James 41 pontja elég volt, Melo idei NBA-csúcsa nem

GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)GOBODICS TAMÁS, HEGEDŰS RÓBERT (KEZDŐ5.HU)
Vágólapra másolva!
2014.11.15. 09:20
null
LeBron James szárnyalt – 41 pontjával szezoncsúcsot dobott a Boston ellen (Fotó: Reuters)
LeBron James 41 ponttal és brutális hajrával vezette győzelemre a Cavst Bostonban, Carmelo Anthony 46 pontos estéje sem volt elég a Jazz ellen, a Rockets James Harden 35 egységével múlta felül az utolsó pillanatban a Phillyt – beindultak a sztárok az NBA pénteki játéknapján. A Pelicans 48 ponttal verte el a Wolvest, a Pistons hosszabbításban nyert Oklahomában, Kobe Bryant katasztrofális meccsén győzött a Spurs Los Angelesben – Tim Duncan pedig elérte a 25 000 pontot. Az Atlanta a Miamit, míg a Charlotte a Sunst múlta felül jó mérkőzésen – íme, a részletek!

 

Indiana Pacers–Denver Nuggets 87–108

Egy csapásra összeállt a Denver. Ma abszolút működött a támadójátékuk annak ellenére, hogy Lawsonnak és Mozgovnak nagyon nem ment a dobás, de ennek ellenére heten értek el legalább tíz pontot és vezettek már több, mint harminc ponttal is – minden téren felülmúlták a Pacerst. Lawson és Afflalo most jól kiegészítették egymást, előbbi szervezésben, utóbbi pontszerzésben tett hozzá inkább, ez idén talán először fordult elő.

Gary Harris emlékezetes bemutatkozása. A Denver az első kör 19. helyén húzta ki a hátvédet, aki ma léphetett pályára először – 18 és fél perc alatt 13 pontot szerzett, rendkívül agresszív volt és nehéz dobásokat is elvállalt, ő volt a meccs egyik fénypontja.

Ma tényleg becsődölt a Pacers. Eddig Hibbert és Copeland jó játékára lehetett alapozni náluk, de a center mindössze kilenc pontot és négy lepattanót tudott hozzátenni, a kiscsatár pedig 1/10-es mezőnymutatóval riogatott – érthető, hogy ezeket a jelenlegi Indiana nem bírta el.

A Pacers legjobb dobói: Price 14/6, Allen 12, Sloan 12/6, G. Hill 12/3
A Nuggets legjobb dobói: Afflalo 17/9, Chandler 13, Harris 13/3

Orlando Magic–Milwaukee Bucks 101–85

Oladipo visszatért. Kérdéses volt a játéka, de a másodéves hátvéd végül beállt a kispadról, 25 perc alatt 13 pontot szerzett, főleg a vonalról (6/8), mezőnyből nem igazán ment neki (3/10), emellé három lepattanót és két gólpasszt is jegyzett.

Harris volt a vezér. Tobias Harris újabb nagy meccset hozott, 26 pontjával húzta csapatát és tíz lepattanót is leszedett mellé – idén egészen remekül játszik eddig. Ez volt a negyedik húsz pont feletti meccse és a harmadik dupla duplája már, az utóbbi meccseken átvette a vezérszerepet Vucsevicstől.

Antetokunbo és Knight kevés volt. A fiatal görög mindenes ma ismét kellően agresszíven játszott, 19 pontig jutott 15 dobásból, ráadásul hét lepattanót (3 támadó) is megszerzett mellé. Knight továbbra is a csapat pontfelelőse, ennek megfelelően 24 egységet szórt be – viszont rajtuk kívül senki nem akadt, aki hozzá tudott volna tenni, nem tudtam triplát dobni és a lepattanózást is elbukták.

A Magic legjobb dobói: Harris 26/3, Vucsevics 18, Fournier 15/9
A Bucks legjobb dobói: Knight 24/6, Antetokunbo 19, Henson 10

Atlanta Hawks–Miami Heat 114–103

Megállíthatatlan volt az Atlanta. A hazaiak sziporkáztak támadóoldalon, bentről Millsap és Horford (19-19 pont, utóbbi 8/10 mezőnyből) büntetett, kintről Korver (12 pont, 6 pattanó, 7 gólpassz, 4/5 tripla) elsősorban, mindezt Teague és Schröder komponálásában (együtt 15 assziszt). Nyolc játékos ért el minimum tíz pontot a hazaiaknál, 56 százalékkal lőttek mezőnyből, 33 gólpasszt osztottak ki – azt csináltak elöl, amit akartak.

Wade-et pótolta a Heat, védekezni nem sikerült. A Miami ikonja combhajlítójával bajlódott és kihagyta a meccset és bár a helyén kezdő Ennis nem alkotott maradandót, Mario Chalmers 23 ponttal (7/11 mezőnyből) és 11 gólpasszal szállt be, Shawne Williams pedig 5/6 triplát elsüllyesztve jutott el 21 egységig. Támadásban vezére nélkül is remekelt a vendégcsapat, hátul viszont komoly gondok vannak, a festékben nem tényező a Williams, Bosh páros és gyakorlatilag Deng (néha Cole is) az egyetlen jó védőjük kívül.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 19/6, Horford 19/3, Teague 16/3
A Heat legjobb dobói: Chalmers 23/3, Williams 21/15, Bosh 20

Boston Celtics–Cleveland Cavaliers 121–122

LeBron tarthatatlan volt. A Cavs kiscsatára az első pillanattól kezdve dominált támadóoldalon és már az első félidőben 22 pontnál tartott. A negyedik negyedben aztán hiába csatlakozott hozzá már Irving is, hat perccel a vége előtt tíz egységgel vezetett a Boston – itt gondolta úgy James, hogy kézbe veszi a dolgokat, innentől kezdve egymaga beszórt kilenc pontot és megfordította a meccset, 41 egységgel zárt.

A harmadik negyedben félelmetes volt a Celtics. A Cavs komoly gondja a védekezés, amire a nagyszünet után rá is mutattak a Kelták, ugyanis 42–25-re hozták azt a játékrészt és úgy tűnt, hogy kivégzik a vendégeket – erre jött James és a 38–20-as utolsó etap. Mindenesetre LBJ szerint elfogadhatatlanok az ilyen negyedek, nem kaphatnak ennyi pontot tizenkét perc alatt.

Elöl a Boston is parádézott. Rajon Rondo 16 gólpasszt osztott szét, ebből heten jutottak tíz pont fölé, a Green, Sullinger, Olynyk trió 59-et rámolt be, de a kispadról beszálló Thornton, Bass, Turner hármas is hozzátett 36-ot. Jóval 50 százalék felett céloztak mezőnyből a hazaiak és nem jelentett nekik gondot a Cleveland védekezése – viszont Jamesszel és Irvinggel nem tudtak mit kezdeni.

A Celtics legjobb dobói: Olynyk 21/6, Sullinger 19/3, Green 19/3
A Cavaliers legjobb dobói: James 41/9, Irving 27/9, Varejao 16

New York Knicks–Utah Jazz 100–102

Drámai végjátékban nyert a Jazz. Végig szoros volt a meccs, az utolsó percbe érve Anthony zsákolásával eggyel vezetett a Utah. Erre Hayward válaszolt, de 2 mp-cel a vége előtt Anthony elsüllyesztett egy triplát, ezzel egalizált. Nem volt azonban vége, jött Trey Burke és egy hátraesős távoli, nagyon nehéz tempóval megnyerte a meccset a vendégeknek.

Anthony szezoncsúcsa. A kiscsatár több gyenge meccs után ma megállíthatatlan volt, 46 ponttal idei NBA-csúcsot dobott, 16/26-tal dolgozott mezőnyből, 13/16-tal a vonalról, egyetlen triplakísérletét pedig 2 mp-cel a meccs vége előtt értékesítette – ma ez is kevésnek bizonyult. Mellette csak Prigioni jutott tíz pont fölé, Stoudemire nem játszott, Shumpert pedig az első percben hagyta el a parkettet sérülés miatt és nem is tért már vissza.

Hayward felvette a kesztyűt. Anthonyval nagy meccset vívtak egymás ellen és a Jazz kiscsatára is berámolt 33 pontot hasonló hatékonysággal, egészen remek meccset produkált ő is. Csak mellette volt egy 21-et szóró Favors, illetve egy buzzert dobó Burke...

A Knicks legjobb dobói: Anthony 46/3, Prigioni 13/6, Prigioni 9/3
A Jazz legjobb dobói: Hayward 33/6, Favors 21, Burke 13/9

Houston Rockets–Philadelphia 76ers 88–87

Majdnem meglepetést okozott a Philly. A még nyeretlen vendégek Wroten hármasával 87–84-re vezettek az utolsó percben, de kétszer is eladták a labdát, előbbiből Harden két büntetővel, utóbbiból (az utolsó tíz mp-ben már) egy betöréssel és kosárral büntetett, így a Rockets megfordította a meccset és elmaradt a Sixers idei első győzelme.

Harden nyerte meg. A dobóhátvéd beállította 35 pontos szezoncsúcsát, ami figyelembe véve, hogy 88-at dobott a teljes csapat, pláne különleges. Fő fegyverükkel, a triplákkal szenvedtek nagyon, mindössze 7/34-et dobtak a vonalon túlról, ez pedig nem fért volna bele, ha Harden nem büntet (főleg) büntetőkből. Howard is egy 21 pontos, 16 pattanós dupla duplát hozott hat blokkal, de 3/12-es büntetőzése (és hat eladott labdája) vállalhatatlan, nem lehet fent tartani a végén.

Wroten volt a vezér. MCW ismét a padról érkezett, de most Wroten húzta a csapatot, 19 pontot rámolt be, kiosztott 8 gólpasszt és kulcsfontosságú kosarakat szerzett – Carter-Williams nevéhez 13 pontja, 5-5 pattanója és gólpassza mellett a végső eladott labda fűződik.

A Rockets legjobb dobói: Harden 35/3, Howard 21, Ariza 13/6
A 76ers legjobb dobói: Wroten 19/6, Sims 14, Carter-Williams 13/6

New Orleans Pelicans–Minnesota Timberwolves 139–91

Rekordok mindenhol. A 139 dobott pont, a 48 pontos különbség és a 66.7 százalékos mezőnymutató is franchise-rekordnak számít a Pelicansnél – a 15 bedobott hármas pedig csúcsbeállítás. A túloldalon a kapott pontok száma és a különbség jelentett új negatív rekordot...

Wiggins jó estéjét elrontották. Alig 23 perc alatt 20 pontot szerzett az 1/1-es, 70 százalékkal dobott – de ez csak csepp volt a tengerben. A palánkok alatt szétszedték a Minnyt (Thaddeus Young családi haláleset miatt hiányzott), míg a sérült Ricky Rubio helyettese, a szintén újonc Zach LaVine nem adott gólpasszt.

Dobóedzés. A Pelicans közel 67 százalékos mutatóját felfelé húzták a hárompontosok (75 százalék), nagyszerűen járt a labda (Jrue Holiday 9, Tyreke Evans 7 gólpasszt szortírozott szét), mind a 12 pályára lépő játékos szerzett mezőnykosarat – elmondhatjuk, hogy tökéletes estét varázsolt drukkereinek a New Orleans.

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 24/6, Davis 22, Rivers 17/3.
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 20, Brewer 18, LaVine 13.

Oklahoma City Thunder–Detroit Pistons 89–96 – hosszabbítás után

A végjátékra elfogyott a Thunder. Végig nagyszerűen tartotta magát a hazai csapat, Jeremy Lamb (27 pont, 10 pattanó), Reggie Jackson (20 pont, 12 gólpassz) és Serge Ibaka (19 pont, 10 pattanó) is dupla duplázott, Steven Adams 5 blokkot osztott ki (egyet a rendes játékidő végén kulcspillanatban) – mégsem tudtak nyerni. A 4. negyed végén három támadást is elhibáztak, a hosszabbításban pedig esélyük sem volt.

Brandon Jennings beindult. Az első félidőben gyenge, de a másodikban sokoldalú és hasznos játékot tett le az asztalra az irányító (29 pont, 5-5 pattanó és gólpassz, 2 labdalopás és egy blokk), mindezt eladott labda nélkül – a ráadásban pedig nyolc pontjával gyakorlatilag a mérleg nyelve volt. Most Josh Smith is jól játszott, 4 triplakísérletből 2 beesett, összességében dobásai felét értékesítette. Monroe és Drummond vezetésével a benti emberek simán hozták a pattanócsatát, így mindenki hozzátette a magáét a sikerhez.

A Thunder legjobb dobói: Lamb 24/12, Jackson 20/6, Ibaka 19/9.
A Pistons legjobb dobói: Jennings 29/15, Smith 18/6, Monroe 14.

Phoenix Suns–Charlotte Hornets 95–103

Üzent a Hornets. A Knicks, a Lakers és a Trail Blazers ellen is elrontotta a végjátékot a Hornets idegenben, de tanultak a hibáikból, és nagy skalpot szedtek össze. Úgy jutottak el 100 pont fölé, hogy senki nem érte el náluk a 20 pontot, és úgy tartották 100 pont alatt a nagyszerű támadójátékra képes Sunst, hogy védekezésük egyik alapja, Kidd-Gilchrist nem játszhatott. A kispadról 43 pont érkezett, igazi csapatmunkát mutatott be ma a Hornets.

Beárazták a Suns kispadját? Eddig joggal zenghettünk ódákat a Phoenix cseresoráról, különösen Isaiah Thomas és Gerald Green játékáról – ma Green nullázott, Thomas pedig mindössze 9 ponttal zárt. Hiába szórt 75 pontot a kezdőötös, az eddig 45 pontot átlagoló kispad megállt 20-nál, ami nem fért bele: 14 pontos előnyt harcolt ki az első negyedben a Suns, de a nagyszünetre már egyenlő volt az állás.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 22/9, Marc. Morris 17/6, Mark. Morris 12/6, Plumlee, G. Dragic 12-12.
A Hornets legjobb dobói: Walker 19, Jefferson 14, Neal 14/6.

Los Angeles Lakers–San Antonio Spurs 80–93

Tim Duncan történelmi magasságokban. A Spurs nagyembere elérte a 25 000 pontos határt, amit stílszerűen a védjegyének számító dupla duplával (13 pont, 11 pattanó) ünnepelt. A nagyember mindössze 25 percet volt a parketten, de nem is volt szükség a játékára. Ugyan a San Antonio alig érte el a 40 százalékos mezőnymutatót, viszont nagyon jól védekeztek és lehetetlen dobásokba hajszolták bele a Lakerst és Kobe Bryantet, így kaliforniai villámtúrájukon megszerezték harmadik sikerüket is.

Kobe Bryant történelmi mélységekben. A napokban John Havlicek csúcsát megdöntve a Lakers ikonja lett minden idők legtöbb mezőnydobását kihagyó játékosa – ma tett róla, hogy a rekordja sokáig éljen. Siralmas, 1/14-es mezőnymutatóval 9 pontot kapart össze, és mindezt nem kompenzálta a 6 gólpassz és a 2 blokk. Boozeren és Linen kívül a többiek sem találták a gyűrűt, 80 dobott ponttal pedig nem nagyon lehet megverni a bajnoki címvédőt.

A Lakers legjobb dobói: Boozer 19, Lin 15/3, J. Hill 10.
A Spurs legjobb dobói: Joseph 14/3, Duncan 13, Leonard 12/6.

NBA, ALAPSZAKASZ
Indiana Pacers–Denver Nuggets 87–108
Orlando Magic–Milwaukee Bucks 101–85
Atlanta Hawks–Miami Heat 114–103
Boston Celtics–Cleveland Cavaliers 121–122
New York Knicks–Utah Jazz 100–102
Houston Rockets–Philadelphia 76ers 88–87
New Orleans Pelicans–Minnesota Timberwolves 139–91
Oklahoma City Thunder–Detroit Pistons 89–96 – hosszabbítás után
Phoenix Suns–Charlotte Hornets 95–103
Los Angeles Lakers–San Antonio Spurs 80–93

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik