Férfi vízilabda BL: nem bírt a Ferencváros a címvédővel

Vágólapra másolva!
2023.05.31. 21:23
null
Nem tudott meglepetést okozni a Fradi (Fotó: Balogh László)
A Ferencváros két és fél negyedig tartotta a lépést a címvédővel a férfi vízilabda BL negyeddöntőjében, de Zalánki Gergő lényegében továbblőtte a Reccót, a zöld-fehérek így az alsó ágon folytatják a nyolcas döntőben.

 

Sosem ideális az időjárás Belgrádban, amikor nyolcas döntőt rendeznek a férfi vízilabda Bajnokok Ligájában. Tavaly a Novi Beograd fedett uszodájában hőgutát lehetett kapni, a szervezők ezen felbuzdulva kivitték a nyitott medencébe az idei rendezvényt, amelynek az első napját erre majdnem elvitte a vihar. A Vuliagmeni és a Brescia negyeddöntője jó félórán át szünetelt, merthogy nemcsak esett, hanem villámlott is, így aztán a következő mérkőzés jókora csúszással kezdődött.

Mire medencébe ugrott a címvédő Pro Recco és az FTC-Telekom, addigra a villámok továbbálltak, az eső viszont nem ment sehová, így a cserejátékosok inkább a vízben ácsorogtak, mert ott jobb idő volt, a szakmai stáb tagjai pedig alaposan beöltöztek a kispadokon.

A zöld-fehérek kifejezetten jól kezdtek, Danyiil Merkulov labdát szerzett, majd irgalmatlan nagy gólt lőtt, aztán persze az olaszok is megmutatták, hogy mi a tervük ebben a nyolcas döntőben – nyerni, mint az előző két alkalommal. Fekete Gergő egyértelműnek tűnő gólját nem adták meg, 2–2 helyett pedig rögvest 3–1 állt az eredményjelzőn, mit mondjunk, nem volt valami szívderítő látvány, hogy Zalánki Gergő passzából Aaron Younger talált be, hiszen két volt ferencvárosi játékos hozta össze a Recco harmadik gólját. Ahogy azt sem volt jó látni, hogy az FTC kettős emberelőnyben lövésig sem jut el, amellett a szimpla fórokat is elszórja, de a negyed végén Vigvári Vendel javította a korábbi hibáját, így csak 3–2-re vezetett a címvédő.

Sajnos nem sokáig, megint jött a Zalánki–Younger összejáték, Giacomo Canella is megvillant, így már három volt közte. A Recco kapujában Marco Del Lungo parádézott, amikor pedig már ő is verve volt, a kapufa mindig kisegítette. Ezzel szemben Vogel Soma a 14. percben védett először, a 5–2-es olasz vezetés nem sok jót vetített előre a második félidőre.

A ferencvárosiak összeszorított foggal visszakapaszkodtak egy gólra, Fekete második gólját már meg is adták, Merkulov a második kettős fórt már belőtte, de mielőtt vérmes reményeink lettek volna, jött Zalánki, aki két bomba góllal visszaállította a korábbi különbséget. A formájának Varga Zsolt két hét múlva szövetségi kapitányként biztosan nagyon örül majd, most viszont az ellenfél edzőjeként nem volt boldog tőle. A zöld-fehérek mestere az utolsó negyedben meghúzta a kapuscserét, Szakonyi Dániel csak egy gólt kapott, de támadásban teljesen megállt a Ferencváros, így a felzárkózásra sem volt esélye. Del Lungo 81 százalékkal védett, előtte pedig stabil volt a védekezés, akadt olyan magyar támadás, amely során négyet blokkolt a Recco...

A címvédő 8–4-re győzött, teljesen megérdemelten, mert a játék minden elemében jobb volt a zöld-fehéreknél. Az FTC küzdött, de nem játszott jól, így sorozatban harmadszor állította meg a Recco. A magyar bajnok a folytatásban csak az 5–8. helyért ugorhat medencébe – elsőként csütörtökön a Brescia ellen.

VÍZILABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCAS DÖNTŐ (Belgrád)
NEGYEDDÖNTŐ
PRO RECCO (olasz)–FTC-TELEKOM 8–4 (3–2, 2–0, 2–2, 1–0)
Belgrád, 250 néző. V: Putnikovics (szerb), Gómez (spanyol)
RECCO: DEL LUNGO – Di Fulvio, YOUNGER 2, Fondelli 1, Loncar, ZALÁNKI 2, N. PRESCIUTTI 1. Csere: Echenique, Ivovics, Cannella 1, Velotto, Hallock 1. Edző: Sandro Sukno
FTC: Vogel Soma – Argiropulosz, Jansik Sz., MERKULOV 2, Német T., Varga Dénes, Nagy Ádám. Csere: SZAKONYI (kapus), Fekete G. 1, Damonte, Vigvári Vendel 1, Molnár E., Pohl. Edző: Varga Zsolt
Gól – emberelőnyből: 7/4, ill. 9/2. Kipontozódott: Velotto (20. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt: – A nyolc kapott góllal nem lehetek elégedetlen, a támadójátékunk viszont emberelőnyben sem volt hatékony. Próbáltunk változtatni, de kevesebb volt a variációs lehetőségünk, mint az elmúlt években. Az idény végén sokat számít, hogy melyik csapatnak hosszabb a kispadja, sajnos érződött a fáradtság a játékunkon.

KORÁBBAN
Zodiac Atletic Barceloneta (spanyol)–Jug Adriatic Osiguranje Dubrovnik (horvát) 11–9
(1–1, 4–4, 4–2, 2–2)
VK Novi Beograd (szerb)–Olympiakosz Pireusz (görög) 13–11
(4–2, 2–4, 3–1, 4–4)
AN Brescia (olasz)–NC Vouliagmeni (görög) – 10–11
(3–4, 3–4, 1–0, 3–3)

A CSÜTÖRTÖKI PROGRAM
Elődöntő
17.00:
Barceloneta–Novi Beograd
20.00: Vuliagmeni–Pro Recco
Az 5–8. helyért
15.30:
Jug Dubrovnik–Olympiakosz
18.30: Brescia–FTC

VÉLEMÉNYEK
„A világ egyik, ha nem a legjobb csapatával találkoztunk, nagyon nehéz mérkőzés volt. Mindent megpróbáltunk, hogy csodát tegyünk, sajnálom, hogy nem sikerült. A négy lőtt gól mutatja, hogy elsősorban támadásban hibáztunk sokat, nem működött, amit elképzeltünk.”

VIGVÁRI Vendel, az FTC szélsője

„Annak ellenére végig kézben tartottuk a mérkőzést, hogy nem lőttünk sok gólt, olykor akadozott a támadójátékunk. Jól működött a zónavédekezésünk, jöttek a blokkok, és Marco Del Lungo nagyszerűen védett. Készülünk az elődöntőre, nem becsüljük le a Vuliagmenit.”

ZALÁNKI Gergő, a Recco szélsője

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik