Gyász: elhunyt O. J. Simpson

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2024.04.11. 17:30
O. J. Sipson a hetvenes évek egyik legjobb játéksoa volt
Hetvenhat éves korában elhunyt O. J. Simpson. A korábbi amerikaifutball-játékos és a Csupasz pisztoly-filmek sztárja prosztatarák következményeiben hunyt el.

 

Az 1947-ben született Orenthal James Simpson amerikaifutball-játékosként vált ismertté. Egyike volt a hetvenes évek legjobb futójátékosainak, 1969-ben a Buffalo Bills első helyen draftolta.

1973-ban ő lett az első olyan játékos az NFL történetében, aki egy szezonban több, mint 2000 yardot futott. Abban az esztendőben a legértékesebb játékosnak választották (MVP). 1978-ban pályafutása befejezése előtt egy évet a San Francisco 49ers-ben játszott. Pályafutása során az alapszakaszokban 11 236 yardot és 61 touchdown-t ért el. O.J. a mai napig tart egy hivatalos NFL-rekordot: 6 meccsen is 200 yard felett teljesített.

1985-ben O. J. Simpson lett az első Heisman-trófea-nyertes, akit beválasztottak a Pro Football Hall of Fame-be, vagyis a hírességek csarnokába. A 70-es évtized legjobb NFL-csapatába is beválasztották. Hat alkalommal játszott a Pro Bowl-on. 1983-ban tagja lett a College Football Hall of Fame-nek.

Profi sportolói pályafutása után a filmezés felé fordult. Leghíresebb filmjei a Csupasz pisztoly-sorozatban voltak (Csupasz pisztoly, Csupasz pisztoly 2½, Csupasz pisztoly 33 1/3 – Az utolsó merénylet).

A kilencvenes években korábbi felesége és annak barátja megölésével vádolták, és bár a legtöbb bizonyíték ellene szólt, a rossznyelvek szerint jól fizetett ügyvédeinek köszönhetően nem találták bűnösnek. Később a két áldozat családja polgári pert indított Simpson ellen, amelyben az esküdtszék felelősnek találta Simpsont Nicole és Ronald haláláért. Az áldozatok családjai 33.5 millió dolláros kártérítést kaptak.

2008-ban emberrablással, majd fegyveres rablással is megvádolták, amikor vissza akarta szerezni egykori díjait. 33 évre ítélték, de 2017-ben feltételesen szabadlábra helyezték.

Idén februárban prosztatarákkal diagnosztizálták.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik