Nemzetisport.hu 2012.04.30 20:17 Frissítve: 2015.03.29 01:20

Gyász: elhunyt Zádor Ervin, a melbourne-i olimpia vízilabdázó hőse

Kaliforniában elhunyt Zádor Ervin olimpiai bajnok vízilabdázó – írja a Népszabadság honlapja a Ripon Aquatics sportegyesületre hivatkozva, ahol a magyar sportember haláláig tartott edzéseket. Egy foglalkozás után lett rosszul, az orvosai már nem tudták megmenteni.

A kaliforniai egyesület fotómontázsa jobb sarkában látható a híres melbourne-i kép (Fotó: riponaquatics.com)

 

Az 1956-os melbourne-i olimpián vívott Magyarország–Szovjetunió elődöntő után a kiváló vízilabdázó egy fotó kapcsán világhírnévre tett szert.

A mérkőzés hevében egy szovjet játékos, Prokopov úgy arcon ütötte Zádort, hogy vére szó szerint vörösre festette az uszoda vizét. Fotója bejárta a világsajtót, amely – az ötvenhatos forradalom leverése után egy hónappal – különösen érzékeny volt a szovjet–magyar kapcsolatok alakulására.

Az 1934. június 7-én született (a fenti amerikai montázson eggyel későbbi születési évet tüntettek fel) sportember a Szondi utcában nőtt fel, a Ganz Hajógyár szakosztályában tanult meg úszni, és pólós pályafutását is ott kezdte – olvasható az MTI által hétfő este kiadott nekrológban. – A kiválóan úszó, nagyszerű fizikai adottságokkal rendelkező, remekül lövő játékos az 1954-ben, Budapesten rendezett főiskolai világbajnokságon, húszéves korában került a válogatottba.

Melbourne-ben már az olimpiai aranyérmet nyert csapat egyik erősségének bizonyult. Rajki Béla kapitány és a társak egybehangzó véleménye szerint világklasszis középcsatárrá nőhette volna ki magát, életútja azonban másként alakult.

Melbourne-ben szenvedő hőse volt a szovjetek elleni elődöntőnek. A magyarok 4–0-s vezetésénél Prokopov ugyanis felsértette a szemhéját, és vére pirosra festette az uszoda vizét. A vérző fejű pólós fotója a világlapok címlapjára került, a fiatal, akkor 22 éves sportember pedig nem tért haza, az Egyesült Államokban telepedett le.

Az NBC televíziós társaság vendégeként 1999 nyarán, 43 év után látogatott először haza. Akkor mondta: amerikai lett magyar szívvel. Három felnőtt lánya közül Christin a dél-kaliforniai egyetem vízilabdacsapatával főiskolai bajnokságot nyert.

2021.06.17 22:01:36

Vízilabda CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Hogy épp most jelenik meg ez az írás, az egyáltalán nem véletlen. Ma egy éve annak, hogy Benedek Tibor, ez a nagyszerű vízilabdázó, edző és apa búcsút intett nekünk – örökre.

2021.06.09 21:26:14

Vízilabda S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nem magyarázat, hanem tény: a járvány szilánkokra zúzta az FTC türelmes munkával felépített pólós sikercsapatát.

2021.06.09 17:24:28

Vízilabda MTI, Cs. M.

A magyar női vízilabda-válogatott játékosa már készen áll az ujjsérülését követően.

2021.06.05 18:33:03

Vízilabda LAKNER GÁBOR (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Varga Dénesék 16 percen keresztül nem tudtak gólt szerezni, így a nagyszünet után már nem volt esélyük.

2021.06.02 23:32:50

Vízilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Túl optimista vagyok? Miért ne lennék, hiszen a magyar pólóról van szó.