LAKNER GÁBOR 2022.01.18 19:09 Frissítve: 2022.01.18 20:09

Vízilabda-világliga: ötgólos győzelem a címvédő ellen

A magyar vízilabda-válogatott ötgólos győzelmet aratott Montenegró felett Győrben a férfi világliga európai selejtezőjében. Märcz Tamás csapata idei első hivatalos mérkőzésének első negyedében háromgólos előnyt szerzett, és onnan már nem tudott felzárkózni a sorozat címvédője.

A magyar válogatott végig uralta az idei első tétmérkőzését (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Ott folytatta, ahol abbahagyta a magyar férfiválogatott, pedig meglehetősen tartalékosan állt fel az olimpiát követő első mérkőzésén. Azonban a telt házas győri uszodában kiderült, hogy a mieink jóval könnyebben pótolták a különböző okok miatt hiányzó Varga Dénes, Hárai Balázs, Vámos Márton hármast, mint a montenegróiak az éppen nem bevethető Drasko Brguljan, Alekszandar Ivovics, Sztefan Vidovics triót.

Merthogy a magyar csapatban ott volt például Manhercz Krisztián és Vigvári Vendel, akik ketten együtt hét gólt lőttek. Aztán a centerek, személy szerint Mezei Tamás és Bedő Krisztián is besimítottak egy-egy fórt, ráadásul a balkezesek is meglőtték a maguk találatát, Zalánki Gergő bomba góllal, Vadovics Viktor pedig fineszes góllal jelentkezett.

Apropó, fórok. A játékvezetők nemhogy nem hazai pályát nem fújtak – nem is várnánk el –, hanem egyenesen a vendégeket támogatták, azonban a magyarok néggyel kevesebb fórból is kettővel több gólt lőttek, vagyis az emberelőnyös és az emberhátrányos játék a rövid felkészülési idő ellenére is kifejezetten jól működött. Mindössze egyetlen kivédett lövésen múlt, hogy Märcz Tamás együttese nem hibátlan fórmutatóval zárta az összecsapást.

A mieink már az első negyedben elléptek ellenfelüktől, és végig magabiztosan őrizték a vezetésüket, miközben betaláltak szépen megjátszott fórból, lényegében üres kapuig vitt lefordulásból, átlövésből és egyéni akcióból is. Az különösen biztató volt, hogy a tizenegy mezőnyjátékosból nyolc is betalált, vagyis szinte mindenki veszélyes volt kapura. Közben újoncot is avatott Märcz Tamás, a debreceni nevelésű, két éve már a Ferencvárosban csiszolódó Fekete Gergő bemutatkozott a válogatottban, még ha a korai kipontozódása miatt meglehetősen csalódottan is bandukolt be az öltözőbe.

Mint mondtuk, a magyar válogatott ott folytatta, ahol a tokiói olimpia bronzmeccsén abbahagyta, noha ezért a győzelemért nem adnak semmilyen érmet. Mégis ez volt az első lépés a következő olimpia, és egy remélhetőleg még fényesebb érem felé – kezdetnek pedig bőven megteszi egy ötgólos, 14–9-es győzelem Montenegró ellen.

FÉRFI VÍZILABDA-VILÁGLIGA
Európai selejtező
MAGYARORSZÁG–MONTENEGRÓ 14–9
(4–1, 4–3, 3–2, 3–3)
Győr, 1200
néző. V: Sztavridisz (görög), Teixido (spanyol)
MAGYARORSZÁG: VOGEL SOMA – Nagy Ádám, MANHERCZ K. 3, JANSIK SZ. 2, Mezei 1, Zalánki 1, ERDÉLYI 1. Csere: Kardos G. (kapus), Angyal, Vadovics V. 1, VIGVÁRI VENDEL 4, Fekete G., Bedő 1. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
MONTENEGRÓ: LAZOVICS – Matkovics, Petkovics 1, Ukropina 2, SZPAICS 2, V. Popadics 1, V. Radovics. Csere: Teszanovics (kapus), Mrsics 2, Vucsurovics, Csucskovics, Danilo Radovics, Perkovics 1. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics
Gól – emberelőnyből: 7/6, ill. 11/4
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 4/3
Kipontozódott: Fekete G. (24. p.), Jansik Sz. (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Märcz Tamás:
– Senkinek sem könnyű megküzdeni a körülményekkel, de örülök, hogy ennek ellenére is gyors, masszív csapatot sikerült összeállítani. A játékosok nagyon éhesek és lendületesek voltak, ráadásul szinte maradéktalanul végrehajtották a kéréseimet. Kevés elméleti hiba történt a mérkőzésen, összességében elégedett vagyok a látottakkal, szimpatikus ez a hozzáállás, ami a játékosokból árad.
Vladimir Gojkovics: – Megérdemelten nyertek a magyarok, megmutatták, milyen nagyszerű lövőik vannak. Tudtuk ezt persze a mérkőzés előtt is, ám mégis szabadon hagytuk őket, a játéknak ezzel a részével egyáltalán nem vagyok elégedett. Azonban fiatal csapattal érkeztünk, alapvetően helytálltunk, és ha kicsit jobban koncentrálunk emberelőnyben, szorosabb lehetett volna a végeredmény.

2022.02.24 12:48:41

Vízilabda MALONYAI PÉTER

a Gyarmati sors a huszadik századról szól, szűkebben a nekünk rendelt változatáról.

2022.02.21 22:35:38

Vízilabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A ma 70 éves Magas István közgazdászprofesszor anno nem is várta, hogy átfogó ismeretekkel bírjak a tudományágából, de ezzel nem csupán én vagyok így, hanem tisztelőinek zöme is az uszodából. Merthogy ott Magas „Öcsi” volt és marad, nem mellesleg olimpiai ezüstérmes (1972), kétszer világbajnoki második (1975, 1978) és Európa-bajnok (1977) pólós.

2021.10.16 21:34:06

Vízilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A fentiekből adódóan messze nem olyan éles tehát a határvonal feddhetetlenség és becstelenség között, mint azt első hevületünkben hinnénk. Mondhatjuk, a csalás a beismeréseken túl kezdődik.