Nincs elődöntő a női póló Eb-n – néggyel kikaptak a mieink a spanyoloktól

LAKNER GÁBOR (összefoglaló), MIRKÓ ISTVÁN (fotó), HARMATH ÁKOS (percről percre)LAKNER GÁBOR (összefoglaló), MIRKÓ ISTVÁN (fotó), HARMATH ÁKOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.09.05. 18:54
A magyar női vízilabda-válogatott 15–11-es vereséget szenvedett Spanyolországtól a horvátországi Splitben zajló Európa-bajnokság negyeddöntőjében, így szerda délután az 5–8. helyért folytatja szereplését.
Nem jött össze a címvédő elleni bravúr (Fotó: Mirkó István) – ITT NYÍLIK GALÉRIA!
Nem jött össze a címvédő elleni bravúr (Fotó: Mirkó István) – ITT NYÍLIK GALÉRIA!


VÍZILABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, SPLIT, HORVÁTORSZÁG
MAGYARORSZÁG–SPANYOLORSZÁG11–15 (1–4, 4–2, 3–6, 3–5)
Split. V:
Adrian Alexandresu (román), Vojin Putnikovics (szerb)
SPANYOLORSZÁG: Terre – Camus, ESPAR 2, B. ORTIZ 3, M. GARCÍA 3, B. Ruiz 2, Nogué. Csere: Ester (kapus), LEITÓN 3, Forca, Prats 1, Pena, N. Perez 1. Szövetségi kapitány: Miguel Oca
MAGYARORSZÁG: Magyari A. – Szilágyi D. 2, Gurisatti 1, Máté Zs., PARKES 2, GARDA 3, Vályi V. 1. Csere: Peresztegi-Nagy, Leimeter 1, Mahieu, Faragó K., Horváth B. 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből: 9/5, ill. 15/6.
Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1.
Kipontozódott:
Pena (23. p.), Camus (32. p.), Gurisatti (32. p.)
MESTERMÉRLEG

Miguel Oca: – Az első félidőben mindkét csapat meglehetősen könnyedén lőtte a gólokat, aztán a harmadik negyedben meg tudtuk törni a magyar válogatott lendületét, visszavettük az irányítást, és már nem is engedtük ki a kezünkből. Végig koncentráltak maradtunk, és bár nagy csatára kényszerített minket az ellenfél, megérdemelten nyertünk. Ezzel persze még nem értünk el semmit, szeretnénk még két győztes mérkőzést.
Bíró Attila: – A kezdés meghatározta a játék képét, már az elején, amikor nekünk kellett volna vezetnünk kettő nullra, és ők vezettek három egyre, azt éreztem, hogy nagyon nehéz lesz fordítani. Másfélszer visszajöttünk a meccsbe, másodszor csak félig, de két centerakciógól lelohasztotta a reményeinket. Ezek amatőr hibák, és ugyan a spanyoloknál is vannak olyan fiatalok, mint nálunk, azt kell mondanom, hogy az ő fiataljaik vagányabbak és ügyesebbek voltak. Kijött a rutinbeli különbség, a világversenyeket tekintve a spanyolok összeszokottabbak. Bíztam benne, hogy meg tudjuk verni őket, mert ez benne van a csapatban, de sok hibát követtünk el, ami nem fér bele, kezdve a centerpasszokkal és a lyukas védekezéssel. Fontos tapasztalatokat szereztünk Párizs felé félúton, ezek is kellhetnek a jövőre nézve.

ÖSSZEFOGLALÓ

Az álmoskönyvek szerint, ha egy vízilabdacsapat a kihagyott emberelőnye után azonnal centerakciógólt kap, akkor nem sok jóra számíthat. Márpedig a magyar női válogatott így kezdte a címvédő spanyolok elleni negyeddöntőjét a Splitben zajló Európa-bajnokságon, majd szépen addig rontotta a saját helyzetét, hogy az első negyed után 4–1-re vezetett az ellenfél. Amely egyébként egyáltalán nem játszott jobban, csak kihasználta a mieink hibáit. Sajnos bőven volt mit.

Aztán ha nem is állt minden össze egyszerre, hiszen azért továbbra döcögött az emberelőnyös játék, a spanyolok meg másodikra csak bekotortak egyet kettős fórból, de felzárkózott a magyar csapat. A védekezés összeállt, Magyari Alda többször is meccsben tartotta a mieinket, elöl pedig a Szilágyi Dorottya, Parkes Rebecca, Gurisatti Gréta hármas elkezdett gólokat lőni, és harminc másodperccel a nagyszünet előtt már 5–5 állt az eredményjelzőn, lám, nemcsak a spanyolok tudnak 4–1-es rohamot vezetni.

Csakhogy hét másodperccel a dudaszó előtt emberelőnyt kapott az ellenfél, a friss U19-es világbajnok Paula Prats pedig be is vágta a fórt. Ha már itt tartunk, az U19-es vb-döntőben éppen a mieinket verték a spanyolok, Prats mellett Nona Perez is tagja volt annak a csapatnak, s most mindketten betaláltak a mieink elleni negyeddöntőben – az ő fiataljaik többet tettek hozzá, mint a mi fiataljaink.

A térfélcsere után egyébként három percig tudtuk tartani a lépést a spanyolokkal, merthogy a center Paula Leitón megint lőtt két akciógólt. Ekkor tartott háromnál, pedig ebből a műfajból egy is sok. Ráadásul a másik center, Maica García is lubickolt a bekkjeink között, két emberelőnyös gól mellett ő is lőtt egyet akcióból, meglepő módon átlövésből talált be. Garda Krisztinán kívül senki sem tudta megtartani ezt a kettőst, a csapatkapitány óriásit melózott védekezésben, csodaszámba megy, hogy emellett még arra is volt ereje, hogy három gólt is elvállaljon.

A záró negyedet mínusz négyről kezdtük, ezt még sikerült megfelezni, Garda ötméterese után Leimeter Dóra lőtt elképesztően nagy gólt messziről. Ekkor még felcsillant a remény, hogy legalább sikerülhet szétlövésre menteni a meccset, de a spanyolok még egyszer megrázták magukat, és a széteső védekezésünk asszisztálása mellett 3–1-re nyerték a végjátékot, 15–11-re pedig a mérkőzést. El kell ismerni, jobbak voltak a címvédő spanyolok, de ha a magyar válogatott nem hibázik ennyit, kiélezett találkozót játszhatott volna.

Bíró Attila megfiatalított együttese így mindössze az 5–8. helyért játszhat a folytatásban, erre legutóbb a 2017-es világbajnokságon volt példa. Ötévente egyszer talán belefér a hasonló szereplés, de ahogyan annak idején a budapesti vb-n, úgy most is kötelező feladat az ötödik hely megszerzése.

Ugyanakkor most fájhat igazán a görögök ellen kétgólos vezetésről elveszített csoportmeccs.

VÉLEMÉNYEK

Parkes Rebecca, a magyar válogatott centere: – A legnagyobb különbség az emberelőnyös játék volt a kép csapat között, mi nagyon sok lehetőséget harcoltunk ki, de nem tudtunk élni vele. A védekezésünk egy ideig egészen jól működött, de három centerakciógólt lőttek a spanyolok, ami rengeteg, és nem találtuk meg az ellenszert. Nehéz lesz az ötödik helyért játszani, de el sem tudom képzelni, hogy ennél hátrébb végezzünk, úgyhogy összeszedjük magunkat, és megnyerjük a hátralévő két mérkőzést.

Leimeter Dóra, a magyar válogatott balkezese: – Ha szigorúan a számokat nézem, a három centerakciógólon ment el a mérkőzés, így nem lehet meccset nyerni, mert egyet talán még el tud viselni a csapat, de hármat semmiképpen. Az elején nagyon keveset vállalkoztunk, a félidőig csak nyolcat lőttünk kapura, pedig a fórjaink és a helyzeteink megvoltak. Nehéz megtalálni az egyensúlyt támadásban, az olimpiai elődöntőben aki arra járt, az kapura lőtt a spanyolok ellen, most pont ellenkezőleg történt.

 

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a figyelmet, hamarosan jövünk az összefoglalóval.

Ezzel a mieink elbúcsúznak az éremcsatáktól, folytatás szerdán délután.

4. NEGYED

8. perc: Gurisatti is kipontozódott. Garcia állítja be a végeredményt: 11–15.

8. perc: Máté bejátszása után Camus szabálytalan, ő is kipontozódik. Vályi gyorsan kihasználja az előnyt Gurisatti passza után, 11–14.

7. perc: Szilágyi lövését Nogue blokkolta.Fél perc spanyol támadás végén Godoy lőtt egyet átlövésbő, középről. 10–14.

6. perc: Espal lövése lejön a kapufáról, aztán Godoyt küldik ki.

5. perc: Már-már a veszett fejsze nyelének utolsó szalmaszálába kell kapaszkodnunk... De nem sikerül lövéshez jutnunk a fór alatt, túljátsszuk, letelik az idő.

5. perc: Leimeter blokkolt a spanyol támadás végén, aztán Ruiz kap kiállítást.Bíró Attila gyorsan időt is kér.

4. perc: Szilágyi bejátszása nem jó a centernek, Espar szerelte Mahieu-t. Ruiz lövésénél Gurisatti blokkolt, megvan a labda. Szilágyi lövését védte Ester Ramos, de megtartja a labdát a magyar válogatott, viszont nem jut újabb lövéshez, és ezzel letelik a támadóidő.

3. perc: Rossz passz Mahieu felé, Leitoné. Letelik a spanyol támadóidő, Ruiz ejti mellé messziről.

2. perc: Gurisattit állítják ki. Bejátszás Ortiztól Godoynak, nem is ront középről. 10–13.

2. perc: Leimeter! Vagy 8 méterről kipókhálózza a balfelső, épp amikor lejárna a támadóidő! 10–12!

1. perc: Spanyol fór, Garda kint, Nogue lövése nem jó, Magyari védi a kapufa segítségével.

1. perc: Vályi elhozza a labdát, a kapásoldalon otthagyják egyedül Szilágyit, meg is kapja, de Terre védi a lövését. Aztán Ortiz kizavarják, majd Garda villámgyorsan kihasználja a fórt, 9–12.

3. NEGYED

8. perc: Nem tudunk visszajönni, Garda ráadásul víz alá vitte a labdát, szabaddobás a spanyoloknak. Ortiz rossz lövése viszont a miénk a labda, Magyari egészpályás indítása megtalálta Parkest, ziccert is lőhetett, de Terre védett a dudaszó pillanatában...

8. perc: Nona Pérez hátulról nagy gólt pattintott a jobb felsőbe,Magyari nem védhette, 8–12.

7. perc: Penának adnak egy két percet, de lemenetel közben akadályozta Gurisattit, ez egy újabb hiba, így kipontozódott, mi meg ötöst kaptunk. Garda lövi.Hosszas várakozás után jelt kap és kegyetlenül bebombázza, 8–11.

7. perc: Horváth Brigittát küldik ki, de szinte még el sem indult, Ortiz máris bevágta, 7–11.

7. perc: Garda szép labdajáratás után éles szögből is bepattintja, 7–10.

6. perc: Leimeter lóbál hosszan, majd bevágja, de Horváthnál támadót fújnak. Magyari védi Ruiz lövését a röviden, Leitont megint kiszórják.

5. perc: Leitont kiállítják, Bíró Attila pedig időt kér.

5. perc: Megint elszúrjuk a labdát, aztán Szilágyit küldik ki, és három másodperccel a vége előtt Ruiz góljával kihasználják az előnyt. Négy még nem volt közre, 6–10.

4. perc:Leiton kap labdát centerben és négy védőnk közül is belövi... 6–8. Mahieu-nek nem jó a bejátszás, Prats ellopja. Újabb bejátszás balról, Leitonnak, ezúttal a hosszú felső húzza csavarból... 6–9.

3. perc: Lejárt a spanyol támadóidő. Pratsot kiküldik, Leimeter remek bejátszása Parkesnek, szépen befordul, lő, gól, mesteri, 6–7!

2. perc: Garda lövését blokkolják a spanyolok... Magyar védi Prats újabb lövését, remekül. Szilágyi pattintott lövése a kapufáncsattan, nem a mieink a labda. Megúszik Godoy, de nem jut lövéshez.

1. perc: Ezúttal a spanyoloké a labda a ráúszásnál. Ruiz óriási pattanitt gólja nyitja a negyedet. Faragó beleért, ez kicsit becsapta Magyarit, 5–7.

2. NEGYED

8. perc: Egy támadást még ki kell védekezni. Mátét küldik ki, és öt másodperccel a vége előtt Prats belövi a hatodikat, egy gyors passz utáni bejátszást követően. 5–6.

8. perc: Magyari véd nagyot Ortiz lövésén. Szabaddobás, kiállítás, fór itt. Gól, megvan, Gurisatti kapta Leimetertől a balon, és egy lóba után be is zúdította, 5–5!

7. perc:Távoli spanyol lövés, a támadóidő letelte előtt egy másodperccel, kapufa, Prats volt az.Horváth Brigitta bejátszása nem jó Mahieu felé, Peresztegit meg még ki is küldik. Nem egyenlítünk.

6. perc:Letelt a spanyol támadóidő, nem sikerült megúszni, de Szilágyihoz csak el jut a labda, kiharcol egy szabaddobást, majd messziről beejti a balalsóba, ez az! 4–5!

5. perc: Prats nagyon messziről nagyon rosszul lő, Magyari véd. Újabb magyar fór, Penát küldték ki. Horvéth lövését blokkolják, de a mienk a labda, húzásra megy Mahieu-nek, de leperdül a kezéről.

4. perc: Gyors válasz: Parkes elé kerül a labda két jó passz után, és nem is ront, 3–5.

4. perc: Faragót zavarják ki 20 másodpercre. Sőt, rögtön kettőskiállítás? Igen, Mátét is kiküldik... Túljátsszák a spanyolok elsőre, Magyari védi a lövést, aztán viszont Espar kíésrlete már utat talál a kapuba, 2–5.

3. perc: Ortiz távoli lövését bollkolja Máté! Remek védekezés. Parkesnak nem jó a bejátszás.

2. perc: Espar is kapufát lő közelről gyorsan, ismét magyar támadás. Camust kiküldik Parkesról,aztán vissza labdajáratás végén Szilágyi bombáz távolról a spanyol kapuba, 2–4!

1. perc: Ezt a ráúszást is elhozta Vályi, de gyorsan el is szórtuk... Aztán hasonlóan gyorsan kapufát lőnek a spanyolok is, megint mi támadhatunk, de csak egy rossz bejátszásig jutunk, ráadásul Gurisattit ki is állítják.

1. NEGYED

8. perc: Noguét szórják ki megint, Leimeter keresztpassza után Szilágyi lövését védte Terre. Ezzel vége az első negyednek.

8. perc: Ortiz ejt balról, Magyari nem ér át a bal alsóra, ez is éppen csak becsorog... 1–4

7. perc: Magyari védi Pena lövését, majd visszaúszás közben Prats volt szabálytalan, újabb fór, nálunk. Labdajáratás végén Gurisatti lő középről mellé...

6. perc: A harmadik peches gólt kapjuk, Beatriz lövése a blokkon megpattanva behullik a kapu bal oldalába. 1–3.

6. perc: Ott a szépítés! Horváth kapja a jobbon a labdát és ballal szépen kilövi a hosszút, 1–2!

5. perc: Újabb spanyol kapufa, után marad náluk, Leiton kap bejátszást és lőni is tud, Magyari beleér, de becsorog, 0–1. Sőt, miután Gurisattinál kontrát fújnak, egy gyors akció végén Anni Espar bombázott közelről a jobb alsóba, Magyari ehhez is hozzáért... 0–2.

4. perc: Spanyol labdajáratás után Szilágyi blokkja jó! Támadásban egy rossz bejátszásig jutunk.

3. perc: Újabb spanyol ejtés, ez a keresztlécen csattant. Parkesnál most kontrát fújnak

2. perc: Magyari is védéssel mutatkozik be, Ortiz ejtését ütötte ki. Hátrányba kerülünk mi is, Vályit küldik ki. Jó a blokk, és rögtön emberelőnybe kerülünk mi is, Ruiz volt szabálytalan, de nem tudtuk kihasználni ezt sem – fel kellett mondjuk úszni...

1. perc: Elhozzuk a labdát a ráúszásnál. Vályi volt az. Rögtön fórba kerülünk, Parkesról szórták ki Noguét, amit nem tudunk kihasználni, Máté a kapust találta el.

Nálunk Magyar Alda véd, a spanyolnál Martina Rerre.

Meglepetés a spanyol keretben, három balkezes a mai keretben, miközben Irene López kimaradt.

Szólnak a himnuszok. Elsőként a spanyol, majd jön a magyar.

A spanyolokat már bemutatták a helyszínen, a mieinken a sor.

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a mérkőzés!

ELŐZMÉNYEK

A magyar női válogatott két vereséggel – Görögország és Hollandia ellen – nyitotta a horvátországi Eb-n a csoportküzdelmeket, aztán Németország, Horvátország és Románia legyalulásával végül az A jelű hatos harmadikjaként került a legjobb nyolcba.

Itt aztán a lehető legnehezebb ellenfél jön, mégpedig a címvédő spanyol válogatott, igaz ezt a papírforma alapján már egy hete mindenki tudta, hiszen a két rangadót veszítő magyar csapat harmadik helye borítékolható volt a csoportjában, miként az olaszok által simán legyőzött spanyolok második helyét is előre elkönyvelhettük a másik ötösben.

Siránkozhatnánk, hogy ha a mieink csak az egyik rangadójukat megnyerik, akkor az izraeliek ellen pancsolnának egy jót, így pedig bravúr kell már a négy közé jutáshoz is, de az a hajó már egy hete elment, ezt a feladatot kell megoldani. A könnyű csoportmérkőzések közé Bíró Attila szövetségi kapitány beiktatott egy edzőmeccset az olaszok ellen, így a mieink erős ellenféllel szemben is gyakorolhattak.

„Ha hasonlóan játszunk, mint az olaszok ellen, jó esélyünk lesz a spanyolokkal szemben is. Nagyon jól játszott a csapat, nyilván egy edzőmeccset nem lehet összehasonlítani egy hivatalos mérkőzéssel, de jó benyomásaim voltak, működtek a begyakorolt elemek. A problémával küszködő játékosaink rendben lesznek hétfőre, napról napra jobbak vagyunk, mi már nagyon várjuk, hogy játsszunk, azonban nem siettetjük az időt, mindig van mit elemezni és gyakorolni. Hétfőre megfelelően felkészültek leszünk, az biztos!” – értékelte a felkészülési mérkőzést a kapitány.

Negyeddöntős ellenfelünk 2013-as világbajnoki címe után hosszú éveken át a kontinens legerősebb válogatottjának számított. Először 2014-ben Budapesten nyert Európa-bajnokságot, majd hat évre rá szintén a magyar fővárosban ünnepelhette második Eb-sikerét – az idei világbajnokságon azonban már a legjobb nyolc között búcsúzott, miután ötgólos vereséget szenvedett a végső győztes Egyesült Államoktól. A fiatalítás a tokiói olimpián ezüstérmes spanyol válogatottnál is elkezdődött, bekerült az Eb-keretbe a 2004-es születésű Elena Ruiz, valamint a mindössze 18 éves Paula Prats is – ketten együtt 17 gólt szereztek a csoportkörben, így könnyen lehet, hogy a negyeddöntőben is fontos szerep hárul rájuk.

A mieink az elmúlt négy évben egyszer tudták legyőzni az ibériaiakat, tavaly júniusban, a világliga negyeddöntőjében 10–8-ra nyertek. A két együttes legutóbb augusztus elején, a Szardínia-kupa elnevezésű felkészülési tornán találkozott egymással, akkor 11–6-ra győztek a spanyolok.

 

KORÁBBI HÉTFŐI EREDMÉNYEK
A 11. HELYÉRT
Románia–Szlovákia 9–5
A 9. HELYÉRT
Németország–Szerbia 9–12
NEGYEDDÖNTŐ
Hollandia–Franciaország 22–3
Horvátország–Olaszország 8–15

KÉSŐBB
NEGYEDDÖNTŐ
20.30:
Görögország–Izrael

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik