Fölényes győzelemmel kezdte a vizes vb-t a női pólóválogatott

Vágólapra másolva!
2024.02.04. 12:54
Magabiztos győzelemmel kezdtünk (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó és Derencsényi István)
A magyar női vízilabda-válogatott 19–8-ra legyőzte Új-Zélandot a dohai vizes világbajnokság első játéknapján.

 

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, DOHA
NŐI VÍZILABDA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
C-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–ÚJ-ZÉLAND 19–8 (5–2, 4–2, 2–1, 8–3) 
Doha. V: Cuzaki (japán), Markopulu (görög)
MAGYARORSZÁG: Magyari A. – GURISATTI 6, KESZTHELYI 5, Rybanska 1, PARKES 2, Garda 1, LEIMETER 2. Csere: Neszmély (kapus), Mahieu 1, Szilágyi D. 1, Faragó K., Máté Zs., Kuna. Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila
ÚJ-ZÉLAND: J. Milicich – Houghton, Gault 1, McKenty, NICHOLSON 1, G. Milicich 1, B. Doyle 1. Csere: Layburn (kapus), Jackson, MCDOWALL 4, Macdonald, Howarth, G. Doyle. Szövetségi kapitány: Angie Winstanley-Smith
Emberelőny-kihasználás: 4/3, ill. 7/1
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 1/0
Kipontozódott: Rybanska (25. p.), McKenty (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Mihók Attila: – Jobb érzés győzelemmel kezdeni egy világversenyt, mint vereséggel, ezt most már én is megtapasztaltam. A játékot illetően van még miről beszélgetnünk a lányokkal, centerből kapott akciógólból egy is sok, nemhogy öt… Hamarabb odaértünk a lövőkre, kevesebb gólt kaptunk átlövésből, erre a centerek megszórtak minket – szerencsére ez sem veszélyeztette a győzelmünket. Határozottabban kell védekeznünk, nem az ellenfél játékerejétől függ, hogy a bekkeknek mi a feladatuk. A lőtt gólok számával elégedett vagyok, de azért volt néhány elkapkodott befejezésünk.

KORÁBBAN JÁTSZOTTÁK
Ausztrália–Szingapúr 32–1 (7–1, 13–0, 6–0, 6–0)

ÖSSZEFOGLALÓ 

Hozta a kötelezőt a magyar női vízilabda-válogatott a dohai világbajnokság nyitó napján, de hát a csapatnak eddig sem a kötelezőkkel gyűlt meg a baja. Ezzel együtt Mihók Attila és Cseh Sándor olimpiai kvótáért hajtó együttese összességében magabiztosan, tizenegy góllal verte meg az új-zélandiakat, ugyanakkor még látszott, hogy van hová fejlődni.

A kapitánypáros az első meccsen Vályi Vandát és Horváth Brigittát hagyta ki a keretből, az előbbinek még egy hazai edzőmeccsen lőtték el a könyökét, és inkább pihenteti a szakvezetés, amíg van rá lehetősége. Honosított centerünk, Parkes Rebecca ismét szülőhazája ellen ugrott medencébe, de lassan megszokja ezt az érzést, a két csapat ugyanis a legutóbbi, fukuokai világbajnokságon is összecsapott egymással.

Akkor 23–5-re nyertek a mieink, ehhez képest most azt láttuk, hogy az ötödik percben az ellenfél támad a 3–2-es vezetésért. Gurisatti Gréta blokkolt, majd gólt lőtt, innentől kezdve pedig magára talált a csapatunk, a kilencedik világbajnoki részvételével világrekorder Keszthelyi Rita góljával 5–2-re nyertük az első negyedet, majd csak egy indokolatlanul hosszú passzon múlt, hogy a második szakaszt is nem ugyanennyire húzzuk be. Morgan McDowell centergóljairól viszont szívesen lemondtunk volna, az új-zélandiak hatosa gyakorlatilag bárki mellett helyzetbe került, és abból mindig kihozta a legtöbbet.

A harmadik szakaszban merő küszködést láthattunk, a csapatok öt és fél percig fel-le úszkáltak, miközben egyetlen gól sem esett. Ekkor már nem Magyari Alda védte a mieink kapuját, megfelezte a meccset Neszmély Boglárkával. A hosszas gólcsendet Garda Krisztina törte meg, amire azonnal válaszolt McDowell, Keszthelyi azért tett róla, hogy ezt a negyedet is a magyar csapat nyerje meg.

Az utolsó nyolc percben aztán már azt a felszabadult játékot láttuk a mieinktől, amit az egész mérkőzésen szerettünk volna, nyolcat lőtt a csapatunk, különösen Gurisatti, Keszthelyi és Leimeter Dóra volt elemében. Három akciógólt azért ekkor is sikerül benyelni, úgyhogy a védekezésen még van mit csiszolni, de ezt már az eindhoveni Európa-bajnokságon is láttuk.

A magyar válogatott 19–8-ra győzött, mutatott ígéretes jeleket, és kijelölte a következő napok munkájának irányvonalát – kedden a szingapúriak ellen lehet tovább csiszolni a játékot.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik