H. D.
MTI
2022.09.28 21:16

Női vízilabda-világliga: mégis megrendezik a szuperdöntőt

November elején Tenerifén rendezik meg a női vízilabda világliga szuperdöntőjét a magyar válogatott részvételével.

Tavaly döntőig jutott a magyar válogatott, ott az amerikaiaktól kapott ki (Fotó: Mirkó István, archív)


A magyar szövetség honlapja szerint Bíró Attila szövetségi kapitány már a spliti Európa-bajnokság végén jelezte, hogy a nagyon sűrű jövő év előtt is lehet még feladata a csapatának, mert mégis megrendezhetik a szuperdöntőt, amit a nyáron már nem tudtak beilleszteni a naptárba.

A nemzetközi szövetség szerdán jelentette be, hogy a Tenerifén található Santa Cruzban rendezik meg a tornát november 2. és 6. között Ausztrália, Brazília, Kanada, Magyarország, Olaszország, Hollandia, Spanyolország és az Egyesült Államok részvételével.

Az összdíjazás 345 ezer dollár (148 millió forint). Tavaly a magyarok a döntőig jutottak, ahol 14–8-ra kaptak ki az amerikaiaktól.

Bíró Attila az M1 aktuális csatornának kiemelte: az olimpiai kvalifikációt jövőre a világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is meg lehet szerezni, így az odáig vezető út egyik fontos eseményeként tekint a világliga szuperdöntőjére. A tréner ezért nagyon örül annak, hogy végül mégis megrendezik a tornát, amelyen lesz alkalma kipróbálni jónéhány fiatal játékost, adott esetben akár újoncot is.

Azért is örülök neki, mert most derüljön ki, hogy melyik játékos alkalmas jövőre vagy azt követő évben az olimpiai kvalifikációra hajtó keretbe kerülni. A stabilabb játékosok pedig, akik az elmúlt években azért már bizonyítottak, igazolni tudják, hogy változatlanul ott a helyük a csapatban. Továbbá bízom azért abban is, hogy emellett eredményben is elérünk valamit, bár most nem ez lesz az elsődleges cél” – nyilatkozta.

Hozzátette: az európai rendezés külön öröm, hiszen nem okoz problémát majd számukra az akklimatizáció, és nem vesz el plusz napokat a bajnoki menetrendből, valamint a válogatott felkészüléséből sem.

A szakember tervezi keretbe hívni az immár Spanyolországban játszó Keszthelyi-Nagy Ritát is, aki júliusban csapatkapitányként ezüstéremig vezette a magyar válogatottat a hazai rendezésű világbajnokságon, azt követően viszont pihenőjét töltötte a nyáron, így kihagyta a spliti Eb-t is. Hozzátette: a klasszis is úgy készül, hogy ismét ott lesz a keretben. 

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.

2022.10.06 11:00:14

Vízilabda nemzetisport.hu

Az alapszakasz 26 fordulóból áll, április végéig tart • Az 1–4. helyezett játszik a bajnoki címért.