A hollandok legyőzésével felült a hullámra női válogatottunk – Görögország ellen meg is lovagolná

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2024.02.14. 06:21
Az egri szélső Szilágyi Dorottya szerint átszakadt a gát, nehéz lesz megállítani a mieinket (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)
Az olimpiai kvóta már megvan, mostantól a vb-éremért küzd női vízilabda-válogatottunk, amely a szerda délutáni elődöntőben felszabadult, ugyanakkor taktikus játékkal a hollandok után a görögöket is megtréfálhatja.

ÉRZELMI HULLÁMVASÚTON ÜLTEK, akik átélték női vízilabda-válogatottunk Hollandia elleni vb-negyeddöntőjét. Elég volt csak az arcokat figyelni: a mieink két kimaradója, Faragó Kamilla és Kuna Szonja szinte remegett izgalmában, majd egyszerre kaptak a fejükhöz, amikor Maartje Keuning nyolc másodperccel a rendes játékidő vége előtt egyenlített. Az ellenfél kispadján ülők persze azonnal felpattantak, a hollandok úgy harcolták ki a szétlövést, hogy végig loholtak az eredmény után – addig sem volt éppen izgalommentes a csata, de az orosz rulett közben szinte tapintani lehetett a feszültséget az Aspire Dome-ban. Gurisatti Grétáék végig szorították egymás kezét, majd miután Magyari Alda kivédte Lieke Rogge lövését, már csobbantak is a magyar játékosok, néhányan örömkönnyeket is hullajtottak a medencébe.

„Hárman is kipontozódtunk, furcsa és egyben szörnyű érzés volt kívülről nézni a szétlövést, mégsem bíztam volna rá másra az ötösöket, mint azokra, akik lőtték – mondta a drámai küzdelemben megnyert negyeddöntő után Gurisatti Gréta. – Jobban megérdemeltük a győzelmet, mint a hollandok, végig vezettünk, lépéselőnyben voltunk. Több fórt kapott az ellenfél, de minden kivédekezett támadás, védés vagy blokk után azt éreztem, hogy közelebb kerültünk a célunkhoz. Csak az a csapat tud ilyen szinten játszani, amely előtte megéli a mélységeket, sokat számított, hogy az Európa-bajnokság után is megmaradt a hitünk. Nagyon jó ehhez a csapathoz tartozni, megmutattuk, hogy itt vannak a magyarok – megyünk tovább!”

Együtt nyertek, együtt is örültek a mieink – Gurisatti Gréta vezér a vízben és a parton is (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

A hétfő este még kötetlen hangulatban telt, elvégre a világbajnok és Európa-bajnok legyőzésével olimpiai részvételét is biztossá tette női válogatottunk, ám Mihók Attila társkapitány elmondása szerint kedden már mindenki úgy ébredt, hogy jöhetnek a görögök. Jönnek is, a szerdai elődöntőben Alexia Kamenu együttese lesz az ellenfél, amelynek van miért visszavágni, a januári Európa-bajnokság nyitányán ugyanis 14–12-re legyőzte a mieinket. Akkor az utolsó negyedben öt gólt kapott a magyar csapat – nem kérdés, hogy ezúttal jobban kell koncentrálni a végjátékban.

„Egy hónappal Eindhoven után fantasztikus, hogy világbajnoki elődöntőről beszélgethetünk – kezdte Petrovics Mátyás, az FTC női vízilabda-utánpótlás szakmai vezetője, az M4 Sport és lapunk állandó szakértője. – Nem hiszem, hogy jobbak vagyunk a hollandoknál, de tízből kétszer meg tudjuk verni őket, a görögök viszont semmiképpen sem erősebbek nálunk. Ők az Európa-bajnokságon szerzett kvótával és éremmel ültek fel a hullámra, mi a hétfői győzelemmel. Felszabadultság is kell ahhoz, hogy a lányok megmutassák, mire képesek. Az olimpiára kijutás eufóriája után az éremszerzés kapujában van a magyar válogatott, az elődöntőben az akarat mellett elsősorban pontos, fegyelmezett játékra lesz szükség, mert a görögök a védekezés nagymesterei, taktikusan, okosan vízilabdáznak.”

A mieink nem kevésbé, a stabilitást illetően megkérdőjelezhetetlen az előrelépés: míg a három nehéz Eb-meccsen összesen negyven gólt kaptak, Dohában az ausztrálokat kilenc, a hollandokat nyolc gólon tartották. Egyre jobb formában játszik Szilágyi Dorottya is, aki a negyeddöntő után hangsúlyozta, úgy érzi, összeállt a válogatott védekezése, átszakadt a gát, így a folytatásban megállíthatatlan lesz a csapat. Ahogy Mihók Attila mondta, eddig tartott az olimpiai kvalifikációs torna – kezdődhet a világbajnokság!

Eirini Ninu (Fotó: Imago Images)

Lendületben a görög válogatott

Az elmúlt évtized világbajnokságai finoman szólva sem alakultak jól a görögöknek, 2011-es vb-győzelmük óta nem jutottak be a legjobb négy közé – egészen mostanáig. Alexia Kamenu csapata a januári Európa-bajnokságon szerzett bronzérmével biztossá tette az olimpiai indulását, vagyis lendületből érkezett Dohába, ahol annak ellenére meggyőzően szerepel, hogy a spanyolok elleni csoportrangadót elveszítette. A negyeddöntőben Eirini Ninu vezérletével végig vezetve győzte le az olaszokat a görög válogatott, amellyel egy hónappal ezelőtt játszottunk legutóbb, az Eb-n kétgólos vereséget szenvedtünk.

VIZES VB, DOHA
NŐI VÍZILABDA-VB
A SZERDAI PROGRAM
ELŐDÖNTŐ
14.00: Egyesült Államok–Spanyolország (Tv: M4 Sport)
15.30: Magyarország–Görögország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
HELYOSZTÓK AZ 5–8.HELYÉRT
10.00: Ausztrália–Kanada
12.30: Hollandia–Olaszország
A 9. HELYÉRT
8.30: Kína–Új-Zéland
A 11. HELYÉRT
7.00: Nagy Britannia–Kazahsztán

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik