Vízilabda-világliga: ötgólos győzelem a címvédő ellen

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.01.18. 19:09
null
A magyar válogatott végig uralta az idei első tétmérkőzését (Fotó: Dömötör Csaba)
A magyar vízilabda-válogatott ötgólos győzelmet aratott Montenegró felett Győrben a férfi világliga európai selejtezőjében. Märcz Tamás csapata idei első hivatalos mérkőzésének első negyedében háromgólos előnyt szerzett, és onnan már nem tudott felzárkózni a sorozat címvédője.

 

Ott folytatta, ahol abbahagyta a magyar férfiválogatott, pedig meglehetősen tartalékosan állt fel az olimpiát követő első mérkőzésén. Azonban a telt házas győri uszodában kiderült, hogy a mieink jóval könnyebben pótolták a különböző okok miatt hiányzó Varga Dénes, Hárai Balázs, Vámos Márton hármast, mint a montenegróiak az éppen nem bevethető Drasko Brguljan, Alekszandar Ivovics, Sztefan Vidovics triót.

Merthogy a magyar csapatban ott volt például Manhercz Krisztián és Vigvári Vendel, akik ketten együtt hét gólt lőttek. Aztán a centerek, személy szerint Mezei Tamás és Bedő Krisztián is besimítottak egy-egy fórt, ráadásul a balkezesek is meglőtték a maguk találatát, Zalánki Gergő bomba góllal, Vadovics Viktor pedig fineszes góllal jelentkezett.

Apropó, fórok. A játékvezetők nemhogy nem hazai pályát nem fújtak – nem is várnánk el –, hanem egyenesen a vendégeket támogatták, azonban a magyarok néggyel kevesebb fórból is kettővel több gólt lőttek, vagyis az emberelőnyös és az emberhátrányos játék a rövid felkészülési idő ellenére is kifejezetten jól működött. Mindössze egyetlen kivédett lövésen múlt, hogy Märcz Tamás együttese nem hibátlan fórmutatóval zárta az összecsapást.

A mieink már az első negyedben elléptek ellenfelüktől, és végig magabiztosan őrizték a vezetésüket, miközben betaláltak szépen megjátszott fórból, lényegében üres kapuig vitt lefordulásból, átlövésből és egyéni akcióból is. Az különösen biztató volt, hogy a tizenegy mezőnyjátékosból nyolc is betalált, vagyis szinte mindenki veszélyes volt kapura. Közben újoncot is avatott Märcz Tamás, a debreceni nevelésű, két éve már a Ferencvárosban csiszolódó Fekete Gergő bemutatkozott a válogatottban, még ha a korai kipontozódása miatt meglehetősen csalódottan is bandukolt be az öltözőbe.

Mint mondtuk, a magyar válogatott ott folytatta, ahol a tokiói olimpia bronzmeccsén abbahagyta, noha ezért a győzelemért nem adnak semmilyen érmet. Mégis ez volt az első lépés a következő olimpia, és egy remélhetőleg még fényesebb érem felé – kezdetnek pedig bőven megteszi egy ötgólos, 14–9-es győzelem Montenegró ellen.

FÉRFI VÍZILABDA-VILÁGLIGA
Európai selejtező
MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ 14–9
(4–1, 4–3, 3–2, 3–3)
Győr, 1200
néző. V: Sztavridisz (görög), Teixido (spanyol)
MAGYARORSZÁG: VOGEL SOMA – Nagy Ádám, MANHERCZ K. 3, JANSIK SZ. 2, Mezei 1, Zalánki 1, ERDÉLYI 1. Csere: Kardos G. (kapus), Angyal, Vadovics V. 1, VIGVÁRI VENDEL 4, Fekete G., Bedő 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
MONTENEGRÓ: LAZOVICS – Matkovics, Petkovics 1, Ukropina 2, SZPAICS 2, V. Popadics 1, V. Radovics. Csere: Teszanovics (kapus), Mrsics 2, Vucsurovics, Csucskovics, Danilo Radovics, Perkovics 1. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics
Gól – emberelőnyből: 7/6, ill. 11/4
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 4/3
Kipontozódott: Fekete G. (24. p.), Jansik Sz. (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Märcz Tamás:
– Senkinek sem könnyű megküzdeni a körülményekkel, de örülök, hogy ennek ellenére is gyors, masszív csapatot sikerült összeállítani. A játékosok nagyon éhesek és lendületesek voltak, ráadásul szinte maradéktalanul végrehajtották a kéréseimet. Kevés elméleti hiba történt a mérkőzésen, összességében elégedett vagyok a látottakkal, szimpatikus ez a hozzáállás, ami a játékosokból árad.
Vladimir Gojkovics: – Megérdemelten nyertek a magyarok, megmutatták, milyen nagyszerű lövőik vannak. Tudtuk ezt persze a mérkőzés előtt is, ám mégis szabadon hagytuk őket, a játéknak ezzel a részével egyáltalán nem vagyok elégedett. Azonban fiatal csapattal érkeztünk, alapvetően helytálltunk, és ha kicsit jobban koncentrálunk emberelőnyben, szorosabb lehetett volna a végeredmény.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik