A magyar női vízilabda-válogatott kijutott az olimpiára!

Vágólapra másolva!
2024.02.12. 16:52
Fotó: MTI
A világbajnokságon a magyar női vízilabda-válogatott a negyeddöntőben ötméteresekkel legyőzte a címvédő és Európa-bajnok Hollandiát, egyben a sikernek köszönhetően kijutott a nyári olimpiára.

 

VÍZILABDA-VB, NŐK
NEGYEDDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 8–8 (1–1, 3–1, 1–2, 3–4) – szétlövéssel 5–4
Doha. V: Dervieux (francia), McCall (amerikai)
MAGYARORSZÁG: MAGYARI A. – KESZTHELYI 3, GURISATTI 2, GARDA 1, Parkes, Vályi V., RYBANSKA. Csere: Máté Zs., SZILÁGYI D. 2, Mahieu, Leimeter, Horváth B. Szövetségi kapitány: Mihók Attila és Cseh Sándor
HOLLANDIA: AARTS – Keuning 1, Van Der Sloot 1, Wolves, Sevenich, Sleeking, Van De Kraats 1. Csere: B. Rogge 1, L. ROGGE 2, MOOLHUIJZEN 2, N. TEN BROEK, Joustra. Szövetségi kapitány: Evangelosz Dudeszisz
Emberelőny-kihasználás: 11/4, ill. 14/4
Kettősemberelőny-kihasználás: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Horváth B. (27. p.), Szilágyi D. (28. p.), Gurisatti (29. p.), N. Ten Broek (31. p.), Leimeter (31. p.)

Abban a tudatban ugrott medencébe a női vízilabda-válogatottunk a hollandok elleni világbajnoki negyeddöntőben, hogy a győzelemmel máris kvalifikálja magát a párizsi olimpiára, hiszen a mieink mérkőzése előtt közvetlenül az ugyancsak kvóta nélkül álló kanadaiak 12–9-re kikaptak a spanyoloktól (erről bővebben a keretes írásunkban olvashatnak). A Mihók Attila, Cseh Sándor kapitánypáros nem változtatott a győztes csapaton, ugyanazt a tizenhárom játékost nevezte, akivel a fedélzeten a mieink az utóbbi négy világverseny legjobb játékával 13–9-re megverték az ausztrálokat a csoportkör utolsó fordulójában. 

A feladat adva volt: ezt a teljesítményt kellett megismételni a világbajnoki címvédő, újdonsült Európa-bajnok hollandok ellen. Ahogyan Mihók fogalmazott a mérkőzés előtt, ellenük sem kell mást csinálni, mint a többi ellenféllel szemben, csak éppen jobban kell.

Hát, elég jól csináltuk.

Az első negyed végén úgy volt 1–1 az állás, hogy a hollandok örülhettek annak, hogy nem kerültek azonnal jelentős hátrányba. A védekezésünk igencsak jól működött, és a támadójáték sem nézett ki rosszul, csak éppen a Dunaújvárosban is megforduló Laura Aarts elképesztően jól védett. Ám amikor kiderült, hogy csak a tökéletes lövés elég jó lövés, akkor lőttünk két tökéleteset, előbb Gurisatti Gréta, majd Szilágyi Dorottya bombázott a pipába, az utóbbinál Kásás Tamás is talpra pattant a lelátón. A hollandok a 14. percben megszerezték a második góljukat, ami azért továbbra is elképesztő védekezést és kiváló kapusteljesítményt sejtetett, a slusszpoént viszont Keszthelyi Rita gólja jelentette egy hosszú lefolyású támadás végén. A félidőben 4–2-re vezettünk, önbizalommal telve, félelem nélkül játszottunk, nagyon jól nézett ki, amit a medencében láttunk.

A térfélcsere után többször is támadhattunk a háromgólos vezetésért, de a hollandok is feljebb csavartak egyet a védekezésükön. Azonban mi is így tettünk, sorozatban négy emberelőnyt kapott az ellenfél, és mindet kivédekeztük. A kulcsfontosságú következő gólt mégis a hollandok szerezték, majd egy könnyű síppal befújt ötméteresből egyenlítettek is. A vezetést azonban nem vették át, Szilágyi emberelőnyből újra betalált, és a negyed végén a rend kedvéért kivédekeztünk még egy emberhátrányt.

Az utolsó nyolc perc egygólos magyar vezetésről kezdődött, amiből gyorsan kettő lett, Keszthelyi villant ismét. A hollandok szépítettek, majd olyat láttunk, hogy nem hittünk a szemünknek. Aarts védett, és már azt nézte, kit indítson, amikor a módszeresen agyonvert centerünk, Parkes Rebecca elcsente tőle a labdát, a kapus pedig rányúlt a magyar játékosra. Az ítélet egyértelmű, ötméteres ide, az még egyértelműbb, hogy Keszthelyi bevágta, ismét kettővel vezettünk. A sokáig teljesen eltüntetett holland balkezes, Simone van de Kraats szépített, majd ismét a mi pillanataink következtek. Garda Krisztina akkora prakkert osztott ki emberhátrányban, hogy azt a kosárlabdapályán is megtapsolják, majd Gurisatti a blokk segítségével újra kettőre növelte az előnyt, 3:20-szal a vége előtt.

Ekkor elkezdtünk elfogyni.

Sorozatban négy játékosunkat pontozták ki a sporik, a hollandok ismét feljöttek egyre, támadásban elszórtuk a fórjainkat, és nyolc másodperccel a vége előtt Maartje Keuning kiegyenlített. A végén már semmire sem maradt idő, hiába játszottunk végig sokkal jobban, hiába nem vezettek egyszer sem a hollandok, a 8–8-as eredmény után szétlövés következett.

Úgy, hogy három biztos lövőnk kikötött sapkával ült a padon… Szilágyi, Gurisatti és Leimeter Dóra is kipontozódott, így nem állhatott oda az ötöspontra.

Na, de ez senkit sem érdekelt.

Az, hogy Keszthelyi és Garda bevágja, papírforma volt. Parkes és Rybanska Natasa már nem olyan rutinos lövő, de ez sem számított. A hollandok is belőtték közben az első négy kísérletüket. Az utolsó párban odaállt Máté Zsuzsanna, aki az Európa-bajnokság után tért vissza a csapatba, nem feltétlenül ötméterest lőni, de most szétlőtte a kaput.

Magyari Alda pedig kivédte Lieke Rogge kísérletét.

Győzelem, világbajnoki elődöntő, olimpiai kvóta, örömkönnyek – mellesleg kiderült, hogy nem csak a férfiválogatottunk tud drámai körülmények között szétlövést nyerni. Mihók Attila és Cseh Sándor párosa megvalósította, amit vállalt, kivitte Párizsba a csapatot – és még van némi dolgunk Dohában is.

A NEGYEDDÖNTŐ TOVÁBBI EREDMÉNYEI
Olaszország–Görögország 12–14
Egyesült Államok–Ausztrália 10–9
Spanyolország–Kanada 12–9

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
SZERDA
14.00: Egyesült Államok–Spanyolország
15.30: Magyarország–Görögország

Fotó: MTI

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik