Tovább robog Wales, nehezen nyertek az írek ellen otthon a franciák

Vágólapra másolva!
2008.02.10. 07:22
A 2008-s Hat Nemzet rögbisorozat második fordulójában Wales hazai pályán győzte le a skótokat, így előbbiek veretlenek, utóbbiak nyeretlenek a rangos, patinás tornán. Veretlen maradt, igaz nagy küzdelem árán a francia csapat, amely az első fordulóban szintén győztes Írországot verte hazai pályán, a vártnál nehezebben.
Wales őrzi veretlenségét - ezúttal a skótok nem bírtak velük
Wales őrzi veretlenségét - ezúttal a skótok nem bírtak velük
Wales őrzi veretlenségét - ezúttal a skótok nem bírtak velük
Wales őrzi veretlenségét - ezúttal a skótok nem bírtak velük

A skótok még nem vittek célt az idén a Hat Nemzeten. Pedig kicserélték a múlt héten Franciaország ellen (27-6-s vereség otthon) gyengén teljesítő irányítót, Parksot az élénkebb Patersonra (aki legalább rúgásaival jól szerepelt: öt büntetőt vágott be), mégsem tudták megszorongatni a walesieket.

Bár Paterson büntetőjével a skótok szerezték meg a vezetést, hamar céllal válaszolt Wales. Gyors labda a bal szélre, Henson, Hook és Byrne szereplésével és Shane Williams előtt szabad volt az út. Klasszikus háromnegyed akció, de mindig élvezetes!

A félidőben 10-6 volt, és egy újabb büntetővel még közelebb férkőztek a skótok, de a rúgásra megint céllal válaszoltak a hazaiak. Martyn Williams tört át, majd a jobb szélen Hook cselezte magát a célterületre. A célvivő beváltotta jutalomrúgást is (17-9), de mielőtt a hazai szurkolók megnyugodhattak volna, Paterson tovább szívóskodott pontos büntetőivel (17-15).

Wales cserékkel frissítette magát, és az új rúgó, a llanellis Stephen Jones egy jó büntetővel igazolta beállítását. A 67. percben (úgy tűnik) a játékvezetői csapat eldöntötte a meccset.

Megint Shane Williams lépett akcióba a szélen, de szinte mindenkinek úgy tűnt, hogy rálépett az oldalvonalra, kivéve az olasz videóbírót, aki megadatta Bryce Lawrence „főbíróval" a célt. Jones megint jól tüzelt, és még ehhez hozzátett egy újabb büntetőt, így alakult ki a nagy arányú walesi győzelem. Nem volt érdemtelen a sikerük, de a különbség túlzó.

Wales ezzel tovább robogott, a szurkolóik egyre gyakrabban idézik fel a három évvel ezelőtti Grand Salmet.

Az ír csapattal megszenvedtek a franciák
Az ír csapattal megszenvedtek a franciák

A francia szövetségi kapitánynak nem kell sokat törnie a fejét a követendő taktikán: oda kell adni a labdát Vincent Clercnek! A Toulouse szélsője élete nagy formájában van, és jelenleg a világ legjobbjai között kell említeni a nevét. A múlt héten Skóciának két célt postázott, most hármat vitt az íreknek – egy félidőben.

Eddig Brian O'Driscoll volt a franciaölő, mostantól Clerc az írek mumusa (igaz, eddig is ment neki ellenük!) Az írek viszont sokat törhették volna a fejüket: hogyan változtassanak az olaszok elleni lagymatag játékon? Ez nemigen sikerült nekik , mert ugyan ír rohamokkal indult a játék, de Rougerie egyszer egy markfogás után nekivágott a pályának, és több mint hatvan méter vitte a labdát.

Az írek belenyúltak a nyílt toliba, de a biztos büntetőt Elissalde elhibázta. Igaz, nemsokára az első Clerc-céllal vigasztalódtak a hazaiak. Egy nyílt tolongásról Vermeulen borította le az íreket, a szabad labdával megindultak a Kékek, Skrela a bal szélre rúgta előre a labdát, Leamy pedig nagyon lassú volt ahhoz, hogy Clerc versenytársa lehessen. (Geordan Murphy és Dempsey pedig még a saját támadásuk miatt magasan voltak).

Az első félidőben az ír háromnegyed átjáróház volt, de a harmadik sor sem igen ért oda, ahová kell. Két hasonló francia cél következett; előbb Skrela, majd Heymans lépett át a vonalon, és egyszerűen kitették az érkező Clercnek a labdát. Csak O'Gara két büntetőjét róhatták az írek neve mellé! 19-6 volt a félidő, és csak a legmegátalkodottabb ír drukkereknek és rögbi-statisztikusoknak jutott eszébe a múlt heti angol-walesi meccs: innen fordítottak akkor a vendégek.

Főleg elfelejtette a stadion a 49. percben: egy zárt tolongásból Vermeulen kipasszolta a labdát az ellépő Elissalde-nak, aki átrúgta azt O'Driscoll lába között; a szabad labdára Heymans érkezett és Dempsey mellett kényelmesen a kapu mögé vitte a hazaiak negyedik célját. 26-6 után felébredtek a vendégek, és taktikát váltottak: a teljesen befuccsolt háromnegyed helyett a tolongás vette át a vezérszólamot.

Az 55. percben teljesen megrogyasztották ellenfelüket. A francia toli többször szándékosan szabálytalankodott, és amikor Faure lehúzta a szemben álló pillért egy zárt tolongásban, a játékvezető büntető célt ítélt (26-10). két perc múlva újabb hullámok után a leváló Wallace vergődött a célterületre. O'Gara ugyan hibázott a jutalomnál, de egy büntetővel egészen közel értek az írek: a 75. percben kialakult a végeredmény, és a hazai szurkolók rémült ámulattal nézték a megújuló ír rohamokat.

Az utolsó akcióval meg is fordulhatott volna az állás, de a biztos labdacipelés helyett kockáztattak a vendégek: Trimble megpróbálta a jobb szélső elé rúgni a labdát, de az kiment az oldalvonalon – ezt a végső sípszó követte, a hazaiak fellélegezhettek. Ezzel az írek valószínűleg kiestek a versenyfutásból, de még sok van hátra.

RÖGBI

2008 HAT NEMZET, 2. FORDULÓ:
Wales Skócia 30-15
Franciaország Írország 26-21
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik