46! Pau Gasol karriercsúcsával újra nyert a Bulls

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2015.01.11. 08:33
null
Pau Gasol megállíthatatlannak bizonyult (Fotó: Reuters)
Pau Gasol, a Chicago erőcsatára hatalmas meccsel vezette győzelemre csapatát a Bucks ellen az észak-amerikai profi kosárliga szombati játéknapján. A Clippers kereken húszat vert a Dallasra, Vucsevics 34 pontja kevés volt Portlandben, a Sixers viszont ismét nyert, most az Indianát kapta el. Gyalázatosan játszott a New York, megint győzni tudott viszont a Pistons, a Raptors, a Spurs és a Rockets is. Íme, a részletek!

 

New York Knicks–Charlotte Hornets 82–110

Kész csoda a 82 pont. 6/20-as mezőnymutatóval kezdtek a hazaiak, és bár az első negyedben még a Hornets sem sziporkázott, a másodikat 41–13-ra (!) bukták el. Három negyed után 81–44-re vezetett a Charlotte, és volt 45 pontos előnyük is Walkeréknek – ehhez képest hihetetlen, hogy 38 pontot rámolt be Fisher csapata a záró tizenkét percben, elfogadhatóvá téve a különbséget. A padról 18 ponttal jelentkezett Acy, de Larkin és Hardaway is átlépte a tízet, ha valaki a végeredményt nézi, nem tudja, mennyire megalázó meccsen van túl a Knicks.

Mosolyogva, könnyedén. Kocogva aratott kiütéses győzelmet a Charlotte, Kemba Walker már az első negyedben beszórt tíz pontot, végül 28 perc alatt 28 egységgel zárt. Mellette Biyombo 14 ponttal beállította karriercsúcsát, leszedett mellé 12 pattanót, a padról Roberts és Hairston ficánkolt – annak ellenére vezettek több, mint 40 ponttal, hogy nem játszottak igazán jól. Most kapnak némi pihenőt, aztán szerdán fogadják a címvédő Spurst, míg a Knicks Londonban lép fel a Milwaukee ellen csütörtökön.

A Knicks legjobb dobói: Acy 18/9, Hardaway 15/3, Larkin 12/3
A Hornets legjobb dobói: Walker 28/12, Hairston 15/9, Roberts 14, Biyombo 14

Los Angeles Clippers–Dallas Mavericks 120–100

A Clippers diktálta a tempót. Doc Rivers csapata végigrohanta a találkozót, a Dallas pedig nem bírta tartani a lépést: a hazaiak csak a második negyedben nem érték el a 30 pontot, minden lepattanó után megtámadták a rendezetlen védekezést, és nagy nyomás alatt tartották Elliséket. Blake Griffin 22 pontjával vitte a prímet, de rajta kívül is még öten (a teljes kezdőcsapat, plusz Crawford) átlépték a tízet, csapatszinten pedig 52%-kal dobtak.

Rondo betlije nem fért bele. Ugyan Ellis (23 pont, 9/15 mezőnyből, 4/6 tripla) és Nowitzki (25 pont, 10/19) is hozta magát, az irányító 1/11-es mezőnymutatót szenvedett össze, a gyűrű közelében rengeteget hibázott, amit nyolc gólpassza sem tudott kompenzálni. A harmadik negyedben már hússzal is meglógott a Clippers, ekkor sem tudott váltani a Mavs, bár egy rohanással még feljött tíz pont környékére, Crawford három triplával „kivégezte” riválisát a záró etapban.

Joey Crawford megsérült. A sokak által ismert és hasonlóan sokak által bírált játékvezető a második negyedben egyszer csak odakapott a térdéhez , és kivált a mérkőzésből – nem tudott visszatérni a pályára.

A Clippers legjobb dobói:
Griffin 22, Crawford 19/9, Barnes 18/6
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 25/6, Ellis 23/12, Parsons 12/3

Detroit Pistons–Brooklyn Nets 98–93

A hazaiak voltak hidegvérűek. Végig szoros meccset láthattunk, az utolsó három percnek szűk előnnyel vághatott neki a Pistons. Ekkor azonban az öt nap alatt negyedik meccsét játszó csapat két triplával, közte egy Monroe-kosárral 8–0-s szakaszt futott, amivel eldőlt a meccs – a Brooklyn két nagyon drága eladott labdát mutatott be ebben az időszakban. Ezt követően egyetlen izgalmas esemény történt, Brook Lopez bedobta karrierje első (!) hárompontosát, de ez már csak szépségtapasznak volt jó.

Jennings irányított. A Detroit egyese remekül szervezte csapata játékát, különösen az első félidőben, később a pontszerzéssel is törődött – ugyan a dobás nem ment neki (6/17), eljutott húsz pontig (mindet a második félidőben szerezte), mellette kiosztott 11 gólpasszt egyetlen eladott labda mellett. A Pistons egyébként is sokat passzolt, 34 kosarából 27 született assziszt után és 21 pontot szerzett leindításból. A Nets nem tudott odafigyelni ezekre, ráadásul mindössze tíz büntetőt harcolt ki (a Detroit 26-ot), a hármasokat is gyengén dobta, a végén pedig teljesen szétcsúszott – sorozatban ötödik vereségét szenvedte el.

A Pistons legjobb dobói:
Jennings 20/9, Monroe 16, Drummond 14
A Nets legjobb dobói: Johnson 17, Plumlee 14, Bogdanovic 14

Philadelphia 76ers–Indiana Pacers 93–92

Clutch Philly. Az előző játéknapon a Bostont is a végén kapta el, ezúttal is megnyerte a szoros végjátékot. Covington kosarára David West válaszolt az utolsó percben (ahogy korábban is), majd kilenc másodperccel a vége előtt Carter-Williams betört, és feltette a nehéz kettest Hibbert mellett. Volt még idő, de West most nagyon nehéz dobást vállalt. Elrontotta, így a Sixers sorozatban második, az utóbbi négy meccsen pedig harmadik győzelmét aratta – a 0–17-es kezdés után 7–12-re áll.

West egyedül kevés volt. Az erőcsatár fontos kosaraival együtt 28 egységet szórt be (10/18 mezőnyből, 8/10 büntető), de nem igazán akadt társa pontszerzésben. Vele együtt 33.3%-kal dobott a csapat 4/18-as triplamutatóval, ezzel pedig nehéz meccset nyerni még a Sixers ellen is. Ráadásul játékosai hiába harcoltak ki folyamatosan büntetőket, elhibázták őket (30/42), így a remek csapatjátékot játszó, meglepően jól triplázó (45.8%) és 12 blokkot kiosztó Philly kiharcolta a győzelmet. Wroten (20 pont, kilenc gólpassz) és Carter-Williams (15 pont, kilenc gólpassz) mellett Covington (16 pont, 4/8 tripla) és Noel (kilenc lepattanó, öt blokk) is hasznos volt, ezzel a gárda nagyon fájó vereséget mért az Indianára.

A 76ers legjobb dobói: Wroten 20/6, Covington 16/12, Carter-Williams 15/3
A Pacers legjobb dobói: West 28, Stuckey 13, S. Hill 12

Toronto Raptors–Boston Celtics 109–96

Felébredt a Toronto.
A szezon leghosszabb vereségszériáját produkálta a csapat az utóbbi időben azok után, hogy sokáig a keleti első helyen állt. A mostani meccs is hasonlóan kezdődött, a Boston majdnem tízzel vezetett az első negyedben, és a második negyed hajrájáig a vendégek jártak előrébb. Ekkor egy 12-0-s futással egyenlítettek, sőt át is vették a vezetést Lowryék, majd a harmadik etapot 35–22-re megnyerték, s eldöntötték a találkozót. A záró játékrész közepén a különbség elérte a húszat, végül simán hozták a csoportmeccset, s megszakították rossz sorozatukat.

Jeff Green máris hiányzott. A kiscsatárral már nem számolhat Brad Stevens, hiszen egy több csapatot érintő cserével Memphisbe postázza, és bár a 23-at szóró Olynyk révén nem nézett ki rosszul a támadójáték, a két középső negyedben nagyon kellett volna egy vezér. Nem volt, aki megtolja a Boston szekerét, nincs a keretben olyan, aki egyéni villanásokkal húzná a csapatot – Sullingert megfogta a két Johnson (Amir és James), velük viszont védekezésben nem tudott mit kezdeni a vendéggárda.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 19/9, Williams 19/9, Valanciunas, J. Johnson, A. Johnson 15, 15, 15/3 A Celtics legjobb dobói: Olynyk 23/6, Bradley 17/6, Sullinger 13/3

Chicago Bulls–Milwaukee Bucks 95–87

Pau Gasol karriercsúcsot hintett. Nem sokan gondolták volna, hogy a veterán erőcsatár ennyi idősen szállítja pályafutása legtermékenyebb meccsét, de ma nem létezett jobb megoldás annál, mint hogy neki adják a labdát. Az erőcsatár már az első negyedben (!) húsz pontot szórt, a félidőben 28-nál járt, végül 46 egységgel zárt. 17/30-as mezőnymutatója mellett 12/13 büntetőt is bedobott, ráadásul leszedett 18 lepattanót – mai teljesítménye az NBA idei szezonjának eddigi egyik, ha nem a legnagyobb estéje volt. Chicago-mezben utoljára ilyen statisztikákat Michael Jordan gyártott, de ő is még 1990-ben...

Csak Gasolra nem volt megoldás. A hazaiaknál Rose pihent, de a többiek sem tudtak sokat hozzátenni – Gasolon kívül egyedül Hinrich lépte túl a tíz pontot és az erőcsatárt leszámítva 31%-kal dobtak mezőnyből. A Bucks védekezése csapatszinten működött, és bár a kezdő ötösből csak Knight és Middleton játszott jól (utóbbi is inkább csak elfogadhatóan), az első negyed után végig pariban volt, sőt, volt pillanat, amikor vezetett. Aztán Gasol megint rákapcsolt…

A Bulls legjobb dobói:
Gasol 46, Hinrich 16/6, Butler 9
A Bucks legjobb dobói: Knight 20, Dudley 15, Mayo 12/6

Houston Rockets–Utah Jazz 97–82

Ipari mennyiségű eladott labda.
A Rockets sem vigyázott eléggé a labdára, húsz alkalommal szórta el, de a Utah még ennél is jóval előzékenyebb volt: 31 támadása ért véget úgy, hogy eladta a labdát és ugyan a Houston előszeretettel játszik rá erre védőoldalon, akkor sem vállalható ez a szám. A hazaiak 28 pontot szerezhettek leindításból és bár különösebben nem dobtak jól, egy pillanatig sem forgott veszélyben a sikerük. Quin Snyder, a vendégek edzője szerint a Houston-játékosok fizikai adottságai kényszerítették ki a rengeteg hibát.

Belül megvolt a Jazz. A festékben ismét jól védekezett a Utah, hiszen több pontot szerzett innen, mint a Houston, megnyerte a lepattanóharcot és nyolc egységen tartotta Dwight Howardot – ugyanakkor nem tudott mit kezdeni James Hardennel. A liga jelenlegi pontkirálya egész este terrorizálta Gordon Haywardot, 30 pontot szórt (8/14 mezőnyből, 4/8 tripla, 10/11 büntető), miközben a vendégek vezető pontdobója megállt kilencnél (2/10).

A Rockets legjobb dobói: Harden 30/12, Motiejunas 14/3, Ariza, Beverley, Smith 10/6, 10/6, 10
A Jazz legjobb dobói: Burke 16/3, Kanter 16, Favors 15

Minnesota Timberwolves–San Antonio Spurs 93–108

Végtelen hosszú a kispad. Austin Daye az előző kilenc mérkőzésen összesen 6 percet és 43 másodpercet töltött parketten – ma hirtelen a kezdőcsapatban találta magát. Ha már ott volt, élt is vele, 8/13-as mezőny- és 4/8-as triplamutatóval 22 pontos karriercsúcsot hintett, ráadásul leszedett mellé tíz lepattanót is, ő volt ma a Spurs legeredményesebb játékosa. A padról beszállva Patty Mills is berámolt 19 pontot (7/11), de Cory Joseph is tíz fölé jutott a második sorból – a címvédő nem érezte meg Leonard, Ginóbili és Belinelli hiányát, Duncan 21, Parker 25 percet játszott.

Csak a büntetőknek örülhetett a Wolves. Az első pillanattól kezdve hátrányban játszottak a hazaiak, egy pillanatig sem volt esélyük a győzelemre. Ugyanakkor az még sosem fordult elő a franchise történetében, hogy 26/26 büntetőt értékesítsenek – sovány vigasz, de talán nem a címvédő ellen kell mindenképpen nyerni. Ezen felül fiataljaik jól játszottak, Dieng 18 pontos, 12 lepattanós dupla duplája mellett négy blokkot is kiosztott, Wiggins is 18 pontig jutott, LaVine pedig a padról 19-ig – viszont majdnem tíz százalékkal dobtak gyengébben a vendégeknél, amit nem lehetett kompenzálni.

A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 19/3, Dieng 18, Wiggins 18
A Spurs legjobb dobói: Daye 22/12, Mills 19/6, Duncan 13

Portland Trail Blazers–Orlando Magic 103–92

Matthews clutch volt. A Portland dobóhátvédje 18 ponttal (6/9 mezőnyből, 4/6 tripla) és nyolc lepattanóval zárt, az utolsó pillanatokban pedig kétszer is villant: előbb elsüllyesztett két nagyon fontos büntetőt, majd beemelt egy hármast, amivel eldöntötte a találkozót. Aldridge 25 pontos estéje alapozta meg a sikert, Lillard leginkább csak büntetőkből tudott hozzászólni, és bár játszott már jobban is a Blazers, ezzel a sikerrel ugyanannyi győzelmük van, mint a ligaelső Warriorsnak.

Vucsevics karriercsúcsa kevés volt. Az Orlando centere fölényben volt a Blazers nagyembereivel szemben, végül 34 ponttal zárt (15/23 mezőnyből) 18 lepattanó mellett, nem lehetett vele mit kezdeni. Mellette azonban nem nagyon hozták a pontokat a többiek, egyedül Oladipo jutott tíz fölé (18-at szórt), de ő is 6/21-es mezőnymutatóval dolgozott. Vucsevics extrájával együtt is csak 40%-kal tüzeltek a vendégek, így hiába nyerték meg a lepattanóért folytatott harcot és szereztek több pontot a festékből, sorozatban hatodik vereségüket szenvedték el.

A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 25, Matthews 18/12, Lillard 16/6
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 34, Oladipo 18, Payton 9

NBA, ALAPSZAKASZ
New York Knicks–Charlotte Hornets 82–110
Los Angeles Clippers–Dallas Mavericks 120–100
Detroit Pistons–Brooklyn Nets 98–93
Philadelphia 76ers–Indiana Pacers 93–92
Toronto Raptors–Boston Celtics 109–96
Chicago Bulls–Milwaukee Bucks 95–87
Houston Rockets–Utah Jazz 97–82
Minnesota Timberwolves–San Antonio Spurs 93–108
Portland Trail Blazers–Orlando Magic 103–92

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik