Férfi vízi: A magyar ember olyan, hogy mindig kitalál valamit – Märcz Tamás

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.04.10. 10:02
null
Märcz Tamás abban bízik, hogy nem tett egyik játékosának sem rosszat az olimpia halasztása (Fotó: Szabó Miklós)
Átszabott ötkarikás elképzelések, megnövekedett költségek, mindennapi bizonytalanság. Interjúsorozatunkban arról kérdezzük olimpiai esélyeseinket és edzőiket, hogyan érinti ez az egyént. „Abban bízom, hogy egyénileg és csapatként is még erősebbek leszünk” – jelentette ki Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

 

–Az utazási tilalmak hogyan befolyásolták a terveket, edzőtáborokat?
–Mindent mérlegeltünk a tervek összeállításakor, és nem titok, akadtak lemondott programok az elmúlt időszakban is – mondta Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. – Például nem preferáltam, hogy tömegközlekedést vegyünk igénybe, ezért visszamondtunk egy spanyolországi edzőtáborozást, amelyen a házigazdákkal készültünk volna. A nyári utazásainkat is minimalizáltuk, csak olyan edzőtábort vállaltunk, ahová saját busszal tudunk utazni, repülőre csak akkor ülünk, ha már Japánba utazunk. A közvetlen olimpiai felkészülés túlnyomó része Magyarországon lesz.

Nagyobb mozgástér
Märcz Tamás szövetségi kapitány örömteli hírről számolt be, ugyanis változott a tizenharmadik játékosra vonatkozó olimpiai szabály. Mint ismeretes, a játékokra tizenkét játékost és egy tartalékot lehet nevezni, a tartalékot pedig eredetileg csak sérülés miatt lehetett volna bevetni. Az új rendelkezés esetében a tizenharmadik játékos bármikor bevethető, ráadásul vissza is lehet cserélni a kihagyott pólóst – csupán a mérkőzés reggeléig jelezni kell a változtatást. Arról még folynak a tárgyalások, hogy a tartalék is beköltözhessen az olimpiai faluba, a jelenlegi állás szerint ugyanis külső helyszínen kellene laknia.

–Hogyan állt össze végül a program?
–Június elsején kezdjük a felkészülést, a bázisunk a Széchy uszoda lesz. Igazából már május harmincegyedikén találkozunk, de az a nap a szokásos tesztelésé lesz – na nem úszóteszt, hanem koronavírusteszt lesz minden bizonnyal. Az első héten még nem teljes csapattal edzünk, hiszen a Ferencváros a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében lesz érdekelve, az ott szereplő játékosok a második héten csatlakoznak hozzánk. A teljes kerettel végzett másfél hetes közös munka után a horvát válogatottal edzünk együtt öt napot Sibenikben, majd a hazatérésünk után, július másodika és negyedike között a Benu-kupán szerepelünk. Spanyolország, Horvátország és Oroszország lesz az ellenfél. Ilyen erős mezőnyt régen nem sikerült szervezni, kimondott célom is volt, hogy színvonalas tornán játszhassunk a nyáron. Utána még tíz napot egyedül készülünk, aztán július tizenötödikén utazunk Japánba, de még nem Tokióba, hanem Ojamába, ahol a 2019-es kvangdzsui világbajnokság előtt is készültünk. Még szervezés alatt van, hogy a spanyolok csatlakoznak-e ott hozzánk, ha igen, velük együtt is gyakorolunk még, majd július huszonkettedikén költözünk be az olimpiai faluba.

–Az egyéves halasztás mennyivel dobta meg a költségeket, a felkészülésre szánt anyagi keretet?
–Szerencsére a halasztás nem okozott nehézségeket ebből a szempontból. Mondhatjuk, hogy az elmúlt esztendő pénztárcakímélő volt, hiszen a válogatottat tekintve nyolc hónapig szinte semmi sem történt, a 2020-ra tervezett program átkerült a következő évre. Nagyon kevés lehetőségünk volt a nyári felkészülésig a közös edzésekre, a világliga egyetlen tornába sűrűsödött, az edzőtáborok száma is minimális volt, szinte minden a nyárra koncentrálódik.

–Szóba kerültek már a tesztek, mennyire van önökben félelem, hogy esetleg a századik pozitív lesz?
–Félelem nincs bennünk, főleg, hogy jól halad a játékosok és a stábtagok beoltása a Magyar Olimpiai Bizottság segítségével. Ez fontos abból a szempontból, hogy valóban az a csapat utazhasson az olimpiára, amelyiket szeretnénk. Azért is örülök ennek, mert ha valaki meg is fertőződik, remélhetőleg minél kevesebb tünettel és minél kisebb kihagyással számolhat. Bízom benne, hogy a felkészülést már úgy tudjuk elkezdeni, hogy mindenki megkapta az oltást, aki szeretett volna élni a lehetőséggel, hiszen ez nem kötelező elvárás. Azt kérem mindenkitől, hogy minimalizálják a kockázatot, méghozzá már most, ne csak a közvetlen felkészülés alatt. Így van esélyünk arra, hogy a legerősebb csapattal legyünk ott az olimpián.

–Mi a helyzet az ellenfelekkel? Zavarná, ha gyengülne a mezőny?
–Érdekes folyamatokat látunk, nemzetközi szinten nem egységes a sportolók beoltása. Azt gondolom, hogy a riválisokkal szemben mi szerencsés helyzetben vagyunk. Nyilván minden ország azon dolgozik, hogy a legjobbjait eljuttassa az olimpiára, de nem lennék meglepve, ha egy-egy csapatban lennének hiányzók a vírushelyzet miatt. Azt ugyanakkor nem gondolom, hogy bármelyik válogatottban annyi lenne a hiányzó, hogy jelentősen befolyásolná az erőviszonyokat. Én azt szeretném, ha mindenki a legerősebb csapattal tudna részt venni a játékokon, de bármilyen összetételben játszanak is, mi igyekszünk mindenkit legyőzni.

–A dél-afrikaiak olimpiai részvételéről van hír?
–Igen, megerősítették az indulásukat, így a mi csoportunkban valóban a dél-afrikai válogatott szerepel és nem a beugrásra készen álló oroszok.

–Ha már az oroszoknál tartunk... Igazságtalanabb lett az olimpiai kvalifikáció a versenyek elmaradása után, vagy a sportági vezetőknek sikerült a lehető legjobban megoldaniuk a problémát?
–Ha a végeredményt nézzük, nem változott semmi, az a három válogatott jutott ki az olimpiára, amelyikre számítottunk: a görögök, a montenegróiak és a horvátok. Az meglepetést jelentett, hogy az oroszok nagyon közel voltak a kvalifikációhoz, és szintet léptek az elmúlt évekhez képest. A németek jó szereplését vártam, de teljes kisiklás lett a vége, ami szoros összefüggésben áll a vírushelyzettel, hiszen a felkészülési lehetőségeik nagyon korlátozottak voltak, és sokan kiestek a csapatból.

–A nyári tervekről már beszéltünk, de kell-e sportpszichológus segítségét kérni amiatt, hogy ez a felkészülés teljesen más, mint a többi?
–Úgy állunk hozzá, hogy előttünk az olimpiai felkészülés, a halasztás pedig már jóval mögöttünk van. Ugyan a bajnokság és a nemzetközi kupák még csak most közelednek a finishez, így a játékosok elsősorban a klubjukra koncentrálnak, de biztos vagyok benne, már mindenki foglalkozik vele, hogy olimpia lesz a nyáron. Abban bízom, hogy nem tett senkinek rosszat a halasztás, hanem mindenki előrébb lépett a tavalyi állapotához képest, vagyis egyénileg és csapatként is még erősebbek leszünk. Biztos, hogy mentálisan is kell foglalkozni a speciális helyzettel, ráadásul az olimpia a többi világversenyhez képest is különleges esemény, amely kiemelt koncentrációt követel. Külön kell készülni az olimpiai falura, a légkörre, hiszen lesznek olyan játékosaink, akik még nem szerepeltek olimpián. A többség persze igen, az ő tapasztalataik jól jönnek. Hatványozottan fontos lesz, hogy a tizenhárom játékos és a stábtagok hogyan tudnak valódi csapatként működni. Több mint három héten keresztül leszünk összezárva, így igazán harmonikus kapcsolatra van szükség.

–Ez az olimpia abból a szempontból is más lesz, hogy külföldi nézők nélkül rendezik. Fel lehet rá készülni?
–Ahogyan a mi szurkolóink nem lesznek ott, úgy a riválisokéi sem, így ugyanabban a helyzetben lesz mindenki. Ráadásul a magyar ember olyan, hogy mindig kitalál valamit, úgyhogy abban bízom: lesz egy-két támogatónk a helyszínen. Azt pedig tudjuk, hogy amikor a vízilabdacsapat játszik, nagy figyelem irányul rá, még ha több ezer kilométeres távolságból is. A szurkolóink a messzeségből is támogatnak minket, úgyhogy nem leszünk egyedül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik