Vízilabda: Az első mérkőzés volt a döntő – Varga Zsolt

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.05.20. 09:51
null
Varga Zsolt (középen) tíz év után búcsúzik a ferencvárosi kispadtól (fotó: Árvai Károly)
A bajnok Ferencváros vezetőedzője szeretett volna aranyéremmel búcsúzni a csapattól, de még nem dőlhet hátra, hiszen a Bajnokok Ligájában nagy feladat vár az együttesre.


– Sokkal küzdelmesebb volt ez a döntő, mint a tavalyi…
– Az egész idényben küzdelmes mérkőzéseket játszottunk az OSC-vel, az egyetlen meccsen, amely simábbnak tűnt, és már nyolc góllal vezettünk, hét-kettőre elveszítettük az utolsó negyedet. Ez nagyobb önbizalmat adott ellenfelünknek, hiszen látta, hogy képes ellenünk jó teljesítményre. Ha az egész idényt nézzük, volt különbség a két csapat produkciója között, elsősorban a Bajnokok Ligájában, és azért a bajnokságban is, viszont a döntőre ez mindig eltűnik. Az egész idényben erre készültünk, ugyanakkor nyomás is nehezedett ránk, mert elvárás volt, hogy nyerjünk. Így mindig nehezebb játszani, még akkor is, ha a csapat jelentős részének van már benne tapasztalata – mondta a Nemzeti Sportnak Varga Zsolt, az FTC-Telekom vezetőedzője, miután együttese két mérkőzésen megnyerte a bajnoki döntőt az OSC-vel szemben, és megvédte a címét.

– Mivel tudták a maguk javára fordítania párharcot?
– Az első mérkőzés volt a döntő. Úgy éreztem, hogy miután azt megnyertük, megtört az OSC lendülete a második meccs­re, mi pedig sokkal nyugodtabban ugrottunk medencébe. Három héttel ezelőtt nagy pofont kaptunk a Bajnokok Ligájában a Marseille-től, amely egyébként nagyon jó csapat, és ott lenne a helye a nyolcas döntőben. Miután meglehetősen korán biztossá tettük a helyünket a final eightben, eltűnt a feszültség a csapatból, ami a rangadók megnyeréséhez szükséges. Ilyenkor aztán elvész az önbizalom is, ezt kellett visszaszerezni, hogy a bajnoki döntőben olyan játékot mutassunk, amilyennel képesek vagyunk nyerni.

– Hogyan kezelte ezt a helyzetet?
– Megvan már a stratégiám, tudom, hogyan kell dolgozni ilyenkor. Négy-öt napon át nagyon kemény edzések voltak, utána tértünk rá arra az útra, amely már a játékot volt hivatva javítani. Akadtak hullámvölgyek, de a Brescia elleni BL-meccsen, ami tulajdonképpen már a főpróba volt a döntő előtt, nagyon jól játszottunk. Nyilván lehet, hogy a Brescia nem úgy ugrott be a vízbe, hogy mindenáron nyerni akar, de ez nem az én dolgom. Azt láttam, hogy fizikailag föléjük kerekedtünk, amire eddig még sosem volt példa. Eddig mindig ők értek vissza hamarabb támadásból védekezésbe, ezúttal fordítva történt. Jó visszajelzés volt, láttuk, hogy jó úton haladunk. Nagyon büszke vagyok a játékosaimra, hogy túl tudtak jutni azon a mélyponton, megértették a védekezés fontosságát, és bizonyították is, hogy a védekezéssel tudunk nyerni.

– Mit jelentett önnek ez a bajnoki cím? A nyártól főállású szövetségi kapitány lesz, egy ideig biztosan nem lesz érdekelve ob I-es döntőben…
– Óriási öröm bajnoki címmel zárni a munkámat a hazai színtéren, bennem is megfogalmazódott ennek a vágya, boldog vagyok, hogy sikerült megvalósítani. Jubileummal búcsúzhatok, hiszen ez volt a Fradi huszonötödik bajnoki címe. Hátravan még egy csoportmeccs a BL-ben, majd következik a final eight. A bajnoki döntő nyilván minden szempontból – fizikailag, érzelmileg és pszichésen is – csúcspont volt, ezt ki kell pihennünk, és utána precízen el kell kezdenünk a felkészülést a Reccóra.

– A Reccót várja ellenfélnek a negyeddöntőben?
– Egyértelműen.

E.ON OB I, FÉRFIAK, DÖNTŐ
1. mérkőzés: FTC-Telekom–Genesys OSC Újbuda 9–8. 2. mérkőzés: OSC–FTC 6–8.
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye:
2–0 az FTC javára

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik