Vizes vb: „A póló újkori történetének legnagyobb meglepetése” – a szaklap szerint

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.02.13. 23:39
Óriási meglepetésre nyert a francia válogatott (Fotó: AFP)
Amint arról beszámoltunk, a magyar válogatott elképesztő leolvadást produkált a dohai vizes világbajnokság férfi vízilabdatornájának Franciaország elleni negyeddöntőjén, hiszen úgy kapott ki 11–10-re, hogy a harmadik negyedben még 8–4-re vezetett. A Total Waterpolo szaklap szerint a franciák győzelme a vízilabdázás modern kori történetének egyik legnagyobb meglepetését jelenti.

 

A total-waterpolo.com a címben idézett megállapítással osztotta meg a közösségi médiában a vízilabda-vb keddi játéknapjáról szóló cikkét, amelyben minden meccsről részletes tudósításban számolnak be. A mieink meccséről azt írják: az első félidő alapján nem volt várható, hogy végül ilyen meglepetés történjen. A nagyszünetben 7–3-as magyar vezetésnél mindenki arra számított, hogy a favorit és címvédő magyar válogatott kényelmesen bejut a négy közé. Ehhez képest a 20. percben Manhercz Krisztián kihagyott büntetőjét nevezik a meccs fordulópontjának, amikor 8–4-nél a lécre bombázta a labdát, s kiemelik, hogy a franciák kapusa 15 magyar lövést védett, ám a meglepetésnek még a harmadik harmad végén sem volt nyoma, pedig a franciák megfelezték a hátrányukat. A pillanatot, amikor már érezni lehetett, hogy akár meglepetés lehet a vége a meccsnek, Ugo Crousillat gólja hozta el, majd 9–7-es magyar vezetésnél zsinórban dobott három francia gól következett. Aztán 2:48-cal a vége előtt átvették a vezetést a franciák, és már nem is engedték ki a kezükből: a végeredményt kevesebb mint három másodperccel a vége előtt Thomas Vernoux állította be.

A negyeddöntős vereséggel egyébként a magyar válogatottnak azt a nem túl gyakran látott „bravúrt” sikerült végrehajtania, hogy címvédőként maradt le a legjobb négy mezőnyéről. Hasonlóra legutóbb épp a magyar válogatott volt képes, 2015-ben a 2013-as világbajnoki cím után a 6. helyen zárt. Nem egyedi eset ez, az olaszok 1982-ben világbajnokként a kilencedik helyen zártak, majd 1998-ban ötödikek lettek. Rajtuk kívül a '91-es világbajnok Jugoszlávia nem került a legjobb négy közé a következő tornán – merthogy a délszláv háború miatt az ország nem indulhatott –, 2003-ban pedig a kétszeres címvédő spanyolok zártak ötödikként.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik