netsnél sem volt Irving, Simmons és Harris) az is belefért, hogy a kezdőbe jelölt Ömer Yürtseven hat perc után ne kerüljön többet pályára és az is, hogy Duncan Robinson pont nélkül (bár hét gólpasszal) zárja az estét – Bam Adebayo kiválóan játszott (30 pont, 12/15 mezőnyből, 11 lepattanó, 6 gólpassz), Tyler Herro volt a fő labdás ember (27 pont, 8 gólpassz), de a Yürtseven helyét az első sorban elfoglaló Caleb Martin (22 pont, 8/11 mezőnyből), valamint Max Strus (21 pont, 6/12 tripla) is ponterős játékot mutatott be.

A Nets legjobb dobói: Durant 31/6, Brown 21/9, Mills 14/12
A Heat legjobb dobói: Adebayo 30, Herro 27/3, Martin 22/9

 

Toronto Raptors–Detroit Pistons 106–108

Casey bosszúja. Hihetetlen, de a lesajnált Detroit sorozatban hatodszor (!) győzte le a Raptorst, tavaly is „kisöpörte” az alapszakasz-szériát a gárda és idén is megtette ezt 3–0-val annak ellenére, hogy a csapat összesen 16 győzelemnél tart, míg a Raptors a keleti hatodik-hetedik helyért küzd. A vendégek ezúttal egyszerűen jobban játszottak ellenfelüknél, már az első negyedet kilenc ponttal nyerték, majd a Raptors válasza után a harmadik játékrészben 11 pontot vertek a Torontóra és 18-cal is vezettek úgy, hogy három egységnél nagyobb hátrányuk egyszer sem volt az este folyamán. Az utolsó felvonásban azért rohamozott a Raptors és izgalmassá is tette a végét, a Pistons Cade Cunningham két clutch kosarával menekült előre, de bő fél perccel az órán Precious Achiuwa kezében maradt az egyenlítés, amikor kulcsfontosságú büntetőt hibázott. 105–106 után aztán Saddiq Bey jegyezte a győztes dobást, 15 másodpercnél egy közelit küldött a gyűrűbe, majd Cunningham blokkolt egyet, a Toronto pedig már csak egy egypontost tudott értékesíteni. Dwane Casey így továbbra is bünteti korábbi csapatát, mióta elküldték a Raptorstól, 12–3 a mérlege a kanadaiak ellen, pedig ezt az azóta edzett keretei finoman szólva sem indokolják...

Ezúttal is gyengén dobott a Toronto. A Nets elleni 7/23.as triplázás után most 7/26-tal zárt kintről a Raptors, ezúttal is ez okozta a csapat legnagyobb problémáját, persze az sem segített, hogy OG Anunoby és Fred VanVleet ezúttal sem állt rendelkezésre. Összességében semmiben sem tudtak a Detroit fölé nőni, hiába Pascal Siakam (28 pont, 10/15 mezőnyből) és Scottie Barnes (21 pont, 10 lepattanó) jó meccse, hiszen a túloldalon Cunningham (22 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz), Jerami Grant (26 pont, 8/14 mezőnyből) és Bey (23 pont, 6 lepattanó) is kitett magáért. A Raptors így nem tudott közelebb kerülni a Cavshez és továbbra is hetedik Keleten.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 28, Barnes 21/3, Achiuwa 18/3
A Pistons legjobb dobói: Grant 26/6, Bey 23/9, Cunningham 22/12

 

Dallas Mavericks–Golden State Warriors 122–113

Doncic foghatatlan volt. Nem okozott problémát a GSW-védekezés ízekre szedése Luka Doncicnak, a Dallas szlovén zsenije foghatatlan önmagát hozta az este folyamán: 15/26 dobását a gyűrűbe küldte és 41 pontot szerzett 10 lepattanóval, valamint 9 gólpasszal kiegészítve, övé volt a játéknap legjobb egyéni teljesítménye. Az ő vezetésével pedig az egész Maverickset jó volt nézni, járt a labda, folyamatosan veszélyesek voltak kintről, remek volt a spacing, így hatan is legalább 13 pontot dobtak náluk, csapatként 53%-kal céloztak mezőnyből és 46%-kal süllyesztettek el 17 triplát – Finney-Smith 4/5-öt vállalt ebből, míg Spencer Dinwiddie 17 ponttal és 7 gólpasszal hozta a csereirányító szerepét, mindenki jól tette a dolgát. Jason Kidd alakulata ennek köszönhetően végig jobb is volt a Warriorsnál, az első negyed után 11, a nagyszünetben 14 pont volt a hazaiak előnye, majd ugyan ezen szépített kicsit a GSW, de összességében nem forgott komoly veszélyben a texasi siker. Egyszer, 104–104-nél, bő hat perccel a vége előtt rezgett kicsit a léc, ott úgy tűnt, hogy lendületbe jött a hosszú idő után kiegyenlítő Warriors, de erre egy 11–4-gyel válaszoltak a hazaiak, Dinwiddie 7 pontot dobott, innen pedig már nem ingott meg a gárda, így rövid időn belül másodszor is legyőzte riválisát és megerősítette nyugati ötödik helyét.

Egyre mélyebben a GSW. Tízből hetedszer kapott ki a Warriors és bár Steve Kerr itt-ott még próbál pozitívan nyilatkozni, de erről a teljesítményről egyre kevésbé lehet – szétesett a védekezés, Steph Curry formája sem javul, a kiegészítők „csodája” is elfogyott, az utóbbi hetekben egyszerűen elveszett az az erő, ami megvolt bennük korábban. Nyilván nagyon kellene nekik vissza már Draymond Green és egyébként is tartalékosak, de most Klay Thompson visszatérése sem segített és ha nem kapják össze magukat, akkor pillanatok alatt veszthetnek pozíciókat minimum a Grizzlies–Jazz párossal szemben. Kerr most sem ütött meg kritikus hangot, szerinte minden csapatnak volt már hullámvölgye, az övék most érkezett el, de a hozzáállással nincs gond, most legalábbis nem volt, ez a lényeg – szombaton a Lakersszel találkoznak a gödörben lévő csapatok meccsén.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 41/12, Finney-Smith 18/12, Dinwiddie 17/6
A Warriors legjobb dobói: Poole 23/9, Curry 21/12, Wiggins 17/3

 

San Antonio Spurs–Sacramento Kings 112–115

Fontos Kings-győzelem. Az életben maradásért hajt a Sacramento a playin-esélyeket tekintve és kulcsfontosságú volt, hogy hatból öt vereség után valahogy kiharcolja ezt a sikert az egyik rivális otthonában. Az akaratra nem is lehetett panasz, az első félidőben nagyon koncentrált játékot mutatott a társaság és 13 ponttal vezetett a nagyszünetben, de nem bírta végig ezt az iramot és a harmadik-negyedik negyedben elkezdett hibázgatni, rossz döntéseket hozni, így zárult az olló. A záró etapban a Dejounte Murray (29 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz) és Lonnie Walker IV (30 pont, 5/11 tripla) által húzott hazaiak fel is szívták magukat és a vezetést is átvették, de összeomlás helyett most megkeményítette akaratát Alvin Gentry legénysége és egy 11–1-es futást rakott össze – kőkemény védekezéssel és 7/9 büntetővel visszavette az irányítást. Ez pedig már elégnek bizonyult a sikerhez, hiszen közben beértünk az utolsó percbe és hiába dobott még két extra hármast is Murray, de Harrison Barnes higgadt büntetőzése meghozta a győzelmet a Sacto számára. A vendégeknél ő (27 pont, 4/5 tripla) és De'Aaron Fox (26 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) is kitett magáért, de a 12, 12, 6-tal kipontozódó Domantas Sabonis is hozta, ami tőle elvárható – három és fél meccsre vannak a playintől, a reménysugár még él számukra. A Spurs viszont nem tudott győzelemmel hazatérni, hiszen egy hónapja, február 4-én játszott itt utoljára meccset, azóta turnézott, de elsőre nem tudta sikerrel köszönteni szurkolóit.

A Spurs legjobb dobói: Walker IV 30/15, Murray 29/6, Pöltl 16
A Kings legjobb dobói: Barnes 27/12, Fox 26/6, Sabonis 12, Holiday 12/6

 

Los Angeles Clippers–Los Angeles Lakers 132–111

Egyoldalú városi rangadó. Nemrég szoros, kiélezett derbit vívott egymással a két Los Angeles-i csapat, most viszont teljesen egyértelmű fölényben játszott a Clippers. Az első félidőben még nem nyílt szét az olló és csak három pont volt közte a nagyszünetben, de aztán a harmadik negyedben robbantott a LAC és állva hagyta ellenfelét: 40–18-ra nyerte ezt a játékrészt a gárda és hat perc alatt egy 23–0-s futással döngölte földbe a Lakerst. 92–65 után aztán már nem volt miről beszélni, a meccsek óta egyre mélyebbre kerülő LAL-nál megint jöttek a frusztrációra utaló jelek, Russell Westbrook neki akart menni Reggie Jacksonnak, aztán a meccs végi interjúnál is megsértődött, pedig a 17 pontos, 3 gólpasszos produkciójára most sem lehetett büszke. LeBron James a maga számait összehozta (26 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz), de ez a Lakers megint olyan szinten omlott össze, hogy arra nehéz magyarázatot találni, főleg meccsről meccsre – Frank Vogel sem tudott mit mondani, csak annyit, hogy minden követ megmozgatnak, minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy helyre tegyék a játékukat. Közben a Clippersnél Reggie Jackson szupersztárnak tűnt: az irányító 36 pontos szezoncsúcsot dobott 8 lepattanóval és 9 gólpasszal, sokat vállalt, látványos megoldásokkal operált, szórakoztatta a közönséget, ő volt a találkozó legjobbja. A Clippers egyértelműen rendezte a sorait mostanában és zsinórban öt győzelmével immár 5.5 meccsre leszakította magáról a Lakerst, egyúttal ráesett a Minnesotára a nyugati hetedik helyért zajló küzdelemben.

A Clippers legjobb dobói: Jackson 36/12, Zubac 19, Morris 14/6
A Lakers legjobb dobói: James 26/6, Westbrook 17, Anthony 13

NBA, ALAPSZAKASZ
Atlanta Hawks–Chicago Bulls 130–124
Boston Celtics–Memphis Grizzlies 120–107
Brooklyn Nets–Miami Heat 107–113
Toronto Raptors–Detroit Pistons 106–108
Dallas Mavericks–Golden State Warriors 122–113
San Antonio Spurs–Sacramento Kings 112–115
Los Angeles Clippers–Los Angeles Lakers 132–111

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik