LAKNER GÁBOR (Split)
2022.09.08 09:25 Frissítve: 2022.09.08 16:04

Vízilabda Eb: Minden meccsbe úgy megyünk bele, hogy nyerni akarunk – Varga Zsolt

Címvédő férfi válogatottunkra a világbajnok spanyolok várnak az elődöntőben, a két csapat jól ismeri egymást, a szövetségi kapitány pedig az ellenfél gyenge pontjaival is tisztában van. 

Aggódott a kihagyott Izrael elleni meccs miatt Jansik Szilárd (kék sapkában), de szerencsére nem esett ki a ritmusból, és parádézott Montenegró ellen (Fotó: Mirkó István)


Már a négy között találkozik a legutóbbi vízilabda Európa-bajnokság két finalistája Splitben, ugyanis az elődöntőben szembekerült egymással a magyar és a spanyol férfiválogatott. Még jobban elmélyíthetjük a csata jelentőségét, ha leírjuk, hogy az Európa-bajnoki címvédő – ezek volnának a mieink – és az aktuális világbajnok – ezek meg a spanyolok – csap össze a csütörtöki első elődöntőben. Ebből egyébként máris kitalálható, ki nyerte meg a 2020-as budapesti kontinenstornát.

Következik: Spanyolország
Úgy tűnik, a spanyol válogatott jelenleg egy lépéssel a mezőny előtt jár, egyelőre az idei világbajnokságon látotthoz hasonló menetelést mutat be Splitben – bízunk benne, hogy a végkifejlet más lesz, Budapesten ugyanis felért a csúcsra, s története harmadik vb-aranyát ünnepelhette. Európa-bajnoki címe viszont még nincsen, pedig a legutóbbi két tornán egyaránt döntőzött, de 2018-ban Barcelonában Szerbia, míg két éve a Duna Arénában a magyar válogatott győzte le ötméteresekkel.

A spanyol együttes gerincét továbbra is a rutinos klasszisok adják. A csapatkapitány Felipe Perrone például 36 éves kora ellenére a torna mérkőzésein átlagban több mint két negyedet tölt a vízben, de a fiatalok is vállalják a vezérszerepet, erre tökéletes példa a tornán már 11 gólos Álvaro Granados és a 2002-es születésű kapus, Unai Aguirre. A legutóbbi tíz magyar–spanyolból csak kettőt nyert meg a rivális, ám a döntőbe jutás nem a közelmúltbeli eredmények alapján dől el.


A két hónappal ezelőtt véget ért világbajnokság alapján a spanyolok számítanak favoritnak, az aktuális Európa-bajnokságból kiindulva viszont nagyjából azonosak az esélyek, legalábbis ha a magyar válogatott úgy védekezik, ahogyan eddig, és ez olyan kapusteljesítménnyel párosul, mint amilyennel Vogel Soma az eddigiekben kirukkolt. A mieink – nem tévedés – egyetlen percet sem játszottak még hátrányban az Eb-n, ami elképesztő adat. A vb után kinevezett Varga Zsolt a rövid idő ellenére is összerakta a hátsó alakzatot, márpedig ha a védekezés rendben van, úgy tűnik, a magyar csapat megnyeri a meccseit.

A szerbek elleni csoportrangadón egyszerre szárnyaltunk elöl és hátul, a montenegróiak elleni negyeddöntőben a mi szintünkön közepes volt a támadójáték, de a védekezésnek köszönhetően így is nyertünk hárommal. Nem kérdés, mi dönthet a spanyolok ellen: közel tökéletes bekkeléssel meglesz az esély a bravúrra. A két válogatott egyébként jól ismeri egymást, hiszen közvetlenül az Eb előtt együtt edzőtáboroztak, Varga Zsolt akkor elsősorban a saját csapatára figyelt, de nyilván a riválist is felmérte.

„Nagyon nagy öröm, hogy bejutottunk a négy közé, hiszen ez újjáépülő, még nem összeszokott csapat. Az akarat és a szív dominált a negyeddöntőben, azért nyertük meg azt a mérkőzést, mert úgy álltunk hozzá, hogy a falon is átmegyünk – mondta a szövetségi kapitány. – Nem lepődtem meg, hogy a másik ágról a spanyolokat kaptuk, szerintem jelenleg az övék az egyik, ha nem a legjobb csapat. Minden meccsbe úgy megyünk bele, hogy nyerni akarunk, nyilván ahogy a vége felé haladunk, egyre nehezebb ellenfelek következnek. A spanyolok összeszokottak, gyorsak, és most nyertek világbajnokságot, tehát nagy önbizalommal játszhatnak. Ezzel együtt az Eb előtt megismertük őket, és láttuk, hogy vannak gyenge pontjaik. Felkészülünk belőlük, készen állunk az elődöntőre.”

A magyar válogatott eddigi két értékmérő meccsén mindig volt valaki, akinek nagyon sült a keze, ezt sem lenne rossz továbbvinni. A szerbeknek Manhercz Krisztián lőtt négyet, a montenegróiak ellen pedig a csapatkapitány Jansik Szilárd suhintott ötöt.

„Hál' istennek meglett az eredménye annak, hogy pihentem az Izrael elleni, utolsó csoportmeccsen  – sóhajtott nagyot a meccs hőse a montenegróiak elleni 11–8-as győzelem után. – Kicsit féltem attól, hogy túl sokáig leszek meccs nélkül, mert az én legutóbbi mérkőzésem még a szerdai, szerbek elleni volt, azóta eltelt hat nap. De így jól jött ki, minden energiámat össze tudtam szedni. Végig csapatként küzdöttünk, nagyon jól állt a védelem, remek volt a kapuban Soma, eszméletlenek voltak a blokkok, szerintem tíz fölötti blokkszámunk volt, és rengeteg labdát szereztünk. Végig fegyelmezettek voltunk, kivártuk a lehetőségeket, akár a támadóidő végét, hogy kiugráljanak az ellenfél játékosai, és az utolsó másodpercekben be tudtuk passzolni a labdát a centernek vagy a kapufához. Ez hozta az eredményességet és az, hogy ennyire jól megértettük egymást a vízben. Nagyszerű volt ezt átélni, rendkívül büszke vagyok a srácokra, de itt nem szeretnénk megállni. A torna előtt az volt a cél, hogy jussunk be a négy közé, ezt most felváltotta az, hogy jussunk be a döntőbe.”

VÍZILABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG, SPLIT
A 11. HELYÉRT

10.00: Izrael–Hollandia
A 9. HELYÉRT
11.30: Románia–Szerbia
AZ 5–8. HELYÉRT
14.00: Montenegró–Görögország
15.30:
Franciaország–Grúzia
ELŐDÖNTŐ
18.00: Magyarország
–Spanyolország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30: Horvátország–Olaszország

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.