Itt van Amerika
GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU) 2020.08.26 08:08 Frissítve: 2020.08.26 08:51

154 pontot szórt a Clippers, életben maradt a Denver

Paul George magára talált, a Clippers pedig valósággal földbe döngölte a Dallast, 44 ponttal győzött. A Jazz viszont nem tudta folytatni jó sorozatát, a Nuggets Jamal Murray hatalmas meccsével nyert és életben maradt.

Paul George magára talált, a Clippers pedig valósággal földbe döngölte a Dallast (Fotó: Getty Images)

 

Denver Nuggets–Utah Jazz 117–107

Murray nem hagyta elsüllyedni a Denvert. Jól kezdte a meccset a Nuggets, mert Nikola Jokics egészen bődületes első negyedet futott és egymaga 21 pontot szerzett csak ebben a játékrészben – azonban a másodikat már a Jazz nyerte, a harmadikban pedig kezdett elbillenni a mérkőzés, már 15-tel is vezetett a Utah. Jamal Murray azonban úgy volt vele, hogy itt most még nem eshetnek ki és teljességgel megőrült: 33 pontot szórt a nagyszünet után, sorra hozta a látványosabbnál látványosabb betöréseket, védelembontásokat, tempókat, illetve jöttek a kiosztásai is, így visszahozta és meccsben tartotta csapatát. A szoros végjátékban aztán már végképp nem lehetett megállítani, 101–101 után négy támadásból kilenc pontot szerzett, pillanatok alatt szétszedte a Jazzt, majd 23 másodperccel az órán kiosztott egy gólpasszt Jokicsnak – ez volt az utolsó szög, ezzel nyerte meg a mérkőzést a Denver. Murray végül 42 ponttal, 17/26 jó dobással, 8 lepattanóval, 8 gólpasszal és 0 eladott labdával zárt úgy, hogy a második félidőben egy másodpercet sem pihent – egyébként ugyanúgy nem pihent Jokics sem, aki 31 ponttal és 7/11 triplával fejezte be a mérkőzést. Ezekkel a klasszisteljesítményekkel és az egyébként javuló védekezéssel (most nem akkor szerzett pontot a Jazz, amikor akart...) sikerült életben maradniuk, de még egymás után két ilyet kell produkálniuk, ha tovább akarnak jutni.


A Nemzeti Sport Online szakmai
együttműködő partnere a kezdo5.hu

A Jazz sem volt rossz, de nem ők voltak a szakadék szélén. Nem játszott rosszul a Utah, Donovan Mitchell ismét beszórt 30 pontot 4/8 triplával és 5 gólpasszal, Mike Conley és Jordan Clarkson is rendben volt, Rudy Gobert dupla-duplázott, hatan érték el náluk a 10 pontos határt, 50%-kal dobtak mezőnyből és 47%-kal tripláztak, nem volt ezzel semmi gond. Egyszerűen annyi történt, hogy a Denvernek az élete volt a tét, emiatt lélekszakadva játszott, főleg a második félidőben, míg a Jazz 3–1-es előnyben nem mozgósította a legutolsó tartalékait – így is bőven megvolt az esély, de a végjátékban Murray döntött, a Utah oldalán maradt ki tripla, maradt ki kettes, maradt ki büntető, követtek el lépéshibát, nem voltak olyan élesek, mint az ellenfél. Így is vezetnek 3–2-re, de kaptak azért egy kisebb pofont, hogy még nincs vége a párharcnak, illetve Conley szerint abból kell tanulniuk, hogy most is vezettek 15 ponttal, de nem tudták lezárni a szériát – legközelebb talán egy kicsit még pontosabbak lesznek.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 42/12, Jokics 31/21, Porter Jr. 15/9
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 30/12, Conley 17/6, Clarkson 17/12

A párharc állása: 3–2 a Jazz javára.

Los Angeles Clippers–Dallas Mavericks 154–111

Pusztító Clippers. Mintha kellően felpaprikázta volna az előző meccs a Los Angelest, Paul George-ra már valósággal ömlöttek a kritikák, még Doc Rivers is felkérdezte csapatát, hogy miért volt mentálisan gyenge, úgyhogy most erőt demonstrált a gárda: 19 ponttal nyerte az első negyedet, majd a biztonság kedvéért a záró etapban teljességgel kiütötte ellenfelét. A 154 dobott pont egyébként nemcsak franchise-rekord, de az NBA történetének harmadik legtöbb dobott pontja a playoffban, ez jelzi, hogy milyen pusztítást végzett a társaság. Kawhi Leonard megint hozta magát (32 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 12/19 mezőnyből), de ennél most fontosabb volt, hogy végre magára talált George (35 pont, 12/18 mezőnyből alig 25 perc alatt), illetve lejátszotta első tényleg jó meccsét Montrezl Harrell (19 pont, 11 lepattanó) is – sok mást nem tudunk írni, 63%-kal dobtak mezőnyből, szintén 63%-kal szórtak be 22 triplát, egyszerűen más ligában játszottak ma, mint a Dallas. Védekezésben is egészen másképp néztek ki, mint eddig, mindenkit emlékeztettek arra, hogy mi is van bennük – ha ez a két vereség kellett ahhoz, hogy felpörögjenek, akkor Rivers valószínűleg kibékül a helyzettel...

Most esély sem volt a csodára. Kristaps Porzingis ezúttal sem tudta vállalni a játékot a Mavsnél, így megint Luka Doncictól kellett volna jönnie valami varázslatnak, de azért kétnaponta ő sem képes erre mindig – nem játszott rosszul, dobott 22 pontot, de a korábbi meccseihez képest messze volt a jótól is, fáradtnak tűnt, így pedig egyszerűen nem lehetett esélyük. Ehhez jött hozzá az, hogy védekezésben semmit sem tudtak kezdeni a Clippersszel és történelmien gyengék voltak a saját térfelükön, mintha elfogyott volna az erő, a korai nagy hátrány pedig még inkább kivette belőlük a maradékot is – legutóbb felálltak 21 pontról, most nem tudtak, mert a LAC nem is hagyta nekik. Most már egy vereségre vannak a kieséstől és azért ha a párharc egészét nézzük, illetve levesszük Doncic megőrüléseit, akkor egyértelmű a helyzet – ezzel együtt Porzingis esetleges visszatérésével és egy újabb nagy meccsel persze legközelebb lehet esélyük.

A Clippers legjobb dobói: George 35/12, Leonard 32/6, Harrell 19/3
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 22/3, Hardaway Jr. 19/9, Burke 15/6

A párharc állása: 3–2 a Clippers javára.

2021.01.21 09:59:53

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS, MIHÁLY NORBERT (KEZDO5.HU)

Csaknem 100 pontot dobott a Durant, Harden, Irving trió, de így is kikaptak a tartalékos Cavstől.

2021.01.19 09:08:55

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS, AGÁRDI LÁSZLÓ (KEZDO5.HU)

A Suns sem bírt a belendülő Memphisszel, levédekezte a Dallast a Toronto.

2021.01.18 09:18:52

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

Összeomlott a Celtics • Denverben nyert rangadót a Jazz • Túldobta a Sacramentót a New Orleans.

2021.01.17 09:00:55

Amerikai sportok AGÁRDI LÁSZLÓ, MIHÁLY NORBERT (KEZDO5.HU)

Győzelemmel tért vissza Ja Morant • Egészen kiváló mérkőzést nyert meg a Blazers.

2021.01.16 09:23:14

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A Milwaukee Bucks megverte a Dallas Maverickst, hosszabbításban kapott ki a Chicago Bulls.